HP stopt productie webOS hardware, waaronder de TouchPad

18 augustus 2011 2 Minuten 0 Reacties
HP-TouchPad-smartphone

Opvallend nieuws van HP vandaag; de fabrikant van computerelektronica heeft besloten om te stoppen met de productie van hardware voor het recentelijk van Palm overgenomen webOS besturingssysteem. Dit houdt dus helaas ook in dat HP geen nieuwe TouchPad tablets meer zal lanceren en er een vroegtijdig einde komt aan het HP tablet tijdperk. Wat dit exact voor gevolgen heeft voor webOS als tablet besturingssysteem is niet bekend.

Ruim een jaar geleden kocht HP Palm, en daarmee webOS, voor meer dan 1.2 miljard dollar, maar het lijkt niet geheel volgens plan te lopen. HP heeft vandaag een in een persbericht naar buiten gebracht dat ze van plan is te stoppen met de PC tak van het bedrijf en dat ze binnenkort zal aankondigen met de productie van webOS apparaten als de TouchPad en webOS smartphones te stoppen. Nou, die aankondiging hebben we in principe niet meer nodig, want dit bericht spreekt voor zich. Wel geeft HP aan de mogelijkheden om de waarde van webOS software te optimaliseren te blijven onderzoeken.

In Amerika vallen de verkopen van de HP TouchPad flink tegen. De eerste reviews waren matig en zelfs met flinke kortingen en mooie aanbiedingen wil het HP niet lukken voet aan de grond te kijken. Of dit een van de belangrijke factoren voor deze beslissing is kom niet in de verklaring van HP naar voren. Het enige wat aangehaald wordt zijn de over het algemeen slechte resultaten en hierdoor moeten volgens het bedrijf drastische maatregelen genomen worden. Uit de verklaring van HP wordt duidelijk dat het niet alleen om webOS hardware gaat. HP lijkt te overwegen de gehele consumentenmarkt vaarwel te zeggen en zich te focussen op het bedrijfsleven.

HP gaf in juni al aan open te staan voor het licenseren van het webOS platform en het ziet er nu naar uit dat het ook die kant opgaat. Wat betreft de huidige TouchPad modellen en wellicht de TouchPad Go is het afwachten wat er gaat gebeuren. De kans bestaat dat HP de huidige series nog blijft produceren en dat hierna bedrijven als HTC, Samsung en LG met webOS aan de slag gaan. Kortom, er is nog veel onduidelijkheid. We houden het in de gaten en mocht er meer bekend worden lees je het natuurlijk hier.

Advertentie

Update 18/08 23.52: HP geeft in een nadere verklaring aan dat de TouchPad niet gebracht heeft wat men hoopte. “webOS had het nr.2 platform voor tablets moeten worden.” De vraag is dan hoe men alles na één maand, zonder amper een vorm van marketing of een extra poging, al kan laten vallen.

Zoals hierboven al aangegeven laat HP ook weten dat ze alle mogelijkheden onderzoekt om de software levend te houden en verder te ontwikkelen. Volgens de fabrikant heeft webOS de komende vijf jaar grote investeringen nodig zonder dat er directe winst uit te halen valt. Het lijkt dus onduidelijk of HP zelf met de software aan de slag gaat of dat andere ontwikkelaars en fabrikanten de kans krijgen / nemen om webOS verder te ontwikkelen.

Bron: AllthingsD

Reacties (0)