Review: Oukitel K6000 Plus, phablet met enorm grote batterij

04 juni 2017 + 10 minuten 0 Reacties
Oukitel K6000 Plus a

Op gezette tijden testen wij een phablet of tablet van een onbekend Chinees merk. Ditmaal de Oukitel K6000 Plus, een 5,5-inch Androidphablet met een enorme batterij. We hebben deze phablet drie weken zeer intensief getest.

Oukitel K6000 Plus – specificaties

De batterij is overduidelijk het belangrijkste verkoopargument van deze phablet. Hij heeft een capaciteit van maar liefst 6080 mAh, en dat is veel. Hoeveel, blijkt wel uit deze vergelijking:

  • iPhone 7 Plus: 2910 mAh
  • Google Pixel XL: 3450 mAh
  • Huawei Mate 9: 4000 mAh
  • Oukitel K6000: 6080 mAh

De niet-vervangbare batterij zou volgens de fabrikant deze phablet zeker drie dagen in leven moeten houden bij gemiddeld gebruik. Of we dat in de praktijk halen, lees je verderop in deze review.

Oukitel K6000 Plus
Scherm 5,5-inch, 1080 bij 1920 pixels
Digitizer Nee
Processor MediaTek MT6750T octa-core 1.5Ghz
RAM 4 GB
Opslaggeheugen 64 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, micro-usb
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 4.1
NFC Nee
Camera’s Acht megapixel voor, zestien megapixel achter
Accu 6080 mAh Lithium Polymer

Specificaties

De specificaties zijn voor een toestel van minder dan 200 euro (momenteel in de aanbieding bij Gearbest voor 151 euro, zie link onderaan de tekst) dik in orde. De geweldig grote batterij even daargelaten, treffen we een full hd-scherm aan, een vingerafdrukscanner en twee camera’s met een behoorlijke resolutie voor goede plaatjes. En daarmee zijn de belangrijkste vinkjes groen.

Dan zijn er nog wat extraatjes. De aanwezigheid van een flink opslaggeheugen van 64 GB is ronduit opvallend in dit prijssegment. En het werkgeheugen van 4GB ook. De processor is dan wel weer wat minder, maar in de dagelijkse praktijk merk je er weinig van dat het geen top-exemplaar is zoals de Qualcomm Snapdragon 835, om maar een dwarsstraat te noemen.

De MediaTek 6750T houdt het toestel keurig stabiel en voert alle taken vrij vlotjes uit. Alleen op grafisch gebied hapert het toestel af en toe, in zware games bijvoorbeeld. Voor de Pokemon Go-spelers: als een monster wordt geëvolueerd, hakkelt de animatie een beetje over het scherm. Erg storend is dit niet, maar het had wel vlotter gekund. Bij het afspelen van films, zowel van YouTube als met het toestel zelf gemaakt, is echter geen enkele hapering te bespeuren. De grafische Mali T860-MP2-processor presteert wat dit betreft gewoon goed.

Oukitel K6000 Plus – hardware en design

Oukitel belooft heel wat met het design van deze smartphone. Ronkende teksten worden over je heen gestort. “With exquisite CNC cutting and delicate 2.5D polishing, we melt the AUO glass to match the screen edge and aluminum alloy back cover perfectly, making the K6000 Plus perfect to touch and beautiful to your eyes.” Kortom, er wordt zoveel zorg besteed aan het aan elkaar lijmen van de componenten, dat het gewoon perfect is.

In de praktijk is het toestel een vrij saaie rechthoekige plaat, met afgeronde hoeken. Bij die hoeken gaat er op de achterkant en aan de zijkanten iets mis. De boven- en onderkant van het toestel is van plastic gemaakt, om de antennes in staat te stellen signalen te ontvangen. De rest van de ‘rug’ is van aluminium gemaakt. Dat aluminium sluit niet helemaal perfect aan op het plastic. Sterker nog, bij ons testtoestel hebben we de indruk dat er in de verkeerde bak met componenten is gegraaid om het toestel in elkaar te zetten, want de lijnen lopen net niet helemaal goed door, en dat is ronduit lelijk. Is dat erg? Nee, want het toestel zal niet uit elkaar vallen. Maar ‘beautiful to your eyes’ is het niet.

