iPad reviews zijn een jaarlijks terugkerende bezigheid, en als ik eerlijk ben begint het toch ook wel een beetje saai te worden. Niet omdat er geen verbeteringen meer worden gerealiseerd maar vooral omdat er uiteindelijk niets fundamenteels aan het product verandert. Apple maakt iPads en iPads zijn iPads. Ook niet iPads. Zelfs het verschil tussen de kleine iPad en grote iPad was vorig jaar alleen maar een verschil in formaat… Dat is dit jaar anders. De nieuwe iPad Air 2 heeft zoveel kracht extra meegekregen in deze update-ronde dat het tijd is je te gaan afvragen wat de iPad kan, en kan worden.
Apple iPad Air 2 – specificaties
Apple iPad Air 2 | |
---|---|
Scherm | 9.7 inch 2048 x 1536 |
Digitizer | Nee |
Processor | Apple A8X triple-core 1.4GHz |
RAM | 2GB |
Opslaggeheugen | 16-64-128 GB |
TouchID | Ja |
MicroSD | Nee |
HDMI | Nee |
USB | Nee, Lightning |
GPS | Ja (indien 3/4G) |
3G/4G | Optioneel |
Bluetooth | Ja, 4.0 |
NFC | Ja, beperkt |
Camera’s | 1.2MP Webcam en 8.0MP camera |
Accu | 7340 mAh Lithium Polymer |
iPad specificaties zijn meestal vrij lastig te lezen, want je moet ze vergelijken met de specificaties van andere iPads en niet met high-end Android machines. Als sinds het begin zit er namelijk een enorm verschil in de manier waarop de ultramobile computer benaderd wordt door de twee grote spelers, en Android fabrikanten hebben altijd een stuk zwaardere hardware nodig gehad om een vergelijkbare gebruikservaring te kunnen bieden. Met dat in ons achterhoofd kunnen we zeggen dat deze nieuwe A8X processor met 3 cores (jaja, lach maar lieve Android vrienden) en 2GB werkgeheugen in staat moet zijn om Apple’s extreem geoptimaliseerde besturingssysteem tot hogere hoogtes dan ooit te kunnen drukken.
Apple iPad Air 2 – prijzen
De Apple iPad Air 2 is verkrijgbaar vanaf 499 euro, daarvoor krijg je het basis model zonder mobiel internet en maar 16GB aan opslaggeheugen. De volgende stap in het opslaggeheugen gaat direct naar 64GB en kost 100 euro meer, voor nog eens 100 euro kan het geheugen vergroot worden naar 128GB. Het toevoegen van de mobiele internet optie kost 120 euro, onafhankelijk van de grote van het opslaggeheugen. De nieuwe Apple iPad Air 2 voor het eerst verkrijgbaar in 3 kleuren; wit/zilver, zwart/grijs en wit/goud.
Apple iPad Air 2 – hardware en design
De iPad Air 2 heeft verdacht veel weg van de vorige generatie iPad. Op een afstandje kunnen alleen de extreme ‘kenners’ het verschil herkennen. De Apple iPad Air 2 volgt dus alle designkeuzes van de eerste generatie Air maar weet dat in een dunner en lichter pakketje te proppen dan ooit. De diepte (dikte) van de behuizing is namelijk van 7,5mm teruggebracht tot maar 6,1mm en daarmee is deze Apple iPad Air 2 volgens Apple de dunste tablet op de markt. Ook in het gewicht is een afname herkenbaar, het WiFi model weegt zo’n 32 gram minder dan zijn voorganger.
Verder is het dus vooral op het oog nog steeds dezelfde iPad, met de asymmetrische bezels (randen) rondom het scherm en de beveled edge, de zilverkleurige rand die voorkant en achterkatn van de iPad met elkaar verbindt. De rand die we missen in de nieuwe iPhones, een teken voor de komende generatie iPads? Qua afrondingen is alles ongeveer hetzelfde gehouden maar omdat de behuizing nog dunner is voelt het misschien allemaal net wat extremer aan. In deze nieuwe Apple iPad Air 2 vind je geen mute-switch meer, de knop die het geluid makkelijk kon onderdrukken of schermrotatie op zijn plek kon vergrendelen. De behuizing is kennelijk zo dun dat Apple er geen plaats meer voor zag, ongetwijfeld ook gevoed door gebruikstatitieken van deze switch. De volumeknoppen zijn er natuurlijk nog wel, en liggen dit keer iets verzonken in de behuizing van de iPad Air 2.
