Lenovo ThinkPad X1 Tablet – specificaties
Lenovo ThinkPad X1 Tablet | |
---|---|
Scherm | 12-inch, 2160 bij 1440 pixels |
Digitizer | Ja |
Processor | Intel Core M7 – Intel Core M5-6Y57 – Intel Core M3 6Y30 |
RAM | 4GB – 8GB – 16GB |
Opslaggeheugen | 128GB – 256GB – 512GB |
SD | Ja, microSD |
HDMI | Ja |
USB | Ja |
GPS | Nee |
3G/4G | Optioneel |
Bluetooth | Ja, 4.1 |
NFC | Optioneel |
Camera’s | Twee megapixel voor, acht megapixel achter |
Accu | 37Wh |
Specs
De Lenovo ThinkPad X1 Tablet is in verschillende configuraties verkrijgbaar. Dit zijn de prijzen van de Lenovo-website.
- Intel Core M5-6Y54, 8GB werkgeheugen, 128 GB SSD – 1.459,00 euro
- Intel Core M5-6Y54, 8GB werkgeheugen, 192 GB SSD, nfc en 3G/4G – 1.719,00 euro
- Intel Core M7-6Y75, 8GB werkgeheugen, 256GB SSD, nfc en 3G/4G – 1.929,00 euro
- Intel Core M7-6Y75, 16GB werkgeheugen, 512GB SSD, nfc, ThinkPad WiGig Dock en 3G/4G – 2.469,00 euro
In tegenstelling tot de Lenovo ThinkPad X1 Yoga, beschikt de X1 Tablet niet over een zesde generatie Intel Core i-processor. In plaats daarvan doen we het met een Intel Core M-processor, die aanzienlijk minder werk kan uitvoeren. Ons recensiemodel heeft de M7-processor aan boord, de beste van de drie keuzes die je kunt maken. Desondanks is het het beste als je er lage verwachtingen van hebt. Op korte termijn kan een M7 dezelfde prestaties vertonen als een Intel Core i5-processor, maar bij intensief gebruikt lijkt het meer op een i3-chipset.
Dat betekent dat je de X1 Tablet meer dan prima kunt gebruiken voor het browsen op het internet, het afspelen van video’s op een videostreamingwebsite en het draaien van applicaties die te maken hebben met kantoortaken. Ja, een ietwat zwaardere applicatie kan ook nog wel, Photoshop loopt bijvoorbeeld best soepel, maar daar houdt het ook wel bij op. Dat is niet vreemd, aangezien Lenovo hier natuurlijk meer tablet dan laptop aanbiedt. Eigenlijk is het een goede prestatie te noemen, wanneer je vooral kijkt naar de vormfactor.
De hoeveelheid werkgeheugen maakt ook een hoop goed. Ons model beschikt over 16GB ram, waardoor we eigenlijk nooit het probleem zijn tegengekomen dat het besturingssysteem te traag wordt wanneer er te veel programma’s openstaan. Mocht dat wel problemen opleveren, dan ligt dat dus aan de processor. Die is met name geschikt voor mobiele apparaten, zoals bijvoorbeeld tablets, en niet zozeer voor laptops. En met 128GB tot 512GB aan opslagruimte zit je ook niet om ruimte verlegen – zeker niet met de nadruk op de cloud.
Display
Het 12″-scherm van de tablet biedt een resolutie aan van 2160 bij 1440 pixels. Dat betekent dat er een indrukwekkende pixeldichtheid van 216 pixel per inch behaald wordt en er dus scherpe beelden op het scherm verschijnen. Zelfs wanneer je video’s streamt of gewoonweg foto’s presenteert, aan de kwaliteit van het beeldscherm ligt het niet. Het beeld dat de tablet afgeeft is in elk geval scherper dan gemiddeld. De kleuren zijn heel levendig en ook de kijkhoek is goed. Je kunt prima een serie kijken met twee mensen voor het scherm.
