Xbox op E3 2019: Project Scarlett, Project xCloud en de Elite 2-controller

10 juni 2019 3 Minuten 0 Reacties
project-scarlett-xbox

Microsoft heeft tijdens zijn E3 2019-presentatie veel informatie vrijgegeven over Project Scarlett, Project xCloud en de nieuwe Elite 2. Scarlett wordt de nieuwe next-gen Xbox, xCloud is de gamestreamingdienst en de Elite 2 is de nieuwe uitgebreide en aanpasbare controller van Microsoft.

Project Scarlett: nieuwe generatie Xbox

Microsoft heeft meer informatie vrijgegeven over Project Scarlett, de volgende generatie Xbox-spelcomputer. Er zouden twee versies in ontwikkeling zijn (een opvolger van de Xbox One X en een opvolger van de One S), maar vooralsnog is alleen de One X-opvolger gepresenteerd. De console krijgt onder de motorkap een custom processor gebaseerd op AMDs Zen 2 en Radeon RDNA-architectuur en belooft dat Scarlett ongeveer vier keer zo krachtig is als de Xbox One X. Ook is er veel snellere gddr6-werkgeheugen aanwezig.

Project Scarlett moet straks 8k-gaming gaan aanbieden, met framerates die kunnen oploppen tot 120 frames per seconde (evenals ondersteuning voor wisselende framerates) en ondersteuning voor ray-tracing (een visuele techniek waarmee games er natuurlijker uit kunnen zien). Ook zal er een ssd aan boord zitten, waarmee games sneller geladen kunnen worden dan nu. Microsoft gebruikt de solid state drive ook als virtueel werkgeheugen: daardoor zouden de prestaties van de spelcomputer veertig keer zo goed kunnen worden.

Microsoft heeft nog niet laten zien hoe Project Scarlett eruitziet, zoals het bedrijf ook destijds deed met de eerste details van Project Scorpio (wat uiteindelijk de Xbox One X werd). Halo Infinite wordt straks een lanceringstitel. Sony heeft eerder ook al bekendgemaakt wat je ongeveer van de nieuwe console kunt verwachten. Lees daar hier en hier meer over.

Project xCloud verschijnt in oktober

Project xCloud is de gamestreamingdienst van het bedrijf, vergelijkbaar met PlayStation Now en Google Stadia. Microsoft heeft nu laten weten dat het later dit jaar mogelijk is om je complete Xbox One-gamebibliotheek te streamen naar een groot aantal apparaten. Dat geldt ook voor de games die je speelt via Xbox Game Pass. Je speelt de games met een draadloze controller die kan worden gekoppeld aan je Xbox, pc of mobiele apparaat. In oktober van dit jaar zal Microsoft een testperiode opzetten voor de streamingdienst.

De nieuwe Microsoft Xbox Elite 2-controller

Microsoft heeft tevens de nieuwe Elite-controller gepresenteerd, genaamd de Microsoft Elite Wireless Controller Series 2. Gamers kunnen met deze controller dan met de vorige versie, waar al heel wat mee mogelijk is. Zo kun je nu ook de gevoeligheid van de analoge knuppels aanpassen. De triggers aan de achterkant ondersteunen meerdere drukpunten, terwijl de bumpers (de twee schouderknoppen voorop) sneller ingedrukt kunnen worden. De peddels aan de achterkant en de analoge knuppels hebben verder kleine updates gekregen.

Daarnaast is er ondersteuning voor usb-c en bluetooth en kunnen gamers rekenen op een ingebouwde accu die tot veertig uur meegaat. De rubbere grip aan de onderkant loopt nu helemaal door. In de Verenigde Staten verschijnt deze accessoire in november, waar die 179,99 dollar gaat kosten. Het is nog niet bekend wanneer we de Elite 2-controller in Nederland kunnen verwachten en voor welke prijs.

Meer lezen?

Het meest recente overzicht van de beste games van begin 2019 vind je hier. Ons volgende overzicht verschijnt over ongeveer vier weken.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)