Kerstverlichting binnen en buiten slim maken: zo werkt het

19 december 2018 7 Minuten 0 Reacties
kerstverlichting

Gebruik slimme stekkers en slimme verlichting voor jouw kerstverlichting en bedien ze gemakkelijk via de app of via je stem. In dit artikel vertellen we je hoe je kerstverlichting binnen en buiten slim kunt maken.

December is de tijd van samenzijn, gezelligheid en natuurlijk vrolijke kerstverlichting. Veel mensen hebben het huis en de tuin weer versierd. Vroeger moest je daar vele meters verlengsnoeren en stekkerdozen voor gebruiken, om nog maar te zwijgen van de afstand die je dagelijks moest afleggen om alles aan te zetten of uit te schakelen. Het slimme huis voorziet ons van groot gemak. Door middel van smarthome-apparatuur kun je jouw kerstverlichting niet alleen slim maken, maar ook tijd en energie besparen.

Vorig jaar schreven we het artikel Zo kun je de kerstverlichting slim maken met stekkers en lampen. Dit jaar zijn er nieuwe producten en ontwikkelingen voor de smarthome-markt geweest. Met name de stembediening via Google Home en Google Assistent zorgen ervoor dat we nu nog gemakkelijker de kerstverlichting kunnen bedienen. De hoogste tijd voor een nieuw deel over slimme kerstverlichting.

Slimme stekkers

Slimme stekkers, oftewel smart plugs, zijn een goedkope eerste stap om jouw kerstverlichting slim te maken. Vrijwel iedereen kent het wel. Je hebt een kerstboom gekocht, de lampjes opgehangen en vervolgens zit je met een stopcontact wat precies achter de kerstboom zit. Elke keer dat je de kerstverlichting aan of uit wilt zetten hang je half in de kerstboom om er maar bij te kunnen. De kerstballen vallen eruit en de naalden vallen van de boom. Alternatief is om weer met verlengsnoeren aan de slag te gaan, maar waarom zou je moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

Door middel van een slimme stekker maak je de lampjes in de kerstboom slim. Plaats deze in het stopcontact en sluit de stekker van de kerstboomverlichting hierop aan. Afhankelijk van het merk slimme stekker kun je de kerstverlichting nu gewoon aan- en uitzetten vanaf de bank via de bijbehorende app op de smartphone of via stembediening.

Heb je geen zin om zelf de slimme stekker in te schakelen? Vaak biedt de bijbehorende app de mogelijkheid om schema’s in te stellen, zodat de kerstboom automatisch verlicht wordt op de door jouw ingestelde tijd. Slimme stekkers hoef je niet alleen voor de kerstboomverlichting te gebruiken. Ook voor andere soorten kerstverlichting of kerstaccessoires op stroom kun je de smart plug gebruiken. Slimme stekkers zijn een goede manier om ‘domme’ verlichting slim te maken. Je kunt echter ook direct kiezen voor slimme verlichting.

Slimme verlichting

Het bekendste merk voor slimme verlichting is Philips Hue. Deze slimme lampen plaats je simpelweg in je bestaande armaturen en zijn verkrijgbaar in een grote fitting (E27), kleine fitting (E14) en GU10, of je koopt een volledig Philips Hue-armatuur. Via de Bridge kun je tot vijftig lampen tegelijk bedienen. Er is altijd een slimme lamp te vinden die in jouw huidige armaturen past. De slimme verlichting van Philips Hue is verkrijgbaar in White, White Ambiance en Color. Vooral die laatste is perfect te gebruiken om jouw huis in kerstsfeer te brengen.

