Xbox One X versus PlayStation 4 Pro: dit moet je weten

19 juni 2017 8 Minuten 3 Reacties
ps4-pro-xbox-one-x

Nu de Xbox One X en PlayStation 4 Pro allebei zijn gepresenteerd is het tijd om te kijken naar de verschillen tussen de twee consoles. De One X is de meest krachtige console die Microsoft heeft uitgebracht. En de PS4 Pro is de krachtigste console van concurrent Sony.

Xbox One X vs PlayStation 4 Pro

De Xbox One X is dan eindelijk in z’n geheel gepresenteerd door Microsoft. Daardoor kunnen we de console tegenover zijn grootste concurrent zetten: de PlayStation 4 Pro. Wat zijn precies de verschillen en welke console past het beste bij jou? Op die eerste vraag krijg je sowieso het antwoord in dit artikel en hopelijk kan het ook helpen bij de tweede vraag; maar dat antwoord zul je uiteindelijk zelf moeten formuleren. In veel gevallen komt die beslissing neer op welke games je tof vindt of in hoeverre grafische kwaliteit belangrijk is.

De PlayStation 4 Pro is, wanneer de Xbox One X op de markt komt, alweer een jaar beschikbaar en heeft dus een voorsprong kunnen opbouwen. Hoeveel Pro-modellen er zijn verkocht, heeft Sony niet bekendgemaakt, dus we weten niet hoe goed de console presteert. Microsoft heeft in een interview echter aangegeven dat de PlayStation 4 Pro geen echte concurrent is voor de One X, aangezien de console geen native 4K-ondersteuning voor games heeft. Microsoft zet die PS4 Pro daarom liever tegenover de Xbox One S.

Verschillen tussen de PlayStations en Xbox’en

Op Homecinema Magazine hebben we al eerder artikelen geschreven over de verschillende PlayStation- en Xbox-modellen. In dit uitgebreide achtergrondartikel lees je alles over de verschillen tussen de PlayStation 4, PlayStation 4 Slim en de PlayStation 4 Pro, terwijl je in dit uitgebreide achtergrondartikel alles kunt lezen over de verschillen tussen de Xbox One, Xbox One S en Xbox One X.

Xbox One X vs PlayStation 4 Pro: hardware

Het is geen geheim dat Microsoft inderdaad de krachtigste spelcomputer heeft van dit moment. De Xbox One X heeft meer grafische kwaliteit te bieden dan de PlayStation 4 Pro. Dat is ook niet heel vreemd, aangezien de One X langer in ontwikkeling is geweest. De One X heeft een snellere processor, een krachtige gpu (graphics processing unit) en meer werkgeheugen. Ook beschikt Microsofts nieuwste over zes teraflops aan kracht, terwijl de PS4 Pro over 4,2 beschikt. Voor beiden geen slechte cijfers, maar de One X is aanzienlijk sterker.

Een hoger aantal teraflops betekent dat een computer of console snel betere en mooiere beelden kan weergeven. Als het iets technischer wordt, dan staat het gelijk aan de rekenkracht van het apparaat. Hoe hoger de rekenkracht, hoe meer polygonen (waar een game uit bestaat) een computer per seconde kan weergeven. Zes teraflops betekent in dit geval dat er zes biljoen polygonen per seconde kunnen worden weergeven. En hoe meer polygonen in beeld, hoe groter het detail kan zijn — zeker in een strijd met 4K-content is dat van belang.

Het verschil in werkgeheugen is op papier ook aanzienlijk groot: de Xbox One X beschikt over 12 GB aan DDR5-ram (die afkorting laat zien dat het werkgeheugen van hogere kwaliteit is), terwijl de PS4 Pro beschikt over 8 GB aan DDR5-werkgeheugen en 1 GB aan DDR3-werkgeheugen (die laatste gigabyte wordt gebruikt voor achtergrondprocessen tijdens het gamen). Nogmaals: op papier heeft Microsoft dus de sterkste spelcomputer van dit moment, maar specificaties vertellen niet het complete verhaal. Daar zijn ontwikkelaars voor.

