Hoe werkt multi-zone en multi-room audio op een home cinema receiver?

28 augustus 2012 6 Minuten 14 Reacties
AV-receiver portal 2

Receivers zijn tegenwoordig geavanceerde apparaten met veel verschillende features en functies. Veel van deze features en functies hebben we al besproken, zoals het versterker element, de streaming mogelijkheden, en de speaker aansluitingen en opstellingen. Een functie die we steeds vaker tegenkomen en die zeer interessant is, is de multi-zone of multi-room functie.

Wat is Multi-zone?

Multi-zone, ook wel multi-room genoemd, is de mogelijkheid om muziek te luisteren in verschillende kamers, zones, in huis. Moderne receivers beschikken namelijk vaak over een Zone 2 of zelfs Zone 2 en Zone 3 mogelijkheid. Middels deze functie kun je in de hoofdzone, daar waar de receiver staat en je complete home cinema systeem is ingericht, naar een bepaalde bron luisteren/kijken en in een tweede en/of derde zone naar een andere bron luisteren. Kijk je in de hoofdzone een film, dan is het in de tweede zone bijvoorbeeld mogelijk een CD te luisteren. Zowel de CD speler als de DVD/Blu-ray speler zijn in dit geval aangesloten op je home cinema receiver. Ook kun je ervoor kiezen om in alle zones dezelfde muziek weer te geven.

Hoe gebruik je Multi-zone?

Er zijn in principe twee manieren om de multi-zone functie te gebruiken, afhankelijk van wat de receiver ondersteunt. Je hebt een preamp line uitgang voor een extra zone of een speaker uitgang voor een extra zone.

Preamp line output

De preamp line uitgang kan het onversterkte signaal van een bron doorsturen naar een andere kamer. Zo kan het geluid van een CD speler naar de andere zone verstuurd worden terwijl je in de hoofdzone een film kijkt. Aangezien het signaal nog versterkt moet worden heb je dus een extra versterker nodig in deze zone om het geluid weer te geven. De extra receiver wordt aangesloten op de preamp output en moet voorzien worden van eigen speakers.

Speaker aansluitingen

De receiver kan ook een eigen versterker gebruiken om een tweede zone aan te sturen. Op deze manier wordt het geluid van een andere (of dezelfde) bron als die in de hoofdzone gebruikt wordt door de receiver versterkt en via de speaker aansluitingen doorgestuurd naar speakers die in een andere zone staan. In deze andere zone heb je dus geen extra versterker nodig, puur een setje speakers.

De wat duurdere en modernere receivers bieden vaak de mogelijkheid om het geluid versterkt naar een tweede zone te sturen (via speaker aansluitingen) en het geluid onversterkt naar een derde zone te sturen (een extra versterker nodig). Ook zijn er receivers die voor beide zones de preamp outputs bieden en receivers die je de keuze geven een van de twee zones aan te sturen middels de ingebouwde versterker. Het is dus verstandig goed te checken welke mogelijkheden de receiver die je op het oog hebt ondersteunt.

Gevolgen voor de set-up in de hoofdzone

Het is belangrijk te melden dat het gebruik van extra zones bij sommige receivers gevolgen heeft voor de speakeropstelling in de hoofdzone. Er zijn namelijk 7.1-kanaals receivers die het mogelijk maken extra zones te gebruiken wanneer je de hoofdzone opstelling beperkt tot 5.1 kanalen. De twee extra kanalen worden vervolgens gebruikt om speakers in een tweede ruimte aan te sturen. Ook zijn er receivers die het wel mogelijk maken de volledige 7.1-kanaals opstelling te gebruiken, mits je niet tegelijkertijd de tweede zone gebruikt. Dit heeft natuurlijk puur betrekking op het aansluiten van een extra zone middels de speaker aansluitingen. Het geluid dat via een preamp output gaat wordt niet versterkt en kan dus ongeacht de hoofdzone opstelling gebruikt worden.