TouchID
Ik noemde al even dat echte kenners vanaf afstand het verschil kunnen herkennen tussen de twee generaties iPad Air, en dat is mogelijk omdat de home-knop op deze nieuwe Apple iPad Air 2 namelijk vernieuwd is. Net zoals de iPhone is deze Apple iPad Air 2 namelijk voorzien an een TouchID home-knop, Apple’s vingerafdrukscanner die te herkennen is aan een dun extra glimmend element rondom de belangrijkste knop. Zoals verwacht heeft Apple dus deze populaire iPhone-functie nu dus ook naar de iPad gebracht, en werkt het natuurlijk net zo handig en snel om je iPad veilig te ontsluiten (en als authenticatie bij aankopen in de App Store en andere apps).
Display
De Apple iPad Air 2 is nog steeds voorzien van een retina scherm, het moet dus voor een normale gebruiker vanaf een normale gebruiksafstand onmogelijk zijn om individuele pixels te onderscheiden. Het scherm van de vorige generatie iPad Air was al extreem indrukwekkend (en volgens verschillende testen het beste scherm ooit) maar ook nu heeft Apple het voor elkaar gekregen om het scherm weer naar een hoger niveau te tillen.
De verbeteringen in deze generatie hebben plaats gevonden op drie onderdelen. Als eerste heeft Apple dit jaar voor een gelamineerd scherm gekozen, er zit dus geen lucht meet tussen het beschermende glas en het daadwerkelijke paneel. Door deze keuze is het scherm per definitie minder gevoelig voor reflecties en lijken de pixels ‘op’ het scherm te liggen, wat op zijn beurt kijkhoeken en kleurweergave beter maakt. Er is sowieso gebruikt gemaakt van een nieuwe type pixel (waarvan we de technische details maar achterwege laten), pixels die op zichzelf ook voor een verbetering in kleurweergave maar vooral kijkhoeken zorgen. Als laatste heeft Apple een nieuwe coating gebruikt voor de Apple iPad Air 2, een anti-reflectie coating die moet meehelpen in de strijd tegen reflecties. Daarover on het kopje “in gebruik” meer.
Los van de verbeteringen is het dus verder nog steeds gewoon het bekende retina iPad-scherm, een 9.7-inch scherm met een beeldverhouding van 4:3 en 2048 x 1536 pixels.
Connectiviteit
De Apple iPad Air 2 is voorzien van alle moderne gemakken die je verwachten mag van een luxe iPad. Bij die verwachtingen hoort helaas geen microSD slot thuis (nooit gehad ook) en dus moet je bij aanschaf even extra goed overwegen hoeveel opslagruimte je nodig hebt (en 16GB dus niet kopen als je het ons vraagt).
De Apple iPad Air 2 beschikt over:
- Dual-Band Wifi 802.11 a/b/g/n/ac
- Bluetooth 4.0
- NFC, op dit moment alleen voor Apple Pay (Niet relevant voor NL/iPad)
- Het lijkt erop dat Apple wel overweegt ook andere toepassingen toegang te geven tot de chip
- Lightning connector
- Verbinding met computer
- Verbinding met oplader
- Via accessories voor verschillende toepassingen inzetbaar, waaronder HDMI-out en Camera Connection Kit
Speakers
De speakers op de Apple iPad Air 2 zijn van vergelijkbare kwaliteit als die op de vorige generatie. Het is vooral de plaatsing aan de ‘onderkant’ van de iPad die ervoor zorgt dat de (stereo) speakers hetzelfde klinken in gebruik, er is gewoon niet genoeg ruimte tussen de twee speakers om voor een daadwerkelijk stereo-effect te kunnen zorgen. Toch is het geluid in vergelijking met andere luxe tablets nog steeds erg goed te noemen, en heeft het voor marketing gevoelige Apple geen marketingtermen als Beats Audio nodig geacht, ondanks ze tegenwoordig eigenaar zijn van het merk.
