Smart Living Project update: op naar de eerste verdieping

27 december 2020 7 Minuten 0 Reacties
FWD SLP bouw 5

De afgelopen drie maanden is er hard gewerkt op de bouw en achter de schermen zijn we druk bezig geweest met de laatste voorbereidingen voor de domotica-installatie. Waar staan we precies? In dit artikel een korte update.

Wat is het FWD Smart Living Project?

Samen met een groot aantal partners gaat FWD een nieuwbouwhuis compleet ‘smart’ gaan maken. We gaan ruim een jaar mee in het proces van oriënteren, kiezen, vergelijken, installeren, programmeren en gebruiken. We laten zien wat de verschillende mogelijkheden zijn, wat de verschillende partijen te bieden hebben en waarom er bij de specifieke behoeften van deze nieuwbouwwoning voor de betreffende systemen gekozen is. Wil je meer weten over het idee achter dit project? Lees dan verder op onze projectpagina.

Bouwupdate

Sinds een kleine drie maanden wordt er hard gewerkt op ons kavel en gelukkig verloopt alles tot op heden volgens planning. In de afgelopen weken is de fundering gestort, zijn de eerste leidingen in de vloer gelegd (met name voor CAT-punten, water, afvoer en lege leidingen), zijn de binnenmuren opgetrokken en is de breedplaatvloer geplaatst. Het geraamte van de begane grond staat dus inmiddels en gelukkig zijn er vooralsnog geen grote problemen opgedoken. In onderstaande slider vind je een impressie van de werkzaamheden tot nu toe.

Toch is het niet zo dat we achterover leunen en afwachten totdat het huis staat. Hoewel we een aannemer in de arm genomen hebben, hebben we ook veel zaken zelf ingekocht of geregeld. Denk hierbij aan de kozijnen, de E-installatie, de vloeren en het schilderwerk. We hebben zelf dus korte lijntjes met verschillende leveranciers en blijven dan ook bovenop de werkzaamheden en planning zitten. Dat is overigens, zeker in de vrije sector, sowieso verstandig om te doen. Als toekomstig eigenaar heb je het waarschijnlijk allemaal net wat beter in je hoofd zitten en kun je mogelijke issues eerder spotten. Zo kwamen wij er tijdens een bezoek aan de bouw achter dat een aantal leidingen die bedoeld zijn voor het keukeneiland in het looppad uitkwamen. En dat een dag voordat alles dichtgestort zou worden. Dit soort zaken kunnen gebeuren en het loont zich dus zeker om af en toe eens te gaan kijken en de stand van zaken te bespreken.

Terwijl de bouw vordert zijn we zelf ook al begonnen aan de tuin. Samen met een hovenier zijn de eerste plannen op papier gezet. Deze worden in de komende maanden uitgewerkt zodat er voor de oplevering van het huis nog met de tuin begonnen kan worden. In een later stadium gaan we dieper in op de smarthomevoorzieningen in de tuin, waaronder de verlichting en beregening.

Voorbereidingen domotica

Op het gebied van huizen bouwen zijn we absoluut geen experts dus dat laten we grotendeels bij de aannemer en leveranciers/installateurs liggen. Op het gebied van domotica hebben we wat meer kennis van zaken en werken we samen met twee installateurs richting de installatie.

We hebben inmiddels een uitgebreid smarthomeplan, een lichtplan en een lijst met producten die we met het smarthomesysteem willen gaan koppelen. De afgelopen weken zijn we druk bezig geweest met het fine-tunen van de plannen en het maken van instructies voor de E-installateur. Zo hebben we een Excel-bestand opgemaakt waarin alle lichtpunten zijn opgenomen. Bij elke lamp hebben we de specificaties van de lamp, de beoogde actor (dimmer of switch), de (mogelijke) noodzaak voor een bypass, of de actor op de DIN-rail komt en specifieke instructies voor de E-installateur geplaatst. Op deze manier creëren we een overzicht waarmee zowel wijzelf nu en tijdens de installatie als de E-installateur tijdens zijn werk mee uit de voeten kunnen. Dat betekent echter niet dat alles hiermee vaststaat. Zo kan het bijvoorbeeld blijken dat een bepaalde lamp later toch een bypass nodig heeft omdat het dimmen niet soepel gaat, of dat er toch een andere actor nodig is voor een specifieke toepassing. Sommige zaken worden pas in het werk, tijdens de installatie, duidelijk.

