4G tablets, smartphones en abonnementen

Telecommunication,Tower,With,5g,Cellular,Network,Antenna,On,Night,City

Mobiel internet wordt steeds belangrijker, niet alleen voor smartphones maar ook voor tablets. Hoewel het aanbod van mobiele apparaten met 3G of 4G module voor mobiel internet een stuk kleiner is dan het aanbod van wifi-only tablets willen steeds meer consumenten overal de beschikking hebben over internet voor hun tablet. Met de komst van 4G wordt snel mobiel internet op tablets mogelijk.

In Nederland is de term 3G geen onbekende term. Hiermee wordt vaak aangeduid dat je snel mobiel internet tot je beschikking hebt of dat een product mobiel internet via een 3G-verbinding ondersteunt. Inmiddels is in Nederland is de volgende generatie mobiel internet, 4G of LTE genaamd, al beschikbaar.

Wat is 4G?

4G is de opvolger van 3G en staat voor 4th generation, ook wel 4e generatie, in standaarden voor mobiele telecommunicatie. Door velen wordt 4G ook LTE genoemd maar dit kan voor nogal wat verwarring zorgen. LTE is namelijk een aanduiding voor 3.9G, een versie van de 3G standaard die sneller mobiel internet mogelijk maakt. LTE Advanced is een synoniem voor 4G, de echte vierde generatie voor mobiele communicatie. Toch gebruiken fabrikanten van tablets en smartphones, en telecomproviders de marketingterm 4G voor beide standaarden.

Hoe snel is 4G?

Inmiddels mag duidelijk zijn dat 4G dus staat voor sneller mobiel internet, maar hoe snel is dit dan? Exacte getallen zijn er niet maar je mag er vanuit gaan dat je met een 4G-verbinding een gemiddelde downloadsnelheid van 50Mb per seconde haalt. Dit is natuurlijk afhankelijk van de locatie en of je op dat moment in beweging bent. In de meeste optimale situatie zou je 125 Mb per seconde binnen kunnen halen. Op dit moment worden in Nederland de eerste 4G netwerken uitgerold en providers geven gemiddeld een snelheid aan die tussen de 25Mb en 50Mb per seconde ligt. Dit maakt 4G drie tot vijf keer sneller dan 3G.

Advertentie

4G frequenties

In Nederland zijn eind 2012 de eerste frequenties voor 4G-netwerken geveild. Alle grote telecomproviders hebben toen een bepaalde frequentie weten vast te leggen om hun netwerk over uit te rollen. Welke frequenties er gebruikt worden is niet geheel onbelangrijk aangezien apparatuur ondersteuning voor deze frequenties moet bieden. In Nederland wordt gebruikgemaakt van de 800Mhz en 2600Mhz frequenties. Een goed voorbeeld waarom dit belangrijk is, is de vierde generatie iPad. Deze biedt namelijk geen ondersteuning voor de frequenties die KPN gebruikt. In België en in Nederland bij T-Mobile kan de iPad wel met 4G-netwerken gebruikt worden omdat de ondersteunde 1800Mhz frequentie gebruikt wordt.

4G in Nederland

Zoals gezegd is men in Nederland begin 2013 begonnen met de uitrol van de eerste 4G netwerken. Alle grote telecomproviders, waaronder KPN, Vodafone en T-Mobile, zijn in 2013 begonnen met het aanbieden van 4G abonnementen. Sinds begin 2016 is er landelijke dekking voor het 4G netwerk in Nederland. Let wel; om er gebruik van te maken heb je ook een smartphone of tablet met 4G ondersteuning nodig.

4G tablets en smartphones

Op dit moment is het aanbod van tablets met 4G-module niet heel groot. Nagenoeg alle smartphones die uitgebracht worden beschikken tegenwoordig standaard over een 4G-module.

Prijs 4G abonnementen

Alle grotere providers in Nederland hebben reeds 4G abonnementen geïntroduceerd. In eerste instantie waren de 4G-abonnementen duurder dan de langzamere 3G-abonnementen maar inmiddels kun je alleen nog 4G-abonnementen tegen een standaard prijs krijgen.