Lenovo ThinkPad X1 Tablet – hardware en design
Wanneer je gaat voor een hybride model, dan speelt de vorm en het design van het apparaat een grote rol. Wanneer het scherm en de tablet te groot worden, dan wordt het mobiele apparaat minder mobiel. Gelukkig is dat niet het geval bij de Lenovo ThinkPad X1. Hoewel het design van de tablet wat wegheeft van modellen als de X1 Yoga, is dit model veel stijlvoller. Het is geen zware of dikke tablet en wanneer je hem in de tas hebt zitten, zul je ook haast niet merken dat je hem meeneemt. Met toetsenbord kom je uit op één kilo. Ook de bouwkwaliteit is echt a la ThinkPad, stevig en duurzaam.
De aansluitingen zitten allemaal op de zijkant. Het toetsenbord biedt geen extra aansluitingen aan. De opties met betrekking tot de connectiviteit (daarover later meer) zijn in elk geval goed bereikbaar. Aan de zijkant (wanneer je het scherm horizontaal vast hebt of neerzet) zitten de volumeknoppen. Aan de bovenkant zit de aan- en uitknop. Aan de onderkant zit nog een extra aansluiting, waar je het toetsenbord en andere accessoires aan kunt vastmaken. Dat gaat met een magnetisch kliksysteem en werkt eenvoudig.
Als we de tablet omdraaien, dan vinden we daar de ingebouwde kickstand, zoals de Surface-lijn die bijvoorbeeld heeft. Met een gemakkelijk bereikbaar knopje klapt de stand open, waarna je hem naar beneden kunt trekken en verder kunt uitklappen. Je kunt de tablet in verschillende standen en hoeken neerzetten, waardoor je altijd een fijne manier van kijken of werken kunt creëren. De kickstand is erg stevig en biedt de tablet genoeg houvast. Daardoor hoef je je ook geen zorgen te maken over het idee dat het scherm omvalt.
Connectiviteit
De Lenovo ThinkPad X1 Tablet beschikt over bluetooth, wifi en – als je wil – een mobiele internetverbinding. Verder is er een hdmi- en usb-type-c-aansluiting, evenals een reguliere usb-aansluiting. Zo hoef je dus niet meteen nieuwe accessoires of converters te kopen, wanneer je gebruik wil maken van je oudere muis. Ook is er een vingerafdrukscanner en een koptelefoonaansluiting aanwezig. Die scanner herkent je vingerafdruk goed, zoals je eigenlijk wel mag verwachten. Verder houdt het hier wel op met de connectiviteitsopties.
Wellicht schrok je al van de bovenstaande prijzen, maar de prijs van de X1 Tablet gaat verder omhoog wanneer je voor een tablet kiest die ook middels een 3G- of 4G-verbinding kan maken met het netwerk. Dat is altijd een overweging die je moet maken. Werk je vrijwel altijd ergens binnen waar je toegang hebt tot wifi, dan hoef je die extra investering natuurlijk niet te maken. Werk je toch veel onderweg of bijvoorbeeld buiten, dan doe je er wellicht goed aan de investering te doen. Hoe dan ook: werken met deze verbinding werkt goed.
Speakers
Over de speakers in de X1 Yoga waren we al niet héél erg tevreden. En over de speakers in de X1 Tablet eigenlijk ook niet. De bas is vrijwel afwezig en ook de hoge tonen laten het vaak afweten. We kun je die speakers gebruiken voor een gesprek via Skype of wanneer je even snel een YouTube-video wil afspelen. En daar zijn ze dan ook voor bedoeld en in dat opzicht voldoen ze aan de eisen. Je kunt iedereen – in een video of gesprek – goed verstaan. De speakers zitten aan de zijkant, waardoor het geluid ook eerder je oren bereikt.
Camera’s
Over de aanwezige camera’s kunnen we hetzelfde zeggen: verwacht er niet te veel van, maar voor bijvoorbeeld een Skype-gesprek kun je hem goed gebruiken. De beelden die de camera levert zijn niet heel gedetailleerd, maar wel gedetailleerd genoeg voor het herkennen en in beeld brengen van jezelf tijdens zo’n gesprek. Daar is deze camera mogelijk dan ook voor bedoeld, omdat je er verder niet heel veel andere dingen mee kunt doen. Zeker wanneer een kamer te licht of te donker is, dan is er bar weinig kwaliteit in de foto of video terug te vinden.
