Android 9 staat op minder dan een kwart van Android-toestellen

24 oktober 2019 1 Minuut 0 Reacties
android-pie-standbeeld

Google heeft laten weten dat Android 9 op ongeveer 22 procent van de Android-toestellen staat, ten tijde van de Android 10-lancering. Het heeft dus langer dan een jaar geduurd voordat dit percentage bereikt werd en Google hoopt nu dat de adoptie van Android 10 een stuk sneller gaat.

Android 9 heeft 600 miljoen gebruikers

Google heeft laten weten dat Android 9 in augustus op 22,6 procent van alle Android-apparaten met toegang tot Google Play staat. Rond die tijd werd ook Android 10 gelanceerd; dat betekent dus dat minder dan een kwart van de gebruikers de op één na recentste versie van het systeem gebruikten toen de nieuwste versie uitkwam. Dat lijkt misschien weinig, maar in het verleden was het vaak nog minder. Google heeft er werk van gemaakt. In het verleden was het zo dat misschien tien tot twaalf procent van de gebruikers de update al had.

Google hoopt dat fabrikanten veel sneller updates uitbrengen en probeert dat onder meer met Project Treble. Door Android modulair te maken, kunnen smartphonemakers updates veel sneller eigen maken, terwijl niet aan te passen onderdelen genegeerd kunnen worden. Bovendien zien we steeds vaker dat fabrikanten bèta-updates uitbrengen voor smartphones. Zo heeft Samsung ongeveer een week geleden de Android 10-bèta gelanceerd, een maand eerder dan vorig jaar gelukt was. De bedrijven lijken dus veel sneller te schakelen.

Er zit dus schot in de zaak, maar dergelijke updates zijn niet voor iedereen bedoeld en kunnen helaas nog wat softwarefouten bevatten. Maar het laat zien dat het de goede kant op gaat. Wat ook goed gaat zijn de beveiligingsupdates. Door die los te koppelen van algemene Android-updates, kunnen toestelbouwers ook veel sneller belangrijke patches verspreiden tegen problemen die ineens verschijnen. Niet elke fabrikant doet dit nog op dit moment, maar ook hier laat Google zien dat er wel degelijk schot in de zaak zit.

Reacties (0)