Jazeker, van het opstaan en passende verlichting tot klimaatcontrole en vorstbestrijding. Gewoon eens installeren en uitproberen.
Slim beginnen met geofencing
Onder geofencing wordt bij domotica verstaan het prepareren van het binnenmilieu op de komst van de bewoners op basis van de locatie en weersomstandigheden. Met andere woorden zet de locatie van de gebruikers in voor hun optimale welzijn en levensbehoeften. In de meeste gevallen gaat dat om het huis of de auto behaaglijk vooraf laten opwarmen voordat je binnenkomt. Maar ook het instellen van de verlichting, andere HVAC-taken en keukenapparatuur zijn mogelijk. En met winter-hospitality stel je de gebruiksruimte gastvrij in op het verblijf en werkzaamheden tijdens het winterseizoen.
Andere issues die in de winter spelen zijn onder andere een grote behoefte aan home-entertainment in de homecinema, de beveiliging van het huis, het regelen van een sfeervolle verlichting en hospitality bij het werken aan huis. Bovendien een aardige besparing op de energierekening. Dat kan allemaal met DIY (Do It Yourself) voicecontrol en de flatscreen als domoticahub of smart voorgeprogrammeerd en kunstmatig intelligent (AI).
Wakker worden en opstaan
Als het buiten nog donker is en de biologische klok achterloopt is het lastig om uit bed te komen. Dan komt de sfeervolle wekker te hulp. Een aangenaam melodietje dat langzaam aanzwelt. Dit ondersteunt door het opstarten van een sfeervol gekleurd lichtpatroon. Neem bijvoorbeeld een device als de Philips Wake-up Light. Een uitgekiende combinatie tussen een alarmklok (slimme wekker) en een gestadig in intensiteit toenemende ambient lichtbron. Zo word je langzaam doch doeltreffend biologisch klaargestoomd om op te staan. Gebruikers van dit soort smart wekkers ervaren aangenaam en fris wakker worden plus daarna opstaan. Behalve van Philips onder meer verkrijgbaar van Hyundai, Mpow, Nikkei en Verilux.
Als je dan toch bent opgestaan komen de juiste temperatuur en het ontbijt aan de beurt. De slimme thermostaat, bijvoorbeeld van Nest, zorgt er alvast voor dat het huis op temperatuur komt. Dat geldt met name ook voor de badkamer bij het douchen. Zie ook de slimme thermostaten van Honeywell, Nefit, Tado, Momit en Innogy.
En als je dan de ontbijtruimte betreedt staat de koffie of thee (timer gestuurd en/of verbonden met een slimme stekker) al klaar. Idem desgewenst het broodrooster. Natuurlijk kan je dergelijke slimme apparaten ook spraakgestuurd bedienen, bijvoorbeeld via Amazon Alexa en Google Assistent. Een andere optie is het alvast spraakgestuurd de agenda, bijvoorbeeld bij Google of op de smartphone, controleren.
Het licht besturen
Mensen worden bewust en onbewust gestuurd door de hoeveelheid en de kleur van het licht. Weinig licht maakt doezelig en veel juist actief. De kleur en ambiance van het licht scheppen een sfeer bepaalde stemming. En zo zijn er tal van geoptimaliseerde lichtsettings voor de dagelijkse activiteiten.
In de winter bestrijkt de lichtbesturing vanuit de domotica meerdere domeinen. Genoemd zijn inmiddels het opstaan en het instellen van de werk- en activiteitenomgeving. Daar komen dan ook nog entertainment, het tv-kijken, muziek luisteren en gamen bij. Je kunt hierbij gebruik maken van hospitality, het op de persoonlijke smaak en behoefte programmeren van de verschillende lichtinstellingen. Deels wordt dit ook overgelaten aan de ingebouwde sensoren en kunstmatig intelligente besturingschips. Aangenaam is als het licht ’s ochtends net als de zon langzaam opkomt. Dan de buitenverlichting. Die geeft niet alleen goed zicht bij het betreden of verlaten van de woning. Maar ook veiligheid.
Het duurzaam omgaan met stroom spreekt vanzelf. Daarvoor een aantal maatregelen:
- Het alles met een knop kunnen uitzetten. Dat voorkomt het per ongeluk laten branden van een lamp.
- Gebruik LED-lampen.
- Programmeer de verlichting naar het gebruik.
Voor slimme lampen in de winter kan je terecht bij Ikea, LIFX, Elgato, Innr, Philips Hue, Belkin Wemo, Mipow, Yeelight, Eufy en Ring.
Thermostaat en verduistering
Er is een grote keuze aan slimme thermostaten. Maar welke past nu het beste bij jouw smart home? Dat hangt van een aantal factoren af. Hoe zuinig wil je omgaan met het warmtegebruik? Dat geldt zowel voor het groene verbruik als de kostenbesparing. Wil je zelf de thermostaat (op afstand) kunnen instellen of laat je dat aan de intelligente programmering over? En gaat het om een op zichzelf staande slimme thermostaat of maakt deze deel uit van een compleet domoticanetwerk? Merken als Bosch, Honeywell, en Netatmo bieden slimme oplossingen voor klimaatbeheer.
