Wat is Apple HomePod?
De Apple HomePod is een product dat Apple voorheen nog niet eerder gemaakt heeft: een slimme speaker. Je kunt er muziek mee afspelen of Siri erop raadplegen. Siri is de slimme assistent van Apple, die je nu al aantreft op bijvoorbeeld een iPhone of iPad. Als slimme speaker is de HomePod vergelijkbaar met de Amazon Echo of Google Home: dit zijn ook slimme speakers met stemassistenten aan boord. In tegenstelling tot die speakers heeft Apple muziekweergave hoog in het vaandel staan — vergelijkbaar met bijvoorbeeld Sonos.
Waarom zou je een Apple HomePod kopen?
Mocht je tot op heden nog geen producten van Apple hebben aangeschaft, dan moet je je afvragen waarom je een HomePod in huis zou halen. Deze speaker is met name bedoeld voor de mensen die allerlei diensten en producten van Apple in en rondom het huis gebruiken, zoals bijvoorbeeld de muziekstreamingdienst Apple Music of het smarthomeprotocol Apple Homekit. Veel diensten van Apple zijn niet gemakkelijk met andermans producten (Amazon, Google) te gebruiken, waardoor je dus op de HomePod bent aangewezen.
Andersom werken sommige muziekstreamingdiensten overigens wel met de HomePod, maar alleen via Apple AirPlay 2. Dit is een slim muziekprotocol dat vergelijkbaar is met bijvoorbeeld bluetooth: je kunt dan muziek afspelen vanaf allerlei diensten die AirPlay 2 ondersteunen. Helaas is het zo dat Apple AirPlay 2 nu nog niet beschikbaar is en later in 2018 wordt gelanceerd. Verder is het zo dat diensten met je stem aansturen alleen maar werken met de diensten van Apple; je kunt dus geen nummers van Spotify opvragen.
Apple HomePod is niet goedkoop, dit is waarom
De meeste producten van Apple zijn niet goedkoop. Op het moment van lancering (9 februari in onder meer de Verenigde Staten) kost de slimme speaker 349 dollar. Dat is omgerekend 280 euro, exclusief alle Europese belastingen. Daarmee is de HomePod wellicht de duurste slimme speaker van dit moment; de duurste speaker van Amazon kost 250 dollar, en daar krijg je een hoop voor terug. De enige smart speaker die een nog hoger prijskaartje heeft, is de Google Home Max. Maar die zet ook hoog in op het afspelen van muziek.
Dit is ook meteen de reden dat de Apple HomePod zo’n hoog prijskaartje heeft: je kunt deze speaker prima gebruiken voor het afspelen van muziek in een woonkamer. Dat is dan ook het punt waarmee Apple het apparaat in de markt zet, als alternatief voor de speakers die muziek afspelen niet voorop zetten en inzetten op slimme bediening en stemcommando’s. Het lijkt er dan ook op dat Apple zich wil richten op de mensen die eerder voor een Sonos-speaker zouden willen gaan, dan de technisch onderlegde mensen die graag zelf dingen uitvogelen.
De HomePod is zich bewust van je kamerindeling
Omdat Apple hoog inzet op een goede muziekweergave, heeft het ook de ruimte gecreëerd om daarin te excelleren. Zo beschikt het apparaat over ruimtelijke inzicht. Heel simpel gezegd betekent dit dat de speaker weet hoe de kamer is ingedeeld. De audioweergave kan daarop worden aangepast. Staat de speaker midden in de kamer, dan hoor je alles van iedereen. Maar staat hij bijvoorbeeld een paar centimeter van de muur vandaan, dan zal de slimme speakers zijn verschillende drivers activeren voor een accurate en helder weergave.
Dit zijn de specificaties van de Apple HomePod
De Apple HomePod is bijna achttien centimeter hoog (17,78 cm om precies te zijn). Onder de motorkap treffen we een Apple A8-chipset aan, dezelfde die ook aanwezig is in de Apple iPhone 6. Bovenin zit een woofer van 4-inch, terwijl we onderaan zeven tweeters en zes microfoons aantreffen. Deze tweeters staan allemaal naar buiten gericht, waardoor de audioweergave dus kan worden aangepast aan de indeling van de kamer of plaatsing van de speaker. Je hebt tenminste een iPhone 5s of iOS 11.2.5 nodig om de speaker te kunnen bedienen.
