BlazePods hebben de afgelopen jaren veel aandacht gekregen in de fitness- en sportwereld. Deze kleine, oplichtende pods beloven je reactietijd, coördinatie en atletische prestaties naar een hoger niveau te tillen. Maar wat maken deze pods zo bijzonder, en zijn ze de investering waard? In deze review gaan we dieper in op de werking, de app en het gebruik.
Sporten is iets dat niet iedereen leuk vindt, maar met de technologische ontwikkelingen van de laatste jaren wordt het wel wat makkelijker om sporten leuk te gaan vinden. Sporten met slimme gadgets is helemaal trending en BlazePod is een bedrijf dat hierop inspeelt. Met speciale pods worden jouw trainingen een stuk uitdagender en leuker, en je prestaties een stuk beter.
Wat is BlazePod?
BlazePods zijn draagbare, oplichtende apparaten die worden gebruikt voor reactietraining en behendigheidstraining. Ze worden bestuurd via een app die talloze oefeningen en programma’s biedt. Het idee is simpel: de pods lichten op in verschillende patronen, en jij moet zo snel mogelijk reageren door de pods aan te raken of een bepaalde beweging uit te voeren. Door deze snelle, onvoorspelbare stimuli te bieden, worden je zenuwstelsel en spieren gestimuleerd om sneller te reageren. Daarnaast train je, afhankelijk van het soort oefening, ook nog eens je spieren. De combinaties die je kunt maken zijn eindeloos.
Je kunt met de BlazePods binnen én buiten trainen. De pods zijn waterbestendig en kunnen aan palen, hekken of deuren worden bevestigd. Aansturing gaat middels bluetooth en er is een gratis app beschikbaar voor Android en iOS.
Ons pakket
Via de website van BlazePod zijn tal van pakketten samen te stellen, van een simpele uitvoering met vier Pods voor de beginner tot een compleet pakket met 10 Pods en tal van accessoires voor de professionele trainer. Wat je nodig hebt is geheel afhankelijk van wat je doel is, waarvoor je de Pods inzet en natuurlijk wat je budget is. Wij hebben voor deze test de volgende producten gebruikt:
- Zes BlazePods met charging bas en opbergtas
- Zes Podbases voor stevige plaatsing op elke ondergrond
- Vier pionnen voor oefeningen op verhoging
- Vier Cone adapters voor bevestiging op pionnen (universeel)
- Zes straps voor het bevestigen van de Pods aan bijvoorbeeld een paal
- Zes zuignappen voor het bevestigen van de Pods aan bijvoorbeeld een spiegel
De totale adviesprijs van dit pakket ligt rond de 850 euro.
Hoe wij testen
Wij testen Blazepod niet zomaar even in de huiskamer of in de tuin. We zetten het systeem serieus in, in de sportschool. Samen met Gezond & Fit Asten nemen we de proef op de som, zowel zelf als met de klanten van de sportschool. We testen alle functies, nodigen klanten van alle leeftijdsgroepen uit om het te proberen en maken de Blazepods onderdeel van een aantal groepslessen.
Hoe werkt het?
De BlazePods zijn kleine pods met leds die aanraakgevoelig zijn. Bij een aanraking wordt deze door de app geregistreerd, wat het centrale doel is van elke oefening. Hoe sneller je een Pod aanraakt, hoe sneller je reactievermogen. Dit gecombineerd met verschillende lay-outs, opstellingen, kleuren en accessoires.
De BlazePods-app is het hart van het systeem. Hierin vind je een uitgebreide bibliotheek met oefeningen, van eenvoudige opwarmingen tot complexe coördinatieoefeningen. Je kunt kiezen uit verschillende sportprofielen, zoals tennis, voetbal, hockey of algemene fitness. De app houdt je voortgang bij, zodat je je verbetering kunt volgen.
De app
De BlazePod-app is gratis te gebruiken maar je kunt ook een betaalde licentie afnemen. Deze licentie kost 14,99 euro per maand en biedt verschillende opties om trainingen, oefeningen en resultaten geheel naar eigen wens in te stellen. Wel moet gezegd worden dat de gratis versie van de app voor de gemiddelde gebruiker al meer dan genoeg mogelijkheden biedt, maar wil je er nog meer uithalen dan heeft de betaalde versie zeker een toegevoegde waarde. Een overzicht van de verschillen;
Bij beide versies van de app kun je tot 15 Pods aansluiten en meer dan 200 vooraf ingestelde oefeningen selecteren. De betaalde versie van de app maakt het mogelijk oefeningen zelf (geheel naar eigen wens) aan te maken, aan te passen, op te slaan en te delen. Daarbij geeft de betaalde versie toegang tot acht prestatiestesten voor atleten en kun je highscores koppelen aan specifieke deelnemers (gebruikers). Zoals je ziet is de versie met betaalde membership dus vooral interessante voor de fanatieke gebruiker of de trainer.
