Review: Zappiti Pro 4K HDR – allemansvriend voor filmverzamelaars

09 september 2020 + 10 minuten 3 Reacties
zappito-pro-new

De Zappiti Pro 4K HDR is niet zo maar een mediaspeler. Is streamen niet jouw ding, en zweer je bij je eigen filmverzameling, dan heeft deze speler bijna alles wat je mogelijk nodig kunt hebben. Blader op allerlei manieren door je verzameling en geniet van het knappe beeld.

Zappiti Pro 4K HDR – specificaties

  • Wat: Zappiti Pro 4K HDR-mediaspeler
  • Aansluitingen: 2x HDMI (1x v2.0, 1x v1.4 (audio), 1x composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 1x coaxiaal digitaal uit, 3x USB 2.0, 1x USB 3.0, 1x USB-C, 1x hoofdtelefoon, 1x HDMI ingang, 1x Zero Signal, 1x netwerk (1 Gbps)
  • Extra’s: HDR10, WiFi (802.11b/g/n/ac) ingebouwd, Bluetooth 4.0, Android (6), USB/DLNA/netwerk-mediaspeler, Dual HDD rack, Airplay
  • Afmetingen: 430 x 330 x 85 mm
  • Gewicht: 7,5 kg
  • Verbruik: 45 watt
  • Adviesprijs: 799 euro

Zappiti Pro 4K HDR – Design

Deze speler heeft alle uiterlijke kenmerken van een high-end model. De afwerking is absoluut top. Het zwarte, geborsteld metalen chassis, de hoekige afwerking, het indrukwekkend gewicht, alles wijst op kwaliteit.

Het 3mm dikke metalen topcover is ruim sterk genoeg om een ander apparaat op de speler te plaatsen. Er is geen display aan de voorzijde, maar wel twee USB-poorten en een hoofdtelefoonaansluiting. Achter de centrale klep schuilt nog een verrassing.

Neen, geen ingebouwde Blu-ray-speler, maar wel plaats voor twee 3,5 inch hot-swappable SATA harde schijven. De speler ondersteunt tot maximum 32TB interne opslag, daar kan je heel wat films op kwijt. De schijven zijn uiteraard niet bijgeleverd, die moet je zelf voorzien. De speler gebruikt geen ventilator, maar passieve koeling, dus hij is muisstil.

De Zappiti wordt geleverd met twee WiFi-antennes, een ethernetkabel, een HDMI-kabel én een IR-verlenger.

Zappiti Pro 4K HDR – Aansluitingen

Een hele rits aansluitingen op de achterzijde. Een HDMI2.0-aansluiting (video en audio) en een HDMI 1.4-aansluiting (audio). Die combinatie kennen we van op de meeste UHD Blu-ray-spelers. Indien je aansluit op de tv gebruik je de HDMI 2.0 uitgang. Indien je audio naar een soundbar of AV-receiver wenst te sturen, dan gebruik je daarvoor de HDMI 1.4 uitgang. Dat is ideaal voor oudere audio-oplossingen die bijvoorbeeld geen HDR kunnen doorgeven. Er is ook een HDMI-ingang voorzien, die kan je gebruiken om een PiP (Picture in Picture) op het scherm te zetten, of om dat signaal op te nemen (al mag het wel niet HDCP beschermd zijn, wat voor heel wat bronnen wel het geval zal zijn).

USB-aansluitingen zijn er bij de vleet: 2x USB 2.0 vooraan, 1x USB 2.0, 1x USB 3.0 en 1x USB-C achteraan. Verder vinden we een composiet video uitgang, stereo cinch uitgang, optische en coaxiale digitale audio uitgang. De netwerkaansluiting is een gigabit aansluiting, en er zijn twee connectoren voor de (bijgeleverde) WiFi-antennes. De Zero-signal cinch aansluiting kan je verbinden met een vrije cinch-connector op je AV-receiver om grondlussen te vermijden.