Accuduur
Lenovo belooft een accuduur van tien uur wanneer die batterij helemaal vol is. Het hangt er natuurlijk maar vanaf wát je precies doet, maar wij hebben de tien uur niet gehaald. Wellicht omdat we te veel programma’s op hadden staan; meestal drie tegelijk. Desondanks is de gemiddeld acht tot negen uur die wij behaald hebben goed voor een dag werken, zonder dat je direct een stopcontact hoeft op te zoeken op het midden van de dag. En anders zijn er nog accessoires in de vorm van een extra batterij die tot vijf uur aan extra energie kan afgeven.
De batterij zit in de zogenaamde Productiviteitsmodule. Lenovo zet de ThinkPad X1 Tablet in de markt als een modulaire tablet. De productiviteitsmodule is dus nog apart te koop en kost – op de website van Lenovo – nog net geen 195 euro. Naast een kleine accu die tot vijf uur aan energie met zich meebrengt, bevat de module ook een usb 3.0- en een volledige hdmi-aansluiting, evenals een OneLink +-dockingpoort. Die 195 komt dus nog bovenop de prijs van de variant van de tablet die je al hebt gekocht.
Toetsenbord en touchpad
Het meegeleverde toetsenbord is ontzettend dun, maar leveren desondanks genoeg feedback af. En dat is behoorlijk indrukwekkend, juist vanwege de dikte van het bord. Je kunt er ook voor kiezen de verlichting op het toetsenbord aan te zetten, waardoor je in de avond wellicht beter zult typen. Dat doe je door de fn-toets plus de spatiebalk in te drukken. Je hebt dan nog de keuze uit twee instellingen: eentje met een helder licht en eentje met een veel minder helder licht. Ook dat is een leuke toevoeging voor een hybride tablet/laptop-model.
Daarnaast vind je in het midden van het toetsenbord de rode TrackPoint die je kunt gebruiken in plaats van een muis of de voortreffelijke touchpad aan de onderkant. Zeker in combinatie met de drie hardwareknoppen boven de pad; het voelt wederom als vanouds. Zelf vinden we het prettig met een reguliere muis te werken. Maar tijdens het testen zijn we ook zo gewend geraakt aan de touchpad. Je kunt op de pad tappen om een actie te bevestigen of je gebruikt de knoppen erboven. Het werkt in elk geval goed en intuïtief.
Stylus
De Lenovo ThinkPad X1 Tablet wordt ook geleverd met een stylus. Die vind je aan de zijkant van het apparaat, boven de knoppen voor het beheren van de volume. Deze kun je heel goed gebruiken voor het maken van aantekeningen of het tekenen van dingen, aangezien we geen lag of iets dergelijks hebben opgemerkt. Ook is het zo dat je handpalm op het scherm kan leunen tijdens het tekenen en schrijven, aangezien die niet als input wordt herkend wanneer je met de stylus bezig bent. Een snelle en betrouwbare accessoire.
Lenovo ThinkPad X1 Tablet – software
Lenovo levert de ThinkPad X1 Tablet met Windows 10 en bijna geen overbodige software af. Zo komen we ook hier de apps van Twitter, Flipboard en onder meer nog Candy Crush Saga tegen. Ook is er de Lenovo Companion, die op zich wel handig is. Deze app helpt namelijk bij het installeren van software-updates en het opschonen van je computer. Windows 10 draait behoorlijk goed op de aanwezige hardware. Maar wij weten dus niet uit eigen ervaring hoe de M5-processor het ervan afbrengt: de M7 presteert in elk geval goed.
Lenovo ThinkPad X1 Tablet – in gebruik
Een aantal dingen zijn ons nog verder opgevallen tijdens het gebruiken van de Lenovo ThinkPad X1 Tablet. Ten eerste wordt het apparaat heel erg warm wanneer je hem oplaadt of te lang gebruikt, waardoor je hem tijdens die periode niet lekker kunt vasthouden. Ten tweede merken we ook dat het typen op schoot niet heel erg fijn is met het toetsenbord aan het scherm geklikt. Daarvoor is het scherm (oftewel: de tablet) gewoonweg te zwaar, waardoor je constant druk moet zetten op het toetsenbord. Dat is dus geen fijne ervaring.
