De toekomst met ultrasonische vingerafdrukscanners

18 maart 2016 3 Minuten 0 Reacties
vingerafdrukscanner feature

Het scannen van je vingerafdruk is ondertussen gemeengoed in de meeste smartphones en phablets. Ook de middenklasse zal dit jaar veelal van een vingerafdrukscanner voorzien worden. De volgende techniek in de vorm van ultrasonische vingerafdrukscanners staat alweer om de hoek. Deze techniek om je vinger te scannen brengt naast verhoogde veiligheid nog enkele andere aanzienlijke voordelen met zich mee. In dit artikel leggen we je uit wat ultrasonische vingerafdrukscanners precies zijn en waarom ze in de toekomst erg belangrijk gaan worden.

Ultrasonische scanners: ultraveilig en ultrahandig

Niet alles is echt ultra aan ultrasonische scanners, maar er zijn twee punten waar ze aanzienlijk verschillen tegenover de huidige generatie vingerafdrukscanners die je vindt in de Galaxy S7 Egde of de iPhone 6S Plus.

Voordat we naar deze twee punten gaan kijken is het handig om te weten hoe ultrasonische vingerafdrukscanners werken. Zoals de naam al duidelijk maakt, werken ultrasonische scanners met ultrasonische geluid. Om de details van een vingerafdruk vast te leggen, maakt de scanner gebruik van zowel een ontvanger als uitzender. Een ultrasonische golf wordt naar de vinger gestuurd. Sommige delen van deze golf worden geabsorbeerd door je vinger, anderen worden teruggestuurd, afhankelijk van hoe je vingerafdruk eruit ziet.

In tegenstelling tot huidige vingerafdrukscanners is er geen microfoon meer die luistert naar de terugkomende signalen. In plaats daarvan wordt er een sensor gebruikt die uitrekent hoe sterk de terugkomende signalen zijn op verschillende plekken van de scanner.

Advertentie

Het instellen van je smartphone zal ook anders gaan met ultrasonische scanners. Hoe langer je vinger wordt gescand, hoe beter de sensor je vinger in kaart kan brengen. Hierdoor hoef je maar een tijdje je vinger op de scanner te houden tot de scanner genoeg informatie heeft verzameld. Vervolgens wordt hiervan een gedetailleerde 3D map gemaakt met alle eigenschappen.

Deze map is veel nauwkeuriger dan welke scanner dan ook die nu wordt gebruikt. Daarom zal het voor de gek houden van de scanner ook veel moeilijker worden.

De twee grootste voordelen

Waar ultrasonische vingerafdrukscanners echt het verschil maken zijn op deze twee punten.

1: De scanner werkt door verschillende soorten materiaal heen, waaronder glas.

Hiermee kan je een vingerafdrukscanner onder het scherm plaatsen en zou hij alsnog functioneren. Hiermee kan potentieel de homeknop compleet van een smartphone verdwijnen, wat voor grotere schermen kan zorgen zonder de telefoon fysiek groter te maken. Deze geruchten gingen ook al een tijdje voor de iPhone 7, maar lijkt nog niet te gebeuren. Dat de homeknop alsnog van de smartphone gaat verdwijnen lijkt waarschijnlijk met ultrasonische scanners.

2: De scanner functioneert ook als je handen bezweet of nat zijn.

Dit is met de huidige scanners niet het geval, wat de ultrasonische scanners een groot voordeel qua gebruikersgemak oplevert. Zo hoef je niet je handen elke keer schoon te maken om de vingerafdrukscanner te gebruiken.

Implementatie

Het leuke aan de ultrasonische vingerafdrukscanner is dat hij al bestaat. Op CES 2016 werd de LeTV Max Pro met de Qualcomm Snapdragon Sense ID techniek aangekondigd. Sense ID werkt samen met de Snapdragon 820, het topmodel van Qualcomm. Het is nu aan de fabrikanten om scanners te ontwikkelen die daadwerkelijk gebruik maken van deze techniek. Sense ID maakt gebruik van een Secure MSM gebied op hun processor waar je vingerafdruk zich volledig beveiligd bevindt. Apple hanteert eenzelfde beleid, maar zij noemen dit veilige gebied Secure Enclave. Apps kunnen niet bij dit gebied op de processor en de fabrikanten zelf ook niet. 

Op het gebied van software verschilt de implementatie wel. Fabrikanten bepalen namelijk zelf de software waarmee de vingerafdruk wordt gematched. Om het proces van inloggen zo snel mogelijk te laten verlopen, wordt er veelal slechts een deel van de vinger gematched. Hierdoor zou je ook je telefoon kunnen ontgrendelen door niet perfect je vinger op de scanner te leggen. Welk gebied en welke algoritmes worden gebruikt om je vinger te scannen kan per smartphone verschillen.

Meer informatie

Benieuwd naar meer toekomstcomponenten in je volgende smartphone of tablet? Check dan vooral onze artikelen over Usb-Type C, Quick Charge 3.0 en drukgevoelige schermen. Daarnaast is er ook nog een algemene sectie met tips en trics voor alle soorten tablets.

Reacties (0)