Het design is uit de verte een beetje gebaseerd op de phablets van Samsung, met een brede homeknop onder het scherm, en ook een beetje op dat van de iPhone, met twee rasters met gaatjes onderaan, waarachter je de speakers vermoedt. Wat dat betreft, komen we ook nog een verrassing tegen, maar daarover lees je meer onder het hoofdstukje ‘speakers’.

Display

Het scherm is vervaardigd uit krasvast Asahi glas. Het is bovendien af-fabriek bedekt met een plastic screenprotector, die juist wel snel krassen oploopt. Het is mogelijk om dat velletje er gewoon af te peuteren, maar dat hebben we tijdens de reviewperiode niet gedaan.

Het lcd ips-scherm heeft full hd-resolutie en dat biedt een mooie kleurweergave. Echter, in vol zonlicht wordt het allemaal wel wat flets. Zelfs op de hoogste helderheidsstand is het dan een beetje lastig om het scherm af te lezen. Het wordt ons niet helemaal duidelijk of dit aan de screenprotector of aan het scherm zelf ligt. Op papier zou het scherm namelijk goed moeten presteren in vol zonlicht. In huiskameromstandigheden is er niets aan de hand. Het scherm is met zijn 5,5-inch formaat lekker groot, zodat films kijken of games spelen prima mogelijk is.

Connectiviteit

3G, 4G, het ietwat verouderde bluetooth 4.1, gps, en wifi b/g/n: ook hier zijn alle vinkjes groen. Echter, we missen nfc. Deze technologie is nu juist met een opmars bezig, dus dat hadden we wel graag in dit toestel terug gezien. Een groot gemis is dit echter niet. De telefoon maakt vlekkeloos contact met het mobiele (inter)netwerk en wifi. De gps zit er af en toe danig naast, maar herstelt zich meestal binnen hooguit een halve minuut.

De telefoon biedt de gelegenheid om er twee nanosimkaarten in te steken. De tweede simkaart kan in de sleuf voor de sd-kaart, die een dubbelfunctie heeft. Je kunt er dan weliswaar het geheugen niet meer mee uitbreiden, maar met 64GB is dat toch al ruimschoots voldoende voor iedereen die geen honderden filmpjes per dag opslaat.

Speakers

Speakers? Speaker! We zouden er twee vermoeden, gezien het feit dat aan de onderkant van het toestel twee rasters met gaatjes aan weerszijden van de usb-poort zitten. Maar alleen de rechterkant doet het. Dat valt goed te controleren als je je duim voor een van de twee rasters houdt. Links heeft dat geen enkel effect, rechts is er ineens niets meer te horen met de duim ervoor. Al het geluid komt dus uit één gat, en niet twee.

Het linker-raster zit er dus puur voor de sier. De belofte van Oukitel dat er ‘hifi lite’ geluidskwaliteit wordt geleverd, slaat dus niet op het speakertje. Hoewel we er niet over mogen klagen, want die doet het vrij aardig. Nou ja, het klinkt uiteraard blikkerig.

De hifi lite-kwaliteit moeten we dus via de oortelefoon genieten. Die wordt niet meegeleverd, dus we sluiten er maar een andere op aan. Dan valt op dat het geluid zelfs op de hardste stand nogal zacht klinkt. Achtergrondgeluiden komen er makkelijk doorheen.

Camera’s

Aan de achterkant treffen we een 16-megapixelcamera aan, voor zit een 8-megapixel selfiecamera. Op papier dus prima voor mooie scherpe plaatjes. En dat klopt, maar niet altijd. Er is een enorm verschil in kwaliteit tussen foto’s die buiten bij daglicht worden gemaakt, en foto’s binnen in het halfduister. De foto’s bij daglicht zijn scherp, kleurrijk en bewegende objecten worden in alle scherpte in het beeld gevangen. De vrij snelle focustijd van de camera helpt hierbij. Oukitel beweert dat de camera in eentiende van een seconde scherp stelt. Dat haalt hij volgens ons niet, maar toch is de autofocus snel genoeg om scherpe beelden van bewegende zaken goed vast te leggen.

