Review: Dell Latitude 11 5179

13 juli 2016 + 10 minuten 0 Reacties
dell-latitude-5179-retina

In deze review kijken we uitgebreid naar de Dell Latitude 11 5179, een tablet die je ook kunt omtoveren tot een veilige laptop dankzij handige oplossingen. Deze tablet is gericht op de zakelijke markt en biedt extra beveiligingsopties aan.

Dell Latitude 11 5179 – specificaties

Dell Latitude 11 5179
Scherm10,8-inch, 1920 bij 1080 pixels
DigitizerJa
ProcessorIntel Core m3-6Y30 – Intel Core M5-6Y57
RAM4GB – 8GB
Opslaggeheugen128GB – 256GB – 512GB (SSD)
SDJa, microSD
HDMIJa
USBJa, usb-type-c
GPSJa
3G/4GJa
BluetoothJa, 4.1
NFCJa
Camera’sVijf megapixel voor, acht megapixel achter
Accu35 Wh Lithium Polymer

Specs

Qua specs heb je genoeg keuze. Ons recensiemodel beschikt over 256GB aan interne opslagruimte, 8GB aan werkgeheugen en de Intel Core M5-6Y57-processor, geklokt op 1,10GHz. De processor is op zich prima voor dagelijkse kantoortaken die te maken hebben met populaire applicaties als Word of PowerPoint. Maar wanneer je van plan bent om video’s te bewerken op deze hybride, dan kom je gauw van een koude kermis thuis. De graphics card leent zich ook niet voor uitgebreide games, maar een potje Hearthstone tussendoor moet lukken.

Je kunt de Dell Latitude 11 5179 in verschillende configuraties kopen. De prijzen zijn exclusief btw.

 • Dell Latitude 11 5179 met Intel Core m3-6Y30, Windows 10 Familie, 4GB ram en (tenminste) 128G SSD – vanaf 699 euro.
 • Dell Latitude 11 5179 met Intel Core M5-6Y57, Windows 10 Pr, 4GB ram en (tenminste) 128GB SSD – vanaf 789 euro.
 • Dell Latitude 11 5179 met Intel Core M5-6Y57, Windows 10 Pro, 8GB ram en (tenminste) 128GB SSD – vanaf 839 euro.

Display

Het 10,8″-display met zijn schermresolutie van 1920 bij 1080 pixels beschikt helaas niet over de InfinityEdge-technologie van Dell, maar levert desondanks toch mooie plaatjes af. Het is zelfs één van de highlights van het apparaat, vooral wanneer je de helderheid vol hebt aangezet. De kleuren komen goed tot hun recht, of je de helderheid nu hoog of laag zet. Met een pixeldichtheid van meer dan 200 ppi heb je ook een bovengemiddelde score, waardoor afbeeldingen en video’s met een mooie kwaliteit kunnen worden gepresenteerd.

Advertentie

Extra beveiliging

De Dell Latitude 11 5179 beschikt over enkele features waar de reguliere versie, de Latitude 5175, niet over beschikt, zoals een vingerafdruk- en smartcard-lezer. Hoewel die lezers voor smartcards vaak in een toetsenbord worden geïntegreerd, heeft Dell ervoor gekozen die in de tablet te bouwen, zodat je die daar in elk geval niets voor hoeft te kopen. Handig voor bedrijven die hier gebruik van maken om ervoor te zorgen dat bestanden zijn beveiligd. Bij een smartcard is een beveiligingscode namelijk opgeslagen op een microchip in de kaart zelf.

Daarnaast biedt Dell voor deze versie van de tablet (en de reguliere variant) ook enkele software-opties aan met betrekking tot het beschermen van je bestanden. Zo kun je kiezen voor enkele (optionele) pakketten als Dell Data Protection.

