E-reader of tablet: Wat is het beste voor het lezen van boeken?

02 oktober 2012 4 Minuten 15 Reacties
Sony-PRS-T2

We hebben het op Tablets Magazine voornamelijk over tablets, maar een belangrijke productgroep die helaas wat onderbelicht blijft is de e-reader. Toch is het belangrijk te kijken naar het verschil tussen de twee producten, met name kijkend naar het lezen van e-books. Naar aanleiding van een vraag die ik vorige week gesteld kreeg ben ik wat dieper in het gebruik van de e-reader gedoken.

Tablets winnen de laatste maanden alleen maar aan populariteit en worden voornamelijk gebruikt voor het surfen op het internet, het bekijken van video’s en foto’s, en het spelen van games. Ook het lezen van magazines, kranten en boeken is een populaire activiteit, maar is de tablet wel het meest geschikte apparaat hiervoor? De e-reader is namelijk in het leven geroepen voor puur het lezen van boeken. De twee producten verschillen van elkaar wanneer we kijken naar de lees-ervaring en de mogelijkheden.

E-readers zijn goedkoper

Om maar meteen met het opvallendste verschil te beginnen; e-readers zijn in 9 van de 10 gevallen goedkoper dan tablets. De reden hiervoor is dat ze gericht zijn op één activiteit; het lezen van e-books. Natuurlijk zijn er e-readers die wat extra functies bieden maar stel jezelf daar niet veel van voor. E-readers kunnen dus veel beperkter ingezet worden dan tablets. In onderstaande punten komen deze beperkingen naar voren.

Een display dat leest als papier

Het belangrijkste verschil tussen een tablet en een e-reader is het display. Tablets maken gebruik van LCD displays met LED achtergrondverlichting, terwijl e-readers in de meeste gevallen een e-ink (of vergelijkbaar) display hebben.

Advertentie

E-ink displays

E-ink is een techniek die speciaal ontwikkeld is voor e-readers. Het display beschikt niet over achtergrondverlichting en geeft dus geen licht, net als papier. Daarbij is een e-ink display zwart/wit aangezien je bij het lezen van boeken in in 9 van de 10 gevallen geen kleurweergave nodig hebt.

Natuurlijk brengt een e-ink display een aantal voordelen met zich mee. Aangezien er geen achtergrondverlichting nodig is, de weergave monochroom (zwart/wit) is en er alleen energie nodig is om de tekst op het beeld te zetten verbruikt het display veel minder stroom dan een standaard LCD display. Een e-reader gaat dus veel langer (soms 6 tot 8 weken) mee op een volle batterij. Daarbij is de zwart/wit weergave zonder achtergrondverlichting comfortabeler voor de ogen, iets dat van groot belang is tijdens het lezen. Ook beschikken e-readers over een display dat reflecties tegengaat waardoor het lezen in fel verlichte omgevingen of buitenshuis comfortabeler is.

Toch heeft een e-ink display zijn nadelen. Je hebt dus geen kleurweergave en krijgt gekleurde afbeeldingen in grijstinten te zien, als je ze al te zien krijgt. Daarbij is het lezen van een boek op een e-reader in het donker lastig aangezien er geen verlichting aan te pas komt. Wel zijn er uitzonderingen op deze regel. Zo heeft Amazon onlangs de Kindle Paperwhite e-readers gelanceerd die beschikken over verlichting die bovenop het scherm valt en lezen in het donker mogelijk maakt.

LCD displays

Kijkend naar LCD displays die we in tablets vinden zijn er een paar belangrijke voordelen ten opzichte van e-ink displays. Zo is er kleurweergave met een hoog contrast, ligt de resolutie vaak vele malen hoger en kun je ook in het donker media consumeren aangezien het display beschikt over achtergrondverlichting. Een belangrijk nadeel van LCD displays is dat ze beschikken over een spiegelend display. Natuurlijk proberen fabrikanten er alles aan te doen om weerspiegelingen zo veel mogelijk te minimaliseren en de helderheid te verhogen (denk aan IPS displays), maar feit blijft dat LCD displays buitenshuis of in fel verlichte omgevingen eerder last hebben van reflecties en in deze situaties dus minder geschikt zijn voor het lezen van boeken. Daarnaast gebruiken LCD displays veel meer stroom aangezien de verlichting continue aanstaat.

