Samsung zet vol in op MicroLED met 75-inch MicroLED 4K-tv

07 januari 2019 3 Minuten 0 Reacties
Microled-Samsung-75-inch

Samsung heeft vandaag in Las Vegas zijn nieuwste topmodel televisie uit de doeken gedaan. De Koreaanse fabrikant onthulde zijn 75-inch MicroLED 4K-televisie tijdens CES 2019.

En volgens Samsung is de MicroLED-techniek dé techniek van de toekomst.

Samsung zet vol in op MicroLED

Een jaar geleden presenteerde Samsung tijdens CES 2018 zijn eerste MicroLED-televisie, in de vorm van de 146-inch grote The Wall. Dit model was indrukwekkend maar er zaten nogal wat haken en ogen aan, en dan hebben we het nog niet eens over het extreem grote formaat. Het afgelopen jaar is hard gewerkt aan verbeteringen en dat resulteert nu in de 75-inch MicroLED 4K-televisie.

Een 75-inch schermformaat maakt Samsung’s MicroLED-techniek nu ook interessant voor de gemiddelde woonkamer, al moet gezegd worden dat het 75-inch model momenteel nog een prototype is. In een woonkamer zitten we ook dichter op de tv. Daarom heeft Samsung de led’s die het scherm vormen nog kleiner gemaakt – 1/15 van de grootte van de leds op de 146-inch The Wall tv. De pixels moeten dus nauwelijks meer zichtbaar zijn.

Die pixels is ook waar het allemaal om draait, want MicroLED is een techniek waarbij de leds meteen ook de pixels vormen. Een scherm bevat miljoenen kleine, inorganische groene, rode en blauwe led-chips. Samen vormen zij een beeld met een resolutie van minimaal 4K. De leds geven zelf licht en daardoor is er geen achtergrondverlichting nodig. En aangezien deze techniek in tegenstelling tot OLED inorganisch is, is de levensduur van MicroLED-schermen volgens Samsung vele malen langer en bovendien is er geen kans op inbranden. Volgens Samsung leveren de MicroLED-schermen, waarbij elke pixel dus afzonderlijk aan te sturen is, een zeer hoge helderheid, een optimaal contrast en oneindig diep zwart.

Samsung zet met de introductie van zijn 75-inch MicroLED-televisie in op vier ‘vrijheden’, met name gebaseerd op het feit dat de MicroLED-schermen bestaan uit modules. En die modules kun je oneindig aan elkaar koppelen, op de manier die jij wilt. Middels metalen haken en magneten sluiten de modules perfect op elkaar aan. Je hebt de vrijheid in formaat; met meer modules kun je zo groot gaan als je wilt. En waarom zou je dat willen? Volgens Samsung zal de manier waarop we tv kijken veranderen, met schermen in de keuken, in de badkamer en in de woonkamer. Hierbij kun je kiezen voor een scherm zo groot als de muur, of een paar tegels in de badkamer. En we kijken er dan niet alleen tv op, maar we gebruiken een deel voor social media of andere diensten.

Je hebt vervolgens de vrijheid in resolutie; van 4K tot 8K en zelfs nog meer. Je hebt de vrijheid in beeldverhouding; Je kunt een 21:9 scherm maken, een verticaal scherm of gewoon een 16:9 scherm. En tot slot heb je vrijheid in bezels (randen) aangezien MicroLED-schermen zonder (duidelijk) zichtbare randen rondom het scherm komen.

De 75-inch MicroLED-tv is dus een paradepaardje van Samsung tijdens CES 2019, maar ervoor naa de winkel kunnen we voorlopig nog niet. Samsung zegt hard te werken aan een commercieel model maar wanneer we dit kunnen verwachten is nog niet duidelijk. We gaan uit van een indrukwekkend prijskaartje aangezien het produceren van MicroLED-schermen momenteel nog een zeer prijzige aangelegenheid is. De nieuwe QLED-tv line-up voor 2019 wordt later deze week getoond, net als de QLED 8K-modellen die vorig jaar al uitgebracht werden.

Overigens toonde Samsung ook een nog groter model dan de 146-inch The Wall die we vorig jaar zagen. Dit keer een 219-inch model. Zeer indrukwekkend, maar met name voor kleine theaters of diegenen met te diepe zakken.

Voor al het nieuws rondom CES 2019 kun je in onze uitgebreide nieuwsdatabase terecht.

Reacties (0)