We proberen wel de meeste problemen van te voren te ondervangen en alle belangrijke producten nu al te testen. Zo hebben we deze week de spotjes die in huis gebruikt gaan worden al ontvangen, net als een aantal van de actoren die we gaan gebruiken. Hiermee kunnen we gaan testen of het dimmen met deze spotjes goed werkt en of er bijvoorbeeld bij één spotje wel een bypass nodig is en bij twee spotjes niet. Hetzelfde geldt voor de RGBW controllers waarmee we de led-strips gaan aansturen. Nu testen zorgt ervoor dat we straks soepel en snel door de installatie kunnen.

Het testen doen we niet alleen met producten voor de verlichting. Ook een aantal losstaande producten hebben we reeds aangeschaft om nu al te ervaren hoe de producten werken, hoe ze geïnstalleerd moeten worden en hoe ze het beste in het smarthome-systeem geïntegreerd kunnen worden. Zo hebben we het weerstation, de WeatherFlow Tempest, een aantal weken terug ontvangen en zijn we druk bezig met zaken als de optimale plaatsing, het interpreteren van data en zelfs de kalibratie. Daarnaast testen we al wat scenario’s/flows. Hetzelfde geldt voor de CO2 sensor van MCO Home, waarvan we onlangs een review gepubliceerd hebben, en de Doorbird deurbel. En we denken ook al een stap verder, bijvoorbeeld door een goedkope thermische stickerprinter bij AliExpress aan te schaffen waarmee we straks de sceneschakelaars van handige icoontjes kunnen voorzien. En daar hebben we meteen ook wat led-strips en een verlicht huisnummer aangeschaft. Leuke dingen die we straks allemaal kunnen koppelen aan het smarthome-systeem.

De W-installatie (en dan met name verwarming/koeling) heeft nog wat meer voeten in de aarde om precies duidelijk te krijgen wat het domoticasysteem dient aan te sturen of uit te lezen. Begin januari hebben we een afspraak met Vaillant en de W-installateur gepland staan om alle stappen te doorlopen en waar nodig de domotica-installatie of de warmtepomp-installatie aan te passen.

Tot slot hebben we ook een Excel-bestand aangemaakt met een overzicht van alle schakelaars, sensoren, DIN-rail adapters en overige actoren zodat we een duidelijk overzicht hebben van de producten, toepassingen, aantallen en specifieke instructies.

hifi audio banner zwart

Artikelen tot nu toe

Sinds de start van de bouw hebben we al diverse artikelen gepubliceerd over de smarthome-producten die we gaan gebruiken en hoe we die precies gaan gebruiken. Ook zijn we dieper ingegaan op zaken waar je op moet letten als je een slim huis gaat bouwen of je bestaande huis een slimme make-over wilt geven. Hieronder vind je de reeds gepubliceerde artikelen.

De komende maanden

Tijdens de kerstvakantie ligt de bouw en onze verslaggeving even stil, maar in de eerste week van januari gaan we door met een uitgebreid artikel over raamdecoratie en dakramen. Daarna kun je nog artikelen verwachten over netwerk, beveiliging, audio, video en witgoed. We bespreken de keuzes die we gemaakt hebben, alternatieven die gebruikt kunnen worden en wat we precies willen bereiken met deze producten. Nadat we alle productgroepen en daartoe behorende producten en keuzes beschreven hebben starten we de tweede fase. Hierin komen alle productgroepen nogmaals aan bod, maar dan kijken we naar de installatie en plaatsing. Vervolgens is het tijd voor fase 3, waarin we daadwerkelijk gaan automatiseren en dus het huis echt slim gaan maken.

FWD SLP header 3

Houd de website en social media in de gaten!

Ben je benieuwd naar hoe wij het aanpakken, voor welke producten en technieken we kiezen en hoe het bouwproces verloopt? Houd dan de website de komende maanden in de gaten. Houd vooral ook onze FWD Smart Living Project pagina in de gaten voor links naar alle artikelen, social media-kanalen en partners. Volg het FWD Smart Living Project op de voet via Instagram of Facebook. Hier plaatsen we regelmatig korte updates, foto’s en video’s over de bouw van het slimme huis.

Reacties (0)