Review: Dell Venue 11 Pro 7000 (7140)

08 januari 2015 + 10 minuten 1 Reacties
Dell-Venue-11-Pro-7000-review-feature-2

In deze review kijken we naar de Dell Venue 11 Pro 7000 (7140), een 10.8-inch tablet met Windows 8-software en Intel Core M-processor.

Met een lancering in december 2014 heeft Dell met de Dell Venue 11 Pro 7000 (7140) een Windows 8 tablet op de markt gebracht die qua specificaties de filosofie achter Windows 8 perfect probeert over te brengen. De kracht van volwassen specificaties gecombineerd met een volwassen besturingssysteem in een modern, draagbaar, jasje dat via accessoires zowel een tablet als een laptop-hybride kan zijn.

Dell Venue 11 Pro 7000 – specificaties

Dell Venue 11 Pro 7000
Scherm 10.8 inch 1920 x 1080
Digitizer Ja
Processor Intel Core M 5Y10 2.0Ghz
RAM 4GB
Opslaggeheugen 64-128GB
MicroSD Ja
HDMI Ja, Micro
USB Ja, USB 3.0
GPS Nee
3G/4G Optioneel
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Ja
Camera’s 2 MP Webcam en 8 MP
Accu 38Wh Lithium Polymer

Met afmetingen van 279,8 x 10,75 x 176,4 mm en een gewicht van van 733 gram is deze Dell Venue 11 Pro 7000 geen slank apparaat te noemen, maar overschrijdt het ook weer niet de grens van een tablet of andere ultraportable. Dell legt de compromis dus liever bij een wat grotere behuizing en meer gewicht in ruil voor de prestaties op gebied van processor, geheugen en vooral accu.

De Dell Venue 11 Pro 7000 is via de website van Dell verkrijgbaar voor een vanaf-prijs van 644 euro. Dat is dan het 64GB model met toetsenbord cover. De 128GB-versie kost 654 euro en de met 4G uitgeruste 128GB-versie kost 744 euro. Beiden komen zonder toetsenbord cover. Toetsenborden los zijn aardig aan duur, het laptop (scharnier) toetsenbord kost 190 euro en de toetsenbord hoes verwisselt voor 108 euro van eigenaar.

Advertentie

Dell Venue 11 Pro 7000 – hardware en design

De Dell Venue 11 Pro 7000 (7140) is een heel degelijke, maar saaie, tablet. Er is eigenlijk niets bijzonders te melden over het design van dit model. De constructie bestaat uit een plastic achterkant met een glazen voorkant die het ips-paneel beschermt. De plastic achterkant heeft wel een soft touch-afwerking meegekregen voor een beter gevoel en meer grip.

Het paneel wordt omringd door symmetrische randen (bezels) en de camera’s zitten zowel voor- als achteraan aan de lange kanten van de tablet verwerkt. In principe is dit gewoon de 100 procent standaard tablet, zoals bijna ieder kind die zou tekenen als de vraag hun gesteld zou worden. Dat is niet negatief bedoeld, maar het spreekt natuurlijk ook maar weinig tot de verbeelding.

Display

Een full-HD (1920 x 1080 pixels) scherm op 10.8-inch formaat is een heel aardig scherm, maar is tegelijkertijd tijd ook niets extreem bijzonders. Toch zijn er meer dan genoeg pixels om alles mooi scherp weer te geven en blijft ook de desktopomgeving goed bruikbaar, vooral door het iets grotere formaat van 10.8-inch in vergelijking met de, veelal, kleinere schermen die we op Windows 8 tablets tegenkomen.

Het ips-paneel is van de kwaliteit die je mag verwachten bij een modern paneel, en dus zijn zaken als kleurweergave, contrast en kijkhoeken prima geregeld. De tablet weet redelijk diepe zwartwaarden te genereren en bij aardig wat verlichting valt nog comfortabel op het scherm te werken. Ook de schermhelderheid valt niets tegen, al kan het scherm niet zo helder/fel gezet worden dat de tablet buiten heel goed bruikbaar te noemen is. Dat is dan ook een zeldzaamheid en dus kunnen we niet zeggen dat de Dell Venue 11 Pro 7000 teleurstelt op dit vlak.

Dell heeft ook een digitizer verwerkt in dit scherm, zodat je een – los aan te schaffen – stylus kunt gebruiken om te schrijven, tekenen en meer. Ik heb geen stylus bij dit apparaat kunnen testen maar het afgelopen jaar is wel gebleken dat alle moderne implementaties van deze techniek precies aan de verwachtingen voldoen. Zaken als drukniveaus, nauwkeurigheid en het negeren van je palm zullen dus ongetwijfeld netjes werken op deze Dell Venue 11 Pro 7000.

