Review: Transporter, je eigen Dropbox

14 januari 2014 + 10 minuten 25 Reacties
Transporter-review

In deze review gaan we kijken naar een alternatief voor Dropbox. Transporter positioneert zichzelf namelijk met de kreet "Precies zoals Dropbox, maar met je eigen hardware en zonder de terugkerende kosten".

Drobo Transporter (Sync) in het kort

Met de Drobo Transporter-oplossing maak je het mogelijk je eigen persoonlijke cloud op te zetten, zonder daadwerkelijk ‘cloud’ element. Al je data is namelijk te vinden op een plek waar je zelf de controle over hebt, en op hardware die je zelf bezit. Via software en apps benadert deze Transporter-oplossing echter de mogelijkheden die je kent van Dropbox, maar dan zonder de maandelijks terugkerende kosten.

De Transporter software is beschikbaar voor:

 • Mac OS
 • Windows
 • iPhone & iPad
 • Android
 • Kindle Fire

Naast de software en apps zijn is de hardware ook online te managen.

Advertentie

Over Connected Data

Connected Data is gestart door 4 vrienden die gefrustreerd waren door het gebrek aan makkelijke opties om grote bestanden over het internet te delen. De heren werkten op dat moment bij Drobo en zijn hun eigen weg ingeslagen met hun nieuwe product. Al snel kwam de frustratie van de maandelijks terugkerende kosten van Dropbox ook bij hun op de radar. Na een succesvolle Kickstarter campagne werd de Transporter werkelijkheid en na een paar updates van de software, apps en het verbreden van hun aanbod (de sync die ik in deze review bekijk) werd het bedrijf (terug)gekocht door Drobo, de voormalige werkgever van de 4 vrienden. De Transporter hardware is dus nu onderdeel van Drobo, een fabrikant die zijn sporen al ruim verdiend heeft in de network attatched storage (NAS) markt.

Transporter en Transporter Sync

Voor deze review heb ik gebruikgemaakt van een Transporter Sync, het goedkoopste apparaatje uit de line-up van Transporter. De Transporter is in Nederland beschikbaar in verschillende configuraties (prijzen gebruikt van het Nederlandse verkooppunt):

 • Transporter Sync, €99: Goedkoopste oplossing die je zelf aan een externe harde schijf hangt.
 • Transporter leeg, €149: Dit is het originele product en biedt ruimte aan 1 2.5″ SATA schijfje. Je kan dus zelf kiezen hoe groot de disk is die je in deze Transporter plaatst.
 • Transporter 500GB, €194: Transporter met een 2.5″ SATA schijf van 500GB
 • Transporter 1TB, €222: Transporter met een 2.5″ SATA schijf van 1TB

Verschillen Transporter en Transporter Sync

Het meest opvallende verschil tussen deze opties is natuurlijk dat de Transporter Sync een los apparaat is waar je via USB een harde schijf aan verbindt. De Transporter biedt ruimte aan een enkele 2.5″ Sata schijf. Deze ‘laptop’ harde schijven zijn vaak een stukje duurder in aanschaf, zeker als je naar de grotere formaten kijkt.

Er is echter op dit moment nog een ander belangrijk verschil. De Transporters met ingebouwde (of zelf inbouw) schijf hebben namelijk ondersteuning voor Transporter Library, een plek (map) op de Transporter waar je data kan zetten die alleen op de Transporter staat en dus niet ook op je interne harde schijf te vinden is. Zie het voor het gemak het NAS-gedeelte. Via Twitter heeft het bedrijf echter bekend gemaakt in een toekomstige update ook voor de Transporter Sync beschikbaar te maken.

In je afweging tussen beide opties moet je wat mij betreft rekening houden met de volgende vragen:

 • Wil je alles in één of vind je het niet erg op twee losse (sync en HDD) onderdelen te hebben?
 • Het is goedkoper om via USB een schijf aan te sluiten (sync)
 • Soms hebben USB schijven wel een eigen voeding nodig
 • Hoe belangrijk is Transporter Library op dit moment voor je?

Installatie en gebruik

Zoals gezegd heb ik de goedkoopste oplossing gebruikt om een harde schijf die ik al in het bezig had om te toveren naar een privé Dropbox-oplossing. In het geval van de Transporter Sync komt het erop neer dat je de USB-poort gebruikt om een HDD aan te sluiten en dat je de Gigabit LAN-poort gebruikt om de combinatie aan je router te pluggen. Het gebrek aan fotomateriaal bij deze review heeft er dus voornamelijk mee te maken dat mijn Transporter in de meterkast staat, waar je er dus eigenlijk niets van ziet.

De eerste keer dat je de HDD aansluit formatteert de Transporter Sync de HDD (staat duidelijk aangegeven en toch liet ik me erdoor verrassen, leer alsjeblieft van mijn fouten!) om het geschikt te maken als je eigen cloud-storage. Het is echt een kwestie van plug-and-play en een beetje geduld. Mijn 4TB HDD had bijna een uur nodig om geformatteerd te worden en online beschikbaar te komen. Nadat de Transporter online is, is het een kwestie van de software downloaden voor mijn Macbook. Na installatie krijg je, net als bij Dropbox, een map in je folderstuctuur waar je allerlei data kwijt kan. Ook is er een contextueel menu (rechtermuisknop) om ‘acties’ op te roepen als het delen van een folder.