Camera’s
Qua scherm en processorkracht is de iPad Air 2 natuurlijk een van de tofste apparaten om de foto’s die je maakt direct te manipuleren tot nog mooiere foto’s. Het is niet voor niets dat de iPad als bijna sinds het begin onder fotografen een populair apparaat is. De laatste paar generaties is Apple ook iets harder bezig om de camera in de iPad zelf te verbeteren, en deze nieuwe generatie heeft de beste iPad-camera tot nu toe. Verassing. Een 8 megapixel camera (vs 5 megapixel in de vorige generatie) met een vijf elementen f2.4 lens en een speciale sensor zorgt voor heel respectabele foto’s, foto’s die beter zijn dan je kan maken met andere iPads maar zich nog niet kunnen meten met de laatste generatie iPhone.
De camera aan de voorkant is gelijk met die van de vorige generatie. Een camera die zeker in goede verlichting goed in staat is om FaceTime (of gewoon Skype) gesprekken te voeren. Als selfie-camera is deze misschien wat minder goed inzetbaar, maar dat komt vooral doordat het lastig is een extreem platte aluminum plaat in balans te houden met een gestrekte arm.
Accuduur
Hoewel Apple al jaren lang iedere generatie hetzelfde belooft als het gaat om accuduur is het in 2014 zover dat ze het niet meer waar lijken te kunnen maken. De iPad moet namelijk volgens Apple, net zoals voorgaande generaties, 10 uur meegaan op een enkele lading. In voorgaande jaren kon zo’n bewering altijd makkelijk geaccepteerd worden omdat met normaal gebruik je wel een paar uur meer dan 10 uur op een accu voort kon. Helaas is die balans bij de Apple iPad Air 2 naar de andere kant geschoven. Met een beetje normaal gebruik en beleid als het gaat om schermhelderheid kom je tot een uur of 9-10 actief gebruik, met onbezonnen gebruik haal je het met deze nieuwste iPad misschien net aan. Maar in het algemeen moet je dan op een uur of 8 rekenen. Op papier is het overigens helemaal niet gek dat deze Apple iPad Air 2 iet minder lang op een lading meegaat, want de accu is met 7340 mAh 15 procent minder groot dan de accu uit de vorige iPad Air.
Apple iPad Air 2 – software
De Apple iPad Air 2 draait natuurlijk op iOS, en vanzelfsprekend op de laatste versie van iOS, 8.1. Deze software is jullie ongetwijfeld bekend en heeft eigenlijk niets nieuws toegevoegd aan de iPad Air 2. Natuurlijk is wel ondersteuning voor TouchID maar dat komt vooral omdat de hardwarematige kant van die vergelijking ook aanwezig is.
Zoals ik in deze review begon is de Apple iPad Air 2 qua kracht in potentie een teken aan de wand van wat de iPad kan worden, qua apparaat waar je steeds beter en serieuzer werk op kan verrichten. Helaas blijven de stappen die Apple neemt met het besturingssysteem op dit moment nog wat achter. Toch zijn er in iOS 8 wel een paar vernieuwingen die meer dingen beter en makkelijker maken. Zo heeft Apple met extensibility de mogelijkheid geïntroduceerd om makkelijker data te delen tussen apps, dit kan zich vertalen in het delen van een een webpagina naar je favoriete lees-het-later dienst tot het kunnen bewerken van je foto met je favoriete iOS-app vanuit de camera roll (dus zonder de app in kwestie te ‘openen’). Widgets zijn er nu ook, maar kunnen alleen in het Notificatie center geplaatst worden, en dus nog steeds niet op het homescreen. Ik maak gebruik van verschillende widgets in het notificatiecentrum maar daar zal ik binnenkort een uitgebreider artikel over tikken. Voor gebruikers is het vanaf iOS 8 ook mogelijk om nieuwe toetsenborden te installeren, hierdoor hebben populaire Android toetsenborden als het Swype-toetsenbord dus nu ook een kans op iOS.
Lees ook:De drie beste alternatieve toetsenborden voor je iPad of iPhone.
Wij hebben natuurlijk al een uitgebreid artikel met alle vernieuwingen en verbeteringen in iOS 8 dus ik zal in deze review me verder focussen op andere zaken en dan vooral op het gebrek aan andere vernieuwingen.