Tot slot is er nog een IR-extender uitgang. De extender is ook bijgeleverd, dus de speler kan indien gewenst in een kast.

Zappiti Pro 4K HDR – Installatie

De installatie verliep vlot, maar behelst iets meer dan eenvoudig de speler aansluiten. Wanneer de speler voor het eerst opstart moet je eerst een aantal updates uitvoeren. Gelukkig levert Zappiti een goede gebruikershandleiding, en een extra pagina (weliswaar enkel in het Frans) die aanduidt hoe je de updates moet doen. Moest dat niet onmiddellijk lukken, ga dan even in de apps kijken. Er is een app voor het updaten van de systeemsoftware, en een andere (Zappiti Service) voor het updaten van de Zappiti Apps. Laat ze allebei hun werk doen voor je verder gaat.

Nu je toch in de Zappiti Service app bent, kan je in best ook even in de video-instellingen kijken. Je hebt de keuze tussen ‘Force resolution’ of ‘Direct Output’. In het eerste geval verplicht je de speler om alles te scalen naar een bepaalde resolutie. De betere optie zo lijkt ons, is Direct Output. De speler zal je bestand dan uitvoeren in de resolutie van het bestand, tenminste als dat een gestandardiseerde out put is. Concreet, als je 1280×544 aanlevert (gecropte langspeelfilm in 720p24), zal de speler geen 720p uitvoeren maar 1080p24. Toch blijft dat beter dan een bepaalde resolutie te forceren. Wie een dergelijke prijzige speler koopt, heeft vermoedelijk ook een recente tv. En al mag de upscaling van de Zappiti dan wel prima zijn, de tv zal het nog steeds beter doen én je hebt op de tv meer controle over het proces.

De instellingen staan helaas ook verspreid op twee verschillende plaatsen. Een ander deel van de instellingen vind je in de Android settings. Voor beeld laat je alle helderheid, contrast en andere zaken ongemoeid, dat pas je beter aan op de tv.

De geluidsinstellingen vind je onder ‘Sound & Notification’. De HDMI-output kan je op Auto laten staan, of als je zeker bent dat je tv of AV-receiver alles aankan, selecteert dan ‘RAW’ (voor bitstream).

Zappiti Pro 4K HDR – Gebruiksgemak

De speler is gebaseerd op het Android platform en gebruikt de Realtek RTD1295 chipset met een quad-core ARM Cortex-A53 en Mali-T820 GPU, 2GB RAM en 16GB interne opslag. Door de menu’s gaan en in gebruik is hij vrij responsief, maar hij voelt iets minder vlot aan dan de meeste smart tv’s. De belangrijkste gebruikservaring zit echter in de Zappiti Videospeler, Explorer en Muziekspeler. Daar komen we zodadelijk op terug.

Afstandsbediening

De afstandsbediening is een lange, vrij traditionele zapper die in tegenstelling tot de speler toch wat minder pro aanvoelt. De plastic remote heeft rubberen toetsen die nogal veel druk eisen voor je werkelijk de toets indrukt. De afstandsbediening is verlicht, een prima idee, maar de verlichting mocht iets helderder.

De layout is bijzonder matig. De afspeeltoetsen staan rechts boven de d-pad, niet de natuurlijke plaats waar je ze voor een speler zou verwachten, en zijn wat vreemd gerangschikt. Die toetsen zouden voor een speler veel prominenter, groter en duidelijker moeten zijn. Onder de d-pad staan dan weer grote volume en programma-toetsen. Die laatsten gebruik je om de video 10 sec vooruit of terug te spoelen. Toch hadden we op die plaats liever de afspeeltoetsen gehad. Er zijn aparte toetsen om de Zappiti Videospeler en de Explorer op te starten, dat is wel een prima keuze.  Bovenaan is een set programmeerbare toetsen om de tv te bedienen.

