Apple kondigt iOS 11 aan: dit moet je weten over het besturingssysteem

05 juni 2017 9 Minuten 0 Reacties
ios-11-wwdc-2017

Apple heeft tijdens WWDC 2017 de nieuwste versie van het iOS-besturingssysteem aangekondigd, namelijk iOS 11. In dit artikel lees je alles dat je over het OS voor iPhone en iPad moet weten.

Het nieuwe iOS 11 zal geen grote veranderingen doorvoeren zoals het er nu naar uitziet, aangezien Apple tijdens haar jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie heel wat app-updates presenteerde die samen met iOS voor een toegankelijke ervaring moeten zorgen. We hebben alle aankondigingen hieronder op een rijtje gezet.

iMessage en Apple Pay

De berichtendienst iMessage, alleen beschikbaar voor de producten van Apple, wordt voorzien van een app-lade aan de onderkant van het scherm. Daar vind je enkele apps die je in iMessage kunt gebruiken. Daarnaast zal de populaire berichtendienst de berichten opslaan in de cloud, waardoor je er op nieuwe of andere iOS-apparaten ook toegang tot hebt. Dit betekent dat back-ups sneller te downloaden zijn bijvoorbeeld. Ondanks het feit dat de back-ups in de cloud staan, zouden alle gegevens wel veilig zijn opgeborgen, aldus Apple.

Apple Pay krijgt binnenkort ook een update, heeft Apple laten weten. De betaaldienst, die momenteel nog niet in Nederland is uitgerold, krijgt namelijk een feature waarmee gebruikers geld naar elkaar kunnen overmaken. Dat gaat via iMessage, waardoor het geld direct op je account kan worden gestort. Vervolgens kun je dat geld gebruiken in de App Store (daar later meer over) of ervoor kiezen het over te maken naar je eigen rekening. Of deze functie straks ook meteen naar Nederland zal komen, heeft de Amerikaanse fabrikant niet bekendgemaakt.

Meer met Siri doen

Siri kan straks een grotere rol in je leven gaan spelen. De stemassistent krijgt namelijk de mogelijkheid om te vertalen van Engels naar Chinees, Frans, Duits, Italiaans en Spaans. Daarnaast zal de digitale assistent je beter leren kennen middels machine learning. Alles dat ze over je leert, wordt overigens gesynchroniseerd over al je Apple-apparaten, waardoor je altijd met dezelfde assistent te maken hebt. Ook deze clouddata is beveiligd met end-to-end-versleuteling. Verder krijgt ze een natuurlijke en zelfs een mannelijke stem.

Meer met foto’s en video’s doen

iOS 11 krijgt ondersteuning voor de videocodec hevc. Dit zorgt ervoor dat video’s in hoge kwaliteit minder ruimte innemen (zoals bijvoorbeeld 4K-video’s). Ook zal Apple heif gaan ondersteunen. Heif staat voor high efficiency image format en zal jpeg gaan vervangen. De reden daarachter is simpel: een hogere kwaliteit met minder ingenomen ruimte. De kwaliteit van de camera-applicatie wordt verbeterd. Zo is er een nieuwe api (een communicatiesysteem voor computers) die beter met diepte om kan gaan, wat voor leuke effecten kan zorgen.

Ook kun je nu mooiere plaatjes schieten met minder licht en is er een verbeterde optische beeldstabilisator. Verder zal de Foto’s-app worden voorzien van Memories, die in staat is bepaalde evenementen of gebeurtenissen te herkennen. Live Photos krijgt ook een grote update. Zo kun je nu een loop (een beeld dat zichzelf blijft herhalen, zoals een gifje) instellen en Live Photos zal middels machine learning zorgen voor een vloeiende overgang van het laatste beeldje en het eerste beeldje. Ook kun je nu later nog een langere belichting instellen.

Nieuw vergrendelscherm (lockscreen)

iOS 11 introduceert een vernieuwd bedieningspaneel. Dit paneel is aan te spreken wanneer je toestel vergrendeld is. Het is nu een grote pagina met allerlei functies geworden, die overzichtelijk worden gepresenteerd. Links staan functies die je vaak gebruikt, zoals wifi en bluetooth, terwijl rechts bijvoorbeeld de bediening van de muziekspeler staat. Ook vind je hier andere opties, zoals helderheid, volume en nog veel meer. Door 3D Touch te gebruiken krijg je toegang tot meer en uitgebreidere functies per onderdeel. Ook kun je nu oudere notificaties oproepen. Je kunt de oude notificaties oproepen door van beneden naar boven te vegen.

Apple Kaarten werkt straks ook binnen

Apple Kaarten krijgt de mogelijkheid een plattegrond van een winkelcentrum te laten zien. De app kan je helpen navigeren door het centrum. Deze functie wordt voorlopig nog niet uitgerold in Nederland. Verder zal Kaarten helpen tijdens het rijden: zo kun je zien wat de maximum snelheid en welke rijstrook je moet pakken. Ook zal de applicatie plattegronden tonen van luchthavens, waaronder Schiphol.

