3 features van Android die je mogelijk hebt zonder dat je het weet

21 december 2015 8 Minuten 0 Reacties
Nexus-7-2013-dock-draadloos

Veel softwaremogelijkheden van tablets en phablets zijn al bekend onder de mensen: apps installeren voor social media, foto’s maken, games spelen of films kijken. Toch zijn er features die minder bekend zijn en ook niet zomaar zonder extra hardware gebruikt kunnen worden. In dit artikel worden er een aantal mogelijkheden besproken waarvan je misschien niet wist dat je ze had op je Android-apparaat, maar die toch erg nuttig kunnen zijn.

Haal alles uit je apparaat

Tablets en phablets worden door het gros van de mensen voor dezelfde zaken gebruikt zoals bellen, sms’en of op Twitter/Facebook browsen. Hier gaat dan ook verreweg de meeste tijd inzitten voor de fabrikanten om de best mogelijke ervaring aan te bieden. Toch bestaat er een aantal extra mogelijkheden zonder dat fabrikanten erg duidelijk over te zijn wat er precies mogelijk mee is. In dit artikel gaan we hier wat aan doen en drie relatief onbekende features bespreken. Wat is het nut ervan en hoe weet jij of je ze ook hebt?

1. NFC

NFC staat voor Near Field Communication. Het is vooral bedoeld om kleine stukjes data tussen twee apparaten op een kleine afstand over te brengen. Denk aan url’s of bepaalde commando’s. NFC wordt al breed toegepast in de maatschappij. Het in- en uitchecken met de OV-chipkaart gaat via NFC, net als het contactloos betalen met je pinpas of telefoon.

Zelf kun je ook gebruik maken van NFC door smartphones even kort tegen elkaar aan te houden. In tegenstelling tot bluetooth hoef je geen langdurig pairingsproces te doorlopen. Je kan via Android Beam bijvoorbeeld foto’s of url’s delen, waarna je de achterkant van beide smartphones tegen elkaar aanhoudt. Als je een korte trilling voelt is het koppelen gelukt en begint het verzenden. Als je bijvoorbeeld een webpagina deelt via Android Beam krijgt de ander persoon onmiddellijk ook die webpagina te zien. Op deze manier kan je ook foto’s of contacten delen.

NFC tags

Waar NFC ook heel handig voor kan zijn is het laten uitvoeren van geprogrammeerde commando’s. Hiervoor heb je NFC tags nodig. Deze zijn in verschillende versies en groottes te verkrijgen. De NTAG-series zijn voor alle apparaten met NFC geschikt, terwijl de Mifare tags niet met alle apparaten werken. Een snelle Google-opdracht levert al meer informatie over welke tag werkt met jouw specifieke device.

Ook de beschikbare ruimte waarop je commando’s kunt schrijven verschilt per soort NFC tag. Van de NTAG-series loopt de schrijfruime op van 48 bytes met de NTAG210 tot 888 bytes met de NTAG216. De Mifare Classic ondersteunt maximaal 864 bytes. Dit klinkt als heel weinig, maar op een tag kan je voldoende commando’s kwijt om hem heel nuttig te maken. Als je de nfc commando’s op de tag zet en tegen je telefoon houdt worden deze uitgevoerd. Ook is het mogelijk om de tag opnieuw te schrijven als je bepaalde commando’s wilt aanpassen. Een paar voorbeelden van commando’s met hun grootte:

  • helderheid instellen, 9 bytes
  • rotatie instellen, 3 bytes
  • time-out beeldscherm bepalen, 4 bytes
  • bluetooth of wifi uitschakelen, 4 bytes
  • app naar keuze starten, 52 bytes

Dit is nog maar een kleine greep uit de commando’s die mogelijk zijn. Een goede app om deze commando’s te programmeren is Trigger. Ook zonder NFC-tag kan je zien welke commando’s mogelijk zijn om op een tag te zetten.

Heb ik NFC?

Het is makkelijk te achterhalen of je NFC hebt of niet. Via ‘instellingen en meer’ staat een optie om Android Beam in- of uit te schakelen. Apple heeft vanaf de iPhone 6 ook NFC toegevoegd aan hun smartphones, maar heeft dit alleen beschikbaar gemaakt voor Apple Pay. Andere ontwikkelaars kunnen niet gebruik maken van de mogelijkheden van NFC op een iPhone.

2. Draadloos opladen

Draadloos opladen, in het Engels wireless charging genoemd, kent een onstuimige periode. Vorig jaar was het met een opmars bezig want steeds meer dure smartphones boden er ondersteuning voor. In 2015 kwam er aan deze groei een einde.

