Review: Blackmagic Design Ursa Broadcast G2 ‘Zwitsers videozakmes voor in de studio en het veld’

25 oktober 2022 7 Minuten 0 Reacties
Usa Broadcast G2_6
FWD award

De Blackmagic Ursa Broadcast G2 is een soort Zwitsers videozakmes voor de (semi)professionele videomaker met een beperkt budget. Maximaal 6K met de 35 mm Supersensor om te zetten in hoogwaardig 4K UHD en amorf. Verwisselbare objectieven Canon EF, B4 en optioneel ook PL- en F-vatting. Blackmagic zelf prijst de G2 aan voor live studiowerk, broadcast-productie en als digitale cinecamera.

De term broadcast heeft voor de amateur al gauw de klank van moeilijk te bedienen, complex qua uitvoering, duur en zwaar. In geval van de Blackmagic Ursa Broadcast G2 valt dat eigenlijk best mee. Uiteraard geen camcorder voor de beginner doch het is in slechts enkele dagen te leren hoe je het meest uit deze camera haalt. Complex kan de videomaker beter vertalen naar veelzijdig. Je kunt Ursa Broadcast G2 geheel op eigen maat en smaak aankleden met verwisselbare objectieven, viewers (EVF en monitor), externe microfoons, SSD-drives, handgrepen en accupacks plus eventuele videolampjes.

Van echt ‘duur’ kan men met een bodyprijs van rond de € 4.000,- niet spreken. De rest hangt af van de gekozen objectieven en accessoires. En zwaar vormt een relatief probleem. In de eerste instantie zien wij deze broadcast-camcorder een voorname rol spelen in de studio of elders op statief. Met de juiste handgrepen en/of zwaardere gimbal kan de gebruiker er best mee uit de hand of van de schouder videofilmen.

Concept

In feite is de Blackmagic Ursa Broadcast G2 een geslaagd huwelijk tussen de Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K en de Ursa Mini Pro 4.6K. Dezelfde 23.10 mm x 12.99 mm beeldsensor, idem cropfactor, 15 stops dynamisch bereik en een  6144 x 3456 (6K) tot 50 fps resolutie. Alleen gebruikt de G2 de instelling Gain in plaats van ISO zoals wel meer gebruikelijk in de broadcast-wereld.
Zulks geeft al aan dat deze camcorder meerdere potenties in zich heeft. Wij noemden al de toepassing als studiocamera maar ook bij live productie en cineshots staat deze camera zijn mannetje! Een ander voordeel is dat je de met de Ursa Broadcast G2 geschoten beelden naadloos (zonder onderling verschil) kunt uitwisselen met die van de Ursa Minor en Pocket Cinema Camera. Centraal staat de hoge masterkwaliteit in 6K die de producer vervolgens benut om de hoogst mogelijke 4K (UHD en Cine) als eindproduct te genereren.
Zoals gebruikelijk bestaat het Blackmagic Ursa Broadcast G2-model uit een robuuste body met S 35 mm supersensor en AV-elektronica. Hierop bevestig je de objectieven, zoeker, microfoons, opslagmedia accu’s en andere benodigde accessoires. Bij de verwisselbare objectieven kan je kiezen uit de lensvattingen Canon EF en B4 plus optioneel PL en F (Fujinon). Met name bij Fujinon vallen er erg hoge optische resultaten te behalen. Kortom, een ware ‘zwaan kleef aan’ die je zelf geheel op maat configureert voor de desbetreffende opnametoepassing.
Wat maakt de G2 nu broadcast? Dat zijn de specificaties SDI Input, SDI Output, SDI Monitor Output en SDI Rates van 1.5G, 3G, 6G, and 12G. Natuurlijk 2 x XLR inputs omschakelbaar tussen mic, line, en AES digital audio. Daarnaast beschikt deze G2 over Referentie Inputs voor Tri-Sync, Black Burst en Tijdcode. Verder noemen wij het ondersteunen van headsets voor talkback, 12-pis Hirose Broadcast objectiefcorrectie en in-camera correctie voor color fringing in combinatie met compatibele broadcast-lenzen. Allen min of meer een must bij multicamera broadcast-productie. Er is draadloze bluetooth control aanwezig. Qua geluid valt er niets op aan te merken. Zeker in combinatie met goede externe XLR-microfoons en shockmount.