Connectiviteit

Qua aansluitingen is de Dell Venue 11 Pro 7000 redelijk goed bedeeld. Vooral de aanwezigheid van dual-band Wifi a/b/g/n/ac wekt indruk in dit geval. Maar ook bluetooth 4.0, NFC, optioneel 4G internet, USB 3.0, MicoUSB, MicroSD en microHDMI zijn natuurlijk meer dan welkom.

De Dell Venue 11 Pro 7000 is ook voorzien van een ‘dock’ connector over de lange kant, zodat accessoires zoals de eerder genoemde keyboards mooi verbonden kunnen worden. Met zo’n accessoire kan dan bijvoorbeeld extra accucapaciteit richting de Dell Venue 11 Pro 7000 vloeien of kunnen, in het geval het dock, meerdere externe aansluitingen gebruikt worden.

Speakers

De speakers in de Dell Venue 11 Pro 7000 (7140) zijn ook weer keurig recht door het midden, en dus gemiddeld. Door de plaatsing verlies je wel wat volume maar in principe is de audiokwaliteit prima voor het kijken van een kort Youtube-filmpje of herhaling van het NOS journaal. Voor serieuzere toepassingen is natuurlijk de koptelefoonaansluiting of Bluetooth 4.0 optie veel interessanter.

Camera’s

Ondanks dat er 8 hele megapixels aanwezig zijn op sensor aan de achterkant van deze tablet zijn de resultaten niet zo indrukwekkend als andere tablets met evenveel pixels (de iPad bijvoorbeeld). Toch zijn de resultaten in vergelijking met andere Windows 8 tablets heel acceptabel en over de breedte genomen zelfs wel wat beter. Verjaardagfeestjes zul je er vast niet mee gaan fotograferen of filmen maar wij kunnen ons bij dit soort zakelijke Windows 8 tablets wel voorstellen dat het ‘scannen’ van bonnetjes en documenten (via de solide opties die bij Windows zijn ingebouwd) best handig kan zijn.

De webcam doet zijn naam eer aan en is en blijft een typische webcam. Prima voor een kort videogesprek maar heel charmant ga je er niet van uitzien, zeker niet als de verlichting minder dan optimaal is.

Advertentie

Accuduur

De Dell Venue 11 Pro 7000 is redelijk groot en zwaar en de 38Wh accu is daar één van de redenen voor. De compromis lag voor Dell dus duidelijk bij meer accuduur in plaats van minder formaat en gewicht, en gelukkig vertaalt zich dat wel in een tastbaar resultaat in de praktijk. De tablet gaat dik 10 uur mee op een enkele lading van de accu, en dat is meer dan de meeste Windows 8 tablets met dergelijke specificaties (‘echte’ processor). Opladen gaat via een micro-USB poort dus daar heb je vast meer dan genoeg kabeltjes voor liggen.

Dell Venue 11 Pro 7000 – software

De Dell Venue 11 Pro 7000 draait op de laatste versie van Windows 8, en daarmee is in principe eigenlijk alles wel gezegd over de software. Dell heeft er namelijk voor gekozen deze tablet zo schoon mogelijk te leveren, dus zonder al te veel gekke, vooraf geïnstalleerde, software waar je niet om vraagt. Er zijn maar een paar uitzonderingen, maar dan hebben we het over Dell’s eigen softwarepakketten die zaken als registratie en back-up afhandelen, programmaatjes waar je dus echt wat aan hebt.

Verder is Windows 8 dus gewoon precies wat je verwacht, met een moderne tegeltjes-omgeving met het ruime aanbod aan standaard apps, de Windows Store en een wat traditionelere desktopomgeving voor je legacy software. 10.8-inch is net aan groot genoeg om software in de desktopomgeving te gebruiken, maar het neigt toch wel erg naar te klein. In het geval dat je veel desktopsoftware verwacht te draaien is één van de toetsenborden (met muisvlakken) of een losse muis wel een aanrader als accessoire. De optionele stylus is hier overigens ook een mooi alternatief voor.

