Dossier projectoren: vergelijking Panasonic TX-100FP1E, Epson EH-TW7400 en Optoma UHD370X

27 april 2019 9 Minuten 1 Reacties
optoma uhd370x

Er is een projector te vinden voor bijna elke situatie. In dit dossier zetten we drie projectoren op een rij die elk op een ander doelpubliek mikken.

/span>

Wat zoeken we?

Een projector die om en bij de 100 inch beeld kan projecteren, met een budget tussen de 1500 en 2.000 euro. Veel andere eisen stellen we niet. Hij moet minstens Full HD beeld bieden, en we zien graag HDR ondersteuning. We zijn bereid om met bepaalde beperkingen te leven, meer nog dan bij televisie moet je bij projecteren vaak een compromis accepteren.

Plaatsing

Wie een projector plaatst, moet rekening houden met de afstand tussen projector en scherm, hoe ver de projector uit het centrum staat, wat de lensoffset is en of er al dan niet lensshift beschikbaar is. Kortom, voor je beslist kijk je dat na in de handleiding online.

Ultra Short throw modellen worden steeds populairder, ook al zijn ze iets duurder. Je kunt ze vlak bij het scherm zetten, en ze projecteren dan toch nog een heel groot beeld. Hou er rekening mee dat door de extreme lens de focus zelden perfect is in heel het beeld, en dat je bij de minste oneffenheid in het projectiedoek mogelijk al wat vervorming ziet. Maar het eindresultaat is nog steeds erg knap.

Full HD of Ultra HD?

Full HD projectoren zijn ondertussen flink in prijs gedaald. Maar een echte native Ultra HD projector blijft erg duur. Betaalbare Ultra HD projectoren gebruiken daarom een pixelshift technologie. Het Full HD-beeld wordt heel snel een halve pixel diagonaal verschoven en terug, en gecombineerd met de nodige beeldverwerking leidt dat tot een bijna Ultra HD-niveau van detail. Sommige modellen verschuiven het beeld zelfs vier keer. De techniek kan zowel met LCD als DLP projectoren toegepast worden. Je krijgt een detailniveau dat ergens tussen Full HD en Ultra HD zit, maar wel mooi alle pixelgrenzen verbergt.

High Dynamic Range

HDR levert de mooiste beelden, maar voor projectoren is het een zware opgave. Voor goede HDR heb je een diep zwart nodig en goed contrast, en dat is sowieso alleen mogelijk als je verduistert. Anderzijds vereist HDR ook een hoge helderheid, en ook die is vaak beperkt op projectoren. Je legt je verwachtingen op dit vlak best niet te hoog, zeker niet in dit prijssegment.

Hoe kies je een projector?

Onlangs hebben we uitgebreid geschreven over projectoren. Zo hebben we je de bbasiskennis over projectoren, waaronder de diverse technieken die gebruikt worden, gegeven. Daarnaast zijn we dieper ingegaan op deĀ plaatsing van een projector. Met al deze informatie kan je nu de juiste projector kiezen. Over het algemeen volg je daarbij het volgende plan:

  • Bepaal de grootte van het gewenste scherm en de kijkafstand op basis van de kamer.
  • Bepaal de plaats van de projector en meet de afstand van projector tot scherm (A).
  • Deel de afstand (A) door de breedte van je scherm. Het resultaat is de gewenste projectorverhouding. Die moet binnen het bereik van de projector vallen die je kiest.
  • Bepaal de verticale afstand tussen de lens en bovenzijde van het beeld (H).
  • Deel die afstand door de hoogte van het beeld. Het resultaat is de gewenste lens-offset.
  • Komt dit niet overeen met de lens-offset van de projector, dan heb je lensshift nodig.
  • Heb je geen of niet voldoende lensshift, dan moet je de projector kantelen en heb je keystone-correctie nodig. Probeer echter eerst na te gaan of je de projector niet kan verplaatsen.

Panasonic TX-100FP1E vs Epson EH-TW7400 vs Optoma UHD370X

In dit dossier nemen we drie projectoren mee; de Panasonic TX-100FP1E, Epson EH-TW7400 en Optoma UHD370X. Hieronder vind je de conclusie van elke review, en een link naar het volledige verhaal.

Panasonic TX-100FP1E

Panasonic laat ons achter met gemengde gevoelens. De WiFi-functionaliteit biedt door de afwezigheid van wat meer apps betrekkelijk weinig meerwaarde, en de mediaspeler mag iets meer formaten ondersteunen. Ā De ingebouwde speakers leveren degelijke resultaten voor doorsnee film- of sportgenot, maar schieten voor muziekprestaties of epische soundtracks toch wat te kort. De beeldinstellingen trekken de prestaties wat naar beneden, maar dat is gelukkig makkelijk aan te passen. De prijs is niet echt te hoog, maar je betaalt helaas wat meer voor de features die wat minder meerwaarde bieden.

