Komst 4G netwerk in Nederland weer vertraagd

07 oktober 2011 1 Minuut 0 Reacties
Acer-Iconia-Tab-A500

Onder andere in de VS is een 4G netwerk al de normaalste zaak van de wereld, maar in Nederland beschikken we nog steeds niet over de benodigde 4G frequenties om sneller internet via mobiele apparatuur mogelijk te maken. De 4G frequenties zouden komend voorjaar geveild worden aan de verschillende telecomproviders, maar door een nieuw besluit van de Tweede Kamer zal dit pas in de zomer van volgend jaar plaatsvinden.

Wanneer deze veilig precies zal plaatsvinden is niet bekend, maar de Tweede Kamer wil eerst twee nieuwe telecomproviders toelaten op de mobiele markt. Overigens betekent het niet dat we dan vanaf volgende zomer het 4G netwerk kunnen verwachten. Waarschijnlijk kun je pas ergens in 2013 of 2014 van de hogere internet snelheden gebruikmaken. Qua hardware verschijnen er steeds meer smartphones en tablets met een 4G (ook wel LTE) module die met de 4G netwerken overweg kan.

Zweden is naast de VS een van de landen waar het 4G netwerk reeds in gebruik genomen is. Daar komt de downloadsnelheid voor mobiel internet uit op zo’n 42Mb per seconde en de uploadsnelheid op 5MB per seconde. Een grote verbetering ten opzichte van 3G dus. Voor een abonnement met 4G verbinding betaal je in Zweden omgerekend wel 56 euro per maand. Hiervoor krijg je ook nog eens 30GB aan dataverkeer, wat natuurlijk met deze snelheden zo op is. Wat de kosten voor een abonnement met 4G in Nederland gaan worden is niet bekend, maar je kunt er vanuit gaan dat dit hoger ligt dan de huidige abonnementen.

Het verschil tussen 4G en 3G wordt mooi duidelijk gemaakt in deze vergelijking tussen de Samsung Galaxy Tab 10.1 4G en de Apple iPad 2 3G.

Advertentie

Bron: Bright

Reacties (0)