Review: Cabasse The Pearl Akoya – ‘Franse Schone’

25 augustus 2022 + 10 minuten 0 Reacties
Cabasse Pearl Akoya_Lifestyle_9
FWD award

Wanneer ik mijn hoofdredacteur een positief antwoord geef op de vraag of ik een review wil schrijven van de Cabasse The Pearl Akoya is dat omwille van de merknaam, en de daarmee gepaard goede ervaringen. Pas later zie ik wat The Pearl Akoya eigenlijk is. Geen traditionele luidspreker maar een draadloze versie voorzien van streaming mogelijkheden en aansluitingen voor externe bronnen. Wanneer de importeur de speaker komt afleveren schrik ik van de hoeveelheid dozen en het volume daarvan. Gelukkig kan ik opgelucht ademhalen wanneer blijkt dat het gaat om twee stuks, wat de mogelijkheid geeft tot stereoweergave met een linker- en rechterspeaker of een multi-room toepassing, en bijbehorende stands.

Bij het uitpakken valt onmiddellijk op dat de Akoya geleverd wordt in een fraaie perfect passende stevige draagtas. Er is zelfs voorzien in een apart vak voor het netsnoer en USB verloopkabeltje. Dit geeft de eigenaar de mogelijkheid de Akoya overal mee naar toe te nemen zonder het risico zijn of haar kostbare bezit te beschadigen. Portable in optima forma, slechts een stopcontact en internet zijn nodig om muziek te beluisteren. Over het uiterlijk van de speaker is genoeg te zeggen. Kenmerkend voor Cabasse is de Akoya bolvormig. De set die ik ter beschikking heb gekregen is uitgevoerd in hoogglans wit met een aluminium ring die de bol min of meer in twee helften verdeeld en tevens als koellichaam fungeert. Een kleine verwijzing naar de naam, die in het Japans pareloester betekent. De afwerking en daarmee gepaard gaande uitstraling zijn top. Dat het een serieus product is blijkt ook uit het gewicht, 6 kilogram om precies te zijn. De onderkant van de Akoya is plat zodat de speaker op elke vlakke ondergrond geplaatst kan worden. Tegen meerprijs is een bijpassende stand beschikbaar, deze is opgebouwd uit twee gebogen buizen waardoor het lijkt alsof de speaker benen heeft gekregen. De buizen zijn hol en bieden de mogelijkheid het netsnoer onzichtbaar vanaf de grond naar de aansluiting op de achterzijde van de speaker te leiden. De combinatie heeft op deze manier een futuristisch uiterlijk maar gek genoeg past de speaker in zowel een modern als klassiek interieur. Opvallend onopvallend zeg maar… Op het gebied van techniek heeft Cabasse flink uitgepakt. Naast een dertien centimeter coaxiale midrange en tweeter aan de voorzijde is er aan de grotendeels open achterzijde een zeventien centimeter grote woofer te vinden. Hiermee zou The Pearl Akoya een frequentiebereik moeten halen wat loopt van 30 tot 27.000 Hz. Met de drie ingebouwde versterkers, 300 Watt RMS voor zowel de tweeter als de midrange, en maar liefst 450 Watt voor de woofer moet deze Akoya in staat zijn een geluidsdruk te genereren van 115 dB met één luidspreker en 121 dB met twee luidsprekers. Voorwaar zeer indrukwekkende waardes.

Opstarten

In eerste instantie vinden de beide Akoya’s een plek op mijn zolderetage. Een ruimte van circa vijf bij drie meter met een hoog plafond en schuine wanden. De afstand tussen beide speakers is ruim twee meter en ongeveer twintig centimeter van de achterwand. Vooral de afstand tot de achterwand is kritisch met de naar achter afstralende unit. Dit is uiteraard te compenseren met de kallibratie optie of handmatige aanpassing in het menu van de Cabasse app genaamd StreamCONTROL. Ik besluit te starten met één Akoya, een optie waar best veel klanten voor zouden kunnen kiezen. Na het inschakelen van de speaker is het een kwestie van de stappen doorlopen in de StreamCONTROL  app om verbinding te maken met het WiFi netwerk. Dit verloopt probleemloos en vrij vlot. Na contact te hebben gemaakt met het netwerk voert de Pearl een automatische kallibratie uit. Hiervoor moet het zo stil mogelijk zijn voor een goed resultaat. Wat er dan gebeurd overtreft al mijn verwachtingen. Deze kleine ‘bowlingbal’ laat een laagweergave horen die grenst aan het onwaarschijnlijke. Alles in de kamer wat maar enigszins los zit trilt mee. Nadat deze succesvol uitgevoerd is kun je aan de slag met muziek. In de app kun je simpelweg de meest bekende streamingdiensten toevoegen, in mijn geval Tidal. Eenmalig de accountgegevens invoeren en klaar is Kees. Naast streamingdiensten kun je ook de Vtuner gebruiken voor het beluisteren van internetradio. Snel wat voorkeuzezenders invoeren is geen probleem. Aan de achterzijde zit, naast de Ethernet aansluiting, voor wie bedraad met een netwerk wil verbinden, nog een optische digitale ingang. Handig voor bijvoorbeeld het aansluiten van een televisie of decoder om zo de geluidsweergave te upgraden. Verder nog een Micro USB, een verloopstekker naar USB-A wordt in de verpakking meegeleverd, ingang en een analoge ingang. Bluetooth is natuurlijk aanwezig, gemakkelijk wanneer bezoek wat muziek wil laten horen vanaf een mobiele telefoon. Bovendien werkt de meegeleverde afstandsbediening, fraai vormgegeven en lekker anders, via dit protocol.