In principe is het wat sneu om te gaan klagen over het app-aanbod op iOS, want het is nog steeds het platform met de grootste app-aanbod, en de apps zijn doorgaans ook van betere kwaliteit. Apple zelf heeft een extreem breed aanbod aan apps die alles dat je met een tablet wilt en kan doen moeten kunnen uitvoeren. Naast de standaard iOS apps zijn er zelfs apps die samen een productiviteit-suite vormen (Pages, Keynote en Numbers) en apps die foto- en videobewerking mogelijk maken. Maar het gebrek aan nieuwe focus op juist apps uit de tweede categorie zorgt ervoor dat Apple het op het moment niet zo duidelijk weet te maken waar een iPad toe in staat is, of voor wie de iPad Air 2 nu geschikt is. Voor casual gebruikers heeft Apple immers meer dan genoeg andere iPads in het assortiment, die goedkoper zijn en voor casual gebruik meer dan genoeg kracht hebben. Zelfs echte gamers zullen zich niet hoeven schamen voor een iPad Air van de eerste generatie, al is de nieuwe Apple iPad Air 2 wel een stuk sneller en krachtiger geworden.
Ik zie graag dat Apple een nieuwe app op de markt brengt die de kracht en praktische toepassing van deze nieuwe Apple iPad Air 2 illustreert. Wat voor een app dat moet zijn weet ik niet. Of in marketing en uitleg meer focus op de nieuwe clouddiensten en apps zoals Pages, al moeten er op die twee elementen eerst nog wel wat stappen gezet worden op het gebied van betrouwbaarheid. Misschien is het wel gewoon zo dat Apple nog niet op tijd klaar was om zijn nieuwste verbetering op gebied van productiviteit te tonen, want bovenstaande twee alinea’s waren waarschijnlijk een stuk minder relevant geweest als Apple de split-screen (twee apps tegelijkertijd draaien) mogelijkheid had weten te presenteren afgelopen event. Maar die nieuwe functie lijkt pas te komen op het moment dat er ook een grotere iPad Pro komt. De nieuwe Apple iPad Air 2 is dan waarschijnlijk de enige iPad die naast die nieuwe MegaPad deze functie gaat ondersteunen.
Apple iPad Air 2 – in gebruik
Ik ben een iPad-gebruiker vanaf dag 1, en ben sinds de afgelopen twee jaar zelf persoonlijk meer gecharmeerd van het kleine iPad formaat, dat paste beter in de manier waarop ik leef. Nu ik zelf een iPhone 6 Plus gebruik vond ik eigenlijk nog maar zelden een toepassing voor mijn iPad mini, anders dan het streamen van sport evenement via NOS.nl of NPO. Daar is een grotere iPad natuurlijk beter voor geschikt, hoe groter het scherm des te beter. Al moet ik ook wel eerlijk toegeven dat ik 90 procent van de tijd de AirPlay-functie gebruik om beelden richting de tv te sturen. Maar toch had ik dus goede hoop dat deze nieuwe iPad Air mijn affectie voor de iPad weer zou aanwakkeren. Wat voor nieuwe toepassingen zou ik vinden als ik een grotere iPad tot mijn beschikking had? Het antwoord is helaas wat teleurstellend, niet veel. Eigenlijk bijna niets.
In theorie zijn er zat dingen die toffer zijn om te doen om de grotere iPad, zoals foto- en videobewerking. Toch heb ik daarvoor nou juist een mooi krachtige laptop met software die voor mij alle mogelijkheden onder de zon heeft (Photoshop, Lightroom en Pixelmator). Een goed deel van die software is er ook voor de iPad, in geoptimaliseerde vorm zelfs. In praktijk betekent dat echter ook tegelijkertijd in uitgeklede vorm. Voor mij nog niet goed genoeg om de iPad te prefereren boven mijn laptop. Toch kan daar in de toekomst nog best eens verandering inkomen, want verreweg de meeste foto’s en video’s neem ik met mijn iPhone. Een nieuwe fotocloud-synchronisatie (een luxere versie van het huidige Photo stream) kan er zomaar eens voor zorgen dat het makkelijker en leuker is om de iPhone foto’s en video’s te bewaren op de iPad. De splitscreen-functie kan er ook voor zorgen dat het schrijven van een review als deze net zo goed op de iPad kan als op de laptop, want het is wel gewoon heel lekker om webpagina’s met referentiemateriaal naast elkaar te kunnen hebben.
