Je iPad als spelcomputer: de beste games en accessoires

09 juli 2014 7 Minuten 2 Reacties
iPad-game-controller

Er komen steeds betere games uit voor de iPad. Je kunt dan ook je Xbox of Playstation weg doen, en alleen nog maar op je iPad gamen.

De iPad begint steeds meer een serieuze concurrent te worden van spelcomputers als de Xbox en de Playstation. Waren er vroeger vooral simpele spelletjes beschikbaar die vaak opgeschaalde versies waren van de iPhone-variant, nu zijn iPad games hoogstaande apps met een goed verhaal erachter, en een hoge kwaliteit.

Je kunt dan ook prima je Xbox of Playstation weg doen, en alleen nog maar op je iPad gamen. In dit artikel gaan we het daar over hebben. Welke accessoires heb je nodig om goed te kunnen gamen, en wat zijn nou eigenlijk de beste games?

Accessoires

Controllers

Wie overstapt van een gameconsole naar een iPad om te gamen zal als eerste merken dat de besturing anders is. De iPad werkt met een touchscreen, en dat is niet wat elke gamer gewend is. Gelukkig zijn er controllers beschikbaar voor de iPad. De C.T.R.L.i is bijvoorbeeld een Xbox controller, maar dan zo aangepast dat je hem met de iPad kunt gebruiken. De controller maakt verbinding via Bluetooth met je iPad. Doordat de controller identiek is aan een Xbox controller, hoeven oude Xbox-gebruikers amper te wennen aan de nieuwe besturing. Wie niet al te veel geld aan een controller uit wil geven, maar toch het fysieke van een controller wil ervaren, kan beter een Touch Control Joystick kopen. Dit is een gadget die het gevoel van de sticks van een controller nabootst. Deze controllers komen in verschillende soorten en maten, en onder meer in de Apple Store vind je een aantal varianten. Ook Logitech heeft een controller gemaakt die werkt met de iPad.

Advertentie

Beeld

Gamen in je eentje is leuk, maar met vrienden is het nog veel leuker. Het nadeel van een iPad is dat je niet met z’n allen rond het scherm kan gaan zitten, door de grootte. Wie een goede WiFi-verbinding thuis heeft kan gebruik maken van een Apple TV. Dit apparaatje sluit je aan op een televisie, waarna je het beeld van je iPad draadloos kan delen op het grote scherm. In dit artikel leggen we uit hoe dit werkt. Let er op dat het belangrijk is een goede verbinding te hebben, anders wordt het spel traag en gaat het haperen.


Wie een minder goed WiFi-netwerk heeft kan zijn beeld delen via speciale kabels, die Apple zelf verkoopt. Zo kun je de Lightning-naar-VGA-adapter kabel kopen, waarmee je een computer monitor of een beamer kunt aansluiten op je iPad om het scherm te delen tijdens het gamen. Met de Lightning-naar-digitale-AV-adapter kun je je iPad aansluiten op een televisie met HDMI-aansluitingen. Ook deze adapters kun je in de Apple Store vinden.

Geluid

Als laatste is het nog belangrijk om goed geluid te hebben tijdens het gamen. Veel games maken gebruiken van audio clues, wat betekeny dat je als je goed luistert dingen kunt waarnemen. Komt er iemand aan, dan hoor je bijvoorbeeld voetstappen langzaam dichterbij komen. Wie slim is sluit daarom zijn iPad aan op zijn speakers of gebruikt een koptelefoon. Die heb je natuurlijk niet altijd bij je, maar gelukkig zijn er ook andere oplossingen. Amplifear is een soort oorschelp die je over je iPad schuift waardoor het geluid versterkt wordt, alsof je je handen om je mond doet wanneer je gaat roepen.

Je kunt je iPad ook aansluiten op kleine, portable speakers. Deze zijn gemakkelijk mee te nemen en produceren toch een prima geluid. Handig als je on-the-go bent. Jawbone maakt onder andere de Jambox, waar veel mensen over te spreken zijn. Ook is er de Bose Soundlink en Beats by Dr. Dre Pill. Wij hebben onlangs ook een aantal speakers getest, waaronder de Logitech UE Boom 360 en de Teufel BT Bamster. Al deze luidsprekers werken draadloos met je iPad samen. In de Apple Store vind je verschillende draadloze speakers.

Games

Natuurlijk zijn niet de accessoires, maar de spellen het belangrijkst wanneer je overstapt op een iPad om mee te gamen. Gelukkig is er voor iedereen wel wat te vinden. Zeker in de populairste categoriën kun je als gamer prima je hart ophalen.

Sport

Als eerste de sportspellen. Voetbalfans hoeven geen afstand te doen van hun geliefde spel FiFa. Van dit spel is namelijk ook een iPad versie gemaakt. De iPad versie werkt precies zoals je gewend bent en je hoeft niet eens afstand te doen van je ultimate team dat je de afgelopen maanden hebt opgebouwd.


Ben je meer een motorsport fan? Ook dan zit je goed op de iPad. De populaire reeks Need For Speed is verkrijgbaar op de iPad, maar er zijn ook goede racespellen van andere makers. Zo kun je ook het spel Apshalt downloaden, waar ondertussen al acht versie’s van gemaakt zijn, of Real Racing. Alle drie deze spellen hebben schitterende graphics en de auto’s zijn gebaseerd op bestaande auto’s.

Strategie

Ben je meer van de strategie-spellen, dan kun je sinds een aantal maanden steeds meer vinden op in de App Store voor de iPad. In de afgelopen maanden zijn een heleboel strategiespellen op de iPad beschikbaar gekomen.


De bekendste is misschien wel World of Tanks. De computerversie van dit spel, waarin je een tank bestuurt, was al populair, maar World of Tanks doet het ook erg goed op de iPad. De makers hebben de besturing goed omgezet naar een touchscreen en het spel ziet er prima uit. Daarnaast is ook Civilization Revolution II sinds kort te koop in de App Store, en kun je Hearthstone, een spel van de makers van World Of Warcraft, op je iPad spelen.

Creatief

Ben je meer creatief aangelegd, dan is de iPad ook wat voor jou. Het bekende spel Minecraft kan dan niet op je iPad ontbreken. Was de iPad game van Minecraft eerst een spel met missende features, nu is de app vrijwel gelijk aan het spel op de computer.


Als je al sinds je jeugd achtbanen en pretparken bouwt hoef je ook daar niet mee te stoppen. Rollercoaster Tycoon is al een aantal maanden op de iPad beschikbaar en erg leuk om te spelen.

Actie

Ga ja al gapen na het lezen van de vorige drie categorieën? Dan is de actie-categorie waar jij al een tijdje naar zocht, en je hoeft je niet te gaan vervelen. De serie Call of Duty is met een aantal apps ook beschikbaar op de iPad. Zo kun je zombies neerschieten zoals je dat in Black Ops deed met Call of Duty: Black Ops Zombies, of je kunt de verhaallijn volgen in Call of Duty: Strike Team.

Grand Theft Auto, misschien wel het meest succesvolle spel van afgelopen jaar door de lancering van GTA 5, is ook te spelen op de iPad, het zij niet de laatste versie. Daarnaast zijn er ook goede GTA alternatieven beschikbaar, zoals Gangstar Vegas.

Meer tips en apps

Voor een compleet overzicht van de beste apps die we elke week behandelen verwijzen we je naar onze app-sectie. Wil je meer handige tips en adviezen voor het kopen van of het gebruik van een iPad? Neem dan ons tips en adviezen archief door. Hier vind je ook specifieke tips voor de iPad.

Reacties (2)