Microsoft introduceert nieuwe Surface 2 en Surface Pro 2 tablets

23 september 2013 6 Minuten 5 Reacties
Microsoft-Surface-2-tablets

Microsoft heeft vandaag tijdens een persevenement in de VS twee nieuwe Surface tablets aangekondigd. Zoals we in vele geruchten al voorbij hebben zien komen is de processor in beide modellen verbeterd en het design op enkele punten geoptimaliseerd.

De tweede generatie Surface tablets bestaat zoals verwacht weer uit twee modellen; een 10.6-inch Surface 2 met Windows RT en een 10.6-inch Surface Pro 2 met Windows 8 Pro. Beide modellen maken gebruik van de onlangs aangekondigde grote update voor Windows; Windows 8.1. Helaas heeft Microsoft geen kleinere Surface tablet gepresenteerd, zoals in enkele geruchten genoemd werd.

Microsoft Surface Pro 2

Het nieuwe model voor de intensieve, en wellicht professionele, gebruiker heeft de naam Surface Pro 2 gekregen. Deze versie draait op de volledige versie van Windows 8, Windows 8 Pro.

Advertentie

Het nieuwe model beschikt net als de huidige versie over een 10.6-inch ClearType HD display met een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels, maar volgens Microsoft kan het display nu 46 procent nauwkeurigere kleuren weergeven, met name interessant voor de professionele grafische gebruiker. Ook de speakers zijn verbeterd met de toevoeging van Dolby voor beide Surface modellen.

Onder de motorkap is er een hoop veranderd. Door het gebruik van Intel’s nieuwste generatie Haswell-processor (Core i5) moet de Surface Pro volgens de softwaregigant sneller zijn dan 95 procent van de laptops die vandaag de dag gebruikt worden. De grafische prestaties zijn ten opzichte van de eerste generatie Surface Pro met 50 procent verbeterd, terwijl de cpu-prestaties met 20 procent verbeterd zijn. De nieuwe processor moet in combinatie met een grotere accu zorgen voor een 20 procent langere batterijduur. In combinatie met de nieuwe Power Cover, welke beschikt over een extra 30Wh accu, moet de batterijduur 2,5 langer zijn dan bij de eerste generatie. De Surface Pro 2 kan net als zijn voorganger met 4GB aan werkgeheugen gekocht worden maar er worden ook varianten met 8GB aan werkgeheugen gelanceerd. Wat betreft het opslaggeheugen komen er varianten met 64GB tot 512GB.

Ook de kickstand aan de achterzijde van de tablet heeft een update gekregen. Het nadeel van de kickstand van de eerste generatie was dat deze maar in één vaste hoek van 22 graden geplaatst kon worden. Bij het nieuwe model is het mogelijk om de tablet in een tweede hoek van 55 graden te plaatsen waardoor bijvoorbeeld het werken op schoot comfortabeler moet zijn. De Surface Pro 2 wordt standaard geleverd met een drukgevoelige active digitizer stylus.

Wat betreft de aansluitingsmogelijkheden en het design is de Surface Pro 2 grotendeels gelijk gebleven aan zijn voorganger. Zo heb je de beschikking over een microSD-kaartlezer, een USB 3.0-poort en een miniDisplayPort met ondersteuning voor de 1.2-standaard.

Microsoft Surface 2

De Microsoft Surface 2 is het model met Windows RT software, er is dus gekozen de ‘RT-noemer’ niet meer te gebruiken. Microsoft geeft de ‘uitgeklede’ versie van het besturingssysteem dus nog een kans, ondanks dat verschillende fabrikanten al aangegeven hebben voorlopig geen Windows RT tablets meer op de markt te brengen.

De Surface 2 beschikt over een hoger resolutie 10.6-inch ClearType display dan zijn voorganger; 1.920 bij 1.080 pixels. Daarnaast zijn er onder de motorkap verschillende verbeteringen doorgevoerd, waaronder de toevoeging van Nvidia’s Tegra 4-processor. Verder is de USB 2.0-poort vervangen voor een USB 3.0-poort, heb je de beschikking over een microSD-kaartlezer en moet de batterijduur van de tablet met 25 procent verlengd zijn. Dit moet zorgen voor een batterijduur van minimaal 10 uur.