Het wachten is nu op de directe vergelijkingen van dezelfde games op beide spelcomputers. Het is vooralsnog moeilijk te zeggen wat die extra ruwe kracht in de Xbox One X gaat betekenen voor multiplatform videogames. We weten nog niet wat het verschil in grafische kwaliteit of snelheid zal zijn. Onder de streep claimen beide consoleboeren dat hun spelcomputer geschikt is voor 4K HDR gaming en als we alleen naar die uitspraak kijken, dan is het op moment van schrijven moeilijk te zeggen of de One X die honderd euro extra waard is.

Xbox One X vs PlayStation 4 Pro: games

Uiteindelijk zeggen specificaties dus niet alles over een spelcomputer, maar ze kunnen je wel een eind op weg helpen. Het zijn straks de games die de doorslaggevende factor worden van je beslissing voor een specifieke console te gaan, wanneer je moet kiezen tussen beide platformen. Microsoft scoort aanzienlijk slechter op het gebied van exclusieve titels en heeft tijdens gamebeurs E3, in 2017, weinig exclusives laten zien. Naast wat indie titels, komen onder meer Crackdown 3, PlayerUnknown’s Battlegrounds en Forza Motorsport 7 naar de One X.

Sony doet het dus veel, maar dan ook echt veel beter (wanneer je ervan uitgaat dat exclusieve titels goed zijn voor de industrie). PS4 Pro-eigenaars kunnen uitkijken naar God of War 4, The Last of Us II, Uncharted: The Lost Legacy, Death Stranding, Detroit: Become Human, Days Gone en Insomniacs Spider-Man-game, om er maar een paar te noemen. Microsoft heeft dus nog een lange weg te gaan wil het de massa overtuigen van zijn 4K-spelcomputer. Gelukkig werken ook third party developers aan games die in 4K gespeeld kunnen worden.

Dat gezegd hebbende kun je je hardop afvragen of exclusieve titels nog iets van deze tijd zijn. Platformhouders zorgen ervoor dat ze een doorslaggevende factor zijn voor de keuze voor een console, maar het zijn de gamers die vaak achter het net vissen. Niet iedereen kan twee consoles (of meer, met deze mid-cycle releases) kopen. En uiteindelijk wil je als spelontwikkelaar dat je game zo veel mogelijk mensen bereikt. Achterhaald concept of niet: voorlopig moeten we het er nog mee doen, of we daar nu achterstaan of niet.

Xbox One X vs PlayStation 4 Pro: verschillen en overeenkomsten

Xbox One X PlayStation 4 Pro
 Opslaggeheugen 1 TB 1 TB
 Optische drive 4K Ultra HD Blu-ray  Blu-ray
 Ondersteuning voor 4K Ja Ja
 Ondersteuning voor HDR HDR10 HDR10
 Aansluitingen 3 x usb 3.0, hdmi (in), hdmi (out), infrarood, optische audio  3 x usb 3.1, aux, hdmi (out), optische audio

Prijs en beschikbaarheid

De PlayStation 4 Pro is nu beschikbaar voor een prijs van (vaak) iets onder de 400 euro. De Xbox One X zal vanaf 7 november te koop zijn in Nederland, voor een prijs van 499 euro.

Haal meer uit je spelcomputers

We houden op Homecinema Magazine de huidige generatie spelcomputers goed in de gaten, niet in de laatste plaats omdat ze een centrale rol in een opstelling kunnen vervullen. Maar ze kunnen ook meer en bieden vaak opties aan waar je wellicht niet alles van af weet. Daarom hebben we hieronder nog enkele artikelen verzameld die je ook zou kunnen lezen om meer uit je consoles te halen.

Meer over Xbox One

Games verplaatsen van Xbox One naar Xbox One S: zo werkt het
Series en films streamen naar je Xbox One: zo werkt het
Harde schijf aansluiten op je Xbox One: zo werkt het (lees ook vooral de reacties door wanneer je achteraf nog vragen hebt)

Meer over PlayStation 4

Review: Sony PlayStation 4 Pro
Review: Sony PlayStation VR voor de Sony PlayStation 4
PlayStation 4 Pro instellen: hier moet je op letten
Series en films streamen naar je PlayStation 4: zo werkt het
Spotify op je PlayStation: zo werkt het

Meer over de Nintendo Switch

Review: Nintendo Switch – hybride spelcomputer voor thuis en onderweg
Nintendo Switch: alles dat je over de console moet weten

Reacties (3)