Teleurstellend is echter het resultaat als er ‘s avonds een foto wordt gemaakt. In het halfduister zijn de beelden korrelig en onscherp, en als er beweging is kun je de foto meteen weggooien. Dan krijg je vegen in beeld. De ingebouwde led-flitser helpt hier niet veel bij, want we hebben de indruk dat de belichtingstijd niet geheel overeenstemt met het moment dat wordt afgedrukt. Nogal wat foto’s zijn overbelicht, zeker van dichtbij. Kortom: de hoofdcamera aan de achterkant moet je vooral niet ‘s avonds gebruiken, maar overdag is hij prima.

We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat dit via een software-update vrij eenvoudig op te lossen zou moeten zijn. Als de camera overdag deugt, is het onlogisch dat hij ‘s nachts zo’n groot kwaliteitsverschil laat zien. Hopelijk komt Oukitel nog met een software-patch om dit voor gebruikers te verbeteren.

De selfiecamera aan de voorkant biedt een ‘beauty’-modus. Daarmee wordt bedoeld dat mogelijke vlekken in het gezicht worden weggepoetst door de software. Dat valt handmatig in te stellen op een schaal van nul tot honderd. Bij nul is elke baardhaar te zien, bij honderd is bijna het hele gezicht, op de ogen en mond na, door een ‘blur’ gehaald waardoor elke oneffenheid is weggepoetst. Je moet er maar van houden; het neppe straalt nogal zichtbaar af van het resultaat.

Accuduur

De accuduur is waar het helemaal om is begonnen bij deze telefoon. K6000, de naam doet de 6080 mAh batterij nog te kort. Oukitel heeft zijn handelsmerk verbonden aan telefoons met grote accu’s. Zo is er ook de Oukitel K10000, die ooit in het nieuws was omdat het de telefoon was met de grootste batterij die we ooit zijn tegengekomen. Eentje van 10000 mAh. Er bestaat een filmpje waarbij tien Oukitel K10000-phablets een pot water laten koken.

De Oukitel K10000 is dan ook een enorme baksteen, die zo zwaar is dat het niet leuk meer is in het gebruik. De Oukitel K6000 is wat dat betreft wat beter gebalanceerd. Hij biedt drie dagen accuduur zonder dat er opgeladen hoeft te worden, zegt Oukitel. Dat hebben we getest, en hij haalt dat bijna. Na ongeveer tweeënhalve dag geeft de Oukitel er bij ons de brui aan. Iets minder dan beloofd, maar we mogen hierbij opmerken dat de telefoon vrij intensief wordt gebruikt – meer dan gemiddeld – en met zwaardere applicaties dan de meesten. Dus bij gemiddeld gebruik zal hij de drie etmalen wellicht wel halen.

Oukitel heeft zelfs zoveel vertrouwen in zijn batterij, dat er een kabeltje is meegeleverd waarmee je met de Oukitel K6000 een andere telefoon kunt opladen. Heb je een collega in de trein die door de batterijduur van zijn iPhone heen is, dan kan die eenvoudig via dat kabeltje met de Oukitel K6000 worden opgeladen. Dan verandert de phablet min of meer in een powerbank.

De batterij maakt het toestel wel zwaar. Vergeleken met veel hedendaagse smartphones is het echt een enorm zwaar geval, hoewel je het er niet echt aan afziet. De telefoon is niet dikker dan 9,6 millimeter en het phabletformaat komt ongeveer overeen met dat van de iPhone 7 Plus.

We hebben hem eens op een keukenweegschaal gelegd. De K6000 weegt maar liefst 207 gram, zegt Oukitel, en dat is flink. Als wij het meegeleverde hoesje eraf halen, komen wij zelfs tot 211 gram. Misschien is de screenprotector hier oorzaak voor het verschil. Doe je het meegeleverde siliconenhoesje er weer om, dan weegt het geheel 230 gram.

Oukitel K6000 Plus – software

Prettige verrassing: er staat stock Android op deze telefoon. Dus geen dwingende Chinese softwareschil op z’n Huawei’s of Xiaomi’s, met een ontbrekend app-menu en alle iconen op het homescreen. Dat app-menu is er op de Oukitel K6000 Plus wel. Er staat ook geen bloatware op. Kortom: de K6000 Plus biedt een zeer prettige user interface, geheel overeenstemmend met die van ‘vanilla’ Android 7.0.

