Amazon Alexa staat nu op honderd miljoen verschillende apparaten

05 januari 2019 2 Minuten 0 Reacties
amazon-alexa

Amazon Alexa doet het wat gebruikersaantallen erg goed op dit moment. Er zijn nu meer dan 100 miljoen apparaten verkocht waar de virtuele assistent op staat.

De komende paar dagen vindt in Las Vegas de CES 2019 plaats, ’s werelds grootste consumentenelektronicabeurs. Tijdens die beurs proberen verschillende fabrikanten, waaronder Google en Amazon furore te maken met nieuwe functies voor hun slimme assistent. Amazon lost nu alvast een eerste schot op de boeg van Google.

Veel producten met Alexa

Dave Limp, hoofd producten en diensten bij Amazon, vertelde tijdens een interview met de site The Verge dat er al meer dan honderd miljoen apparaten met Alexa verkocht zijn sinds de lancering in november 2014. Maar ook andere statistieken zijn mooi voor Amazon.

Er zijn meer dan 150 producten op de markt verkrijgbaar met Alexa ingebouwd. Verder zijn er meer dan 28.000 apparaten die met Alexa werken, en maken meer dan 4.500 verschillende fabrikanten die apparaten. Alexa beheerst al 70.000 skills – de handelingen die de virtuele assistent voor de gebruiker kan uitvoeren.

Advertentie

Dat Amazon zoveel producten met Alexa verkoopt, komt doordat het platform open staat voor andere fabrikanten. Dat betekent meteen dat er soms ook matige apparaten uitkomen met de assistent erop. Dat vindt Limp niet erg: “je hebt hits en misses”, vertelt hij. Maar “zolang er in elke productcategorie voorbeelden zijn van hoe het wel moet zit het wel snor”.

Google, Apple en Microsoft

Amazon is natuurlijk niet de enige fabrikant die werkt aan een eigen virtuele assistent. Elk techbedrijf dat zichzelf serieus neemt is er wel mee bezig. Google heeft bijvoorbeeld zijn Assistant, Microsoft werkt aan Cortana en Apple houdt zich bezig met de ontwikkeling van Siri.

Loup Ventures organiseerde een onderzoek naar de prestaties van de verschillende assistenten en concludeerde dat Google Assistant het best presteert. Van de achthonderd vragen die gesteld werden, begreep de Assistant ze ook allemaal. Daarnaast werd 87,9 procent van de vragen correct beantwoord. Siri van Apple staat op de tweede plaats, Alexa op de derde en Cortana op de vierde.

Voor al het nieuws rondom CES 2019 kun je in onze uitgebreide nieuwsdatabase terecht.

Reacties (0)