Natuurlijk hádden de NASsen van Synology al een uitstekende bestandsbeheerder aan boord. En ook aan back-up-, deel- en synchronisatiemogelijkheden ontbrak het niet. Maar door al deze functies samen te brengen in één op de NAS gehost portal ontstaat een zeer gebruiksvriendelijke tool waarmee je alles in één klap regelt. Desgewenst vanaf je mobiel. Allereerst is Drive een uitgebreide ‘Verkenner’, ofwel bestandsbeheerder. Met name onder iOS of Android komt dat uitstekend van pas. Zo benader je je bestanden op de NAS comfortabel direct vanaf je smartphone of tablet. Je omzeilt daarmee een programma als iTunes en het koppelen van je mobiel aan de computer.
Synchroniseren
Daarnaast biedt Drive ook uitgebreide mogelijkheden voor het synchroniseren van bestanden met de computer. Installeer de bijbehorende tool op je pc, Mac of Linux-computer en vervolgens lopen documenten die je op een van deze systemen maakt synchroon met de NAS. Maar ook documenten die je produceert met Synology Office op de NAS zelf worden – desgewenst – in real time gesynchroniseerd. Je selecteert daarbij zelf welke mappen deze ‘behandeling’ ondergaan. Het resultaat van synchroniseren is een extreem betrouwbaar geheel. Zelfs als er iets verschrikkelijk mis gaat met de harddisk of SSD in je computer, blijven de bestanden waar je aan werkt altijd beschikbaar op de NAS.
Delen
Het is zelfs mogelijk om bestanden via Drive met andere teamleden waarmee je aan een project werkt te delen. En ook dat kan weer onderweg rechtstreeks vanaf je smartphone. Je kunt de Synology NAS namelijk eenvoudig via internet benaderen. Ingewikkelde router-configuraties zijn daarvoor niet eens nodig als je gebruik maakt van bijvoorbeeld Cloud Station. Praktisch is verder dat de zoekfunctie van de NAS – Universal Search geheten – eveneens is geïntegreerd in Drive. Zeker op een NAS die toch juist gebruikt wordt voor het bewaren van grote hoeveelheden documenten komt een slimme zoekfunctie zonder meer uitstekend van pas.
Eerdere versies
De synchronisatiesoftware is zeer uitgebreid. Zo kan je bijvoorbeeld meerdere versies van bestanden laten bewaren. Daardoor ontstaat een soort van tijdmachine. Gaat er iets mis met een bestand of zou je om een andere reden liever terug willen keren naar een eerdere versie van bijvoorbeeld een Worddocument, dan is dat in een handomdraai geregeld. De synchronisatietool bewaart – als je dat wilt – immers ook een aantal oude revisies van de bestanden. De kans dat je nu ooit een onmisbaar document kwijt raakt wordt daarmee wel heel klein.
Redundantie
Draai je een Synology NAS met meerdere schijven in RAID-configuratie dan ontstaat een zeer solide systeem voor het veilig bewaren en beheren van al je onmisbare bestanden. RAID-spiegeling zorgt ervoor dat zélfs als een schijf in een cluster defect raakt er geen bitje van je gegevens verloren gaat. Gewoon even rustig naar de winkel gaan om een nieuwe harddisk te kopen en deze in de NAS prikken. Zelfs uitschakelen hoeft niet; de nieuw geplaatste schijf wordt automatisch in de RAID-set opgenomen en voorzien van de benodigde gegevens. Feitelijk dus een back-up-systeem op schijfniveau. Omdat de NASsen van Synology ook kunnen synchroniseren met clouddiensten kan je de veiligheid qua back-up zelfs verder verhogen door bestanden ook nog eens bij een cloudopslagdienst te bewaren. En daarmee ontstaat zo ongeveer een atoombombestendige opslag voor al je belangrijke digitale zaken.
Moments
Een tool in het verlengde van Drive is Moments. Dit onderdeel is specifiek bedoeld voor het beheren en bekijken van foto’s. Deze app gaat een stuk verder dan het oude – maar ook mooie – Photo Station. Zo worden willekeurige foto’s automatisch gerangschikt met een beeldherkenningstechniek die mensen, voorwerpen en plaatsen op je foto’s herkent, aldus Synology. Hiervoor wordt een geavanceerd ‘deep learning’-algoritme gebruikt ofwel een vorm van kunstmatige intelligentie. Ook het zoeken naar foto’s is bijzonder indrukwekkend. Tik simpelweg een trefwoord en je ziet meteen alle foto’s die daaronder vallen.
Delen
Als vanzelfsprekend biedt Moments ook de mogelijkheid om foto’s te delen met familie, vrienden, collega’s enzovoort. Groot voordeel ten opzichte van ‘fotodeeldiensten’ in de cloud is hierbij dat al je foto’s in eigen beheer op je eigen NAS staan. Jij bepaalt dus wie wat te zien krijgt, de kans dat er onbevoegde meekijken is nihil. Mits je alles afdekt met stevige wachtwoorden, maar dat spreekt vanzelf. Bezitters van Android-toestellen kunnen verder via de bijbehorende app nog van een bijzonder extraatje genieten bij het bekijken van de foto’s. Het onderdeel Superresolutie detecteert automatisch de netwerkstatus. Als dit qua snelheid niet stabiel is worden de miniatuurdetails opnieuw opgebouwd. Hierbij wordt ook weer gebruik gemaakt van deep learning-technieken en hardwareversnelling op je mobiel. Het betekent in ieder geval dat je onder alle omstandigheden – ook daar waar mobiel internet misschien niet even helemaal geweldig is – toch van een prima beeldkwaliteit kunt genieten.
Back-up vanaf mobiel
Je maakt ongetwijfeld heel wat foto’s met je smartphone. Daarbij geldt dat diezelfde smartphone eigenlijk best een kwetsbaar apparaat is. Niet alleen kan een val waarbij het toestel net verkeerd terecht komt tot een al dan niet tijdelijk levenloos toestel leiden, ook ligt het gevaar van diefstal natuurlijk altijd op de loer. En dan is het natuurlijk wel heel triest als al je gemaakte foto’s ook weg zijn. Met Synology Moments maak je ook onderweg back-ups van al je foto’s. Gewoon weer veilig rechtstreeks naar je eigen NAS waar niemand anders zonder jouw toestemming bij kan komen. Moments werkt verder ook naadloos samen met Drive, waardoor een zeer breed inzetbaar en veelzijdig geheel ontstaat.
Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van Synology.
Reacties (0)