Wij hebben de eerste drie weken met de gratis versie van de app gewerkt en daarmee in de sportschool heel wat leuke oefeningen gedaan en kunnen inzetten, eigenlijk zonder enige beperking. Het aanbod van oefeningen via BlazePod is heel groot en voor elke spiergroep, gebruikersgroep en elk doel is er wel een oefening te vinden. Toch waren er wat kleine wensen, zoals het aanpassen van de tijd van de oefening en het opslaan van highscores per deelnemer, en laten dat nu net twee functies zijn van het betaalde abonnement.
De app zelf zit heel goed in elkaar, met een duidelijke structuur, een overzichtelijke weergave, voldoende instellingsmogelijkheden en een aantrekkelijk design. Het is duidelijk te zien dat hier veel aandacht aan besteed is. Interessant is ook dat de app je statistieken bijhoudt, zoals reactievermogen bij bepaalde oefeningen of behaalde tijden. Dit is echter wel met name interessant wanneer je vooral zelf met de Pods werkt (of met een select aantal mensen).
Gebruik van Blazepod
Het belangrijkste onderdeel is natuurlijk het gebruik van de BlazePods en laten we maar meteen met de deur in huis vallen; het is een fantastisch systeem om mee te werken en sporten. Zelf ben ik fanatiek sporter die van een uitdaging houdt en daar bieden de BlazePods absoluut hun toegevoegde waarde. Er komt een competitiefactor bij kijken, je wordt uitgedaagd en door de variëteit aan oefeningen en opties wordt het nooit saai, ook met de gratis versie van de app niet. Ik was zelf dan ook regelmatig in de sportschool te vinden om een leuke oefening uit te zoeken en deze oefening voor reactietijd en behendigheid te combineren met het trainen van bepaalde spiergroepen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te balanceren op een bal en tegelijkertijd een oefening tegen de muur uit te voeren, of juist squattend of plankend met BlazePods om je heen je reactietijd te verbeteren én je spieren uit de dagen. Ook deze mogelijk zijn vrijwel allemaal in de app te vinden, maar natuurlijk kun je ook je eigen fantasie de vrije loop laten.
Binnen oefeningen kun je de moeilijkheidsgraad ook nog eens aanpassen. Zo kun je werken met de kleuren van de leds van de Pods. Kies je één specifieke kleur die oplicht en die je moet aanraken dan is dat een stuk eenvoudiger dan een kermis aan kleuren die oplichten waarvan één specifieke kleur aangeraakt dient te worden. Daarnaast is het mogelijk een oefening met meerdere personen uit te voeren, waarbij bijvoorbeeld iedereen zijn eigen kleur krijgt die aangeraakt dient te worden.
We hebben de BlazePods de afgelopen weken ook uitgebreid ingezet tijdens personal trainingen en groepslessen in de sportschool. Hiervoor hebben we per week een specifieke spiergroep uitgelicht of de focus gelegd op reactiesnelheid of conditie, en daar bijpassende oefeningen met de BlazePods bij gezocht. Bijvoorbeeld een week met focus op reactievermogen, waarbij de pods op de spiegel geplakt werden en deelnemers binnen 45 seconden steeds de oplichtende pod moeten aanraken. Een alternatief waarmee ook conditie meegenomen wordt is een vijf- of zestal pods op de grond waarbij de deelnemer met de voeten de oplichtende pod dient aan te raken. Om het spelelement toe te voegen is er een wekelijks scoreboard aangemaakt, wat het fanatisme van de sportschoolklanten absoluut stimuleert.
In de afgelopen weken hebben we een twintigtal verschillende oefeningen vanuit de BlazePods-app gebruikt en met de betaalde versie van de app deze oefeningen ook geheel naar eigen wens kunnen aanpassen. Zo is het mogelijk de tijdsduur van een oefening, die standaard op 30 seconden staat, te verlengen of te verkorten. Ook kun je specifieke kleuren aan specifieke deelnemers toewijzen wanneer je de betaalde versie van de app gebruikt. Bij de gratis versie is er één profiel waar iedereen mee speelt.
De accessoires die in ons pakket zaten hebben we ook veelvuldig gebruikt, afhankelijk van de oefening en het doel van de oefening. Zo zijn de zuignappen ideaal om de pods aan de spiegel te hangen, kunnen de pionnen gebruikt worden om het spel toegankelijker te maken voor mensen die meer moeite hebben met bukken, zoals in de 60+-lessen. De PodBases zijn onmisbare accessoires aangezien de pods zonder deze bases niet stabiel blijven liggen en te makkelijk weggeschopt of -getikt worden.
De BlazePods boden een duidelijke toegevoegde waarde voor zowel de personal trainingen als de groepslessen, waarbij de mogelijkheden voor de trainer verbreed worden, een spelelement toegevoegd kan worden en de variëteit vergroot wordt. De mogelijkheden zijn eindeloos en de reacties van deelnemers zijn altijd positief en enthousiast. Deelnemers reageren vooral positief op het spelelement en de extra uitdaging, bijvoorbeeld; planken op zich kan vrij saai zijn, maar gecombineerd met de Pods wordt het een leuke oefening. De prestatiedrang en het competitiegevoel nemen ook toe, zowel onderling als het verbeteren van de eigen prestaties.