Gebruik van bronnen voor extra zones

Zoals je wellicht leest komt er meer bij kijken dan simpelweg een paar extra speakers aansluiten. En wat hierboven staat is nog niet alles, ook het gebruik van bronnen is beperkt. 9 van de 10 receivers bieden namelijk alleen de mogelijkheid om analoge signalen te gebruiken voor een extra zone. Je kunt dus in de hoofdzone naar een Blu-ray film via HDMI kijken maar de tweede zone kan alleen van audio voorzien worden middels bijvoorbeeld een tulpkabel. Het is dus vaak een vereiste om bronnen die je (ook) in een tweede of derde ruimte wilt beluisteren analoog aan te sluiten. Natuurlijk kun je ze wanneer mogelijk ook digitaal aansluiten voor de hoofdzone maar dan zul je steeds in het menu van de receiver moeten schakelen. Er zijn wel high-end (en dure) receivers die signalen via een digitale optische of coaxiale kabel accepteren.

Ook is het in de meeste gevallen zo dat je alleen audio naar extra zones kunt sturen, video blijft gereserveerd voor de hoofdzone. Bij de paar receivers die wel de mogelijkheid bieden om video naar een tweede zone te sturen gaat het vaak om signalen die via de composiet ingang aangesloten zijn. Wil je echt hoge kwaliteit HD beelden in een andere ruimte weergeven dan kun je het beste zoeken naar een receiver met twee HDMI uitgangen die elk een andere bron kunnen weergeven.

De bediening

Wanneer je een Zone 2 of Zone 3 hebt opgesteld en aangesloten dan kun je dus in die extra zones naar een bepaalde bron luisteren die aangesloten is op de receiver in de hoofdzone. Maar, om deze receiver te bedienen moet je ook daadwerkelijk naar de hoofdzone lopen en hier een bepaalde functie instellen. High-end receivers met Zone 2/Zone 3 functie bieden vaak een extra afstandsbediening die je kunt gebruiken voor een andere zone. Wel moet je hiervoor nog steeds infrarood extenders (verlengers) plaatsen zodat het signaal bij de receiver in de hoofdzone terecht komt. Een andere oplossing die steeds vaker beschikbaar komt is het gebruik van een applicatie op je smartphone. Hiermee is zowel de hoofdzone als de extra zone te bedienen en heb je geen infrarood verlengers nodig. De fabrikant van de receiver moet deze applicatie aanbieden en ondersteunen.

Voordat je een receiver koopt

De multi-zone of multi-room functie van een receiver heeft grote voordelen maar kan dus nogal beperkt zijn. Helaas vermelden fabrikanten niet alle beperkingen in de features en specificaties dus zoek van te voren de handleiding er even bij om er zeker van te zijn dat datgene wat jij wilt ook mogelijk is.

Meer informatie

Meer informatie over en tips voor het aanschaffen en gebruiken van luidsprekers en receivers vind je in onze tips en advies-sectie.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (5)

Jeroen

Jeroen
13 september 2013 om 13:40

Ik wil eigenlijk alleen maar naar dezelfde bron luisteren in zone 1 en/of 2. Nooit naar een verschillende bron. Heb je dan ook multiroom/multizone techniek nodig of kan dit ook anders worden geregeld.
Vroegah zat dat namelijk ook gewoon op een versterker een a en b knop.

Inloggen


13 september 2013 om 14:33

A/B swtich zit ook nog steeds op elke receiver/versterker. De functie heb je dus.

Inloggen
Jeroen

Jeroen
17 september 2013 om 09:52

Nou dat klopt denk ik niet. De Yamaha RX-V673 kan bijvoorbeeld alleen verschillende bronnen weergeven.
Tenminste, zo lees ik dat in de gebruiksaanwijzing.

Dan kan ik dus net zo goed of beter een 5.1 versterker nemen en een speaker selector switch op de fronts.

Inloggen


17 september 2013 om 10:12

Ik moet zeggen dat Yamaha er zelf niet heel duidelijk in is, maar zoals ik het begrijp uit onderstaande links kan het dus wel als je het op 7.1-kanaals + Zone instelt. Dan worden die twee speakers die eigenlijk onderdeelm van het 7.1-systeem zijn als tweede zone gebruikt, waar je dezelfde of andere audio op kunt laten weergeven.
http://faq.yamaha.com/us/en/article/audio-visual/av-receivers-amps/rx/rx-v673_black_u/10296/7170/
http://www.amazon.com/Yamaha-RX-V673-7-2-Channel-Network-Receiver/product-reviews/B007JF85WE

Inloggen
Jeroen

Jeroen
17 september 2013 om 21:20

Ok Je hebt een beetje gelijk, maar HDMI lukt niet in zone 2.
En aangezien ik het meeste gebruik zal maken van een HTPC en een TV met HDMI is het voor mij niet zo zinvol.
Ik zoek ff verder.