Het verdient aanbeveling om voor de winter de filters en de werking van het HVAC-systeem te controleren. Functioneren de Heating, Ventilation en Airco nog wel optimaal? We willen geen gedoe met (fijn) huisstof, een verkeerde luchtvochtigheid of het onnodig verbruik van energie. Een aantal slimme HVAC’s doet dat al automatisch. Verder kan het nodig zijn om de luchtgeleiding naar de verschillende vertrekken en ruimtes op de wintercondities in te stellen.
De gordijnen, lamellen, rolluiken en jaloezieën hebben naast de verduistering ook nog een belangrijke isolerende functie. Ze gaan samen met het dubbelglas van het venster warmteafgifte naar buiten tegen. Er ontstaat een isolerend luchtlaagje tussen de gordijnen of schermen en het vensterglas. Handig is het geautomatiseerd en/of op afstand kunnen bedienen van de smart blinds. Dit kan al met systemen van onder meer Luxaflex, Somfy en Sunway.
Beveiliging
Winterse omstandigheden kunnen onveiligheid veroorzaken. Minder licht geeft ook minder zicht. Er zijn minder mensen op straat en gesloten gordijnen vermindert de sociale controle. En dan is er de wintersport of met de feestdagen even lekker weg. Dan kan het inbrekersgilde zijn slag slaan. Het inzetten van sensoren en camera’s ligt voor de hand. Maar waar komen de meldingen en signalen straks terecht? Op de smartphone, via een sirene of flitser, of melding aan een centrale. Daar moet dan wel iemand adequaat op kunnen reageren. Bij het inzetten van videocamera’s bestaat het gevaar dat derden van buitenaf gaan meekijken. Scherm deze goed af met wachtwoorden en versleuteling van de data. Fabrikanten als Arlo, D-Link, Ring, Netatmo en Nest bieden verschillende opties om je huis met camera’s te beveiligen en je beelden lokaal of in de cloud op te slaan.
Behalve inbrekers en andere onverlaten zijn er nog enkele andere beveiligingsmaatregelen in de winter. Een sensor met waarschuwing tegen het bevriezen van waterleidingen met bijgaande overstromingen (moisture detect) bijvoorbeeld. Het verdient altijd aanbeveling om kwetsbare leidingen te isoleren, tuinslangen los te koppelen en regentonnen tegen bevriezing te beschermen.
Bij het gebruik van kachel of heater bestaat de kans op oververhitting en brand. En de connected car kan voorkomen dat de sloten en ruiten dichtvriezen door tijdig te gaan voorverwarmen.
Update de thuisbioscoop
Bij het korten van de dagen stijgt ook de behoefte aan vermaak binnenshuis. Tijd om de homecinema en geluidsinstallatie weer eens onder de update-loep te nemen. Wordt het niet eens tijd voor een nieuw groter flatscreen of een 4K-projector? Zijn Virtual Reality, Augmented of Mixed Reality al aanwezig? En brengt het toepassen van immersive sound nu niet dat extra beetje beleving en engagement. Tevens het installeren van een nieuwe NAS of muziekserver en mediaplayers.
Verken vooral eens de nieuwe faciliteiten die de kabelaar en VOD-ers bieden. Je kunt de aangeboden programma’s, shows en (video)films geheel op maat aanstellen. Dit aangevuld met tal van extra interactieve mogelijkheden. Rewind en podcasts voorzien in handige compilaties van de highlights. Ook gaming vormt een prima wintervermaak. Die stijgt tegenwoordig met surround en 3D/360-graden ver boven het simpele spelconsole uit.
Dan nog drie andere aandachtsvelden van het big flatscreen thuis:
- Behalve films en gaming kan de thuisbioscoop ook ingezet worden als personal trainer. Geen blokjes op gladde paden willen rennen? Dat kan als alternatief ook voor de flatscreen met passende bewegingsoefeningen. Tevens geestelijk in de vorm van persoonlijke training of het volgen van cursussen.
- Als je de deur niet uit gaat of komt biedt een daarvoor aangepaste homecinema prima gelegenheid voor telewerken en -conferencing/vergaderen.
- Een andere trend is het inzetten van het centrale flatscreen als netwerkhub of totale controller van de domotica in huis. De meeste smart tv’s vandaag de dag bieden je direct toegang tot je smarthome-apparatuur.
Ouderen
De vergrijzende bevolking krijgt in toenemende mate last van de klimaatcrisis. In de winter gaat het om heftige koude, gladheid, eenzaamheid en isolatie (kan er niet op uit). Het smarthome biedt daarvoor tal van oplossingen. Het smarthome als mantelzorger is een reële optie. Gewoon het slim in de gaten houden van de vitale activiteit, het binnenmilieu, de voedselvoorraad (slimme koelkast), de maaltijdbereiding (slimme oven, magnetron), het medicijngebruik en de sociale contacten.
De mantelzorger behoeft niet meer 24 uur per dag en 365 dagen per jaar aanwezig zijn. Het kan allemaal op afstand, met behoud van privacy en de oudere zelf zoveel mogelijk in de eigen regie. Van belang zijn het letten op hyperthermie (onderkoeling), het krijgen van griep, het aanblijven van huishoudelijke apparatuur, vallen en uitglijden.
Tot slot…
Het smarthome stelt ons prima in staat om de winter comfortabel, plezierig, veilig en ook enerverend door te komen. Een soort eigen behaaglijke klimaatcocon. Het is vaak slechts een kwestie van enkele nieuwe instellingen en/of uitbreiding van de domotica in huis.
Reacties (0)