Review: Samsung Galaxy Tab S2 9.7

30 oktober 2015 + 10 minuten 3 Reacties
Galaxy-Tab-S2-review-totala

In deze review kijken we naar de Samsung Galaxy Tab S2 9.7 met amoled-scherm, een octacore-processor, Android-OS en een vingerafdrukscanner.

Tablets zijn er in veel verschillende soorten en maten, en vooral ook in veel verschillende prijsklassen. Samsung en Apple zijn de spelers die zich het beste thuisvoelen in het hogere, luxere segment. In deze review kijken we naar Samsung’s huidige top-of-the-line tablet; de Samsung Galaxy Tab S2, de 9.7-inch versie.

Galaxy Tab S2 – specificaties

Samsung Galaxy Tab S2 9.7
Scherm 9.7 inch 2048 x 1536
Digitizer Nee
Processor Samsung Exynos 7420 1.9Ghz
RAM 3GB
Opslaggeheugen 32GB
SD Ja, microSD
HDMI Ja
USB 1x MicroUSB
GPS Ja
3G/4G Optioneel
Bluetooth Ja, 4. 1
NFC Ja
Camera’s 2.1MP en 8MP camera’s
Accu 5870 Mah Lithium Polymer

Zoals je misschien aan de specificaties kunt zien hebben het hier over een luxe tablet. De echt kritische lezer ziet echter dat de specificaties niet allemaal van dit jaar zijn. Samsung gebruikt verschillende onderdelen van voorgaande producten. Ondanks deze soms wat verouderde hardware wordt er nog steeds een premiumprijs gevraagd voor de tablet. De Samsung Galaxy Tab S2 9.7 is te koop voor een adviesprijs van 399 euro, maar ligt in de winkels al voor een paar tientjes minder.

Galaxy Tab S2- hardware en design

Om meteen maar met de deur in huis te vallen moet gezegd worden dat de Samsung Galaxy Tab S2 echt een enorm dunne en lichte tablet is. Dat het product en ook nog een solide aanvoelt is ronduit indrukwekkend te noemen. Samsung maakt gebruik van een combinatie tussen plastic en metaal. Er zit een metalen rand rondom de tablet die het geheel een wat luxere uitstraling geeft. Dit designelement kennen we onder andere van eerdere Samsung-producten maar ook van verschillende Apple-producten.

Advertentie

De achterkant van de tablet is volledig van plastic en is voorzien van de twee drukknoppen zodat er gebruik gemaakt kan worden van de verschillende accessoires die dit ondersteunen. Denk hierbij aan hoesjes en een toetsenbordcover.

Camera’s en speakers zitten precies op de plek waarvan je het verwacht op een Samsung-tablet. Hetzelfde geldt voor de verschillende knoppen. De aanraakgevoelige knoppen lichten op, op het moment dat je ze aanraakt, de thuisknop is nog steeds een fysieke knop. In deze thuisknop zit ook een vingerafdrukscanner verwerkt. Deze vingerafdrukscanner is van een beduidend betere kwaliteit dan de eerste generatie Galaxy Tab S.

Display

Het scherm op de Galaxy Tab S2 9.7 is zijn belangrijkste wapenfeit, en terecht. Het amoled-scherm is van een indrukwekkend goede kwaliteit. We hebben het in dit geval niet alleen over de hoge resolutie maar ook over de andere elementen die een scherm goed maken. De hoge resolutie van het scherm zorg voor een hoge pixeldichtheid, wat zich in praktijk vertaalt in enorm scherpe teksten en superveel detail in afbeeldingen. De kleurweergave van deze tablet is ook erg goed, in tegenstelling tot eerdere Samsung-producten zonder amoled-scherm. Dat kleuren nu op een veel natuurlijker wijze worden weergegeven betekent voor ons dat dit echt één van de allerbeste tabletschermen is die we ooit hebben mogen gebruiken.

De scherm helderheid is wel iets achteruit gegaan in vergelijking met de eerste generatie Galaxy Tab S. Hierdoor is de tablet buitenshuis iets minder goed bruikbaar. In de praktijk worden tablets echter niet zo heel veel buiten gebruikt dus het probleem is overkomelijk.

Van moderne en luxe tablets zijn we gewend dat het scherm erg dicht onder de beschermende glasplaat ligt, soms zijn ze zelfs gelamineerd met elkaar. Dat is in dit geval ook zo en dat vertaalt zich in een bijzonder fijn scherm waarvan het lijkt alsof de pixels op het glas geprint zijn.