De HTC One M9, LG G4, OnePlus 2, Moto X Style, Nexus 5X en Nexus 6P: allemaal hebben ze standaard geen draadloos opladen. Doordat smartphones steeds dunner worden gemaakt hebben veel fabrikanten ervoor gekozen om draadloos opladen niet toe te voegen. Bovendien, zo redeneren ze, is de opkomst van fast charging voldoende om het gebrek van draadloos opladen goed te maken.

Toch zijn er voldoende smartphones die wel over draadloos opladen beschikken. De Galaxy Note 5 & Edge +, BlackBerry Priv, Nexus 5 en Nexus 6 kunnen het allemaal wel. Aan de LG G3 en G4 is het simpel toe te voegen door een speciaal hoesje te kopen. Maar wat heb je aan draadloos opladen?

Voor- en nadelen

Het handige aan draadloos opladen is dat je je telefoon simpelweg op de lader neerlegt. Geen gedoe meer met stekkers in je telefoon pluggen, leg je telefoon op de oplader en dat is het. Makkelijker opladen kan niet. Vooral ‘s nachts draadloos opladen kan ontzettend handig zijn, zo hoef je niet meer te prutsen met kabeltjes. Bovendien zijn er ook diverse stijlvolle draadloze opladers beschikbaar die mooi op je bureau staan.

De nadelen zijn dat draadloos opladen relatief lang duurt, al is sinds de Note 5 en S6 Egde+ de introductie voor fast wireless charging begonnen. Deze laadt ongeveer 40 procent sneller op dan gewoon draadloos opladen, maar kan nog niet tippen aan quick charging waar veel fabrikanten mee zijn begonnen dit jaar.

Het hangt van de fabrikanten af of ze draadloos opladen toevoegen aan hun nieuwe generatie producten, want er zit nog genoeg rek in de technologie in de vorm van snel draadloos opladen. Daarnaast bieden ketens zoals de Ikea en StarBucks sinds dit jaar draadloze opladers in meubels en tafels aan. Als je een kopje koffie haalt leg je je telefoon even op tafel en hij wordt opgeladen. Makkelijk toch?

Kan ik ook draadloos opladen?

De achterliggende standaard van draadloos opladen is Qi. Deze standaard wordt het meest gebruikt. Als je opzoek gaat naar een draadloze oplader kan je het beste zoeken op “Qi wireless charging” voor jouw smartphone of tablet. Zo kom je er ook snel achter of je apparaat ondersteuning voor draadloos opladen biedt. In de specificaties wordt het veelal ook genoemd.

3. USB OTG

Bestanden worden steeds meer gestreamd. Dit kan behoorlijk in je databundel oplopen als je onderweg bent, dus dat is niet altijd een handige oplossing. Ook op vakantie kan je nog zoveel films kwijt willen op je interne geheugen van je smartphone of tablet, maar veel apparaten bieden geen ondersteuning meer voor een sd-kaart. Hierdoor moet je het meestal doen met 16GB of 32GB aan geheugen. Een oplossing voor dit ruimtegebrek is er in de vorm van USB On The Go, afgekort tot USB OTG. Hiermee sluit je een usb-stick aan op je apparaat.

Om van USB OTG gebruik te maken heb je een snoertje nodig met een micro-usb ingang en een usb uitgang. Sinds Android 6.0 Marshmallow zit standaard de mogelijkheid om deze bestanden die op de usb-stick staan te openen of af te spelen. Heb je een oudere Android-versie, dan heb je een app zoals ES File Explorer nodig om bij de bestanden te kunnen.

USB OTG is vooral handig als je geen langere tijd geen beschikking over internet hebt en grote bestanden kwijt wilt, zoals films. Hou er wel rekening mee dat je de usb-stick formatteert als Fat32, anders werkt het niet samen met Android. Het nadeel hiervan is dat bestanden groter dan 4GB niet kunnen worden afgespeeld.

Ondersteund mijn apparaat USB OTG?

Fabrikanten vermelden vaak niet of een apparaat ondersteuning heeft voor USB OTG, en ook op bij de specificaties ontbreekt het vaak. De beste manier om erachter te komen is simpelweg Googlen. Er zijn altijd technerds die het meteen testen. Daarnaast kan je ook een kabeltje kopen en het zelf testen. Een kabeltje is rond de 2 euro prima te krijgen.

Meer informatie

Ben je benieuwd welke tablets de meeste mogelijkheden hebben, waaronder NFC? Hierop kan je speciaal zoeken met onze uitgebreide tabletvergelijker voor Android tablets. Ook is er een uitgebreid artikel waarin Qi wireless charging wordt getest. Wil je ten slotte meer informatie over de soorten aansluitingen van een tablet, dan kan dit ook. Alle tips en adviezen vind je in onze tips en advies-sectie.

Reacties (0)