Olisto is een Nederlandse variant op IFTTT, maar dan met extra functies

06 december 2017 2 Minuten 0 Reacties
triggi-1

Met de app Olisto kun je verschillende apparaten en apps in huis aan elkaar koppelen, die op elkaar reageren wanneer er een als-dan-situatie is. Die situatie schets je zelf en kun je invullen op de app, waarna de processen in huis worden geautomatiseerd.

Dit moet je weten over het Nederlandse Olisto

In een wereld waar apparaten slimmer worden, komen we ook steeds vaker apparaten met een applicatie tegen. Zonder de app werkt het product in kwestie vaak niet goed. Nu is het installeren van een app het probleem niet. Maar hoe meer apparaten je hebt, hoe meer apps je hebt — en dan kan het onoverzichtelijk worden. Dan kun je denken aan het systeem IFTTT. Dit werkt met allerlei apparaten, apps en diensten en kan processen in huis, op kantoor of gewoon op je vertrouwde smartphone volledig automatiseren.

Het Nederlandse Olisto gaat dezelfde kant op, maar biedt gebruikers dingen aan die IFTTT niet heeft. Zo is dit het eerste systeem wereldwijd dat overal real-time je energieverbruik kan laten zien, wanneer je thuis aan de muur Toon van Eneco hebt hangen. Waar Olisto vooral voor bedoeld is, is werk uit handen nemen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat wanneer jij het huis verlaat, het systeem van alles gaat regelen: thermostaat omlaag, alarm aan, lampen uit, slimme stekkers uit, rolgordijnen naar beneden en beveiligingscamera aan.

Advertentie

Maar je kunt ook instellen dat wanneer je van kantoor vertrekt, de verwarming thuis automatisch al aan gaat. Op dit moment werkt Olisto onder andere met Philips (Hue), Nest, Eneco, Trust en Netatmo. Maar dat is nog lang niet alles, als we Jelmer Smit, marketingmanager van het bedrijf, mogen geloven. Het team wil namelijk ook de smartcity gaan opbouwen, wat nu al gebeurt met de gemeente Amsterdam. “Dit willen we ook uitbreiden naar andere steden. Bij gemeente Amsterdam is het bijvoorbeeld rondom duurzaamheid en mobiliteit.”

Mensen worden geholpen met het vinden van parkeerplekken of het delen van elektrische laadpalen voor buurtbewoners (gebruikers krijgen een melding als hij vrij is). Ook kan Olisto aan kunnen geven welke plastic afvalbakken in de buurt wel en niet vol zijn. Is de dichtstbijzijnde afvalbak (bijna) vol kan je ook zien welke daarna het dichtst bij is. Voor de laadpaal kun je het zo instellen dat je de gegevens van de laadpaal in de straat bij je huis alleen buiten werktijd of alleen als je thuis bent te zien krijgt. Zo krijg je niet constant dezelfde melding.

“Ook zijn we naast gemeentes met banken, openbaarvervoersmaatschappijen, Schiphol en allerlei andere partijen in gesprek”, laat Smit weten. “Indien de energierekening te hoog is, stuurt Olisto eenvoudig een bericht of betaalverzoek naar je huisgenoten. Zet geld van je spaar- naar je betaalrekening. Als je favoriete voetbalclub scoort, maak vijf euro over op spaarrekening van de kinderen.” (Deze functie verschijnt over enkele weken) Ook kun je pushmeldingen ontvangen wanneer je favoriete voetbalteam heeft gescoord of wanneer het tijd is om een paraplu mee te nemen.

Reacties (0)