Connectiviteit

Natuurlijk is de Samsung Galaxy Tab S2 9.7 voorzien van alle moderne aansluitingen die je verwacht van een tablet uit deze categorie. Denk hierbij aan dual band Wif a/b/g/n, NFC, Bluetooth 4.1 en GPS. Mobiel internet is als optie beschikbaar bij aanschaf. De Samsung Galaxy Tab S2 9.7 heeft verder ook de beschikking over een microSD0slot zodat je het interne geheugen uit kunt breiden, een duidelijk voordeel ten opzichte van zijn grootste concurrente (Apple’s iPad).

Speakers

Speakers in tablets lijken de laatste tijd een stuk beter te worden. In de praktijk vertaalt zich dat vooral in speakers die een hoog volume kunnen behalen zonder noemenswaardige vervorming. Helaas is dat in dit geval niet van toepassing. De stereospeakers aan de onderkant van de Samsung Galaxy Tab S2 klinken aardig beroerd op het moment dat je het volume hoog zet. Op het moment dat je de boel met wat meer beleid benadert is de audiokwaliteit redelijk. Natuurlijk mist er een hoop detail in zowel het hoge segment als de basstonen. Voor serieuzere toepassingen raden wij aan gebruik te maken van de koptelefoonaansluiting of een Bluetooth-verbinding.

Camera’s

De camera’s op de Samsung Galaxy Tab S2 9.7 zijn van prima kwaliteit. Hoewel je misschien wat ongemakkelijk uitziet, kun je met deze tablet prima foto’s maken die vervolgens bruikbaar zijn om te bekijken op het mooie scherm. Natuurlijk is belichting ook hier van groot belang. De webcam aan de voorkant van de tablet is in praktijk waarschijnlijk wel belangrijker dan de camera aan de achterzijde en gelukkig is ook deze camera van prima kwaliteit voor met name een videogesprek.

Accuduur

Een tablet moet een volledige dag meegaan op een enkele acculading. Aan deze voorwaarden voldoet de Samsung Galaxy Tab S2 9.7 net aan. Deze tablet is zo dun en licht gebleven doordat er op dit gebied waarschijnlijk een concessie gemaakt is. Er zit dus geen heel erg grote, en dus zware, accu in. Toch kan je rustig een uur of vijf/zes met de tablet aan de slag, daadwerkelijk gebruik. Dat is in praktijk genoeg om de dag door te komen. In tegenstelling tot verschillende andere (high-end) tablets zul je deze Samsung Galaxy tab S2 wel iedere dag moeten opladen.

Galaxy Tab S2 9.7 – software

Deze Samsung-tablet wordt net zoals andere Samsung-producten geleverd met Android, in dit geval Lollipop, maar wel een Android-variant die voorzien is van een eigen skin, oftewel thema. Het is zinloos om een discussie te voeren over de Samsung-skin omdat smaken nu eenmaal verschillen. Ook is Samsung zo’n enorm populaire fabrikant dat er een hoop mensen zijn die nog nooit een ervaring met Android hebben gehad die niet voorzien is van de Samsung-skin. Wij zijn er de laatste jaren in ieder geval aan gewend geraakt en vinden sommige van de extraatjes die je vindt in deze variant van Android ook best handig.

Advertentie

De onderliggende Android versie (5.0.2) is overigens niet de allernieuwste op de markt maar dat maakt in partijk voor de meeste mensen niet heel erg veel verschil meer. Natuurlijk draag deze tablet tijdelijke goedkeuring van Google en heb je als gebruiker toegang tot alle Google diensten, services en andere handigheden van het Android ecosysteem.

We zullen de Samsung TouchWiz skin niet in extreem detail behandelen maar willen wel een paar handigheden uitlichten. Door het relatief grote tablet scherm is het fijn dat Samsung het mogelijk heeft gemaakt om twee apps naast elkaar te draaien. Dit deden ze als allereerste Android-fabrikant op de markt en dat betekent dat deze functie tegenwoordig aardig verfijnd is en dus goed werkt. Naast het daadwerkelijk naast elkaar gebruiken van apps kan er ook gebruik worden van pop-up variant, maar dit vinden wij persoonlijk een wat minder charmante oplossing. Samsung levert ook een hoop eigen varianten van de bekende Android-apps mee, veelal te herkennen door de toevoeging van een S voor de app naam. Als je in het bezit bent van een Samsung-smartphone is er een handige app beschikbaar die het mogelijk maakt om je telefoon te besturen en ‘gebruiken’ via de tablet. Heel veel toepassingen vind ik er zelf niet voor maar het meest voor de hand liggende toepassing is natuurlijk het kunnen gebruiken van WhatsApp op je tablet.