De Color-lampen van Philips Hue zijn in zestien miljoen verschillende kleuren in te stellen via de app. Ook kun je via stembediening de kleuren veranderen. De slimme verlichting biedt daarnaast de mogelijkheid om te synchroniseren met jouw entertainment. Zo reageren de lampen precies op de muziek die je op dat moment aan het afspelen bent. Via de Philips Hue-app kun je een entertainmentruimte instellen. Hierbij kun je niet alleen de verlichting synchroniseren met kerstmuziek, maar ook met je favoriete kerstfilms. Meer informatie over het synchroniseren van je slimme Philips-lampen met muziek vind je op de officiële website van Philips Hue.

Naast de officiële synchronisatie met de Philips Hue-app zijn er ook tal van andere entertainment-apps te vinden in de App Store voor iOS of de Play Store van Google, waaronder speciale kerst-apps. Of gebruik Hue Disco, zoals in de onderstaande video.

Hue Disco

Philips heeft dit jaar ook speciale buitenverlichting binnen de Hue-serie uitgebracht, zoals de Philips Hue Calla. Ook deze kun je uiteraard gebruiken om de ultieme kerstsfeer te creëren, dit maal buitenshuis. Je hoeft natuurlijk geen slimme verlichting van Philips Hue te gebruiken. Er zijn ook andere merken op de markt beschikbaar, zoals IKEA TRÅDFRI, Xiaomi Yeelight, Innr, Trust Smart Home, Lifx en vele anderen. Hoe ziet een huis met slimme verlichting in combinatie met verschillende apps uit de App Store of Play Store er dan uit? Je ziet het in de onderstaande video.

Slimme kerstverlichting bedienen met je stem

Dit jaar verscheen de slimme speaker van Google eindelijk in Nederland op de markt, nadat eerder al de Nederlandstalige Google Assistent voor de smartphones verscheen. De Google Home en Google Home Mini-speakers geven je controle over je smarthome door middel van je stem. Slimme verlichting en slimme stekkers met ondersteuning voor Google Assistant kun je nu gemakkelijk via een stemcommando bedienen. Maak je gebruik van routines en shortcuts, dan kun je de verlichting en slimme stekkers gemakkelijk bundelen. Zo kun je de slimme kerstverlichting in het hele huis gemakkelijk via één stemcommando aan- of uitzetten. Je hoeft natuurlijk niet perse Google Assistant te gebruiken om slimme apparaten met je stem te bedienen. Ook Alexa en Siri hebben deze mogelijkheid, mits de slimme producten voorzien zijn van een label met ‘Works with Alexa’ of ‘Works with Apple HomeKit’.

Twinkly

Vorig jaar namen we Twinkly al op in het artikel voor slimme kerstverlichting. Het oorspronkelijke Kickstarter-project is nu volop verkrijgbaar bij webshops, bouwmarkten en tuinwinkels in Nederland. Bezoek je een kerstafdeling in een winkel? Grote kans dat je de slimme kerstboomverlichting van Twinkly tegen zult komen. De slimme kerstboomverlichting staat direct in verbinding met de bijbehorende app op je smartphone. Je kunt via de app allerlei effecten instellen of je eigen creaties maken, zodat je een persoonlijk tintje aan de kerstboom kunt geven.

Slimme kerstverlichting  voor een paar tientjes

Smarthome-apparatuur zorgt ervoor dat je al jouw kerstverlichting en accessoires kunt bundelen en vervolgens met één druk op de smartphone of een stemcommando aan en uit kunt schakelen. Zo bespaar je jezelf het geknoei met lange verlengsnoeren, kun je het stroomverbruik monitoren met je slimme stekkers (mits deze het ondersteunen) en bespaar je jezelf een marathon en hoef je niet meer het hele huis door te lopen om alles aan en uit te schakelen. Slimme kerstverlichting hoeft niet duur te zijn. Voor twee tientjes koop je al een goede slimme stekker voor de kerstboomverlichting. Vervolgens kun je het zo duur en uitgebreid maken als je zelf wilt.

Meer tips

Wil je meer tips en adviezen over het slimmer maken van je huis? Neem dan onze smarthome tips-pagina door.

Reacties (0)