iOS 13 aangekondigd: donkere modus, verbeterde privacy en snellere prestaties

04 juni 2019 3 Minuten 0 Reacties
iOS 13

Tijdens de eigen jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC heeft Apple een nieuwe versie van het eigen besturingssysteem aangekondigd. iOS 13 krijgt onder andere een donkere modus, verbeterde privacy en betere prestaties. Vorig jaar kondigde Apple iOS 12 aan tijdens de WWDC 2018.

Dit is er nieuw in iOS 13

iOS 13 krijgt eindelijk een donkere modus. Hierbij wordt het besturingssysteem in een donker kleurenschema weergegeven en zijn ook de eigen apps van Apple opgenomen in de donkere modus. Zo heb je in een omgeving met weinig licht een scherm voor ogen dat vele malen rustiger is en je niet gelijk zal verblinden. In iOS 13 kun je ook instellen dat de donkere modus automatisch bij zonsondergang aan moet gaan en bij zonsopgang weer uitgeschakeld wordt.

Sign in with Apple

Wil je niet meer overal inloggen met Facebook of bijvoorbeeld Google? In iOS 13 komt Apple met een eigen inlogsysteem dat je voor applicaties kunt gebruiken, mits het uiteraard ondersteund gaat worden. Je kunt straks je Apple ID gebruiken om in te loggen, waarbij er extra aandacht is uitgegaan naar de privacy van de gebruiker. Ontwikkelaars ontvangen een willekeurig ID, zodat je niet te achterhalen bent, en zelfs wanneer ontwikkelaars vragen om je echte naam en e-mailadres kunnen gebruikers aangeven om deze privé te houden en een willekeurig e-mailadres op te sturen.

Nieuwe tools voor foto’s

De nieuwe Photos-app gebruikt kunstmatige intelligentie om de bibliotheek op te bouwen en selecteert automatisch de beste foto’s. De AI kan mislukte foto’s herkennen en aan de kant schuiven en evenementen van de afgelopen dagen, maanden of jaren kunnen automatisch worden gegroepeerd. Dit moet het gemakkelijker maken om door foto’s te bladeren en om je favoriete momenten opnieuw te beleven. Ook zijn er nieuwe mogelijkheden om foto’s en video’s te bewerken. Zo kun je straks ook het licht bij portretfoto’s direct vanuit de Camera-app aanpassen.

Betere prestaties met iOS 13

iOS 13 zal verder weer de nodige prestatieverbeteringen met zich meebrengen. Zo zal Face ID straks sneller kunnen ontgrendelen en zal Apple ook applicaties in de App Store comprimeren om de grootte van apps met 50 procent te beperken. Zo verbruik je minder data en kun je apps sneller downloaden. Ook toekomstige updates zullen tot 60 procent kleiner gemaakt worden. Apps moeten in iOS 13 daarnaast twee keer zo snel opstarten als voorheen.

Veel kleinere verbeteringen doorgevoerd

Daarnaast voert Apple een groot aantal kleine verbeteringen door in iOS 13. Gebruikers krijgen straks meer mogelijkheden tot het beheren van locatiedata voor apps, je kunt mappen delen met iCloud Drive, met Health kun je straks de gezondheid van je oren monitoren en via Quickpath kun je straks beter met één hand typen door te swipen door de letters van een woord. Diverse eigen apps van Apple krijgen verbeteringen doorgevoerd en ook Siri wordt niet vergeten met een nieuwe en meer natuurlijke stem. Met je AirPods kan Siri straks direct berichten voorlezen, zodra je ze binnen hebt gekregen. Ook Apple CarPlay krijgt een grote update met een nieuw dashboard, verbeterde kaarten en Siri-ondersteuning voor third party-apps.

Beschikbaarheid

Je zult nog even moeten wachten op iOS 13. In het najaar kun je de nieuwste versie van het besturingssysteem verwachten. iOS 13 zal draaien op de iPhone 6S en nieuwere toestellen. Meer informatie vind je op de website van Apple.

Reacties (0)