Receivers en versterkers

Voorversterker (Rotel RSP-1068) vervangen voor iets nieuwers?

Ik heb nu een Rotel RSP-1068 voorversterker maar begint aardig oud te worden en ondersteunt de nieuwe audio formaten (Dolby HD ,True HD etc.) niet. Dus ik zit te kijken naar een alternatief.

Ik heb 2 opties. Of ik vervang zowel de voor- als eindversterker door een AV receiver (bijvoorbeeld Onkyo TX-RZ1100 of TX-RZ730) of vervang alleen de voorversterker. Mijn budget is rond de 1000 euro.

Hebben jullie tips? Wat kan ik het beste doen? Mijn thuis situatie is inmiddels behoorlijk veranderd met 2 kinderen en meer vrouwvriendelijke boxen 🙂 (KEF T305). We willen het voornamelijk gebruiken om films te kijken en af en toe muziek te luisteren, maar dan voornamelijk op de achtergrond.

Alleen ben ik opzoek naar wat advies van anderen, dus bij deze 🙂

Ik heb overigens een 4K televisie en wil de nieuwe voorversterker/receiver als middelpunt gaan gebruiken voor het schakelen tussen de diverse apparaten (kan ik nu niet).

Een antwoord toevoegen

Je mag geen antwoorden toevoegen!

Antwoorden (2)

Jamie Biesemans
21 augustus 2018 om 14:33

Hallo,

Je vermeldt niet welke eindversterker je momenteel gebruikt (vermoedelijk een Rotel?), wat wel belangrijke informatie is. De vraag die je kunt stellen: is die eindversterker zo goed dat je hem wil houden?

Een surround processor/voorversterker is een toestel dat je tegenwoordig niet vaak aan een lagere prijs ziet, omdat het gebruik van een aparte voor/eindtrap bij thuiscinema tegenwoordig enkel in de high-end nog gebeurt. Dan is het moeilijk om vast te houden aan je budget van 1.000 euro.

Een mogelijke optie is zoeken naar een voorversterker zoals de Yamaha CX-A5000, een model dat eigenlijk vervangen is door een nieuw en die daarom aan een veel lagere prijs te koop is.

Een andere optie is inderdaad een receiver als de Onkyo TX-RZ1100. Dit toestel geeft je zelfs twee mogelijkheden: oftewel gebruik je hem als totaaloplossing (dus weg met de eindversterker) oftewel gebruik je hem puur als voorversterker voor je bestaande eindversterker. Het heeft nl pre-outs voor alle surroundkanalen. Een alternatief is een Denon AVR-X3400H, die ook uitgerust is met de nodige pre-outs. Dat laatste model zien we zelfs al vanaf 799 euro te koop, momenteel.

Happy hunting,

J

 

0

hjbaard
21 augustus 2018 om 14:45

Dank je wel voor je antwoord!

Ik heb inderdaad een Rotel eindversterker (RB-976) die eigenlijk nog prima werkt. Dus ik kan zeker iets met de informatie!

Qua geluidskwaliteit (altijd moeilijk in woorden te omschrijven). Komen de Yamaha, Onkyo en Denon nog een beetje in de richting? (waar ik vooral moeite mee heb is als het schreeuwerig over komt, het moet een beetje rustig klinken.)

0