Apple HomeKit en smart home: alles dat je moet weten

02 februari 2016 6 Minuten 1 Reacties
apple-homekit

HomeKit is een protocol van Apple die huisautomatisering mogelijk maakt en is nu al beschikbaar door de lancering van enkele smart accessoires. In dit artikel leggen we precies uit wat het is en wat je ermee kunt.

Inmiddels hebben we een nieuwe versie van dit artikel geschreven. Hier vind je ons nieuwe achtergrondartikel.

Dit is HomeKit van Apple

HomeKit van Apple is een protocol dat verschillende apparaten en accessoires in huis met elkaar kan laten communiceren. De producten worden niet allemaal door Apple gemaakt en juist door veel meer externe partijen. Neem bijvoorbeeld de Philips Hue-lampen, die met je iPhone te bedienen zijn. Zo zijn er nog veel meer producten op te noemen. In principe kan elk apparaat of slimme accessoire in huis worden gekoppeld aan HomeKit, mits ze maar dat protocol ondersteunen. Apple wil hiermee huisautomatisering gemakkelijker maken.

Update september 2016: Apple heeft inmiddels de Home-app voor iOS uitgebracht waarmee HomeKit een eigen platform krijgt.

Apples HomeKit werd voor het eerste geïntroduceerd tijdens de Apple’s Worldwide Developers Conference (WWDC) in 2014. De naam is een samenvoeging van ‘home’ (van de woorden home automation) en ‘kit’ (software developement kit). Alle producten die het HomeKit-protocol ondersteunen, kunnen gemakkelijk, veilig en vooral ook snel worden aangestuurd met je stem met behulp van Siri, de digitale spraakassistent van Apple, en werken natuurlijk met de iPhone, iPad, Apple Watch en Apple TV van het bedrijf.

Het idee achter HomeKit is om elke kamer in huis te voorzien van slimme spullen die het protocol ondersteunen, zodat je die vervolgens vanaf één plek kunt bedienen, aansturen en instellen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de lamellen om negen uur in de avond automatisch dichtgaan. Ook kun je met een specifiek stemcommando (“Doe de lampen aan in de huiskamer”) iets op gang brengen en weer met een breder commando (“Goedemorgen”) en serie aan automatische handelingen van start laten gaan. Zonder extra moeite.

Je herkent een HomeKit-accessoire aan het logo dat je helemaal bovenaan dit artikel ziet. Deze producten hebben allemaal hun eigen apps waarmee je hen kunt bedienen. Siri kun je zien als een soort overlappende interface die de apps en accessoires bijeen brengt onder één noemer. Echter, om volledig toegang te krijgen tot alles dat een smart product te bieden heeft, dien je toch nog echt de app voor dat product te gebruiken. De ervaring voor de smart home van Apple is dus nog niet helemaal naadloos – maar wat niet is, kan nog komen.

Wat ook belangrijk is om te weten, is dat de communicatie tussen product en app voorzien is van end-to-end-versleuteling. Dat houdt in dat alle informatie tussen de twee communicatiepunten alleen door die twee punten verstuurd en ontvangen kunnen worden. Third-party apps zijn dus niet in staat deze informatie in te zien of producten in huis aan te sturen, zonder dat jij daarvoor toestemming hebt gegeven. In een wereld waar we steeds meer dingen automatiseren en koppelen aan het internet, is dit een groot en belangrijk onderdeel.

Zijn er al producten beschikbaar voor HomeKit?

Ja, momenteel zijn er al enkele producten op de markt die kunnen communiceren met het protocol van Apple. Het zijn er nog niet heel veel, maar ze zijn er wel. Elk product moet eerst worden goedgekeurd door Apple en dat kost nogal wat tijd. Vooral omdat het bedrijf hoge eisen stelt aan die producten (en mogelijk die eisen ook steeds verandert, wat het proces alleen maar trager maakt). Daarnaast moeten die producten ook door het Made For iPhone-programma gegaan zijn en wil Apple zien of de apps wel de richtlijnen van de App Store hanteren.

Zijn er minimale eisen voor HomeKit?

Mocht je je nou afvragen aan welke eisen je moet voldoen om gebruik te kunnen maken van HomeKit, dan hebben we goed nieuws: die zijn (als het goed is) miniem. Je hebt een iPhone of iPad met tenminste iOS 8.1, Apple Watch met watchOS 2 of een Apple TV 3 of hoger nodig. Waarschijnlijk heb je al één of meerdere van deze producten, wanneer je geïnteresseerd bent in HomeKit. Verder heb je uiteraard HomeKit-producten nodig, waarvan er steeds meer zullen verschijnen in de toekomst. Er is geen algemene HomeKit-app.

Wel dien je dus voor elk product een andere app te downloaden, maar die kun je gewoon in de App Store van Apple vinden. Je downloadt hem op je device en doorgaat het koppelproces op het scherm. Daarna kun je de apparaten in huis vanaf de verschillende apparaten bedienen. Zo is het ook mogelijk om vanaf een afstand dingen te regelen in huis. Daarvoor heb je dus een moderne Apple TV nodig, waar je op bent ingelogd met iCloud met hetzelfde AppleID. Heb je dat gedaan, dan kun je dus ook je HomeKit-huis van een afstand aansturen.

HomeKit instellen vergt wat moeite

Wanneer je straks overal in huis HomeKit-producten (op de website van Apple staat een lijst met beschikbare producten) hebt staan en je die vanaf elke plek in huis wil aansturen, dan zul je HomeKit goed moeten instellen. Zo moet elke kamer in huis een aparte naam hebben en kan een naam niet twee keer voorkomen (want anders weet Siri niet voor welke kamer het commando is). Ook moet elk apparaat en elke functie een duidelijke naam krijgen die niet overeen mag komen. Gelukkig nemen de beschikbare apps wel een hoop werk uit handen.

Gelukkig heb je ook de mogelijkheid om groepen te maken in huis. Zo kun je dus bijvoorbeeld “Goedenavond” zeggen, waarna alle lampen en enkele andere apparaten in huis zullen uitgaan, zonder dat je daarvoor langs elke kamer hoeft te lopen om te checken of je iets vergeten bent. Daarnaast is het ook mogelijk om allerlei sensoren in huis te plaatsen: bijvoorbeeld een bij de garage, die alleen opengaat wanneer jouw auto aan komt rijden, of de deur, die zal worden geopend wanneer je aan komt lopen met je Apple Watch-smartwatch om je pols.

Update september 2016: Apple heeft inmiddels de Home-app voor iOS uitgebracht waarmee HomeKit een eigen platform krijgt.

Wil je meer weten over het inrichten of het bedienen van je slimme huis? Neem dan onze smart home tips door.

Reacties (1)