Het belangrijkste is in mijn ogen dat het erop lijkt dat Tim Cook dezelfde koers houdt als Steve Jobs heeft ingezet. De hele keynote, en zeker het begin, had een soort van ‘fuck you Google’ ondertoon. De grapjes die Siri maakt, de verwijzing naar fragmentatie en natuurlijk Apple’s eigen Maps app. Toen Cook aan het roer kwam bij Apple hadden veel mensen nog het idee dat hij een wat volwassener/gematigdere kijk had op de (termo-nucleaire) oorlog tussen Apple en Google. Als je de keynote van gisteren terugkijkt en weet dat de laatste weken besprekingen (geruchten) tussen Samsung en Apple stuk zijn gelopen denk ik dat het tijd is om dat gevoel over boort te zetten, Kapitein Cook houdt dezelfde ramkoers aan.
Het gebrek aan een radicale verandering binnen iOS (behalve de kaarten app dan) wijst er in mijn ogen ook op dat Apple en Cook tevreden zijn met de stand van zaken. Er zijn relatief weinig echte nieuwigheden aan iOS 6 en ik zou het zou mij niet verbaasd hebben als er niet eens een heel nieuwe nummer (6) voor was aangebroken.
De veranderingen die er zijn laten zien dat Apple zich vooral blijft richten op features die voor dagelijks gebruik erg belangrijk zijn. Facebook intergratie zat er natuurlijk aan te komen en is een feature die voor vele mensen enorm welkom is; voor een groot deel van de internetters is Facebook zo’n beetje ‘het hele internet’. In iOS 6 kan op OS niveau makkelijk gedeeld en geliked (blegh!) worden maar ook apps kunnen straks makkelijker gebruik maken van Facebook accounts, zonder dat consumenten daar steeds voor opnieuw moeten inloggen. Ook in de App Store is Facebook nu geïntegreerd en daar hoopt Apple een deel van het ‘app discovery’ probleem op de lossen.
Siri komt naar de iPad (2 en 3) maar belangrijker is denk ik dat er straks een API voor beschikbaar is en dat Siri nu ook contact met andere apps mag hebben. Zo kan Siri straks een app voor je openen en in het geval van reservaties maken voor een etentje zelfs het juiste schermpje starten (in hoeverre Siri toegang heeft tot apps weet ik nog niet precies). Helaas voor Nederland is onze taal nog niet toegevoegd, maar de wel toegevoegde talen wijzen erop dat Apple nog steeds toekomst ziet in spraakbesturing en zich daar vol op blijft richten. De ‘eyes off’ feature is ook iets dat er veel praktische mogelijkheden heeft en lijkt inderdaad de veiligheid van bestuurder en ander weggebruikers te kunnen vergroten.
Het aandeel van TomTom zal het de komende tijd wel goed doen, want Apple ruilt Google Maps in voor een eigen applicatie die data gebruikt van onder andere TomTom en Open Maps. De demo zag er tof uit maar het is wel een enorm risico dat Apple neemt. Maps zijn enorm belangrijk voor vooral iPhone gebruikers en als Apple niet minstens een gelijkwaardige ervaring kan bieden aan die van Google dan is de lol van die toffe fly-over view er ook snel af. Ik verwacht overigens wel dat Google gewoon een eigen iOS Google maps app op de markt brengt als iOS 6 straks uit is.
Andere veranderingen/nieuwigheden zijn ook allemaal onder het praktische kopje te scharen: De Do-not-disturb, Facetime over 3G (zou dat werken op *Bliep?), delen van photo-streams en guided acces features (gebuikers met kleine kinderen rejoice!) zullen door normale gebruikers zeer op prijs gesteld worden en kennen duidelijk praktische toepassingen.
Ik kon in de keynote ook geen enkele aanwijzing vinden naar een nieuwe iPhone (met groter scherm) en in wat ik van iOS 6 heb gezien zitten ook daar geen verwijzingen in. Geen nieuwe notificaties of multitask features die een duidelijke plek zouden hebben op de eventueel nieuwe rij pixels van een iPhone dus. Maar de keynote is natuurlijk maar een klein deel van de WWD. De rest dat de developers deze week horen valt allemaal onder NDA, dus wie weet wat er nog in het vat zit. Op dit moment neig ik weer wat meer naar een ‘gewone’ 3.5 inch iPhone in de herfst.
Geen van de nieuwigheden verandert de basis van iOS radicaal en dat is voor tech-bloggers misschien niet zo leuk, maar wijst er wel op dat Apple tevreden is met de ingezette koers. Cook heeft het roer niet omgegooid en de resultaten van de afgelopen jaren wijzen erop dat dit een verstandige beslissing genoemd kan worden. De ramkoers met Google is er ook nog steeds, en ik verwacht het komende jaar nog wel wat meer vuurwerk op dit gebied te zien.
Reacties (0)