Windows 8.1 Update 1 op 8 april beschikbaar, startmenu komt terug

03 april 2014 5 Minuten 0 Reacties
Windows-8-1-Update-1

Microsoft heeft gisteravond tijdens de Build-conferentie in San Francisco zoals verwacht een update voor Windows 8.1 aangekondigd. Het bedrijf uit Redmond richt deze update met name op gebruikers van een desktop of laptop.

Windows 8.1 Update 1

Vanaf 8 april moet de Windows 8.1 Update 1 voor alle gebruikers van Windows 8.1 beschikbaar zijn maar diegenen die er het meeste van profiteren zijn diegenen die werken met een muis en dus geen touchscreen hebben. Zo worden desktops en laptops die niet over een touchscreen beschikken vanaf 8 april direct in de desktopomgeving opgestart in plaats van eerst in de voor touch geoptimaliseerde tile-interface terecht te komen.Tablets blijven nog steeds opstarten in de moderne interface.

Daarnaast krijgt de bekende taakbalk een prominentere rol binnen de desktopomgeving De gebruiker kan op deze taakbalk zowel desktop- als moderne-apps vastpinnen en zo eenvoudig tussen moderne en desktopomgeving schakelen. Daarnaast krijgen media-apps een pop-up wanneer je over de deze apps in de taakbalk gaat waardoor je zonder de app compleet te openen muziek kan stoppen of een volgend nummer kan afspelen.

Speciaal voor de gebruikers van een muis is ook de titelbalk weer terug in de moderne omgeving. Vanaf 8 april wordt het hierdoor mogelijk om apps in de tegelsomgeving eenvoudig te sluiten of te minimaliseren, zoals het ook in de desktopomgeving mogelijk is. Om je computer of tablet sneller uit te zetten of opnieuw op te starten is er nu een standby-knop direct op het homescreen te vinden, naast een icon voor snel toegang tot de zoekfunctie op je tablet of computer. Microsoft geeft aan dat er daarnaast een speciale weergave ontwikkeld is om meer apps op de homescreens te tonen.

Daarnaast is het mogelijk om in de moderne omgeving van Windows 8.1 je rechtermuisknop te gebruiken om een contextueel menu op te roepen, worden nieuw geïnstalleerde apps voortaan duidelijk als nieuw aangegeven door een andere achtergrondkleur en worden in Bing Smart Search voortaan ook applicaties uit de Windows Store getoond welke direct vanuit de zoekresultaten te installeren zijn.

Bredere ondersteuning

Een verandering die je in eerste instantie niet terug ziet is de bredere ondersteuning voor hardware. Microsoft laat weten dat Windows 8.1 na deze update soepel kan draaien op tablets, laptops of desktops met 1GB aan werkgeheugen en 16GB aan opslaggeheugen. Dit is goed nieuws voor diegenen die op goedkope Windows 8 tablets wachten, al moeten we nog maar zien of het besturingssysteem ook echt bruikbaar is op hardware met dergelijke specificaties.

Windows 8.1 gratis voor tablets

Overigens is de aanpassing van de software zodat deze met mindere hardware om kan gaan niet de enige verandering die Microsoft doorvoert om Windows 8.1 op tablets te stimuleren. Het bedrijf uit Redmond gaat namelijk Windows 8.1 ook gratis beschikbaar stellen voor tablets. Momenteel betalen fabrikanten van Windows smartphones en tablets nog een licentievergoeding aan Microsoft maar daar wil het bedrijf van afstappen. Voor deze fabrikanten wordt de ontwikkeling van een Windows 8 tablet vervolgens goedkoper, wat weer resulteert in lagere prijzen voor de consument.

Met deze verandering komt er een einde aan een tijdperk van Microsoft. Het bedrijf gaat steeds meer richting een nieuw verdienmodel waarbij er niet meer ingezet wordt op een licentievergoeding voor de het besturingssysteem maar op abonnements- en aanschafkosten voor diensten die hier binnen aangeboden worden. Zo wil Microsoft het gebruik van onder meer Skype, Office en OneDrive stimuleren door Windows 8 op meer (en goedkopere) apparaten te krijgen. Onlangs verschenen er al berichten dat Microsoft Windows 8 met hoge kortingen zou aanbieden bij tabletfabrikanten en dat het bedrijf uit Redmond verwacht dit jaar maar liefst 25 miljoen Windows 8 tablets te verschepen.

Startmenu komt terug

Deze verandering wordt nog niet doorgevoerd in de Windows 8.1 Update 1 maar Microsoft heeft beloofd het klassieke startmenu in nieuwe vorm terug te brengen naar Windows 8. Het nieuwe startmenu is op dezelfde manier toegankelijk zoals we dit nog kennen van eerdere Windows-versies, met een klik in de taakbalk links onderin het scherm. Vervolgens klapt een groot menu open met aan de linkerzijde een verticaal overzicht van de belangrijkste of meest gebruikte programma’s. Aan de rechterzijde komt een live tile-menu met de populairste touch-apps en kleine vensters met live informatie uit deze apps.

Daarnaast belooft Microsoft het binnenkort mogelijk te maken om moderne apps binnen een venster te draaien in plaats van full-screen te gebruiken. Hierdoor kun je bijvoorbeeld de voor touch-ontwikkelde Mail-app draaien terwijl je in de desktopomgeving aan het werk bent. Momenteel moet je hiervoor eerst naar de moderne omgeving en draait de app full-screen (of in Snap View).

Voor ontwikkelaars is het interessant om te weten dat Microsoft het eenvoudiger gaat maken om apps voor de verschillende platformen te ontwikkelen. Zo moet het door het gebruik van een nieuwe sdk en api’s sneller een simpeler zijn om een app beschikbaar te maken voor zowel Windows Phone 8 en Windows 8 als Xbox One. Voor gebruikers betekent dit ook dat ze maar één keer voor een dergelijke universele app hoeven te betalen en de app toch op alle platformen kunnen gebruiken. Ook de gegevens binnen de app kunnen gesynchroniseerd worden met andere apparaten.

Beschikbaarheid

Windows 8.1 Update 1 wordt op 8 april gratis uitgerold voor alle bezitters van een Windows 8.1-apparaat. De update kan via Windows Update gedownload worden.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)