Review: Sony UBP-X500 Ultra HD Blu-ray-speler

20 oktober 2018 8 Minuten 0 Reacties
Sony-UBP-X500-review-feature

In deze review kijken we naar de Sony UBP-X500, een Ultra HD Blu-ray speler speler met een prijs van zo'n 180 euro die alle soorten schijfjes kan afspelen.

Afgelopen zomer heeft Sony de UBP-X500 Ultra HD Blu-ray speler aangekondigd. Dit nieuwe model moet net onder de UBP-X700 vallen en moet het dan ook stellen zonder features als apps en een extra HDMI-uitgang. De speler is op het moment van schrijven te koop voor iets minder dan 190 euro, maar is hij die prijs waard? We bekijken het in deze review.

Sony UBP-X500 – specificaties

 • Wat: Ultra HD Blu-ray-speler
 • Aansluitingen: 1x HDMI,, 1x netwerkaansluiting, 1x USB
 • Schijfformaten: Ultra HD Blu-ray, 3D Blu-ray, BD-R/RE, DVD-Video, DVD+R/RW, DVD-R/RW, SACD, CD-Audio, CD-R/RW
 • Extra’s: HDR10, USB/DLNA-mediaspeler
 • Afmetingen: 320 x 45 x 212 mm
 • Gewicht: 1,4 kg
 • Adviesprijs: 199 euro

Belangrijk om te vermelden is dat de prijs van de UBP-X500 nu ongeveer op 190 euro ligt, terwijl de prijs van de ‘duurdere’ UBP-X700 op ongeveer 210 euro ligt. Dat is geen groot verschil, zeker niet als we naar de verschillen tussen de spelers kijken. De UBP-X700 komt namelijk ten opzichte van de UBP-X500 met een extra HDMI-uitgang, ondersteuning voor Dolby Vision, 7.1-kanaals decodering voor Dolby Atmos en DTS:X én WiFi met toegang tot apps als Netflix.

Sony UBP-X500 – design

Wat betreft het design zien we eigenlijk geen verschillen met de UBP-X700. Ja, de speler is iets minder diep maar daarmee is alles gezegd. Het is een simplistisch maar strak en compact design. Net als zijn duurdere broer zien we een metalen chassis terug, wat de speler iets meer stevigheid en een premium look and feel geeft. De afwerking is matzwart, met vooraan een glossy zwarte strip. De Ultra HD Blu-ray speler is voorzien van twee knoppen rechts vooraan, power en eject. Een piepklein groen ledje is je enige indicatie dat de speler aanstaat. Al met al is de afwerking prima en hebben we over het design weinig te klagen.

Aansluitingen

Als we kijken naar de aansluitingen dat is het ook allemaal vrij eenvoudig; het enige dat je krijgt is een HDMI-uitgang aan de achterzijde, een ethernetpoort aan de achterzijde en een USB-poort aan de voorzijde. De speler beschikt niet over WiFi en ook niet over een extra audio-uitgang.

Sony UBP-X500 – gebruiksgemak

De Sony UBP-X500 is een zeer eenvoudige speler, zonder tal van extra features of functies. Dat zien we ook meteen terug in de interface. Dit zijn drie eenvoudige vlakken, waarmee je direct toegang krijgt tot de instellingen van de speler, de disc in de lade of het aangesloten usb-apparaat.

Het enige nog iets geavanceerdere menu is het menu van de instellingen. Ook hier is eenvoud weer het sleutelwoord; en als gemiddelde gebruiker kom je hier eigenlijk maar één keer om de speler optimaal in te stellen. Er zit overigens een ethernetpoort op de speler maar deze kun je alleen gebruiken voor firmware-updates of BD Live opties.

In de audio-instelling moet je ‘BD Secundary audio’ deactiveren als je bitstream audio naar buiten wenst te sturen.

Afstandsbediening

Sony levert een – wederom – eenvoudige afstandsbediening mee met de UBP-X500. De remote komt alleen met de belangrijkste knoppen om direct aan de slag te kunnen. De lay-out is vanzelfsprekend, de kleine remote ligt goed in de hand en zelfs met wat minder licht is de speler met deze afstandsbediening (op gevoel) prima te bedienen.

Met de ‘Display’ toets toon je informatie over de afgespeelde video, maar in tegenstelling tot de Samsung en Panasonic spelers is de Sony karig met zijn informatie. Een indicatie van de resolutie, framerate en of het al dan niet een HDR-signaal is, zijn de enige details die je te weten komt. We vinden op de remote ook een ‘audio’ en ‘subtitle’ toets, waarmee je snel de audiotrack of subtitletrack aanpast. Op veel andere spelers moet je daarvoor via de menu’s, die twee knoppen vinden we dan ook erg nuttig.