Dell Latitude 11 5179 – hardware en design

Je hoeft de tablet niet lang vast te houden om te kunnen concluderen dat ‘ie zwaarder is dan een gemiddelde tablet. Met zijn bijna 800 gram is dat ook helemaal niet vreemd. Desondanks kun je de Dell Latitude 11 5179 eenvoudig met een hand vasthouden, terwijl je met je andere hand het apparaat bedient. Het gewicht is gelijk verdeeld, waardoor je niet snel het idee hebt dat de tablet uit je handen glijdt. De vingerafdrukscanneer die aan de achterkant zit, is gemakkelijk bereikbaar en zit op een positie die natuurlijk is voor je wijsvinger.

Daarmee bedoelen we dat je geen rare bewegingen hoeft te maken of houdingen aan te nemen om de scanner te kunnen bereiken. Hij valt ook op wanneer je er naar zoekt, omdat hij iets dieper in de achterkant zit. De tablet is behoorlijk dik, dus een gat waar je vinger in past valt dan ook lekker snel op – toch nog een voordeel aan die dikte. Datzelfde geldt voor de smartcard-lezer. Die zit ook aan de rechterkant en kun je moeiteloos vinden zonder te kijken, juist omdat de rand in de dikte van de tablet zo ontzettend opvalt.

De knoppen zijn allemaal ook prima gepositioneerd. De aan- en uitknop zit aan de bovenkant (rechts), terwijl de fysieke Windows-toets aan de rechterkant (bovenin) zit. Daaronder zitten de gleuven voor de sim- en micro-sd-kaarten (die achter een gemakkelijk te verwijderen beschermlaagje zit). De twee speakers bevinden zich tevens aan beide zijkanten, ongeveer in het midden van de tablet en sturen het geluid dus naar links en naar rechts, in plaats van naar voren of achteren, zoals dat bij de meeste tablets nu het geval is.

Aan de linkerkant bevindt zich bovenin de volumeregelaar. Helemaal aan de onderkant (eveneens links) treffen we de poorten voor hdmi, usb-type-c en de ‘ouderwetse’ usb. Je kunt daardoor enkele accessoires aan de tablet koppelen, al is dat niet heel erg veel tegelijk. Aan de onderkant zitten aansluitingen voor het toetsenbord dat je apart dient te kopen voordat je een laptop van de tablet maakt. Dat het toetsenbord apart verkocht wordt is een nadeel, want dat betekent dat je nog op een extra kostenpost kunt rekenen voor het apparaat.

Connectiviteit

De tablet beschikt over een groot aantal connectiviteitsopties. Hdmi, usb-type-c en normale usb, het zit er allemaal op. Ook is er natuurlijk wifi en bluetooth (versie 4.1) en kun je een sim-kaart in het apparaat stoppen zodat je ook onderweg toegang hebt tot het internet. Een micro-sd-kaartlezer, gps en nfc maken het pakket compleet, evenals de toetsenbordaansluiting aan de onderkant. De plaatsing van de usb-poorten kan wel voor problemen zorgen wanneer je een grote usb-stick zou hebben; dat is een beetje ongelukkig gekozen.

Speakers

De speakers zijn van bovengemiddelde kwaliteit. Verwacht er nog steeds niet heel veel van (daarvoor is er gewoon te weinig ruimte op een tablet), maar we kunnen gelukkig zeggen dat het bereik van de speakers behoorlijk groot is. We hebben zelfs enkele bastonen en andere lage tonen kunnen horen – die vallen dus niet compleet weg tijdens het luisteren. Echter, hoe harder je het apparaat zet, hoe meer ruis en vervorming je zult horen. Maar op lagere volumes zou je met gemak een presentatie kunnen laten zien aan je collega’s.

Camera’s

De Dell Latitude 11 5179 beschikt over twee camera’s, eentje aan de voorkant en eentje aan de achterkant. De camera aan de voorkant maakt foto’s met vijf megapixel, terwijl de camera aan de achterkant beschikt over acht megapixel. Daarnaast kun je met die camera ook video’s in full hd op zestig frames per seconde maken. De frontcamera is goed genoeg voor het voeren van bijvoorbeeld Skype-gesprekken (met genoeg licht), terwijl de camera op de achterkant degelijke foto’s maakt. Voor een tablet is de kwaliteit goed te noemen.