Daarnaast is het al een behoorlijk dure tablet en dien je er extra accessoires voor aan te schaffen voor de overige mogelijkheden. Nu heb je wellicht een projector niet meteen nodig, maar meer opties met betrekking tot connectiviteit is wel handig. Wanneer het toetsenbord iets dikker was geweest, kon daar nog een usb-poort of twee in. Nu dien je een productiviteitsaccessoire te kopen voor de extra benodigde poorten (en extra accuduur) en dat is zuur.
En zoals we bij de specs al hebben aangekaart: na verloop van tijd kan de tablet in prestaties achteruitgaan, helemaal wanneer de batterijbesparende modus automatisch wordt geactiveerd. Dan kan het zijn dat het apparaat traag wordt en dat wil je gewoon niet hebben. Hoewel de accu acht tot negen uur mee kan gaan, is het toch wel wenselijk dat je de oplaadkabel altijd meeneemt, zodat je er zeker van bent snel te kunnen blijven werken. Dat zijn toch wat kanttekeningen voor een tablet waar je echter prima je werk op kunt verrichten.
De Lenovo ThinkPad X1 Tablet heeft ook zo zijn goede kanten, vergis je daar niet in. Zo zaten een vriend van mij en ik naar de anime One Punch Man te kijken dat gestreamd werd vanaf een website. De beelden zagen er spectaculair en fantastisch uit; daar heeft de tablet dan weer géén moeite mee. Ook hebben we prima kunnen werken terwijl Photoshop, Firefox en Excel naast elkaar hebben aangestaan en vinden we het fijn dat je in de tabletstand een usb-muis kunt gebruiken. Zo zit je vinger namelijk niet constant in de weg.
Prestaties
Met een volle batterij en weinig zware programma’s open, weet de Lenovo ThinkPad X1 Tablet – ondanks zijn slanke design – te overtuigen. Met veel programma’s/tabs open of wanneer de programma’s te zwaar worden zakken die prestaties wat in. Daardoor moet je soms even op het apparaat wachten. Als je hier wat rekening mee houdt in het gebruik houdt je een prima gebruikservaring over.
Lenovo ThinkPad X1 Tablet – conclusie
De Lenovo ThinkPad X1 Tablet heeft dus zijn voor- en nadelen. Het voordeel van dit apparaat is dat je een redelijk complete en slanke laptop in huis haalt, waarvan je het zeer goede toetsenbord kunt loskoppelen. Je kunt er comfortabel op werken en komt de werkdag van acht uur best door op een volle accu. Zoek je wat entertainment in de vorm van foto’s op video’s (gamen raden we af, al moet een potje Hearthstone best kunnen), dan zal de X1 Tablet moeiteloos prachtige plaatjes afleveren dankzij het scherpe scherm met een ppi van 216. Een ander positief punt is de flexibiliteit en uitbreidingsmogelijkheden dankzij de extra modules die je kunt aanschaffen.
Aan de andere kant moet je je afvragen wat je precies zoekt. Want bij intensief gebruik kan de processor het zwaar krijgen, waardoor de prestaties wat achteruitgaan. Ook vallen de speakers dan best tegen en kun je niet comfortabel op schoot werken – en dan valt die hoge prijs ineens tegen, ook zonder accessoires. Maar houd je het bij productieve kantoortaken en lichte vormen van entertainment, dan mag je best je baas eens aan zijn mouw trekken en vragen of dit je nieuwe werkcomputer mag worden – want zo goed is de X1 Tablet dan weer wel. Dan kijken we voornamelijk naar de prestaties versus het design van de Lenovo ThinkPad X1 Tablet.
Ben je vaak onderweg als vertegenwoordiger of ben je een student die een all-round Windows 10-hybride zoekt, dan kun je dit apparaat zelf ook overwegen. De prijs is aan de hoge kant maar los daarvan is de X1 Tablet een indrukwekkend apparaat te noemen, eentje die niet voor iedereen weggelegd is maar all-round goed presteert.
Beoordeling
- Indrukwekkend compact design
- Zeer goed en groot display
- Goed toetsenbord
Processor kan het zwaar krijgen
- Behoorlijk aan de prijs
- Speakers vallen tegen
Reacties (0)