Naast een groot aanbod van Samsung’s eigen apps krijg je als eindgebruiker ook direct het Microsoft Office-pakket op je tablet geleverd. Dit is natuurlijk gewoon de industriestandaard en dus prima apps om toegang tot te hebben.

Samsung heeft andere apps en aanbiedingen verpakt in een twee speciale apps zodat je zelf kunt kiezen waar je gebruik van wenst te maken of welke apps je wilt installeren. Dit vinden wij een prima strategie.

Galaxy Tab S2 9.7 – in gebruik

En tablet is niet heel veel anders dan een heel groot scherm waarin een computer verwerkt is die je eigenlijk niet wil voelen. Met voelen bedoel ik in dit geval dat je je haast niet kunt voorstellen dat er zoveel rekenkracht in een product zit dat zo dun en licht is. Deze tablet voelt hierdoor bijna als een magisch scherm aan, iets dat we eerder merkten bij bijvoorbeeld de iPad. Dit is tegelijkertijd ook een van die ongrijpbare elementen die ervoor zorgen dat een tablet uitgenodigd om gebruikt te worden. Dit is echt een product dat ik graag pakte om te gebruiken op de bank, in bed en zelfs op de hometrainer.

Ook op kantoor bleek deze Samsung GalaxyTab S2 9.7 bij veel mensen tot de verbeelding te spreken. Verschillende collega’s hebben zich staan vergapen aan deze nieuwe tablet. Daarbij moet meteen wel gezegd worden dat iedereen die al een tablet heeft doorgaans nog best tevreden is met zijn huidige product. En dat deze tablet nu ook weer niet zo bijzonder is dat er meteen naar de winkel gerend werd. Dit is een herkenbaar probleem in de volledige tabletmarkt.

Ik ben vooral onder de indruk van de schermkwaliteit; de kleurweergave en kleurtemperatuur zijn gewoon erg goed en doen wat mij betreft niets onder voor een iPad. In het verleden vond ik de hoge kleurverzadiging en blauwe tint van schermen op Samsung-producten niet fijn om te gebruiken. Dat is dus nu volledig verleden tijd.

Prestaties

Hoewel de gebruikte processor een jaar oud is moet ik toegeven dat ik daar in praktijk niets van heb gemerkt. Je zou in theorie kunnen zeggen dat de Galaxy Tab S2 9.7 hierdoor minder goed geschikt is om lang mee te kunnen in toekomst maar ik denk eerlijk gezegd dat het best wel meevalt. Je kunt alle taken die je maar kunt verzinnen voor een moderne tablet prima uitvoeren op deze Samsung Galaxy Tab S2. Ook het spelen van games bleek in mijn ervaring geen enkel probleem te zijn. Ik stoorde mij in dat geval meer aan de relatief slechte audiokwaliteit dan aan een eventueel gebrek aan processorkracht. Deze tablet is voorzien van 3GB intern werkgeheugen en dat betekent dat je niet vaak lang moet wachten om een app of webpagina opnieuw in te laden.

Galaxy Tab S2 9.7 – conclusie

Ik denk eerlijk gezegd dat de Samsung Galaxy Tab S2 9.7 de beste tablet is die Samsung ooit heeft gemaakt, en omdat Samsung één van de allerbeste Android-fabrikanten is, is dit misschien dus wel één van de allerbeste Android tablets die ooit is gemaakt. Daar staat wel tegenover dat je moet kunnen leven met Samsung’s variant van Android, iets waar niet iedere Android-purist toe in staat zou zijn. Qua behuizing en bouwkwaliteit is er wat ons betreft weinig meer te winnen, hetzelfde geldt voor processorkracht, schermkwaliteit en de camera’s. Op gebied van accuduur en audiokwaliteit is er nog wel ruimte voor verbetering. Als je in de markt bent voor een luxe Android-tablet is dit zeker een product dat je moet overwegen. Het prijskaartje dat aan de Galaxy Tab S2 9.7 hangt schrikt waarschijnlijk wel een hoop mensen af.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Indrukwekkend scherm
  • Dunne en lichte behuizing
  • Uitbreidbaar geheugen

Minpunten
  • Audiokwaliteit is matig

  • Accuduur valt wat tegen
  • Prijs is een drempel

Reacties (3)