Accuduur

De accu gaat zo’n negen uur mee. Dat is natuurlijk afhankelijk van wat je ermee doet; wanneer je echter reguliere applicaties gebruikt voor het uitvoeren van je taken (zoals bijvoorbeeld een browser, wat Microsoft Office-apps en Photoshop), dan red je het einde van de werkdag wel zonder de tablet een keer te hoeven opladen. Mocht het toch moeten gebeuren, dan is het goed om te weten dat er een ontzettend lange stroomkabel meegeleverd wordt, waardoor je dus niet naast een stopcontact hoeft te zitten voor extra stroom.

Advertentie

Dell Latitude 11 5179 – software

Wat een ontzettend groot voordeel is, is dat de Dell Latitude 11 5179 zonder veel onnodige software wordt geleverd. je krijgt eigenlijk alleen de standaard applicaties mee die op elke Windows 10-tablet worden meegeleverd, zoals de proefversies van de Office-applicaties, Minecraft voor Windows 10, Flipbord, Candy Crush en Twitter. Er is dus echt het minimale aan bloatware aanwezig. Het mooie is ook nog dat de applicaties die je niet gebruikt, te verwijderen zijn, waardoor je binnen no-time een schone Windows 10-ervaring hebt.

Dell Latitude 11 5179 – in gebruik

Omdat de Dell Latitude 11 5179 beschikt over 4GB of 8GB aan werkgeheugen, weet je in elk geval zeker dat de meest basale programma’s goed zullen lopen (al zal Photoshop in combinatie met andere applicaties de tablet wat trager maken met maar 4GB ram). Ons recensiemodel beschikt over 8GB aan werkgeheugen en dat is helemaal prima voor Windows 10. Maar wanneer je de tablet niet voor zware programma’s wilt inzetten, dan hoef je ook niet te investeren in die 4GB ram extra, dan voelt een goedkopere variant van de tablet ook.

Helaas is het de processor die roet in het eten gooit. Die kan de tablet namelijk onnodig traag maken, waardoor zwaardere processen eigenlijk uit den boze zijn. Zo raden we het af video’s te bewerken op het apparaat, want dat redt de processor gewoonweg niet. Maar voor alledaagse taken is de tablet meer dan prima uitgerust met specs. Daarnaast kan een specifieke programma voor de werkomgeving ook gewoon goed gedraaid worden, omdat die meestal weinig van het systeem vergen. Ook hebben we gemerkt dat de tablet snel warm wordt.

Vingerafdrukscanner

De vingerafdrukscanner is snel en responsief. Binnen no-time heb je je tablet ontgrendeld. Voordat je je vingerafdruk kunt registreren, dien je wel een wachtwoord en een pincode in te stellen, waarna de tablet direct aangeeft dat je ook je vingerafdruk kunt laten vastleggen. Heb je dat gedaan, dan kun je je voortaan aanmelden bij Windows, apps en andere diensten met je vinger. De lezer heeft wel wat moeite met het herkennen van de vinger in kwestie, maar werkt gelukkig uiteindelijk wel, waardoor je een mooie, extra beveiligingslaag overhoudt.

Het kan soms als storend ervaren worden wanneer vingerafdruklezers niet helemaal goed werken, helemaal wanneer je even snel je tablet wil ontgrendelen om iets te laten zien. Persoonlijk heb ik nog geen vingerafdrukscanner gezien op een smartphone of tablet die elke keer werkt wanneer je hem gebruikt, dus vinden we het ook geen zwaarwegend minpunt voor de Dell Latitude 11 5179. De scanner is dus van gemiddelde kwaliteit en herkent je vinger ongeveer even vaak als op andere apparaten en dat is dus prima te noemen.