Software waarmee je boeken kunt lezen

Een belangrijk onderdeel van tablets is het besturingssysteem. Veel consumenten kiezen een nieuw tablet op basis van de voorkeur voor iOS, Windows of Android. Deze besturingssysteem zijn zeer uitgebreid, bieden veel media en entertainment mogelijkheden en zijn onderdeel van een compleet ecosysteem met duizenden beschikbare applicaties. Het zijn dus complete consumptie en productie apparaten.

E-readers zijn eigenlijk het tegenovergestelde en bieden alleen de mogelijkheid om content te consumeren. Het besturingssysteem is vaak een eenvoudig softwarepakket met weinig uitbreidingsmogelijkheden, minimale functies en (nagenoeg) geen applicaties. Dit is een belangrijke beperking maar toont wel dat e-readers compleet gericht zijn op het lezen van boeken. Daarvoor heb je geen geavanceerde mogelijkheden, browser, videospeler, games en andere apps nodig. Natuurlijk zijn op deze regel ook weer uitzonderingen. Sommige e-readers laten je een klein aantal apps downloaden (welke wel gericht zijn op het lezen van boeken) en sommige e-readers beschikken over een zeer simpele browser. Zo heeft Sony bijvoorbeeld Facebook en Evernote geïntegreerd in de nieuwste e-readers.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (10)

Anne-Marie

Anne-Marie
04 oktober 2012 om 12:34

Eigenlijk ben ik het niet eens met bovenstaande conclusie: ik vind eReaders niet een alternatief voor een boek. Het ontbreken van bewerkingsmogelijkheden en vaak ook wifi- en mailfunctionaliteit vind ik zwaarwegende factoren. In deze blog wordt ervan uitgegaan dat de eReader vooral een verganging is van boeken die je thuis wilt lezen, maar dat is natuurlijk niet waar. Mensen lezen voor privé maar ook voor werk en school en dan is een simpele eReader niet voldoende. Voor werk en studie maak je vaak aantekeningen in de tekst, wil die soms nog even delen met een collega, voordat de definitieve versie per mail verstuurd gaat worden. Ik ben heel tevreden over mijn tabletpc en lees daar zowel voor werk als privé-doeleinden. En dat-ie een beetje zwaarder is en misschien niet zo’n goed leesscherm heeft, daar heb ik echt geen last van. En voor de prijs hoef je het ook al niet te laten, want in de Apple Store, Marktplaats, enz. kun je oudere versies van tabletpc’s een stuk goedkoper aanschaffen.

Inloggen


04 oktober 2012 om 12:44

Hoe bedoel je dat een e-reader geen alternatief is voor een boek? Dat is juist het hele idee achter de productgroep. En blijkbaar denken veel mensen er wel zo over aangezien ze veel verkocht worden.

Ten opzichte van tablets mis je inderdaad, zoals in het artikel aangegeven, interessante functies maar niet iedereen wil deze functies op een e-reader waar het display wel degelijk comfortabeler is om te lezen.
Maar, ik denk dat je het even verkeerd ziet; een e-reader is juist wel een vervanging van boeken die je (overal, niet alleen thuis) wilt lezen, maar het zijn boeken en geen studiematerialen, documenten of andere teksten. Een e-reader gebruik je dan ook niet voor teksten van het werk of school. Dit zijn namelijk over het algemeen geen boeken die je kunt downloaden op je e-reader. Een e-reader is een consumptie apparaat, geen productie apparaat.
En dat is precies wat ik zeg ik het artikel; een tablet biedt meer mogelijkheden, ook voor productie. En jij bent voorstander van die mogelijkheden dus is dat een goede keuze. Toch zijn er een hoop mensen die puur willen consumeren.