Oukitel K6000 Plus – in gebruik

De telefoon werkt prettig in gebruik. Aan het gewicht raak je na verloop van tijd gewend. Alleen bij lange telefonades wordt het wat zwaar om de kloeke phablet aan je oor te houden. Dan kun je er beter even bij gaan zitten, en je elleboog op een tafel of stoelleuning laten rusten. Het vrij heldere scherm – behalve in direct zonlicht – zorgt voor een fijne beleving van apps, games en films. ‘s Nachts is het wellicht wat té helder. Dat kan worden opgelost door de oogbescherming-optie aan te zetten in het snelmenu van de telefoon.

Het meegeleverde hoesje is van zacht siliconenmateriaal met een ruitjesmotief. Het is fijn dat Oukitel dit er standaard bij levert, weinig fabrikanten doen dat. Het zoeken naar een geschikt hoesje op internet is zo in ieder geval niet direct nodig. Het design van die cover is echter niet heel spannend, en we kunnen ons voorstellen dat je na verloop van tijd toch wat anders wilt. Het zachte materiaal biedt ook niet zo’n heel goede bescherming. Maar tegen de meeste kleine krassen en een val van niet al te grote hoogte beschermt het de phablet afdoende.

De phablet wordt geleverd met een snellader. Die biedt een weerstand van 2 ampere, wat weinig andere laadkabels aankunnen. Met de meegeleverde snellader is het toestel binnen ongeveer zeven kwartier (honderd minuten) van nul tot honderd procent op te laden. Omdat het een snellader is, kun je na vijf minuten laadtijd alweer twee uur telefoneren, beweert Oukitel. Dit hebben we niet geprobeerd, maar de claim komt ons niet onwaarschijnlijk voor.

Hang je de telefoon aan een andere oplaadkabel, dan duurt het opladen veel langer. Tot wel drieënhalf uur. Dat is geen probleem als het toestel ‘s nachts aan de kabel hangt totdat de wekker ‘s ochtends gaat. Maar in alle andere gevallen is het verstandig om hem aan zijn eigen kabel en oplader te hangen. Dan gaat het laden veel sneller.

Prestaties

Apps openen snel, waarschijnlijk vanwege het 4GB grote geheugen dat echter nooit volledig wordt gebruikt. De split-screen modus van Android Nougat werkt lekker op het grote scherm. Je kunt bijvoorbeeld Facebook messenger en Gmail naast elkaar openzetten. Bij het gebruik van meerdere apps tegelijk, of dat nu in split-screen modus is of niet, valt op dat de 4GB hier wel van pas komt. Nooit zal het apparaat je teleurstellen met geknepen prestaties, omdat een andere app op de achtergrond te veel geheugencapaciteit vergt.

Oukitel K6000 Plus – conclusie

We zijn erg tevreden over de Oukitel K6000 Plus. De phablet bezit alle midrange specificaties die je in het prijssegment rond de tweehonderd euro verwacht, met enkele opvallende extra’s. Zoals allereerst de enorme batterij, die daadwerkelijk drie dagen accuduur oplevert. Voorts zorgen het 4GB ram en het 64GB opslaggeheugen ervoor dat apps snel opstarten en dat je niet snel naar een extra sd-kaart hoeft te grijpen om foto’s en filmpjes op te slaan. In dit prijssegment is de Oukitel K6000 Plus een aanrader voor mensen die nu vaak kampen met een lege smartphonebatterij.

Wij hebben deze phablet ontvangen via Gearbest.com. Deze Chinese webwinkel biedt de Oukitel K6000 Plus aan via deze link. En via deze link is voor lezers van deze review nog wat extra korting te verkrijgen op andere producten in de webwinkel.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Kloek, stevig toestel
  • Enorme batterij
  • Goede prestaties
  • Stock Android

Minpunten
  • Geluid niet optimaal

  • Zwaar
  • Camera alleen overdag goed

Reacties (0)