Wat is het verschil tussen THX Select 2 en THX Ultra 2?

13 mei 2013 4 Minuten 0 Reacties
THX-Onkyo-receiver

THX is een bekende en veelvoorkomende term in zowel bioscopen als thuisbioscopen. We hebben in het overzicht van surround audioformaten al stilgestaan bij de algemene definitie van THX maar er zijn twee specifieke certificaten die wat meer aandacht verdienen; THX Ultra 2 en THX Select 2.

Wat is THX?

Diegenen die THX nog niet kennen in de context van home cinema systemen hebben de term vast wel eens voorbij zien komen in de bioscoop of het logo teruggezien op dvd’s of Blu-ray discs. THX is echter in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen surround audioformaat maar keurmerk (ook wel certificaat genoemd) voor audio- en/of videokwaliteit, uitgegeven door Lucasfilm. Voor wat betreft home cinema apparatuur betekent dit dat apparatuur met het THX logo voldoet aan een specifiek pakket aan eisen en standaarden dat door Lucasfilm is samengesteld en een zo optimaal mogelijke audio- en/of videokwaliteit garandeert.

THX Ultra 2 en THX Select 2

Op tv’s zien we steeds vaker een beeldmodus die THX gecertificeerd is, wat inhoudt dat de beeldweergave en instellingen in deze modus voldoen aan de hoge eisen van het bedrijf en er dus een waarheidsgetrouw en optimaal beeld weergegeven wordt. Voor receivers en luidsprekers worden de THX Ultra en THX Select certificaten gebruikt. Deze zijn een aantal jaar geleden geïntroduceerd en in de tussentijd is er op het gebied van home cinema een hoop veranderd. THX Ultra 2 en THX Select 2 zijn daarom in het leven geroepen en stellen nog hogere eisen aan apparatuur.

Lucasfilm wil naar eigen zeggen consumenten adviseren bij de aanschaf van een home cinema systeem door certificaten uit te delen aan speakers en receivers die goede prestaties bieden. De juiste componenten zijn echter maar een onderdeel van een optimaal systeem. Andere belangrijke onderdelen zijn de plaatsing, de kalibratie en hoe de grootte en akoestiek van de kamer de prestaties beïnvloeden. Om de beste speakers en receivers bij jouw situatie en wensen te zoeken heeft THX verschillende categorieën in het leven geroepen.

THX Select 2

Receivers (sinds 2009) en luidsprekers die een THX Select 2 certificaat hebben kunnen een optimale home cinema ervaring verzorgen in ruimten van ongeveer 56 kubieke meter, met een kijkafstand van 3 tot 3.5 meter tot het scherm.

THX Ultra 2

Producten, waaronder receivers en luidsprekers, die een THX Ultra 2 certificaat hebben kunnen een optimale home cinema ervaring verzorgen in ruimten van ongeveer 85 kubieke meter, met een kijkafstand van minimaal 3.5 meter tot het scherm.

THX Ultra 2 Plus en THX Select 2 Plus

Lucasfilm gaat echter nog een stapje verder voor een optimale audioweergave en heeft het Reference Level programma ontwikkeld. Het Reference Level houdt in dat THX gecertificeerde receivers waarbij het volume op ‘o’ staat een audioweergave bieden exact zoals deze bedoeld is door de filmmaker. Receivers met Reference Level hebben het certificaat THX Select 2 Plus of THX Ultra 2 Plus gekregen.

THX I/S Plus

Er is ook een certificaat voor alles-in-één home cinema systemen (receiver met speakers) met de naam THX I/S Plus. Dit certificaat geeft aan dat het systeem voldoende vermogen heeft om een kleine ruimte met een kijkafstand van 1.8 tot 2.4 meter te voorzien van een optimaal geluid.

Het verschil

Uit bovenstaande wordt duidelijk dat het verschil tussen de twee certificaten te maken heeft met de grootte van de ruimte waarin het home cinema systeem geplaatst is. Aan componenten die een THX Ultra 2 certificaat krijgen en dus geschikt zijn voor grotere ruimten worden dus ook hogere eisen gesteld. Zo zijn worden dipolen surround luidsprekers aangeraden voor THX Select 2 systemen maar zijn ze verplicht voor THX Ultra 2 systemen. Ook hoeven Select 2 receivers minder vermogen te hebben dan Ultra 2 receivers.

Theoretisch gezien zou in een home cinema ruimte van zo’n 56 kubieke meter een THX Select 2 systeem dezelfde prestaties moeten leveren (aan dezelfde standaarden moeten voldoen) als een THX Ultra 2 systeem.

Is een THX certificaat belangrijk?

Dit is een vraag die we vaak krijgen en het antwoord erop is niet eenvoudig of eenduidig. Als je er veel waarde aan hecht en op zoek gaat naar alleen maar componenten die aan alle eisen van THX voldoen dan kun je uiteindelijk een systeem hebben dat net wat betere prestaties biedt dan wanneer je dit niet zou doen. Dit is echter absoluut geen garantie. Je bent er wel nagenoeg zeker van dat de verschillende componenten zo optimaal mogelijk samenwerken.

Meer informatie

Voor meer informatie over surround formaten, receivers, luidsprekers en aankoop adviezen kun je terecht in onze Home cinema Informatie Gids. Ook kun je direct meer lezen via onderstaande links.

Wat is het verschil tussen Dolby True HD en DTS-HD Master Audio?
Wat is DTS Neo:X en hoe werkt het?
Een 5.1- of 7.1-kanaals home cinema receiver: Wat is de beste keuze?

Hoe kun je luidsprekers in je home cinema systeem het beste plaatsen?

Reacties (0)