Inloggen
Jan

Jan
04 oktober 2012 om 12:50

Eigenlijk zeg je hetzelfde als in het artikel staat. Jij bent gewoon een van de mensen die meer wil doen dan lezen en dan is een ereader dus niet interessant.
Dat jij die dingen zwaarwegend vindt is een goede reden om een tablet te kiezen. Ik heb een ereader en lees puur boeken, net als vele anderen om me heen. Daarnaast heb ik een tablet waarmee ik teksten bewerk, mailtjes stuur, surf op het internet, ect.
Mijn ervaring is dat een ereader voor lang lezen veel comfortabeler is en ik hoef em niet continue aan de lader te leggen. Kortom, het zijn echt twee aparte producten die je niet door elkaar moet halen.
Artikel komt dus wel overeen met mijn ervaringen.

Inloggen
Frans

Frans
06 oktober 2012 om 16:30

Ben het met Martijn eens, zuiver voor het lezen van boeken is een e-reader aan te bevelen.
Heb vandaag bij de boekhandel de Kobo Glo besteld met ingebouwde led verlichting.
Zal zodra ik hem in huis heb ( 12 oktober?) mijn bevindingen delen.

Inloggen


07 oktober 2012 om 01:14

Ben zeer benieuwd naar je ervaringen!

Inloggen
Frans

Frans
22 oktober 2012 om 22:22

Martijn,

Sinds afgelopen zaterdag in het bezit van de Kobo Glo, mijn eerste e-reader. Aansluiten en installeren zeer eenvoudig duidelijk overzichtelijk menu.
Lezen is perfect, je kan op eenvoudige snelle wijze lettertype en groote aanpassen, tevens regelafstand en marges van de zijkant is in te stellen naar ieders behoefe. , s avonds lezen met de verlichting aan is niet vermoeiend leest lekker.

SDit zijn mijn eerste indrukken al met al zeer positief en van harte aan te bevelen.

Inloggen


22 oktober 2012 om 23:23

Hoi Frans,
Dat is goed om te horen! Dank voor je ervaringen.

Inloggen
André

André
13 juli 2015 om 18:38

Het lezen is niet perfect: het contrast is onvoldoende en dat verandert niet als je de verlichting inschakelt.

Inloggen
Frans

Frans
22 maart 2013 om 00:07

Nu ongeveer 5 maanden in het bezit van de Kobo Glo e reader, moet zeggen bevalt uitstekend.

Is bij mij nr 1 voor lezen van boeken, op de tablet van mijn dochter Android ik zelf Ipad is het toch minder prettig lezen , strips komen uiteraard beter uit op de tablet.

Dus voor wie veel boeken leest advies ga voor een e reader.

Inloggen
wout eenhoorn

wout eenhoorn
27 juli 2013 om 14:31

De reacties hebben mij op één na overtuigd. Ga beslist een e-reader
kopen als mijn financiën het toelaten. Bedankt

Inloggen
Erik van der Meer

Erik van der Meer
27 november 2013 om 14:10

Bedankt voor jullie info. Het is mij duidelijk wat het verschil is en daardoor kan ik een goede overweging maken wat te kopen, een tablet of een ereader. Fijn dat mensen de moeite nemen om te publiceren.

Inloggen
Astrid Harting

Astrid Harting
07 december 2013 om 01:06

Ook ik twijfelde heel erg tussen een tablet en een e-reader en ben na het lezen van al jullie commentaar ook overtuigd. Het wordt voor het lezen van boeken echt een e-reader. Een tablet komt misschien ook ooit nog wel, maar die dingen kan ik ook op mijn telefoon doen. Super bedankt voor jullie input.

Inloggen
Walter

Walter
15 december 2013 om 15:31

Ik heb de Sony e-reader nu een half jaar en het bevalt prima. Op vakantie in Frankrijk lekker kunnen lezen in de zon op het strand. Op de Ipad kan je niet buiten lezen, zeker niet als de zon schijnt. Het is dan meer een dure spiegel. Al met al ben ik met de e-reader en de Ipad blij, het zijn voor mij dan ook 2 verschillende apparaten.

Inloggen
Mendy

Mendy
06 januari 2014 om 21:08

Hallo allemaal, er is inmiddels een e-reader met ingebouwde verlichting. Ideaal. Kobo Glo.

Inloggen
Berend Botje

Berend Botje
02 december 2014 om 23:09

Heb net de Kobo Aura HD gekocht, die is ook te gebruiken voor wetenschappelijke documenten en pdf’s. Echt een aanrader!

Inloggen