De Apple iPad Air 2 is overigens zo dun dat er zich een probleem voordoet in het gebruik. Je kunt makkelijk door de achterkant tegen het scherm drukken, wat van die vervelende golfjes tot gevolg heeft. Dat is niet cool natuurlijk, al is het wel iets dat je vrij kan makkelijk kunt vermijden door de iPad iets anders (voorzichtiger) te gebruiken of je voorzien van een beschermende hoes. Voor mij geen dealbreaker maar het is en blijft wel iets dat we gewoon niet kennen van een iPad. Dat de accuduur is minder is geworden is ook een nieuw punt in een trendlijn die andere kant op ging, of in ieder geval stabiel bleef. Toch is het verschil niet groot genoeg om echt een probleem te zijn. Je kan nog steeds rustig een volle dag met je iPad op stap zonder dat je een oplader met je mee moet nemen. Kijk gewoon wel even soms op je heen, leg die iPad even neer. Geniet.
Prestaties
Er zijn zat websites die je uitgebreid informeren over de ruwe kracht van de Apple iPad Air 2. Met 3 miljard transistors die verdeeld zijn over 3 cores en optimalisaties zodat de tofste games direct van de indrukwekkende grafische processor kunnen profiteren (metal). Ook zal je daar lezen dat de verdubbeling van het werkgeheugen een fijne stap vooruit is. Niets van die woorden is gelogen. Deze Apple iPad Air 2 is supersnel en extreem indrukwekkend als het gaat om de snelheid waarmee apps laden, je het internet kan browser en pro apps (ja, daar heb je ze weer) kan draaien. Natuurlijk is de de nieuwste processor ook de beste processor voor de mensen die een Apple iPad Air 2 overwegen als gaming tablet.
Ik ben vooral onder de indruk dat deze iPad zoveel sneller voelt terwijl de tablet zelf ook nog dunner en lichter is geworden. Het voelt ondertussen bijna aan alsof je een pure glasplaat vasthebt, die niet eens meer dunner gemaakt kan worden. Maar het is vooral het extra werkgeheugen dat ik weet je waarderen, met meer apps en meer websites die in het geheugen kunnen leven heb je gewoon een voordeel. Hoe snel de A8X processor en WiFi AC verbindingen ze ook opnieuw kunnen laden, één keer laden is beter dan twee keer laden. De co-processor in de iPad Air 2 is overigens ook vernieuwd. Van een M7 naar een M8 chip. De nieuwe chip kan via luchtdruk hoogte herkennen en zou in theorie ook een bezigheid als fietsen moeten kunnen onderscheiden. Net als bij de iPhone 6 Plus werkt dat op dit moment echt nog niet helemaal. Stappen en trappen werken perfect, fietsen niet.
De nieuwe anti-glare coating lijkt overigens vooral binnenshuis te resulteren in pure winst. De iPad is buiten nog steeds niet helemaal 100 procent bruikbaar, maar het is wel beter dan ooit. Maar juist binnenhuis (naja, in mijn TL verlichtte kantoorpand) is de verbetering heel goed merkbaar. Of het door de coating komt, lamineren van het scherm of gewoon door de nieuwe pixels weet ik niet. De combinatie van het voorgaande maar het in ieder geval het mooiste scherm dat ik ooit op een iPad heb gezien en gebruikt.
Apple iPad Air 2 – conclusie
De Apple iPad Air 2 is Apple’s beste iPad ooit. Het scherm is mooier, de behuizing is dunner en lichter, de processor is krachtiger en de software kan meer dan ooit. Toch lijkt de kracht van de hardware sneller te groeien dan de kracht van de software, en dat begint te bijten. Er moet meer kunnen met zo’n iPad, er moet meer mogelijk zijn met de iPad. De iPad moet voor meer mensen de enige computer in hun bezit kunnen zijn. Hoe Apple dat mogelijk gaat maken zullen we de komende tijd moeten gaan zien, want als dat niet lukt dat zal de dalende trend die de afgelopen paar kwartalen is ingezet zich voortzetten.
Beoordeling
- Dun en licht
- sneller dan ooit
- Prachtig scherm
Ietwat ‘saai’ en gebrek aan nieuwe ‘pro’ toepassingen
- Duur in vergelijking met concurrentie
- Geheugen niet uitbreidbaar
Reacties (18)