Anderzijds haal je uit het knappe design voldoende licht om een 80-110 inch scherm te vullen, zelfs in een wat verlichte woonkamer. Dim je de lichten dan kan je dankzij het redelijk contrast nog een vrij goede cinema-ervaring hebben, al is dat duidelijk niet de eerste doelgroep van deze projector. Kleuren zijn iets te donker, maar het beeld heeft nog voldoende punch. De projector is bovendien redelijk stil, en wie wat achtergrondmuziek wenst kan hem gebruiken als Bluetooth speaker. Ben je op zoek naar leuke projector in de woonkamer en is Ultra Short Throw een must, dan mag de Panasonic op je lijstje staan. Lees deĀ volledige review.

7.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Lichtopbrengst
  • Kleurweergave
  • Ingebouwde mediaspeler (afhankelijk van je bibliotheek)
  • Mooi design

Minpunten
  • Muziekprestaties eerder matig

  • WiFi biedt weinig meerwaarde
  • Prijs

Epson EH-TW7400

De grootste tekortkoming van deze Epson projector zijn de limited bandwidth HDMI-aansluitingen. Gamers kunnen daardoor geen 4K HDR games spelen, voor wie enkel film kijkt is die beperking minder belangrijk. Wie graag motion interpolation gebruikt moet weten dat dat enkel kan bij 1080p24 bronnen, wat lastig is als je bijvoorbeeld een UHD Blu-ray-speler als bron gebruikt die alle upscaling doet. Daarnaast levert hij voor HDR een enorm kleurbereik, maar enkel ten koste van veel licht. Hier moet je dus een keuze maken.

Ondanks die beperkingen is dit een uitstekende projector. Hij heeft een erg hoge lichtopbrengst, en een uitstekende kalibratie. De beelden zijn kleurrijk en natuurlijk, en dankzij het goede contrast dat nog verbetert dankzij de dynamische iris, hebben ze echt flink wat punch. In HDR is de opgave iets moeilijker, maar slaagt hij er nog steeds in om een mooi resultaat te leveren. De pixelshifting technologie levert voldoende detail om het verschil te zien met Full HD. De prijs is goed, vooral gezien het ruime installatiegemak. Wie op zoek is naar een home theater projector voor een redelijke prijs mag deze zeker op de short list zetten. Lees deĀ volledige review.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Lichtopbrengst
  • Contrast/Zwartdetail
  • Kleurweergave
  • Goed Ultra HD-detail
  • Installatiegemak

Minpunten
  • HDMI-aansluitingen bieden geen volledige bandbreedte

  • Motion interpolation enkel bij 1080p24
  • Compromis nodig voor HDR: kleur of licht

Optoma UHD370X

De Optoma UHD370X is een projector met een duidelijk doel voor ogen. Thuis in de woonkamer, zelfs bij omgevingslicht, genieten van groots beeld. Daar slaagt hij ook goed in, al moet je er wel wat toegevingen voor doen. Contrast is niet zijn sterkste kant, en zijn HDR beeld is leuk, maar verbleekt wat bij de prestaties van een degelijke televisie. In een omgeving met veel licht is dat allebei niet ongewoon voor een projector. Motion Interpolation is voorzien, maar tijdens meerdere testen moesten we die deactiveren wegens te veel beeldproblemen. Als laatste beperking mag je ook geen perfect Ultra HD detail verwachten.

Aan de positieve kant vinden we een Ultra HD projector met een enorme lichtopbrengst en levendig, leuk beeld, ook in een gewone woonkamer. Ondanks zijn beperkingen is het beeld ook bij verduistering erg aangenaam, maar daar weegt het matige contrast wat vaker door. De ingebouwde mediaspeler rekenen we nog nipt als een pluspunt vanwege zijn goede video-ondersteuning, ook al ontbreken Dolby Digital en DTS op de ondersteunde lijst formaten. Tot slot is hij vrij stil, en niet onbelangrijk, heel redelijk geprijsd. Lees deĀ volledige review.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Lichtopbrengst
  • Kleurweergave (SDR)
  • Ingebouwde mediaspeler
  • Stil
  • Redelijke HDR prestaties

Minpunten
  • Geen perfect Ultra HD detail

  • Te beperkt kleurbereik (HDR)
  • Wispelturige Motion Interpolation

Conclusie

De projectoren in dit dossier mikken elk op een andere doelgroep. De Panasonic biedt dankzij zijn Ultra Short throw opstelling en ingebouwde luidsprekers een oplossing voor wie zo eenvoudig mogelijk projectie naar de woonkamer wilt brengen. Wil je Ultra Short Throw ruilen voor Ultra HD weergave, HDR en genoeg licht om bij omgevingslicht te projecteren, dan is de Optoma UHD370X de betere keuze. De Epson EH-TW7400 kan zowel in de woonkamer als in een verduisterde thuisbioscoop erg mooie resultaten neerzetten, en biedt van deze drie projectoren het mooiste beeld.

Reacties (1)