Inloggen


17 september 2013 om 22:17

Ah, daar heb je weer gelijk in. Ik zoek ook even verder.

Inloggen
Jeroen

Jeroen
19 september 2013 om 23:47

Heel wat research later blijken er in mijn prijsklasse en gewenste specs 3 modellen te zijn met iets wat lijkt op speaker A/B

Pioneer VSX-827 of 828
Yamaha RX-V575

Zou jij een voorkeur hebben voor 1 van deze modellen?

Inloggen


20 september 2013 om 15:31

Ik ben zelf in dit geval vooral fan van Pioneer. Niet alleen om het aantal features maar vooral ook de schone en heldere weergave (afhankelijk van je speakers natuurlijk).

Inloggen
serge

serge
22 september 2013 om 16:08

(Noob)
Hoop dat ik op dit draadje mag plaatsten.
Vandaag is mijn reciever overleden.
Nu wil ik een nieuwe set, waarmee ik beneden film kan kijken en boven muziek kan luisteren (liefst via een cd speler). Dit wil ik bedienen via mijn (android) smartphone. Is dit mogelijk?
Extra info:
Heb een draadloos netwerk van UPC Horizon met een draadloze modem d-link dir 825.
Losse boxen Bose aquistmass system en een kapotte marantz SR5200 reciever.

Inloggen


23 september 2013 om 12:21

Ja hoor, dat is mogelijk. Hiervoor moet je op zoek naar een receiver met multi-zone waarbij twee verschillende bronnen geluisterd kunnen worden en die bestuurd kan worden middels een Android app. Ik heb nu een Marantz receiver staan die het kan, de SR6008.

Inloggen
serge

serge
23 september 2013 om 22:07

Dat is inderdaad een goede optie.
Ik vind 1000€ voor een reciever alleen te duur op dit moment.
Ikzelf ben ook wel weg van Onkyo. Kan de Onkyo tx nr-626 deze optie’s ook aan. Of heb ik dan echt een duurdere reciever nodig?

Inloggen


23 september 2013 om 23:43

Jep, kan ook; http://www.eu.onkyo.com/en/products/tx-nr626-92085.html?tab=Details

Inloggen
Nancy Coper

Nancy Coper
14 oktober 2014 om 08:10

Ik heb een vraagje ik heb de Sony home cinema system de BDV-N7200W nu wil ik heel graag in de keuken een speaker plaatsen dat ik dezelfde muziek heb als in de kamer. Is het mogelijk om er een speaker bij te kopen die met dit systeem gekoppeld kan worden. Draadloze speaker of Bluethoot ?? Of op wat voor manier dan ook.
Ik hoop op een reactie op deze vraag.
Met vriendelijke groet,
Nancy Copier

Inloggen
Bert Poelman

Bert Poelman
04 september 2016 om 12:00

Ik heb een marantz NR 1606 7.1, Ik gebruik 5.1 voor in de kamer, de twee andere boxen heb ik als 2e zone aangesloten. Ik gebruik hiervoor mijn “oude” Bose 301 van 20 jaar. Voldoet prima. Nu kijken de kinderen voor naar een DVD of Blu-ray in 5.1 en ik luister in de keuken naar full stereo radio. (Internetradio) Aangezien ik ook een Logitech Harmony afstandsbediening heb was het even puzzelen om de tweede zone aan te sturen via de Logitech. Dit is opgelost door de marantz NR 1606 AV receiver NOGMAALS als extra apparaat in te voeren op de hub van Logitech, nu echter met de toevoeging 2e zone. Je marantz staat dus eigenlijk twee keer in je apparatenlijst. Nu kun je wel heel eenvoudig je 2e zone (of multiroom) bedienen. Ook kun je door een toetsdruk (“all zone stereo on”) zowel voor als achter naar dezelfde muziek luisteren. Let wel, als je tegelijktijdig Main-zone als ook de tweede zone luistert wil dit alleen in Full stereo en heb je in de kamer dus geen 5.1 Maar als je deze instelling gebruikt voor het radio luisteren, of bijvoorbeeld het journaal is op TV en je wilt achter meeluisteren dan is dit een goede manier.

Inloggen