Uiteraard is er ondersteuning voor wifi (802.11a/b/g/n/ac met mimo) en is er ondersteuning voor zowel Homekit als AirPlay 2. Je kunt in de toekomst meerdere HomePods aan elkaar koppelen voor een multiroom setup, waardoor je in meerdere kamers in huis dezelfde muziek kunt afspelen (of juist andere muziek, mocht je dat willen). Aan de bovenkant zit een aanraakgevoelige omgeving voor de bediening. Verder is de HomePod goed beveiligd met een speciale versleuteling, zodat je (online) data in elk geval goed wordt beschermd.
HomePod en Siri
Zoals gezegd is het mogelijk de Apple HomePod in combinatie met stemassistent Siri te gebruiken. Je kunt deze bediening vergelijken met de manier waarop je Alexa op een Amazon Echo gebruikt (of gaat gebruiken). Je kunt niet alleen Apple Music aansturen via Siri, maar ook telefoontjes aannemen, berichten beantwoorden en zelfs Homekit-apparaten in huis aansturen. Bovendien kun je aan Siri laten weten welke muziek je wel en niet tof vindt wanneer je luistert via Apple Music; die data wordt overigens ook gedeeld met je iPhone of iPad.
Homekit-apparaten bedienen via stemassistent Siri werkt hetzelfde als op de iPhone en iPad. Je hebt zelfs toegang tot de ingestelde scenes via de slimme speaker. Zo kun je een scene activeren voor het slapengaan, waarna Siri regelt dat alles uitstaat wat uit moet staan. Uiteraard kun je Siri ook voor andere dingen gebruiken, zoals vragen over het nieuws, sport, weer, verkeer en nog veel meer. Ook kun je dingen doen als timers instellen, woorden en zinnen vertalen of bijvoorbeeld vragen hoeveel centimeter er in een hectometer zit.
Apple HomePod en bluetooth
Mocht je de speaker voor meer dan alleen de netwerkmogelijkheden en slimme diensten willen gebruiken, dan hebben we helaas slecht nieuws. Eén van de dingen die nog overbleven zou dan de optie zijn om muziek af te spelen of te bellen via bluetooth. Apple heeft er echter voor gekozen bluetooth hiervoor niet in te zetten. Je kunt alleen Apple AirPlay 2 gebruiken in combinatie met de HomePod. De speaker beschikt wel over bluetooth 5.0, maar op moment van schrijven kun je er geen audio mee afspelen, helaas.
HomePod instellen gaat gemakkelijk
Wanneer je een HomePod wil instellen, dan gaan er een hoop dingen automatisch. Wanneer je een iPhone of iPad, met tenminste iOS 11.2.5, in de buurt van de speaker brengt, dan krijg dat apparaat een venstertje met de vraag of je de HomePod wil installeren. Vervolgens gebeuren er twee dingen. De speaker geeft een toon af die je iPhone oppakt, dat is stap één. Daar hoef je niets voor te doen. Daarna dicteert Siri een pincode van vier cijfers die je moet invullen op je iOS-apparaat. Vervolgens ga je over op de Homekit-installatie.
Je kiest het huis en de kamer uit waar de Apple HomePod in staat. Daarna kies je de taal van Siri uit en moet je akkoord gaan met de standaard gebruiksvoorwaarden. Hierna moet je nog iCloud en iTunes instellen. iCloud gaat als het goed is automatisch, samen met de instellingen van het wifi-netwerk (beide dingen kun je achteraf nog aanpassen). Om ervoor te zorgen dat het koppelen van iCloud goed gaat, moet je er wel voor zorgen dat je tweestapsverficiatie en Keychain hebt ingesteld, want anders zal de installatie niet goed gaan.
Prijs en beschikbaarheid
Vooralsnog is de Apple HomePod vanaf 9 februari februari beschikbaar in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië, voor een prijs van 349 dollar. Dat is omgerekend 280 euro, zonder onze belastingen.
Meer lezen?
Wil je meer lezen over Apple HomePod of andere slimme speakers, check dan ons uitgebreide nieuwsarchief. Ook hebben we inmiddels een groot aantal tips en recensies geschreven waar je doorheen kunt klikken.
Reacties (0)