Gesponsord Smarthome Gesponsord door Interpolis

Zonnepanelen laten plaatsen? Zo verzeker je ze op de juiste manier

16 april 2022 2 Minuten 0 Reacties
gary-cole-2pbElAv6K4I-unsplash

Wil je maandelijks minder uitgeven aan energie? Dan kun je zelf verschillende stappen ondernemen. Je kunt bijvoorbeeld zonnepanelen laten plaatsen. Met behulp van deze panelen wek je zelf stroom op, waardoor je minder af hoeft te nemen. Omdat zonnepanelen een flinke investering zijn, is jou er veel aan gelegen om er zuinig mee om te gaan. Je wilt immers niet dat je ze binnen de kortste keren weer moet vervangen. Daarom ben je waarschijnlijk benieuwd hoe het zit met het verzekeren van zonnepanelen. In deze tekst vertellen wij je hoe je ze op de juiste manier verzekert.

Zonnepanelen zijn vaak standaard meeverzekerd bij koopwoning

Veel mensen kiezen ervoor om zonnepanelen op het dak van hun woning te installeren. Omdat de panelen buiten liggen, denk je mogelijk al snel dat je ze verzekert met een buitenshuisverzekering. Dit is een logische gedachtegang, maar toch heeft deze verzekering niets te maken met zonnepanelen. Met een buitenshuisverzekering ben je namelijk verzekerd voor schade, verlies en diefstal van persoonlijke bezittingen als je buiten je woning in Nederland bent.

Hoe je zonnepanelen dan wel verzekert? Met een woonhuisverzekering. Deze verzekering kennen de meeste mensen ook wel als opstalverzekering. Als je in een koophuis woont, heb je deze verzekering al afgesloten voordat je de woning betrok. Je bent als eigenaar van een koopwoning namelijk verplicht om een woonhuisverzekering af te sluiten. Hiermee verzeker je schade die door een onverwachte gebeurtenis ontstaat aan je huis, zoals brand, inbraak of storm.

Vaak wordt gedacht dat een woonhuisverzekering alleen betrekking heeft op een woning zelf, maar dat is niet het geval. Naast de woning vallen namelijk ook alle vaste zaken die hierbij horen binnen de dekking van deze verzekering. Zaken als de tuin, carport, garage en schuur zijn ook verzekerd. Dit geldt eveneens voor zonnepanelen. Het maakt niet uit of je ze op jouw dak plaatst of in de tuin, ze vallen standaard binnen een woonhuisverzekering. Aangezien de kans groot is dat je al een opstalverzekering hebt afgesloten, zijn jouw zonnepanelen op de juiste manier verzekerd.

Advertentie

Hoe zit het met zonnepanelen op een huurhuis?

Als je in een koophuis woont, zijn jouw zonnepanelen vaak standaard meeverzekerd op de woonhuisverzekering. Maar hoe zit dit bij een huurhuis? Mensen die een huis huren, hoeven namelijk geen opstalverzekering af te sluiten. Wanneer je een huis huurt en je zonnepanelen laat plaatsen, denk je mogelijk dat je hiervoor een woonhuisverzekering af moet sluiten. Dit is niet het geval. Als je een woning huurt en jij of de vorige huurder zonnepanelen op woning geplaatst heeft, zijn zonnepanelen standaard verzekerd op je inboedelverzekering.

In tegenstelling tot een opstalverzekering is een inboedelverzekering niet verplicht. Toch sluiten veel Nederlanders deze verzekering wel af. Naast zonnepanelen verzeker je hiermee namelijk ook de spullen in je woning voor schade door bijvoorbeeld brand, diefstal, storm of water. Het is zelfs mogelijk om schade door eigen schuld en schade aan geleende spullen te verzekeren. Als je dit wilt, moet je wel kiezen voor een allrisk inboedelverzekering.

Dit artikel is geschreven in opdracht van Interpolis.

Reacties (0)