Tot slot is er ook een muisfunctie, de cursor verschijnt als je op het pijltje rechts boven de d-pad klikt. Helaas, het is geen ‘airmouse’ die je beweegt door de remote te bewegen. Je kunt de cursor enkel besturen door op de pijltjestoetsen te drukken, en dat is vreselijk onpraktisch. Wie een muis wil kan beter een Bluetooth muis aansluiten.

Functies

Omdat de speler gebaseerd is op het Android-platform (v6) heb je toegang tot de Google Play Store. Ook de alternatieve Aptoide store is beschikbaar. Maar wie zijn speler denkt uit te breiden met allerlei streaming-apps moeten we teleurstellen. De Netflix-app is niet te vinden in de Google Play Store, en de versie uit de Aptoide store is niet alleen lastig in gebruik, hij levert ook maximaal SD-kwaliteit. De Youtube versie uit Aptoide geeft je geen HDR en de Play Store versie is zonder een muis bijna onbruikbaar. Kortom, ja je kan extra apps installeren, maar je gaat er beter van uit dat de focus ligt op de mediaspelerfunctie van de Zappiti.

Die mediaspeler is in essentie een variant van het bekende Kodi of Plex. Het is met andere woorden geen ordinaire mediaspeler, maar een heuse mediabibliotheek. Maar in tegenstelling tot bij Plex en Kodi moet je geen serversoftware binnen je eigen netwerk draaien. Wie voor de eerste keer opstart moet een Zappiti-account aanmaken. Die account is jouw toegang tot de Cloud-server van Zappiti.

Vervolgens geef je aan waar al je films staan. Dat kan op lokale media zijn (USB of SATA disk), of op een SMB-share ergens op je netwerk. Met Zappiti-share kan je ook aan de bestanden die op een andere Zappiti-speler in je netwerk staan. Uiteraard moet je voor correcte organisatie en naamgeving zorgen. Dat is bij andere mediabibliotheken ook het geval (zie bijvoorbeeld hier voor onze Plex workshop). De Zappiti server probeert vervolgens al je films te identificeren. Dat lukte bij onze 200+ films voor alles behalve 7 gevallen, die we vervolgens manueel konden identificeren. Ook tv-reeksen kan je aanbrengen.

Vervolgens kan je op allerlei manieren door je collectie bladeren en zoeken. Op genre bijvoorbeeld, op naam, of je kunt zoeken naar een acteur of regisseur. Bij het identificeren herkent Zappiti ook films die in een reeks thuishoren, zoals James Bond, Star Wars of Harry Potter. Zo vind je in een klik al die films terug. Natuurlijk kan je films ook markeren als (on)gezien, zodat je snel terug vindt wat je nog moet kijken.

Wie liever op zijn smartphone door zijn collectie bladert kan de Zappiti Video app installeren. De interface is identiek aan die op de speler. Je kan er bovendien ook een virtuele remote voor de speler van maken.

Alhoewel de Zappiti ook een zeer capabele muziekspeler is, kan je voor je muziekcollectie geen database aanmaken zoals voor je films. Je kunt uiteraard wel door al je folders bladeren en de muziek afspelen, maar de mooie grafische interface die je voor films en tv-reeksen hebt ontbreekt dan wel.

Zappiti Pro 4K HDR – Beeld- en geluidskwaliteit

De Zappiti mediaspeler kan werkelijk bijna alle formaten spelen. We geven hier het volledige overzicht:

