‘SoundCloud en Universal sluiten licentiedeal’

17 augustus 2015 1 Minuut 0 Reacties
Soundcloud Sonos

Naar verluidt zijn SoundCloud en Universal een licentiedeal overeengekomen, zodat SoundCloud muziek van Universal mag streamen. Beide bedrijven hebben hier nog niets over naar buiten gebracht, maar het zou geen vreemde ontwikkeling zijn.

SoundCloud en Universal gaan in zee met elkaar

Het schijnt dat SoundCloud een deal heeft gesloten met de Universal Music Group, zodat SoundCloud het recht heeft om de muziek van die platenmaatschappij af te laten spelen via de nog op te zetten muziekstreamingdienst van het bedrijf. Deze deal schijnt het resultaat te zijn van maandenlange onderhandelingen, waar Universal beter uit schijnt gekomen te zijn dan SoundCloud. Dat kan mogelijk verklaren waarom SoundCloud de laatste paar weken wat materiaal verwijderd heeft – materiaal waar copyrightclaims op afkwam.

Sinds vorig jaar stelt SoundCloud grote platenlabels in staat om drie dingen te doen met nummers die op één of andere manier inbreuk doen op het copywright van een nummer. Ze kunnen ervoor kiezen om het geluid uit te zetten, de track offline te halen of er reclame bij te plaatsen, zodat de labels geldt verdienen aan het werk (bijvoorbeeld remixes) van de mensen die het nummer geplaatst hebben. Sinds de lancering van dit programma betaalt de dienst 166 duizend dollar per maand aan rechthebbenden en stijgen de reclame-inkomsten.

Naast Universal Music Group hebben ook indie labels zoals Merlin Group en andere grote muzieklabels, zoals Warner Music Group een soortgelijke deal met SoundCloud gesloten. Sony houdt zich er echter van afstandelijk: zo ver zelfs, dat het label zijn muziek van de dienst heeft afgehaald. En daar waar Warner nog zo’n vijf procent aan aandelen heeft gekregen, blijkt nu dat Universal meer dan dat wilde en ook gekregen heeft. Ondertussen hebben we ook nog de geruchten dat SoundCloud een eigen muziekstreamingdienst wil oprichten.

Maar op dit moment geldt vooral voor de grote platenmaatschappijen dat wanneer je ze niet kunt stoppen en verslaan, je maar beter met ze mee kunt doen en van binnenuit probeert te sturen. Want: if you can’t beat them, join them.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)