Praktijkervaringen

Bij het ‘thuiswerken’ blijkt al snel dat deze Cabasse The Pearl Akoya een duidelijk betere weergave biedt dan mijn eigen Teufel Kombo 11 set. Niet geheel verrassend gezien het grote prijsverschil, maar toch… De verstaanbaarheid bij het beluisteren van radio uitzendingen is zeer goed. Om gesproken woord te volgen kan het volume aanmerkelijk naar beneden ten opzichte van de Teufel set. Bovendien krijgt de stem body en klinkt veel natuurlijker. Bij het beluisteren van wat verschillende tracks via Tidal gaat de weergave nog een stapje verder. De laagweergave is stevig en vol maar gelukkig net niet dusdanig dat het de hoogweergave overschaduwd. Luisterend naar het live album Symphonica van George Michael valt op dat zelfs met slechts één speaker er een gevoel van ruimtelijkheid ontstaat. Daarbij is het timbre van zowel blazers als strijkers mooi gevangen en aangenaam. Ik ben verbaasd dat ik als rechtgeaarde ‘Audiofiel’ zo geniet van de weergave van slechts één speaker, die beide kanalen (stereo) voor zijn rekening neemt. Natuurlijk lonkt de tweede speaker die er tot nu toe stilletjes bij stond. Ik schakel nummer twee in en open de app om een speler toe te voegen. Dit gaat soepel en beide worden bijna automatisch gekoppeld tot een stereopaar. Uiteraard bestaat de mogelijkheid de individuele speakers een naam te geven, handig wanneer je meerdere speakers wilt gebruiken die niet in dezelfde ruimte staan. Na een nieuwe kallibratie zijn we good to go. Het is onmiddellijk duidelijk wat de meerwaarde is. Er is rust en ruimtelijkheid gecombineerd met een vloeiender weergave. Via Tidal start ik het meest recente album van de Haagse band Son Mieux. Ik kende wat liedjes die ik hoorde op Radio2 maar na een live optreden, als voorprogramma van Di-Rect in Ahoy, was ik acuut fan. Wat een energie brengt dit bandje en wat zitten de songs goed in elkaar. De set Akoya’s laat het typerende stemgeluid van zanger Camiel Meiresonne uitstekend horen. De laagweergave is stevig en legt een lekker fundament onder de muziek. Niet overdreven maar mooi in balans met het hoog. Met de Pearl’s in een stereo set-up is de balans prettiger dan met een enkele. Viool en trompet klinken aangenaam en zelfs bij hoger volume blijft scherpte grotendeels achterwege. Het blijft verbazingwekkend hoe deze twee bescheiden weergevers de ruimte weten te vullen.

Het nieuwe album DawnFM van The Weeknd is sterk geïnspireerd op jaren 80 new wave, funk en elektronische dance muziek. Ik hoor een synthesizer loopje wat me heel erg doet denken aan I Feel Love van Donna Summer en je direct doet meebewegen op het ritme. De pulserende bas gaat zo diep dat je als luisteraar op zoek gaat naar een subwoofer. Tevergeefs, het zijn echt alleen de twee Cabasse The Pearl Akoya speakers die dit voortbrengen. Vergeef me de uitspraak maar met deze Akoya kun je echt uit je ‘bol’ gaan! Tennesee Whisky van Chris Stapleton’s zo’n beetje het tegenovergestelde van de muziek van The Weeknd. Niet elektronische instrumenten, maar een pedal steel guitar en snaredrum die de scheurende stem van Chris ondersteunen in het nummer. De emotie die in het nummer ligt komt volledig over, luidkeels zing ik mee met de lofzang op een partner waarbij diverse soorten sterke drank als metafoor dienen.

