Gesponsord Mobile Gesponsord door vpndiensten.nl

Wat zijn VPN blockers en hoe kun je ze omzeilen? (ADV)

01 juni 2022 2 Minuten 0 Reacties
VPN diensten

Of je nu een VPN gebruikt om geblokkeerde inhoud te kunnen zien of om veilig te blijven op een openbaar WIFI-netwerk, je zult wel eens stuiten op berichten zoals: “U lijkt een unblocker of proxy te gebruiken. Schakel een van deze services uit en probeer het opnieuw.” Of: “Wij hebben gedetecteerd dat u gebruikmaakt van een proxy of een VPN-verbinding. Dit is vanwege beeldrechten niet toegestaan.”

Bedrijven zoals Netflix, Ziggo, Mojang Studios (Minecraft) en zelfs overheden (zoals in China) zetten technologie in om het gebruik van VPN-verbindingen te voorkomen. Dit zorgt ervoor dat je bepaalde websites niet veilig of zelfs helemaal niet kunt openen.

IP-blokkering

Er zijn verschillende manieren waarop een VPN kan worden geblokkeerd. De gemakkelijkste en meest gebruikelijke manier is door al het verkeer van bepaalde IP-adressen te blokkeren. Bedrijven zoals Netflix en Hulu zullen het opmerken wanneer een groot aantal mensen hetzelfde IP-adres gebruikt. Vervolgens wordt dat IP-adres gewoon in zijn geheel geblokkeerd.

Je kunt dit vaak oplossen door een andere server in hetzelfde land te kiezen, zodat je een nieuw IP-adres krijgt toegewezen. Je kunt ook een dedicated IP-adres kopen bij je VPN-dienst. Dit is niet goedkoop, maar hier wordt wel alleen jouw internetverkeer doorheen gestuurd.

Advertentie

Poortblokkering

Een andere manier waarop een VPN wordt gedetecteerd, is door de poort die wordt gebruikt. De meeste VPN-providers gebruiken namelijk het OpenVPN-beveiligingsprotocol, waardoor het verkeer meestal naar poort 1194 wordt gestuurd.

Als je VPN app je de mogelijkheid geeft om de instellingen aan te passen, stuur dan je verkeer naar poort 443. Die wordt door het meeste verkeer gebruikt, waardoor je minder opvalt.

Diepe pakketinspectie (DPI)

De meest geavanceerde manier om een VPN te detecteren is door ‘packet sniffing’, waarbij veel meer informatie wordt bekeken dan alleen waar het vandaan komt en naartoe gaat. Wanneer een OpenVPN-protocol wordt gedetecteerd, wordt de toegang standaard geweigerd.

De beste VPN-providers hebben een geavanceerde instelling in hun app waarmee je verbinding kunt maken met obfuscated servers. Hierdoor worden je gegevens gescrambled en worden de identificerende metagegevens verwijderd om het op ander internetverkeer te laten lijken.

Gratis VPN

Alleen de beste VPN-providers, zoals NordVPN, CyberGhost en SurfShark, kunnen je de geavanceerde instellingen bieden en hebben meerdere servers en voldoende IP-adressen om VPN-blokkades te omzeilen. Een gratis VPN zal je nooit voorbij de genoemde detectiemethoden brengen, omdat het simpelweg niet over de middelen beschikt om dit te doen. Het runnen van een VPN-service kost geld en voor extra servers, IP-adressen en geavanceerde instellingen moet allemaal worden betaald. Kies dus altijd voor een betaalde dienst bij een gerenommeerde VPN-dienst.

Dit artikel is gesponsord door vpndiensten.nl.

Reacties (0)