Vernieuwde App Store

De App Store krijgt ook een nieuw likje verf. Het wordt een compleet nieuw uiterlijk, inclusief nieuwe categorieën. Zo is er een sectie Today (Vandaag), waar nieuwe apps in worden gepresenteerd. Ook komt er een sectie voor Games, waar je alles over spellen kunt vinden. Nieuwe releases, ruimte voor trailers en gameplayvideo’s en zelfs ruimte voor digitale aankopen. Dat is handig voor wanneer een game die je speelt zo levels of personages heeft gekregen, zodat je die meteen kunt zien (en natuurlijk meteen kunt kopen en downloaden).

Ook de pagina’s zelf in de App Store zijn vernieuwd. Over het algemeen is er veel ruimte voor wit en zijn de knoppen groot en rond. Er is veel ruimte voor beeld, waardoor de pagina’s een stuk aantrekkelijker zouden moeten zijn. Verder kan de App Store betere aanbevelingen doen.

Nog wat belangrijke dingen op een rij

CarPlay krijgt een Niet Storen-modus, die kan worden geactiveerd wanneer je achter het stuur zit. Je kunt dan niets met je iPhone doen: het scherm zal zwart zijn. Mocht je in de auto zitten, maar zit je niet achter het stuur, dan kun je aangeven dat je niet rijdt en kun je je telefoon blijven gebruiken. Als autobestuurder kun je wel speciale personen instellen die door de Niet Storen-modus kunnen komen, voor wanneer er een noodgeval is.

HomeKit, voor smarthomes, krijgt toegang tot wifi-speakers. AirPlay zal daardoor multiroom-speakers gaan ondersteunen van een aantal fabrikanten, waaronder B&O, Denon, Marantz, Libratone, Bose, Beats, Bowers & Wilkins en meer. Sonos is echter niet aangekondigd als partner, dus lijkt het niet erop dat dat merk wordt ondersteund.

iOS zal ook beter met augmented reality om kunnen gaan (lees hier wat het verschil is met virtual reality). Het systeem is in staat bepaalde oppervlakten te herkennen, waardoor er een augmented beeld kan worden gepresenteerd op een tafel of vloer. Is het op een tafel, dan kunnen augmentedrealitymensen er ook van af springen, bijvoorbeeld.

Specifieke iPad-functies

Speciaal voor de iPad zijn er ook diverse vernieuwingen binnen iOS 11 te vinden. Zo is er een nieuw multitask-scherm (App Switcher) waarmee je snel tussen apps en taken kunt schakelen. Het is een soort spaces-scherm dat we van de Mac kennen, waardoor je dus de ene ‘space’ kunt vullen met mail en browser, terwijl de andere space gevuld is met iMessage en FaceTime. Ook zien we voortaan onderin het scherm een dock terug. Dit dock kennen we ook weer van de Mac, en maakt het mogelijk snel toegang te krijgen tot apps.

Je kunt swipen om een app te openen of switchen naar een andere. Bovendien kun je er al je favoriete apps in zetten en past het Dock zich aan op basis van wat je aan het doen bent. Aan de rechterkant verschijnen bijvoorbeeld apps die je recent hebt geopend. Of apps waar je op je iPhone of Mac mee bezig was. Je kunt rechtstreeks vanuit het Dock een tweede app openen, waarna beide apps actief blijven in Split View en Slide Over. Je kunt de tweede app in Slide Over naar links slepen. En in de vernieuwde App Switcher kun je je favoriete App Spaces terugvinden.

Daarbij is er een nieuwe ‘drag-and-drop’ functie waardoor je snel urls, foto’s en nog veel meer kunt verslepen van de ene naar de andere app, en ook kun je voortaan snel documenten scannen en hierop notities aanmaken. De nieuwe Bestanden-app is een samenvoeging van al je belangrijke bestanden. Hier vind je je foto’s, Dropbox-bestanden, Google Drive-bestanden, iCloud-bestanden, contacten en nog veel meer terug.

Tot slot kun je met iOS 11 sneller met de Apple Pencil aan de slag. Je hoeft maar met je Apple Pencil op het toegangs­scherm te tikken en je kunt direct een notitie maken. Notities bevat bovendien nu een nieuwe functie die documenten automatisch herkent, scant, bijsnijdt, rechtzet en van reflecties ontdoet. Daarna kun je je document ondertekenen met Apple Pencil en het bewaren of delen.

iOS 11 beschikbaarheid

Apple heeft laten weten dat iOS 11 later dit jaar zal worden vrijgegeven voor allerlei iPhones en iPads die nu draaien op iOS 10. Wanneer is nog niet duidelijk gemaakt. Wel kunnen mensen zich nu al aanmelden voor de publieke bèta, die later deze maand beschikbaar zal zijn.

Deze iPads en iPhones krijgen iOS 11

Het is nog niet bekend welke iPhone- en iPad-modellen de update gaan krijgen, maar waarschijnlijk worden het de volgende apparaten:

Reacties (0)