Eigenlijk heb ik maar een opmerking of kanttekening bij de software op de Dell Venue 11 Pro 7000 en dat is dat het toch wel wat jammer is dat je geen Office 365 abonnement bij deze hardware krijgt. Een hoop van de concurrerende opties hebben namelijk wel 1 jaar Office 365 inbegrepen. Het zakelijke karakter van deze tablet en de daarbijbehorende doelgroep maakt echter waarschijnlijk dat het in die koopbeslissing geen enorme rol zal spelen.

Dell Venue 11 Pro 7000 – in gebruik

Zeker als je kijkt voor wie deze tablet gemaakt lijkt gemaakt te zijn kun je niet anders dan redelijk onder de indruk zijn. In een kantooromgeving waar flexplekken en mobiel werken de boventoon voeren is deze Dell Venue 11 Pro 7000 een mooie en krachtige optie om tussen locaties en werkplekken te switchen, zonder al te veel op het gebied van kracht in te moeten boeten. De compromis ligt namelijk aan de kant van een iets zwaardere en grotere tablet, maar niet zo erg dat de Dell Venue 11 Pro 7000 zich buiten de categorie ultraportable plaatst.

Zeker als een werkgever voor een ruim aanbod aan accessories in de vorm van externe schermen, docks, toetsenbord/muis combinaties en eventueel zelfs keyboard-covers en keyboard-docks (met extra accu!) zorgt dan is de Dell Venue 11 Pro 7000 meer dan geschikt om met de gebruiker mee te reizen en verhuizen tussen verschillende werkplekken. Mijn moeder werkt in de jeugdzorg en haar organisatie gaat vanaf 2015 naar een hierboven beschreven situatie, en ik had geen probleem gezien om deze mogelijkheden van Dell voor hardwarematige invulling van die situatie aan te raden.

Ik heb van Dell zowel een simpele beschermhoes als een toetsenbord kunnen lenen bij deze Dell Venue 11 Pro 7000. Beiden zijn solide maar weinig bijzonder. Het fijne van Dell is dat ze in dit geval voor continuïteit en compatibiliteit tussen hun producten en accessoires hebben gezorgd. Zowel het toetsenbord dock als de toetsenbord cover hebben we als een eerder bekeken en beoordeeld. Als je meer over deze accessores wilt weten dan verwijzen we je graag door naar de Dell Venue 11 Pro review van afgelopen maart, de voorganger van dit model. De simpele beschermhoes bestaat uit twee delen, een onderdeel dat nog het beste te omschrijven is als een Smart Cover die de voorkant van de tablet beschermt, gecombineerd met een (losse) plastic backprotector die de achterkant beschermt.

Prestaties

De moderne Intel Core M 5Y10 2.0Ghz processor in combinatie met de 4GB aan werkgeheugen maakt de krachtbon van deze Dell Venue 11 Pro 7000 lekker volwassen. Niet per se bliksemsnel maar extreem solide met een goede balans tussen soepele prestaties en een goede accuduur. Windows 8 tablets zijn wat mij betreft nooit interessant om als gaming-optie te bespreken maar voor de doelgroep van deze Dell Venue 11 Pro 7000 zijn relatief zware Excel computaties, OCR en e-mail veel belangrijke graadmeters. En juist op het gebied van dit soort taken (en natuurlijk alle functies die je van een moderne Windows 8 tablet in de moderne tegeltjes apps verwacht) heeft de processor geen enkele moeite.

Dell Venue 11 Pro 7000 – conclusie

Voor de gemiddelde consument is deze Dell Venue 11 Pro 7000 (7140) waarschijnlijk niet sexy genoeg, er is maar weinig heel bijzonders aan deze tablet. Toch is het een heel solide systeem met een goed aanbod aan aansluitmogelijkheden en handige accessories (die overigens wel in de papieren kunnen lopen). Dit maakt het vooral voor massa-implementaties in grotere organisaties een mooie optie om te overwegen. Toch kan ik me voorstellen dat er ook consumenten zijn die de prijs-kwaliteitsverhouding van de 64GB-optie met toetsenbord kunnen waarderen. En daar kan ik dan maar verdacht weinig tegen inbrengen. Met deze Dell Venue 11 Pro 7000 (7140) maakt Dell de belofte van Windows 8 waar; het is mogelijk om met één apparaat op verschillende manieren te gaan werken. Als dit nou ook nog kon in een wat aantrekkelijkere, dunnere en lichtere behuizing (zoals de Surface 2) dan is het wat mij betreft klaar.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Goede prestaties
  • Prima accuduur
  • Mooi aanbod accessoires

Minpunten
  • Relatief groot en zwaar

  • Geen verwisselbare accu
  • Saai design

Reacties (1)