Samsung onthult 8-core Exynos 5 Octa mobiele processor

09 januari 2013 1 Minuut 0 Reacties
Samsung-Exynos

We hebben deze week al veel nieuws over nieuwe mobiele processors van onder meer Intel, Qualcomm en Nvidia voorbij zien komen maar er ontbrak nog één grote chipfabrikant. Vandaag was het de beurt aan Samsung. De Koreaanse fabrikant heeft tijdens CES 2013 haar nieuwste processor aan het publiek getoond; de Exynos 5 Octa chip met maar liefst acht kernen.

Samsung Exynos 5 Octa processor

De nieuwe Exynos 5 Octa processor moet volgens de Koreaanse fabrikant twee keer de 3D prestaties bieden van iedere willekeurige mobiele processor die we tot op heden voorbij hebben zien komen. De processor is gebaseerd op de big.LITTLE technologie van ARM en bestaat uit twee groepen. De eerste groep is een ARM Cortex A15 groep van vier cores die een kloksnelheid van 1.8GHz hebben. Deze is bedoeld voor de high-end prestaties. De tweede groep is een ARM Cortex A7 groep van vier cores die een kloksnelheid van 1.2GHz hebben en bedoeld zijn voor de wat minder intensieve taken.

Wanneer je dus betere prestaties nodig hebt, bijvoorbeeld bij het spelen van games, dan nemen de A15 kernen het over. Zodra je wat minder intensieve taken uitvoert, bijvoorbeeld surfen op het internet of het lezen van een boek, dan komen de A7 kernen in actie. Hierdoor zijn de prestaties wat minder maar je hebt ze in principe ook niet nodig. Het voordeel is dat je hierdoor niet aan batterijduur inlevert. Samsung geeft zelfs aan dat de batterijduur (gemiddeld) met 70 procent verlengd wordt door het schakelen naar de ARM A7 kernen die een lager voltage hebben.

Via: The Verge

Reacties (0)