S 35 mm beeldsensor en formaten

Blackmagic koos bij de Ursa Broadcast G2 voor de Super 35 mm sensor. Dat is weliswaar geen fullframe echter wel een hoogwaardige camerasensor qua resolutie, dynamisch bereik en lichtgevoeligheid. Meer is vaak niet nodig en het kost ook een flink stuk minder. De natuurlijke kleurweergave (5 colour science), resolutie, scherpte, contrast en beeldruis staan op hoog niveau. De geboden scherpte, de lichtgevoeligheid  en het dynamisch bereik springen er echt uit. Het ruizen en het gebrek aan beeld/lensfouten staan eveneens op broadcast-niveau. Bij de aanpak van bewegingsonscherpte en beeldstabilisatie scoort de G2 gemiddeld.
Deze camcorder biedt ten opzichte van zijn URSA-voorgangers en familieleden een aantal interessante extra digitale videoformaten. De Pocket Cinema Camera 6K heeft de keuze uit  Blackmagic RAW of ProRes. De URSA Broadcast G2 voorziet tevens in Blackmagic RAW, ProRes, H.265, en H.264. H.264 is gelimiteerd tot 1080 HD recording en bij H.265 en ProRes is de limiet UHD (3840 x 2160) recording. De meest gunstige formaatkracht ligt besloten in het eigen Blackmagic RAW-formaat. Onder meer 6K, 4K Cine en amorf. Dat is even wennen en valt uitstekend te verwerken en bewerken (postproduction) in het NLE-pakket DaVinci Resolve Studio. Dat montagepakket wordt gratis meegeleverd. De opslag kan op snelle SD-kaarten en bij voorkeur op een SSD-drive.

Bedieningsgemak en ergonomie

De Blackmagic Ursa Broadcast G2 weegt kaal bijna 4 kg. Op statief is dat een veertje maar bij enige tijd er mee rondwandelen doet zich dat qua gewicht na enige tijd best voelen. Aanbevolen zijn dan een schoudersteun, gimbal en aanvullende handgrepen. Dan kan je er echt vloeiend mee uit de hand schieten. Voor de geoefende cameraman/vrouw zal dit doorgaans geen probleem zijn. Echter niet voor de beginner die een automatisch en lichtgewicht camcorder ambieert.
Zoals vele Pro-collega’s werkt de G2 bijna geheel handmatig. Je kunt er wel motor- of servo-zooms (onder andere van Canon) en andere motorische hulpmiddelen op bevestigen. Dat gaat best goed met ondersteuning van push-knoppen op de G2-body. Eveneens handmatige of servo-bediening van de IRIS (het diafragma).
Over de verschillende bedieningsknoppen en instelmenu’s zijn wij goed te spreken. Duidelijk leesbaar, overzichtelijk en behoorlijk intuïtief. Er is een 4 inch LCD-touchscreen om het allemaal te selecteren en activeren aan boord. Er zijn drie ingebouwde ND-filters voor 2, 4 en 6 stops.

Gain en dual-native ISO

Zoals gezegd spreekt Blackmagic bij de G2 van Gain in plaats van ISO voor het instellen van de lichtgevoeligheid. Welke naam je het beestje ook geeft de kern van het omgaan met de juiste bijpassende lichtgevoeligheid voor het te schieten onderwerp of scene berust op de dual-native ISO. In de opnamepraktijk gaat het daarbij om 0 dB and 18 dB aan Gain oftewel  400/3200 ISO. De camera of de gebruiker kiezen de gewenste gevoeligheid. In ieder geval ook bij slecht licht een videoplaatje om te zoenen. Fraaie kleuren en nauwelijks ruis met beeldscherpte boven verwachting.

 

Praktijk en conclusie

De Blackmagic Ursa Broadcast G2 is duidelijk bedoeld voor de gevorderde en veeleisende videomaker. Die krijgt inderdaad een Zwitsers videozakmes met alle (op te tuigen) accessoires en gewoon goed presterend in tal van opnamesituaties. De drie hoofdcategorieën in deze zijn live studio, broadcast productie en cine. Aanvullend zijn er eigen Luts (industrienorm 17 en 33 punts 3D) voor filmische loop op maat. De framerates dekken 24 tot 60 fps.
Zoals gebruikelijk loopt het best gunstige prijskaartje navenant op met het selecteren van aanvullende accessoires. In ieder geval raden wij de EVF-zoeker, externe microfoons met een schokvrije mount en een SSD-opslag aan. Voor het gebruik buiten de studio de schoudersteun of een gimbal en handgrepen. Dan heb je voor deze prijsklasse een top 6K camcorder in handen. Als het even kan in Blackmagic RAW opnemen en met DaVinci Resolve Studio 18.X bewerken.

Prijzen & Info
Blackmagic Design Ursa Broadcast G2 (body) € 3.999,- www.blackmagicdesign.com

Reacties (0)