Rust en realisme

Na deze positieve ervaringen wordt het tijd om de speakers naar de huiskamer te verhuizen. Nu mogen ze laten horen of ze in een ruimte van veertig vierkante meter hun mannetje staan. Ik parkeer de speakers aan beide zijden van ons dressoir zo’n twee meter uit elkaar en een centimeter of vijftig van de achterwand. Wederom volgt de procedure contact maken met het netwerk en kalibreren. Het eerste verloopt probleemloos maar tijdens de kallibratie krijg ik een foutmelding. Een rammelende deur in een ijzeren sponning is de boosdoener. Tijdens de procedure genereren de Akoya’s zo veel laag dat zelfs op ruim vijf meter afstand de boel in beweging komt! In een tweede poging houd ik de deur vast en is het probleem opgelost en kan er muziek geluisterd worden. Om het de speakers direct moeilijk te maken zoek ik Where The Heart Is van Haevn op in de Tidal bibliotheek. Deze track wordt, wanneer beluisterd met mijn eigen set, kamerbreed neergezet. Kent een stevig grommend laag en veel sfeer. The Park Akoya stelt niet teleur. Het brede beeld is er en de laagweergave is weliswaar wat minder strak en gelaagd maar nog steeds verbazingwekkend goed gezien het formaat van de speaker. Vergeet ook niet het forse prijsverschil en het ontbreken van vele kabels. Stemmen komen recht uit het midden van het stereobeeld en staan helemaal los. Volgens de specificaties zou deze Akoya eigenlijk te klein zijn om mijn woonkamer te vullen met muziek maar in de praktijk gaat dit uitstekend. De versterkers zijn krachtig genoeg, en zelfs in staat stressvrij volumeniveaus te halen die de luisteraar in party mode kunnen brengen. Om te beoordelen of de goede laagweergave het midden en hoog niet in de weg zit kies ik Africa van Toto. Naast een stevig laag gebeurd hier veel in het midden en hoog. The Pearl Akoya slaat zich er met verve doorheen. De verschillende percussie instrumenten zijn goed te volgen en zelfs kleine geluidjes in het hoog, als een triangel of barchime, blijven hoorbaar. Ik mis persoonlijk een klein beetje sparkle in het hoog maar dat is met mijn referentieset in het achterhoofd. Iemand die onbevangen en met een ander referentiekader luistert zal waarschijnlijk aangenaam verrast zijn en vooral de rust en het realisme van instrumenten waarderen. Natuurlijk kun je als luisteraar altijd nog experimenteren met de verschillende equalizer instellingen in de StreamCONTROL app. Subtiel werk vormt ook geen probleem voor de Cabasse set. Eva Cassidy heeft een prachtige stem maar kan soms wat fel klinken wanneer ze uitpakt. Gelukkig weet The Pearl Akoya de zaak goed onder controle te houden. De weergave is emotioneel en levensecht waarbij Eva’s stem beschikt over voldoende karakter en eigenheid. Nog veel verschillende soorten muziek passeerde de revue gedurende de weken dat ik over de set The Pearl Akoya speakers mocht beschikken. Telkens met goed resultaat maar waarbij ze zich het meest op het gemak voelde in de kleinere ruimte.

Conclusie

Dat draadloze weergave hand in hand kon gaan met een niveau waarbij ‘audiofielen’ zich comfortabel konden voelen had ik van de verschillende collega recensenten al begrepen. Dat het ook hand in hand kan gaan met design heb ik aan den lijve mogen ondervinden. Waar Devialet met de Phantom reeks de naamsbekendheid heeft mag het eveneens Franse Cabasse duidelijk niet onderschat worden. Het uiterlijk is subtieler dan de concurrent en zal hierdoor een grotere groep kopers aanspreken. Waar Devialet inzet op ‘brute kracht’ en ultradiepe laagweergave kiest Cabasse voor een nadruk op levensechte en natuurlijke weergave. Iets waar ze in mijn oren zeker in geslaagd zijn. De fraaie techniek die gebruikt is resulteert in een uitstekende weergave waarbij subtiliteit hand in hand gaat met een laagweergave die je eigenlijk niet verwacht van het bescheiden formaat. Natuurlijk heeft kwaliteit wel een prijs maar dat valt, als je de som van losse componenten optelt die nodig zijn om tot eenzelfde resultaat te komen, alleszins mee. Daar komt bij dat een systeem als dit feitelijk portable is en breed inzetbaar. Multiroom is mogelijk en het aansluiten van een televisie of decoder is zeker een meerwaarde. Mijn wederhelft was zeer gecharmeerd van het idee dat een hele berg apparaten plaats kon maken voor twee The Pearl Akoya’s. Bovendien viel ze vanaf de eerste kennismaking voor het, in haar ogen, fraaie uiterlijk. Met pijn in het hart zagen we deze ‘Franse Schone’ dan ook vertrekken richting importeur Dimex!

Prijs

  • Pearl Akoya: € 3.180,- per paar
  • Standaard: € 349,- per stuk
  • Wandbeugel: € 179,- per stuk

Dimex, www.dimex.nl

Reacties (0)