Google IO 2018: Alle nieuwtjes over Android P

08 mei 2018 5 Minuten 0 Reacties
android-p-groen

Tijdens de Google IO 2018 heeft Google meer informatie naar buiten gebracht over de opvolger van Android 8.0 Oreo. Android P, zoals Android 9.0 op dit moment heet, zal een geheel nieuwe manier van navigeren introduceren. Wat weten we tot nu toe van Android P? Je leest het in dit achtergrondartikel.

Op dit moment houdt Google een grote persconferentie tijdens de Google IO 2018. De opvolger van Android 8.0 Oreo wordt hier ook uitgebreid besproken. Het is duidelijk dat kunstmatige intelligentie een veel grotere rol zal gaan spelen in de nieuwe Android-versie. Ook wil Google de gebruiker meer controle gaan geven.Wat is er allemaal bekendgemaakt over Android 9.0, dat op dit moment de naam Android P heeft? We hebben het nieuws voor je op een rijtje gezet in dit overzicht.

Nieuwe manier van navigeren door Android P

Android P zal een grotere stap voorwaarts zijn dan Android 8.0 ten opzichte van Android 7.0. Zo zijn er straks nieuwe gebaren te gebruiken, waardoor het navigeren iets anders gaat dan je op dit moment gewend bent. Google gaat hiermee een beetje Apple achterna, want een vergelijkbaar systeem is beschikbaar op de iPhone X.

Op dit moment ben je de drie icoontjes gewend aan de onderkant van het scherm om een pagina terug te gaan, terug te gaan naar het beginscherm of de lijst te openen van alle geopende apps. In Android P zal dit vervangen gaan worden door één horizontale knop aan de onderkant van het scherm. Via deze knop kun je swipen om door het besturingssysteem te navigeren. Alle functies van de drie knoppen zijn straks nog beschikbaar, maar de manier van navigeren zal geheel anders zijn doordat je kleine of grote stukjes verticaal of horizontaal moet swipen.

Swipe omhoog om de lijst met geopende apps te bekijken en swipe horizonaal om een app te kiezen. Door kleine stukjes of grotere stukjes horizontaal en verticaal te swipen zijn alle bestaande functies nog beschikbaar, maar het navigeren zelf zal voor veel gebruikers even wennen worden.

Actions en Slices

Nieuw in Android P is het deel Actions en Slices. Dit is met name interessant voor apps van externe partijen. Niet alleen kunnen zij hun diensten op een bredere manier beschikbaar stellen voor gebruikers, maar gebruikers kunnen profiteren van snelkoppelingen naar de door hun gebruikte diensten. Actions zijn in feite een soort snelkoppelingen, waarbij een gebruiker direct een dieper gelegen functie kan inschakelen van een bepaalde app. Slices zijn straks beschikbaar in de Android P-zoekbalk. Afhankelijk van de context wat je zoekt (bijvoorbeeld een lift naar huis via de getoonde Lyft-app), krijg je direct de dichtstbijzijnde bestuurder te zien en kun je deze inschakelen.

Bescherm jezelf tegen overdadig smartphone-gebruik

Een leuke nieuwe functie is dat je in Android P statistieken te zien zult krijgen van het gebruiken van diverse apps. Je kunt straks zien hoeveel tijd je dagelijks op je smartphone hebt doorgebracht en krijgt per app de tijd te zien. Zo word je direct geconfronteerd met je (verloren) tijd. Om jezelf te beschermen zal het straks mogelijk zijn om bepaalde apps tijdelijk te blokkeren. Zo kun je instellen dat je bijvoorbeeld Facebook tijdens werktijd niet mag openen, of dat je ’s avonds na 22.00 uur niet je e-mail meer mag bekijken. Ook kun je bijvoorbeeld notificaties blokkeren na een bepaald tijdstip, zodat je niet in de verleiding komt om in de nacht je telefoon op te pakken.

Door de smartphone omgedraaid op tafel te leggen wordt er automatisch een ‘niet storen’-functie geactiveerd. Zo krijg je tijdens etentjes met vrienden of verjaardagen met familie geen notificaties te zien. Verwacht je wel een belangrijk bericht of telefoontje? Je kunt uitzonderingen instellen voor bepaalde mensen.

Kunstmatige intelligentie helpt batterij te besparen

Android P krijgt een Adaptive Battery-functie. Door middel van kunstmatige intelligentie zal Android P voorspellen welke apps je op korte termijn zal gebruiken en welke juist niet. Het besturingssysteem zal hierop inspelen door bepaalde apps slapende te houden die je waarschijnlijk niet zal gebruiken. Apps die je waarschijnlijk wel zult gebruiken zullen wel actiever blijven draaien. In testen die Google heeft gehouden is er een besparing van 30% te realiseren.

Daarnaast zal er een nieuwe automatisch functie voor de helderheid van het scherm komen. Dit wordt door Google Adaptive Brightness genoemd. Afhankelijk van de omstandigheden zal de helderheid automatisch worden aangepast. Ook deze functie helpt om de batterij te besparen.

Android P bèta-programma voor een aantal telefoons

Kun je niet wachten om Android P te testen? Geef je dan op voor het Android P Bèta-programma. Gebruikers van de Google Pixel-telefoons, Essential PH-1, Nokia 7 Plus, OnePlus 6, Oppo R15 Pro, Sony Xperia XZ2, Vivo X21 en de Xiaomi Mi Mix 2S komen in aanmerking voor het beta-programma.

Qualcomm en Google gaan samenwerken

Zoals gebruikelijk komt een grote update als Android P in eerste instantie beschikbaar voor Google’s eigen telefoons, zoals de Pixel. Het zal nog enige tijd duren voordat de apparaten van andere fabrikanten op de nieuwe Android-versie zullen draaien. Toch zou de nieuwe versie straks zomaar sneller beschikbaar kunnen zijn voor een groot aantal smartphones dan verwacht, want Qualcomm en Google blijken een samenwerking aangekondigd te hebben. Zo schijnt er straks een versie van Android P te komen die helemaal gestroomlijnd is voor Snapdragon-chipsets. Dit zou het makkelijker moeten maken om updates te krijgen voor Android P. Dit blijkt ook wel uit het Andoid P beta-programma, want naast de Pixel-telefoons zijn er ook al zeven smartphones van andere merken die mee kunnen doen aan het testen.

Reacties (0)