  • Video Codecs: HEVC, H.265, x265 (up to Main10 Level 6.1 High 60p in 4K), MVC, AVC, MPEG-2, MPEG-4, VC-1, H.264/x.264 (up to 60p in Full HD and 24p/20 Mbps in 4K), FLV, AVS, XVID, DIVX (from version 4), Sorenson Spark L70, VP9 HW (up to 4K 60p) ; ultra high bitrate support (up to 400 Mbit/s in HEVC 4K).
  • Video File Formats: UHD ISO, 3D BD ISO, BD ISO, BDMV, MKV, MKV 3D, MK3D, MPEG-TS, MPEG-PS, MPEG, MPE, MPG, TS, TP, M2TS, VOB, AVI, MOV, MP4, QT, WebM, DVD-ISO, VIDEO_TS, RMVB, RM, DAT, VOB, 3GP, FLV, DAT, AVCHD 2.0 (AVCHD 3D, AVHD Progressive).
  • Audio Codecs: AC-3 / Dolby Digital, EAC3, Dolby TrueHD, Dolby Atmos, DTS, DTS-HD, DTS:X, MPEG, MP3, ALAC, APE, M4A, AIFF, WAV, VSELP, FLAC (2.0 and 5.1), AAC, AAC-LC, HEAAC, HE-AAC v2, AMR-NB, OGG (Ogg/Vorbis), RA_COOK, LPCM, PCM, ADPCM, FLA, MQA; lossless and audiophiles formats support (up to 24-bit / 192 kHz).

Wie zijn schijven ript kan dus ook de volledige interactieve menu’s van de schijf blijven gebruiken. Al moeten we daar wel bij zeggen dat je dat best enkel doet met een bedraad netwerk om de wachttijden niet zinloos lang te maken. Ook de meeste ondertitelformaten vormen geen enkel probleem.

De beeldkwaliteit van de speler is uitstekend, ook als je hem laat upscalen naar 4K. Dat de speler ook de framerate van de bronbestanden correct respecteert is een belangrijk voordeel. Zo kan je eventueel vertrouwen op de instellingen van de tv om het beste detail naar boven te halen in snel bewegende beelden. Zet in de Android isntellingen Deep Color, Color Space en HDMI range best op Auto, of als je zelf de beste output wilt forceren, selecteer dan YCbCr 4:4:4 10 bit.

Aangezien je vrijwel zeker je muziek digitaal aan je geluidsinstallatie levert wordt de geluidskwaliteit hoofdzakelijk bepaald door je bronmateriaal en audio-installatie. De speler weet raad met alle moderne formaten (met uitzondering van WMA), of kan als je een oudere AVR hebt die enkel Dolby Digital of DTS begrijpt, de nieuwere versies omzetten naar deze oudere, meer universeel compatibele codecs. Zelfs high-res bestanden worden correct afgespeeld, vergeet in dat geval niet in de Android-Developper Options de optie Native Sample rate niet aan te vinken, anders krijg je maximaal 44.1 of 48 kHz. Bij multi-channel DTS rapporteert de speler foutief dat het om een stereobestand gaat, maar levert wel degelijk de correcte 5.1 uitgang. Enkel het DSD-formaat vereist de installatie van een andere speler.

Zappiti Pro 4K HDR – HDR

Zoals de HDR in de naam al laat vermoeden ondersteunt deze speler ook HDR-bestanden. Die ondersteuning is wel beperkt tot HDR10. Geen HDR10+, Dolby Vision of HLG en dat moeten we voor een Pro-speler toch aanrekenen als een minpunt. Zappiti liet ons weten dat de Realtek chipset hier niet voor uitgerust is, dus op een upgrade wachten is zinloos. Ze wezen er ook wel op dat de meeste tv’s ook zelf tonemapping uitvoeren, en de meerwaarde van de andere formaten daardoor beperkt is. Het is inderdaad correct dat de meeste tv’s HDR10 zelf een dynamische tonemapping geven, maar toch denken we dat Dolby Vision en HDR10+ nog meerwaarde hebben.

De speler leek ook correct de metadata van het HDR-bestand door te geven, zodat de televisie alle nodige info heeft om de juiste tonemapping beslissing te nemen. Heb je een tv of projector die geen HDR aankan, dan kan je de Zappiti ook vragen om alle HDR om te zetten naar SDR.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Meer info over onze meetapparatuur vind je hier.