Qua software beschikt het apparaat ondanks het verdwijnen van de RT-noemer nog steeds over Windows RT, Windows 8.1 RT welteverstaan. Microsoft geeft dan ook aan dat de tablet het vooral moet hebben van de applicaties in de Windows Store, waar er momenteel ruim 100.000 te vinden zijn. Ook levert Microsoft Office 2013 RT nog steeds mee, maar deze keer aangevuld met Outlook RT.

De camera’s hebben daarnaast een flinke update gekregen, met de camera aan de achterzijde die nu 5 megapixels heeft en de camera aan de voorzijde die voorzien is van 3.5 megapixels. Het design van de tablet is gebaseerd op hetzelfde concept als de eerste generatie maar de tablet is dunner en lichter. Daarbij heeft ook de kickstand van de Surface 2 een update gekregen waardoor je deze in twee posities kunt zetten.

Accessoires

Surface Docking Station

Niet alleen de hardware en software van beide tablets is verbeterd, ook aan de accessoires is gewerkt. Zo introduceert Microsoft een speciaal dock waarmee de tablets omgevormd kunnen worden tot desktop. Het Surface Docking Station beschikt onder meer over drie USB 2.0-poorten, een USB 3.0-poort, een mini DisplayPort, een ethernetpoort, audio-aansluitingen en een stroomadapter. Hiermee kan de Surface als volledige desktop ingezet worden en is het zelfs mogelijk een extra externe monitor aan te sluiten.

Surface-2-Dock

Power Cover

Ook introduceert Microsoft een Power Cover die beschikt over een extra accu. De Power Cover zorgt met een 30Wh accu voor ruim twee uur aan extra batterijduur. De cover is geschikt voor de Surface Pro 2, Surface 2, en Surface Pro, en moet in 2014 in de winkels liggen voor een prijs van 199 euro.

Advertentie

Type en Touch Cover 2

De bekende Type en Touch Cover van vorig jaar zien we ook dit jaar terug. Dit jaar komt de cover in meerdere kleurvarianten, waaronder paars, roze, blauw en zwart. Naast meer kleuren is de Type Cover 1 millimeter dunner dan de cover van de eerste generatie. Compleet nieuw is de achtergrondverlichting voor de toetsen waardoor je ook in het donker comfortabel kunt tikken. Beide covers zijn hiermee uitgerust. De Type Cover is verbeterd op het gebied van nauwkeurigheid, door de toevoeging van extra sensoren. Daarbij is het mogelijk middels veegbewegingen Windows 8 te besturen. De prijzen van de covers blijven met 119,99 euro en 129,99 euro hetzelfde.

Bluetooth adapter

Voor diegenen die hun tablet en toetsenbord cover liever niet koppelen of het onhandig vinden is er een adapter ontwikkeld. Deze wordt aan de Touch of type Cover gekoppeld en maakt middels Bluetooth verbinding met de tablet.

Prijs en beschikbaarheid

De Microsoft Surface 2 wordt in Nederland gelanceerd voor een prijs van 439 euro. Hiervoor krijg je de 32GB-variant. De 64GB-versie gaat 539 euro kosten. De prijs van de huidige Surface (RT) blijft op 336 euro liggen.

ProductAdviesprijs
Surface 2 32GB€ 439
Surface 2 64GB€ 539
Surface Pro 2 4GB 64GB€ 889
Surface Pro 2 4GB 128GB€ 989
Surface Pro 2 8GB 256GB€ 1.289,00
Surface Pro 2 8GB 512GB€ 1.789,00
Touch cover 1 (zwart)€ 79
Touch cover 2 (zwart)€ 119.99
Type cover 2 (zwart, paars) Blauw en roze later beschikbaar€ 129,99

Afhankelijk van de gekozen configuratie (opslaggeheugen en werkgeheugen) kan de Surface Pro 2 gekocht worden voor een prijs tussen de 889 en 1.789 euro. Beide tablets moeten vanaf 22 oktober in de Nederlandse winkels liggen. Vanaf 24 september (morgen) kunnen pre-orders geplaatst worden bij diverse retailers en via de website van Microsoft.

Reacties (5)