Smarthome scenario: krijg een melding als de wasmachine klaar is

30 maart 2020 5 Minuten 4 Reacties
scenario-wasmachine-1

Onlangs hebben we uitgebreid geschreven over wat scenario's voor het smarthome precies zijn en hoe je ze kunt maken. Om wat dieper in de mogelijkheden te duiken bespreek ik de komende weken een aantal voorbeelden van scenario's die ik in mijn situatie gebruik, en wellicht geven ze je inspiratie voor eigen scenario's. In dit voorbeeld kijken we naar een scenario waarmee je een automatische melding krijgt wanneer jouw (domme) wasmachine klaar is.

Onze situatie

Elk smarthome is anders en iedereen gebruikt verschillende producten en diensten. Het is dus niet zo dat deze uitleg in alle gevallen één op één over te nemen. Het gaat dan ook om het tonen van mogelijkheden, die je vervolgens in je eigen systeem kunt implementeren. Wel werken de meeste systemen volgens hetzelfde principe: als dit, dan dat. Ik maak gebruik van de Homey smarthomehub waarmee we alle slimme apparaten in huis koppelen, al dan niet via externe diensten of apps zoals IFTTT. Kijk vooral naar de mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan met scenario’s, via online diensten, specifieke apps of complete hubs.

Wat heb je nodig?

In dit scenario heb je maar één ding nodig en dat is een slimme stekker die met jouw smarthomehub of dienst kan communiceren en die het actuele energieverbruik kan doorgeven. De wasmachine hoeft niet slim te zijn, maar je moet wel even letten op het maximale wattage van de wasmachine zodat je een slimme stekker gebruikt die ook met de piek om kan gaan. Wij hebben in dit geval een Innr Smart Plug (SP120) gebruikt en tussen het stopcontact en onze (al 6 jaar oude) wasmachine geplaatst. Innr heeft een eigen applicatie voor onze Homey smarthomehub dus we hoeven niet met externe diensten of apps te werken.

Wat willen we bereiken?

Het doel van dit scenario is dat we een melding krijgen zodra de wasmachine klaar is, puur gebaseerd op het energieverbruik dat door de Innr Smart Plug doorgegeven wordt. De wasmachine piept zelf zodra de was gedaan is, maar hij staat op zolder dus horen doen we dit niet. De melding kun je zelf invullen, in de vorm van bijvoorbeeld een pushmelding op je telefoon, een spraakmelding van Google Home of een e-mail. Je kunt zelfs de lampen laten knipperen.

Om het scenario te gaan maken moeten we eerst wat data hebben van de wasmachine. Zo willen we weten wat de wasmachine verbruikt voordat de was aangezet wordt, wat hij verbruikt tijdens het wassen (vooral het minimale verbruik) en wat de wasmachine verbruikt zodra hij klaar is. Het mooie van de Smart Plug is dat is ook in realtime (elke 30 seconden) kunt zien wat het stroomverbruik is. In mijn geval is dit minder dan 5 watt wanneer hij aanstaat (niet wast) en klaar is, maar soms gaat het verbruik tijdens de wasbeurt ook kort (10-20 seconden) naar een laag wattage dus daar moeten we rekening mee houden.

Het scenario

Bovenstaande informatie brengt ons op de volgende Flow (scenario), waarbij we één ding uit moeten leggen. We hebben namelijk een Boolean variabele aangemaakt. Dit is simpel gezegd een variabele die altijd op ja of nee staat. Aan de hand van die informatie kun je weer andere scenario’s starten. Dus de variabele ‘wasmachine aan’ staat in mijn geval altijd op ja of nee, afhankelijk van of de wasmachine aanstaat natuurlijk.

Als eerste kijken we of de wasmachine aangezet wordt en het energieverbruik nemen we hier gewoon ruim aangezien de wasmachine zodra de was aangezet wordt meer dan 100 Watt verbruikt. Dus zodra de wasmachine meer dan 50 Watt gaat verbruiken en de variabele staat op ‘nee’, dan wordt de variabele op ‘ja’ gezet. Meteen krijg ik ook een melding op de tijdslijn van de Homey.

In het volgende deel van het scenario (de volgende Flow) programmeren we wat er gebeurt zodra het verbruik onder de 5 watt komt. Dit betekent dat de wasmachine klaar is, maar het kan ook betekenen dat de wasmachine een seconde of 20 wat minder verbruikt. Om een valse melding te voorkomen maken we een timer (zandloper) van 60 seconden aan. We starten deze timer zodra het verbruik onder de 5 watt komt. En we starten hem alleen als de wasmachine ook echt aanstaat, wat we dus weten aangezien de variabele op ‘ja’ gezet is.

Mocht het zo zijn dat de wasmachine een korte pauze heeft ingelast en dus weer doorgaat, dan willen we natuurlijk geen melding ontvangen. Onderstaande Flow zorgt ervoor dat de timer (zandloper) gestopt wordt als er tijdens het aflopen van de timer meer dan 50 watt verbruikt wordt. Als dit gebeurt dan is de zandloper gestopt en draait alles weer zoals het deed voordat de zandloper startte.

Maar, als de zandloper van 60 seconden wel afloopt dan betekent dit dat de wasmachine echt klaar is en kunnen we hier een actie aanhangen. Welke actie is persoonlijk, maar ik heb ervoor gekozen de Google Nest Hub in de keuken iets te laten zeggen, pushmeldingen naar mijzelf en mijn vrouw te sturen én iets aan de tijdlijn van Homey toe te voegen. Zie ook dat de variabele ‘wasmachine aan’ naar ‘nee’ gezet wordt.

Natuurlijk zijn er veel meer wegen die naar Rome leiden en is de manier waarop ik scenario’s maak niet per se de beste of juiste manier. Het is de manier die in mijn situatie en voor mijn wensen werkt. Kijk vooral naar je eigen wensen en voorwaarden, en bedenk voordat je van start gaat hoe het scenario moet gaan werken.

Meer informatie

Wil je meer weten over het kopen of gebruiken van smarthome-producten? Neem dan onze tips en adviezen door.

Reacties (4)