Zappiti Pro 4K HDR – Conclusie

Deze Zappiti speler mikt op een zeer specifiek publiek. De eigenaars van een uitgebreide mediabibliotheek die op zoek zijn naar een goede, kwalitatieve en flexibele mediaspeler. Met dat objectief in het achterhoofd heeft hij toch een paar zaken over het hoofd gezien. Er is ondersteuning voor 4K HDR, maar enkel in HDR10, niet in Dolby Vision, HDR10+ of HLG. Dat is jammer naar de toekomst toe. Voor je muziek is het prima speler, maar wie een mediabibliotheek verwacht in de stijl van Roon of Plex moeten we helaas teleurstellen. Ook in gebruiksgemak kon het iets beter. Een beter ontworpen remote, eventueel met een airmouse zoals LG die op zijn tv’s biedt. En alhoewel Android je heel wat flexibiliteit biedt, kan je die niet optimaal benutten. Netflix of YouTube kijken via deze box is niet onmogelijk, maar de ingebouwde apps van je tv zullen altijd (veel) beter zijn. We vragen ons af of Zappiti daarom niet beter meer van die functionaliteit verborgen had, en (nog) meer ingezet op het mediaspeler aspect. Less is more als het ware.

Niet getreurd, er is ook veel goed nieuws. De Zappiti Pro 4K HDR is een stijlvolle en goed uitgeruste verschijning. Hij biedt je de ervaring van een echte mediabibliotheek (voor film en tv-reeksen) zoals Plex maar dan zonder de noodzaak om een lokale server te draaien. De server draait in de cloud, jij moet enkel bestanden aanleveren. En dat kan op allerlei manieren: via USB, ingebouwde SATA schijven, of uiteraard vanop je NAS. Media die lokaal op de speler staat is ook makkelijk te bereiken door andere Zappiti-spelers, een beetje multiroom functionaliteit. De speler is nagenoeg universeel, hij kon werkelijk met alle formaten overweg, al zal er ongetwijfeld wel een of ander formaat zijn dat hij niet begrijpt. Je oudste Divx-bestanden kunnen bijvoorbeeld een probleem zijn. Tot slot is de beeldkwaliteit prima, de speler kan upscalen tot 4K en doet dat ook uitstekend. Vooral de Direct Output functie zal voor de liefhebbers belangrijk zijn, zo laat je het meeste werk doen door je TV die ongetwijfeld nog beter is in die taak.

Of de Zappiti pro 4K HDR zijn behoorlijk stevige prijs waard is, dat is een moeilijke zaak. Het mag duidelijk zijn dat je best even nakijkt of je al zijn opties wel nodig hebt. Zappiti biedt ook andere, minder volledig uitgeruste spelers aan.

8.0
Zappiti-pro4khdr-toestel

Beoordeling
Zappiti Pro

Pluspunten
  • Robuust en mooi design
  • Uitstekende beeldkwaliteit
  • Leuke mediabibliotheek (zonder lokale server)
  • Quasi universele speler
  • Ingebouwde HDD mogelijk
Minpunten
  • Geen HDR10+, Dolby Vision, HLG
  • Matige afstandsbediening
  • Geen muziekbibliotheek
  • Prijs

Beoordeling Zappiti Pro

De Zappiti Pro 4K HDR is een stijlvolle en goed uitgeruste verschijning. Hij biedt je de ervaring van een echte mediabibliotheek (voor film en tv-reeksen) zoals Plex maar dan zonder de noodzaak om een lokale server te draaien. De server draait in de cloud, jij moet enkel bestanden aanleveren. En dat kan op allerlei manieren: via USB, ingebouwde SATA schijven, of uiteraard vanop je NAS. Media die lokaal op de speler staat is ook makkelijk te bereiken door andere Zappiti-spelers, een beetje multiroom functionaliteit. De speler is nagenoeg universeel, hij kon werkelijk met alle formaten overweg, al zal er ongetwijfeld wel een of ander formaat zijn dat hij niet begrijpt.

Prijsvergelijker Zappiti Pro

Reacties (3)