Toch zijn we ook twee minpuntjes tegengekomen. Zo kan zo nu en dan de verbinding van de Pods verloren worden, waarvoor we geen duidelijke reden kunnen aanwijzen. Dit gebeurde vooral in het begin een aantal keer. Belangrijker is dat de Pods niet aangeven wanneer de accu bijna leeg is en deze dus tijdens een oefening spontaan leeg kan raken, waarna de betreffende Pod in de app een error geeft en de oefening afgebroken dient te worden. Het moet gezegd worden dat er wel een tab in de app is waarin de batterijpercentages getoond worden, maar daar kijk je niet continu. Een melding bij een laag percentage zou dus fijn zijn.
In ons geval zouden we niet meer zonder de betaalde versie van de app kunnen, met name door de aanpassingsmogelijkheden. Toch is dit vooral omdat we de pods in een professionele omgeving inzetten. Voor de ‘thuisgebruiker’ die niet per se zaken wil aanpassen biedt de gratis versie meer dan voldoende. In beide gevallen kunnen we de BlazePods dan ook zeker aanraden. Wil je de pods als (personal) trainer in een professionele setting zoals een sportschool gebruiken, dan is het wat ons betreft sowieso een aanrader. Let wel dat de betaalde versie van de app zo goed als een vereiste is.
De BlazePods bieden tal van voordelen wanneer je ze inzet tijdens individuele trainingen of groepstrainingen.
- Veelzijdigheid: BlazePods zijn geschikt voor een breed scala aan sporten en fitnessdoelen. Of je nu een professionele atleet bent of gewoon je algemene fitheid wilt verbeteren, er zijn altijd oefeningen die bij jouw doelen passen.
- Leuk en uitdagend: De interactieve oefeningen maken trainen leuk en motiverend. Het is alsof je een spel speelt, maar dan met een serieus doel.
- Verbeterde prestaties: Door regelmatig met BlazePods te trainen, kun je je reactietijd, coördinatie en beweeglijkheid aanzienlijk verbeteren. Dit kan leiden tot betere prestaties in je favoriete sport of activiteit.
- Meetbaar: De app biedt gedetailleerde statistieken over je trainingen, zodat je je voortgang kunt bijhouden en je doelen kunt bijstellen.
- Draagbaar: De pods zijn klein en lichtgewicht, waardoor je ze gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen.
Daar tegenover staat natuurlijk wel de prijs, want de BlazePods zijn niet goedkoop. En vanzelfsprekend heb je wat intrinsieke motivatie nodig om ermee te beginnen en het is handig wanneer je er de ruimte voor hebt. Is BlazePod geschikt voor thuis? Met het kleinste pakket en de gratis versie van de app kun je thuis prima uit de voeten, en we kunnen zelfs stellen dat het thuis sporten ook een stuk leuker maakt. Voor sportscholen en trainers (van vrijwel elke sport) is BlazePod absoluut een toegevoegde waarde. Niet alleen om de prestaties van deelnemers te verbeteren maar ook om de funfactor toe te voegen aan trainingen.
Al met al zou ik stellen dat BlazePod geschikt is voor een heel breed publiek. Profisporten zoals tennis, voetbal, hockey en basketbal kunnen profiteren van de verbeterde reactietijd en coördinatie die BlazePods bieden. Fitnessliefhebbers kunnen extra plezier en uitdaging toevoegen aan hun work-out. Of je nu wilt werken aan je kracht, uithoudingsvermogen of gewoon een leuke workout wilt, BlazePods kunnen een waardevolle aanvulling zijn op je trainingsschema. Daarnaast zijn de pods ook een ideaal onderdeel voor mensen die revalideren, om de coördinatie en beweeglijkheid te herstellen na een blessure. En tot slot kunnen BlazePods een leuke en interactieve manier zijn om kinderen te laten bewegen en hun motorische vaardigheden te ontwikkelen.
Conclusie
BlazePods zijn een innovatief en effectief hulpmiddel voor reactietraining. Ze kunnen je helpen om je atletische prestaties te verbeteren, je coördinatie te verhogen en je fitheid te vergroten. Hoewel de prijs een nadeel kan zijn, zijn de voordelen voor veel mensen de investering waard. Als je op zoek bent naar een leuke en uitdagende manier om je trainingen af te wisselen, dan zijn BlazePods zeker het overwegen waard.
Beoordeling
BlazePod
- Eenvoudig in gebruik
- Spelelement
- Grote aantal oefeningen
- Volledig aanpasbaar (betaald)
- Hele enthousiaste deelnemers
- Handige accessoires
- Niet goedkoop
- Geen melding bij lage accu
- Verbinding gaat soms verloren
Beoordeling BlazePod
BlazePods zijn een innovatief en effectief hulpmiddel voor reactietraining. Ze kunnen je helpen om je atletische prestaties te verbeteren, je coördinatie te verhogen en je fitheid te vergroten. Hoewel de prijs een nadeel kan zijn, zijn de voordelen voor veel mensen de investering waard. Als je op zoek bent naar een leuke en uitdagende manier om je trainingen af te wisselen, dan zijn BlazePods zeker het overwegen waard.
Reacties (0)