Google lanceert Android 4.4 KitKat: Wat is er nieuw voor tablets?

31 oktober 2013 5 Minuten 9 Reacties
Android-4-4-KitKat

Zonder grootse presentatie of livestream heeft Google vandaag de nieuwste versie van Android gelanceerd; Android 4.4 KitKat. Over de naam hebben we al genoeg gediscussieerd dus gaan we in dit artikel kort in op de vernieuwingen voor tablets.

Android 4.4 KitKat: wat is er nieuw?

Android 4.4 KitKat bevat verbeteringen en aanpassingen aan het uiterlijk, maar is ook onder de motorkap door Google geoptimaliseerd. De internetgigant lijkt zich echter met name op smartphone gericht te hebben voor deze versie, en brengt tegelijkertijd met KitKat de nieuwe Nexus 5 op de markt. Toch zijn er een aantal elementen aangepast die ook voor de tabletgebruiker interessant zijn.

Design

Als we kijken naar het design dan is Android 4.4 KitKat iets simpeler en schoner dan eerdere versies van Android. De content is waar de focus ligt, aldus Google. Zo zijn de notificatie- en statusbalk deels transparant, en verdwijnen deze volledig wanneer je in een full-screen applicatie zit. Ook is er een vernieuwde app-tray (app overzicht) met een deels transparante achtergrond, zijn de overgangen tussen de verschillende schermen vloeiender en simpeler gemaakt, introduceert Google een nieuwe versie van het Roboto font, en kunnen widgets, album art en mediaspeler-knoppen full-screen getoond worden op het ontgrendelscherm. Alles samen zorgt voor een rustigere weergave met, nogmaals, de focus op datgene wat je aan het doen bent.

Update: De transparante menu – en notificatiebalken en de transparante app-tray zijn onderdeel van de Google Experience Launcher die voorlopig alleen op de Nexus 5 beschikbaar is.

Advertentie

Google Now en spraak gestuurd zoeken

Een aantal functies en toepassingen zijn door Google onder handen genomen, waaronder Google Now. Deze functie kan tevoorschijn getoverd worden door van links naar rechts over je homescreen te vegen of middels spraak door ‘OK Google’ uit te spreken, en geeft informatie aan de hand van je locatie, de websites die je vaak bekijkt of de tv-programma’s die je regelmatig bekijkt (alleen VS). Ook stuurt Google je wanneer je zoekt voortaan direct naar een app, wanneer dit mogelijk is. Daarnaast is spraak gestuurd zoeken verbeterd, wat vooral te merken is in de snelheid en de relevante apps en bestanden die getoond worden.

Printen

Printen met je smartphone of tablet? Ja, ook dat kan met Android 4.4 KitKat eenvoudig(er). Google integreert Google Cloud Print in het besturingssysteem waardoor het mogelijk wordt om middels wifi of Bluetooth berichten, foto’s en andere media of documenten te printen. Hiervoor heb je wel een printer met internetverbinding en Google Cloud Print nodig.

Hangouts

Zoals verwacht heeft Google Hangouts een prominentere rol gekregen binnen Android 4.4 KitKat. Het berichten-icon is vervangen voor het Hangouts-icon en eigenlijk alle communicatie verloopt via deze app. Zo kun je met Hangouts sms-berichten versturen, chatten en video- of audio-gesprekken voeren.

Betere en makkelijkere back-ups

Een andere verbeterde functie is het maken van een back-up en deze terugzetten op een andere of nieuwe tablet. Het was al mogelijk om je reeds gedownloade apps vanuit de Play Store snel en eenvoudig op een nieuw apparaat te laten zetten, maar dat moet nu nog eenvoudiger worden. Google introduceert een complete back-up oplossing waarmee je apps, de app-data, de saved-games en alle andere data vanaf het ene apparaat op het andere apparaat gezet kan worden.

Batterijduur

Verbeteringen qua batterijduur zijn altijd meer dan welkom. Google zegt binnen Android 4.4 KitKat in ieder geval de batterijduur iets te kunnen verlengen door het koppelen van informatie die door de verschillende sensoren in een tablet of smartphone vergaard wordt. Of dit ook daadwerkelijk een merkbaar verschil oplevert moeten we afwachten.

Snelheid en prestaties

Wellicht de belangrijkste verbetering voor de gebruikers van tablets is onder de motorkap te vinden. Google heeft Android 4.4 KitKat namelijk geoptimaliseerd voor toestellen die qua specificaties in het lagere deel van de markt vallen. Ook op die apparaten moet Android 4.4 KitKat vloeiender en sneller gaan draaien dan eerdere versies van Android. Google geeft aan dat KitKat optimaal draait wanneer een tablet of smartphone over minimaal 512MB aan werkgeheugen beschikt. Het doel van Google is om de fragmentatie van Android een halt toe te roepen en KitKat op zoveel mogelijk apparaten te laten draaien. Natuurlijk is dit uiteindelijk grotendeels afhankelijk van de fabrikanten van de betreffende tablets, maar ze hebben in ieder geval het ‘hardware excuus’ niet meer om een update niet uit te rollen.

Om Android 4.4 KitKat vloeiender en sneller te maken heeft Google flink wat verbeteringen doorgevoerd. Zo gebruikt de Chrome browser 16 procent minder geheugen dan in Android Jelly Bean, zijn alle Google apps geoptimaliseerd voor minder geheugengebruik, en is de interface lichter geworden.

Video Android 4.4 KitKat

In onderstaande video, welke gericht is op ontwikkelaars en dus met name ingaat op de techniek achter Android, worden de belangrijkste nieuwigheden binnen Android 4.4 KitKat getoond.

Welke tablets krijgen Android 4.4?

Dat is natuurlijk de grote vraag die we altijd direct gesteld krijgen en helaas is er ook deze keer geen passend antwoord. De Nexus-apparaten, waaronder de eerste generatie Nexus 7 en de Nexus 7 2013, krijgen de update zeker maar voor overige tablets is het afwachten. Zoals aangegeven is het met name de fabrikant zelf (of de provider bij 3G-versies) die de update moet aanbieden.

Reacties (9)