Sony UBP-X500 – features

Op het gebied van features kunnen we vrij kort zijn over de UBP-X500. Het is een speler die alle soorten discs en formaten slikt (ook hoge resolutie tot cd-kwaliteit en Super Audio CD) maar qua extra mogelijkheden als apps en interactieve content moet je het ergens anders zoeken. Netflix, YouTube en vergelijkbare apps zijn dus niet beschikbaar.

Als we kijken naar de digitale bestanden die ondersteund wordt dan kunnen we met vrij grote zekerheid zeggen dat alle alledaagse formaten zonder problemen afgespeeld kunnen worden, waaronder ook XVID, Flac, Alac en DSD. Daarnaast ondersteunt de speler de bitstream doorgave van Dolby Atmos, DTS:X en alle audioformaten daaronder. Het decoderen kan echter alleen naar een 2-kanaals audioweergave dus dat laat je beter aan een receiver over.

Sony UBP-X500 – Beeldkwaliteit

Met zo weinig features en functies kun je maar op één ding focussen, en dat is meteen ook het belangrijkste onderdeel; de beeldkwaliteit. Wat dit onderdeel betreft doet de Sony gewoon wat hij moet doen. Als je in de instellingen alles geoptimaliseerd hebt voor jouw systeem is het een kwestie van afspelen en genieten. Dat maakt de UBP-X500 absoluut mogelijk.

Is het de beste speler die we ooit gezien hebben? Nee, maar in dit prijssegment kun je niet veel beter krijgen. De beeldkwaliteit is nagenoeg vergelijkbaar met die van de UBP-X700 die we eerder getest hebben. De X500 verzorgt een strak, gedetailleerd en contrastrijk plaatje, met hier en daar wat meer ruis dan de echte topmodellen. De ruis kun je door de speler wat laten onderdrukken, maar liefst laten we dit de televisie doen. Liefst laten we de televisie alles doen en dus passen we de beeldweergave op de speler niet aan; alles gaat vanuit de bron direct naar de tv. De-interlacing wordt netjes opgepakt, alle frame rates worden goed herkend en de speler voorziet in een soepele en vloeiende weergave.

HDR

Op het gebied van HDR zijn de mogelijkheden ook beperkt. De UBP-X500 ondersteunt namelijk alleen HDR10, in tegenstelling tot de UBP-X700 die ook Dolby Vision ondersteunt. Er is nog maar weinig content met Dolby Vision, maar mocht je het streamen of op disc in huis hebben is het goed om te weten dat je het met deze speler niet weer kunt geven. Ook HDR10+ wordt niet ondersteund.

Wanneer we een Ultra HD Blu-ray disc met HDR10 aanzetten laat de Sony zien ook met deze content zeer prima prestaties neer te kunnen zetten. Lichte delen van het scherm komen met voldoende helderheid en behoud van detail naar voren, terwijl donkere delen van het scherm (schaduwen bijvoorbeeld) nog altijd veel kleurgradaties en dus details bevatten. Ook op dit vlak zijn we dus zeer tevreden.

Sony UBP-X500 – Conclusie

De Sony UBP-X500 is een compacte, eenvoudige en all-round en universele mediaspeler. Er zitten geen extra features als apps en internet op, maar dat wat de speler moet doen – een goed beeld voorschotelen – doet hij goed. Maar, dit model is op het moment van schrijven te koop voor zo’n 190 euro, terwijl de UBP-X700 voor twee tientjes meer gekocht kan worden. Dat model komt wel met belangrijke extra’s als Dolby Vision, twee HDMI-uitgangen, WiFi en toegang tot apps als Netflix en YouTube. Tenzij je deze opties echt niet nodig hebt en die 20 euro extra absoluut niet uit wilt geven moeten we toch aanraden voor de UBP-X700 te gaan. De UBP-X500 is een prima speler, maar er is simpelweg een betere (uitgebreidere) optie te koop in Sony’s eigen line-up, voor niet veel meer geld.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
 • Beeldkwaliteit
 • Universele mediaspeler
 • Ondersteunt ook SACD-schijven

Minpunten
 • Geen Dolby Vision

 • Geen apps of smart-functies
 • Concurrentie van zijn grotere broer

Reacties (0)