Prestaties

Ondanks het feit dat Dell de Dell Latitude 11 5179 levert met genoeg werkgeheugen en de snellere SSD-schijven, is de computer toch niet altijd zo snel als je zou willen en dat heeft dus alles te maken met die processor. Wanneer je voor een goedkoper model gaat, dan krijg je de Intel Core m3-6Y30-processor onder de motorkap en die is net weer wat trager dan de Intel Core M5-6Y57. Vooral wanneer je veel zware programma’s draait zul je (het verschil) merken, maar draai je alleen Office-apps en je browser, dan merk je er wellicht weinig van.

Accessoires

Je kunt deze tablet in combinatie met een groot aantal accessoires gebruiken, die allemaal los verkocht worden.

 • Dell Tablet Dock
 • Dell Dock
 • Dell Tablet Stand
 • Dell Latitude 11 Rotating Folio
 • Dell UltraSharp 27 Monitor U2715H
 • Dell Wireless Keyboard en Mouse KM636
 • Dell Active Pen
 • Dell Latitude 11 Keyboard met Active pen garage
 • Dell Latitude 11 Keyboard Folio
 • Dell Adapter – USB-C to HDMI/VGA/Ethernet/USB 3.0,
 • Dell 24 Wireless Monitor U2417HWi

Dankzij al die accessoires kun je de tablet precies vormgeven zoals je zelf wil en hoef je alleen maar de spullen erbij te kopen die je nodig hebt. Maar dat betekent ook dat je een extra investering moet doen, al is het maar omdat je er een toetsenbord bij wil hebben. Dat is een flink minpunt, omdat veel hybride tablets – die vaak goedkoper zijn – tegenwoordig mét toetsenbord worden geleverd.

Dell Latitude 11 5179 – conclusie

De Dell Latitude 11 5179 is zakelijke tablet met twee gezichten. De fabrikant presenteert mooie hardwareonderdelen (zoals genoeg werkgeheugen, snelle SSD-schijven en extra beveiligingsopties), maar de keuze voor de processor en ook de prijs is wat minder. De reguliere versie (de 11 5175) is al niet goedkoop en de extra beveiligde variant (de 11 5179) gaat daar dus nog even overheen. Je moet als bedrijf of zakelijke gebruiker echt heel graag een tablet met smartcard- en vingerafdruklezer willen hebben wil je hier meer dan duizend euro voor neerleggen.

Bovendien is het zo dat je daarnaast ook een apart toetsenbord dient aan te schaffen wanneer je de tablet wil omtoveren tot laptop. En wanneer je kijkt naar de specs, dan is het niet per se veel beter dan de concurrentie (op de SSD-schijf na). Het werkgeheugen is standaard, de hoeveelheid opslag is standaard en de processor is standaard, waardoor je je wederom moet afvragen of je als bedrijf of zakelijke gebruiker echt een tablet wil met een smartcard-lezer, vingerafdrukscanner een SSD. Want het is een flinke investering.

Er zijn nu al hybrides en convertibles op de markt met vergelijkbare specificaties, met een lagere of een soortgelijke prijs, maar dan wel zonder smartcard-lezer en vingerafdrukscanner (of SSD-schijf). Je kunt daar al heel goed op werken (neem onze tablet database maar eens door). Wel is het goed om te zien dat er een schone versie van Windows 10 wordt meegeleverd, het scherm kleurrijk en behoorlijk helder is en dat het geluid bovengemiddeld goed klinkt voor een tablet. Maar de prijs ligt in onze optiek toch wat te hoog.

7.0

Beoordeling

Pluspunten
 • Schone versie van Windows 10
 • Extra opties met betrekking tot (online) veiligheid
 • Kleurrijk en helder scherm

Minpunten
 • Log en zwaar design

 • Toetsenbord wordt los verkocht
 • Processor maakt de tablet ietwat traag

Reacties (0)