Windows 8.1 nu te downloaden: Wat is er nieuw?

17 oktober 2013 5 Minuten 18 Reacties
Windows-8-1-start

Windows 8.1, de grote update voor het besturingssysteem van Microsoft is te te downloaden. Alle gebruikers van Windows 8 en Windows RT kunnen de update gratis downloaden uit de Windows Store.

Hiervoor krijg je een automatische melding. Maar, wat is er allemaal nieuw binnen Windows 8.1? We hebben er al twee keer uitgebreid over geschreven dus we houden het in dit artikel bij de belangrijkste verbeteringen.

Windows 8.1 is een grote update voor zowel Windows 8 als Windows RT. In de basis blijft het besturingssysteem hetzelfde, maar Microsoft heeft veel verbeteringen doorgevoerd welke interessante zijn voor zowel bezitters van tablets als bezitters van een laptop of desktop. Voor de meeste veranderingen is het even zoeken maar alles bij elkaar mogen we spreken van een grote update.

Update: Bekijk ook onze Windows 8.1 videoreview

Advertentie

Startscherm

Eén van de verbeteringen die direct opvalt bevindt zich in het startscherm. Dit scherm is namelijk uitgebreid met meer personalisatiemogelijkheden. Zo kun je een eigen achtergrond instellen, kun je dezelfde achtergrond voor de desktopomgeving kiezen om de twee interface vloeiend in elkaar over te laten lopen, kunnen tegels in kleinere en grotere formaten aan het startscherm toegevoegd worden, is het mogelijk om meerdere tegels te selecteren en in een categorie te plaatsen, en is het overzicht met alle apps vernieuwd.

Snap View

Een belangrijke verbetering zien we terug in de Snap View. Hiermee kunnen apps naast elkaar gedraaid worden, afhankelijk van de resolutie van het scherm. Binnen Windows 8.1 is het mogelijk om ook andere verdelingen dan 30/70 te gebruiken, bijvoorbeeld een 50/50 weergave. Wel moeten apps bepaalde weergaven ondersteunen om hiervoor gebruikt te worden. Wanneer je over een tablet, desktop of laptop met hoge resolutie display beschikt is het zelfs mogelijk drie of meer apps naast elkaar te draaien. Voor de laagste resolutie, 1.024 bij 768 pixels, geldt een 50/50 Snap View voor twee apps.

Startknop en desktop

De bekende Startknop is terug van weggeweest, maar niet in de vorm zoals we deze in eerdere versies van Windows zagen. Met de nieuwe Startknop, welke zich links onderin de desktopweergave bevindt, kan simpelweg overgeschakeld worden naar de touch-interface. Met de rechtermuisknop krijg je meer mogelijkheden, waaronder het opnieuw opstarten van je tablet of pc. Daarnaast is het met Windows 8.1 mogelijk om je computer, laptop of tablet direct in de desktopinterface te laten opstarten. Deze desktopweergave biedt overigens ook betere ondersteuning voor hoge resolutie displays waardoor elementen groter worden weergegeven en bediening middels touch comfortabeler moet zijn.

Internet Explorer

Met Windows 8.1 wordt Internet Explorer 11 geleverd. Deze versie beschikt over een groot aantal kleine verbeteringen en bug fixes waardoor de browser volgens Microsoft een stuk stabieler en sneller is. De browser is qua uiterlijk onveranderd gebleven maar de tabs zijn naar onderen geplaatst. Daarnaast kunnen tabs gesynchroniseerd worden met andere Windows 8.1 apparaten en Windows Phone apparaten. Een leuke toevoeging is dat websites nu aan het startscherm vastgemaakt kunnen worden en middels de RSS-feed live informatie tonen.

Windows Store

De Windows Store, de plek waar de apps gedownload kunnen worden, heeft ook een make-over gekregen waarbij de focus ligt op een duidelijkere weergave van een app, grotere afbeeldingen en meer en betere suggesties voor gerelateerde apps. Daarbij moet het eenvoudiger worden populaire applicaties te vinden door een simpele swype-beweging uit te voeren en Microsoft heeft een nieuw suggestie-algoritme ontwikkeld waarmee voor jou interessante apps getoond worden. Niet geheel onbelangrijk is dat apps in het vervolg ook in de achtergrond geüpdatet kunnen worden.

Zoeken

De zoek-functie binnen Windows 8.1 is verbeterd waardoor je kunt zoeken in alle bestanden, mappen, apps en media die zich op het apparaat bevinden. Het is nog steeds mogelijk om in een app of map te zoeken middels een speciale zoekknop die bij een open app verschijnt, mits deze ondersteund wordt door de ontwikkelaar van de betreffende app. Ook kan vanuit de zoekfunctie direct muziek afgespeeld worden die op het apparaat staat. Wanneer je zoekt naar iets dat zich op het internet bevindt (middels Bing) krijg je (in sommige gevallen) een ‘Search Hero’ voorgeschoteld. Dit is een app met content gerelateerd aan datgene waar je op gezocht hebt.

Apps

Ook op het gebied van apps is er een hoop veranderd en verbeterd. Zo heeft Microsoft een viertal nieuwe apps ontwikkeld voor het maken en bewerken van foto’s en video’s, en het tekenen of schetsen. Daarnaast is Windows 8.1 voorzien van een app met tips voor het gebruik van de software. Hiermee krijg je een aantal handige tips wanneer je nog niet bekend bent met gebruik en de mogelijkheden van Windows 8. Ook de standaard apps die Microsoft met Windows 8 leverde zijn van een update voorzien, en apps als Reading List, Alarm en de Rekenmachine zijn toegevoegd.

On-screen keyboard

Een van de andere wijzigingen vinden we terug in het on-screen keyboard. Zo is het met het nieuwe Windows 8.1 keyboard mogelijk een toets langer ingedrukt te houden om extra functies, symbolen en letters op te roepen. Het kan echter ook sneller door vanuit een toets naar links- of rechtsboven (afhankelijk van waar het symbool verschijnt dat je wilt gebruiken) te swypen en zo snel een symbool toe te voegen. Daarbij biedt Microsoft met dit keyboard nu ondersteuning voor 109 talen, worden er spellingsuggesties in de vorm van een pop-up getoond en moeten deze suggesties nauwkeuriger zijn dan voorheen.

Heb jij Windows 8.1 al gedownload? En wat zijn je ervaringen?

Update: Bekijk ook onze Windows 8.1 videoreview

Reacties (18)