Naast deze Transporter-map op je harde schijf kan je via de instellingen van de Transporter software ook andere mappen aanwijzen om synchroon te houden. Denk aan de standaard mappen als Documenten, Afbeeldingen en Muziek. Deze ‘standaard’ OS X mappen hoef je dus niet eerst onder te brengen in de Transporter-map, maar kunnen gewoon als extra te synchroniseren onderdeel aangewezen worden. Via instellingen heb je ook mogelijkheden om standaard locaties aan te wijzen voor mappen die met je gedeeld zijn en kan je zaken als bandbreedtebeperkingen1 instellen.

Bestanden en data leven vanaf de synchronisatie dus op twee plekken, op je eigen harde schijf en op de Transporter HDD die in de meterkast staat. Het is natuurlijk ook mogelijk om de Transporter elders aan te sluiten, veiliger als je de Transporter ook (deels) als back-up wilt gebruiken. Mixen en matchen met verschillende andere Transporters die verspreid over heel de wereld kunnen staan is ook mogelijk en makkelijk te managen. Zo kan je data dus over verschillende harde schijven over heel de wereld gekloond worden en altijd beschikbaar zijn via het internet. Zonder dat het daadwerkelijk op een ‘cloud’2 staat. Drobo (Transporter) bewaart dus helemaal niets op hun eigen servers.

Delen van bestanden en mappen

Het is heel gemakkelijk om hele mappen te delen met vrienden, familie of collega’s. Zeker de zakelijke toepassingen van dit systeem moeten niet onderschat worden3. Via een simpele rechtermuisklik kan een map deelbaar gemaakt worden. Helaas moeten gebruikers die toegang willen tot de map wel een Transporter account aanmaken (gratis, hardware is niet nodig) en voor extreem simpel gebruik is het natuurlijk ook verstanding/handig om de software te installeren. Het aanwijzen van gebruikers die toegang hebben tot de map(pen) gaat via de online interface. Bestaande gebruikers krijgen een notificatie en de bestanden zijn direct beschikbaar, nieuwe gebruikers krijgen een uitnodiging om een account aan te maken. Voor mappen is dit wat mij betreft een prima oplossing en de hordes die genomen moeten worden zijn laagdrempelig genoeg en de voordelen wegen op tegen dit nadeel. Helaas moeten gebruikers dezelfde hordes nemen als er een enkel bestand gedeeld wordt, zoals een foto of video. Dit kan op dit moment nog niet zonder account en dat is jammer. Voor het delen van één enkel bestand is dit dus (nog) niet de ideale oplossing.

Advertentie

Mobiel gebruik

Net als bij Dropbox heb je de mogelijkheid om via apps toegang te krijgen tot al je data die binnen je Transporter-omgeving staat. Bestanden zijn inzichtelijk maar worden niet automatisch gedownload naar je apparaat. Apps zijn beschikbaar voor iOS, Android en voor de Kindle tablets. Via de apps heb je dus wel toegang tot al je bestanden en kan je nadat je ze (tijdelijk) downloadt dus openen in de verschillende apps op je tablet. Voor bijvoorbeeld foto’s en video’s kan je gewoon binnen de app blijven, het is zelfs mogelijk om video’s te Airplayen naar een Apple TV vanuit de app (iOS only).

De apps kennen nog wel wat ruimte voor verbetering. Het opstarten van de app duurt nog best wel lang omdat er altijd verbinding gemaakt moet worden met een (of meerdere) online Transporters en er worden geen bestanden gecached. Ook heb ik meer dan eens een crash ondervonden tijdens het downloaden van een groter (video)bestand, iets dat je gewoon niet (meer) tegenkomt bij een app als Dropbox. Foto’s en video’s kan je net als bij Dropbox gewoon uploaden vanuit de app, maar in tegenstelling tot Dropbox gaat dit (nog) niet automatisch en wordt er (nog) geen gebruik gemaakt van nieuwigheden als background-sync (iOS). Ook op Android zijn er soortgelijke problemen met de app. Het is zeker bruikbaar op beide platformen maar het is duidelijk dat we het hier nog over ‘jonge’ software hebben.

Duurder in aanschaf, goedkoper in gebruik

Hoewel dit artikel echt niet bedoeld was om een directe vergelijking te maken met Dropbox ontkom je er toch niet aan bij deze hardware. Op hun eigen website maken ze er zelfs overigens ook geen geheim van met de volgende informatie op de learn more-pagina:

Dropbox is convenient for syncing or sharing a few files, but is just too expensive for everything. Transporter offers all the convenience of Dropbox in a private device, with no monthly fees. This means no more juggling multiple cloud accounts to save money or deciding what gets protected and what doesn’t. With Transporter you can sync, share, protect and own it all.

Een simpele vergelijking maakt als snel duidelijk dat je voor zelfs het kleinste formaat HDD (500GB is denk ik zo’n beetje de kleinst verkrijgbare externe HDD) gaat en combineert met een Transporter Sync dat de kosten al na een half jaar “eruit” zijn. De eenmalige aanschafkosten versus de maandelijks terugkerende kosten zijn enorm in het voordeel van de Transporter. Ook moet je niet vergeten dat je makkelijk (en relatief goedkoop) schijven die (veel) groter zijn dat 500GB kan gebruiken. Transporter Sync ondersteunt schijven tot 4TB.

Goedkoper maar wel iets minder praktisch

Hoewel de Transporter in gebruik dus best goedkoop is moeten we in deze vergelijking niet vergeten dat Dropbox een groot deel van het succes te danken heeft aan een ruime bekendheid en acceptatie onder allerlei developers. Bijna alle apps die data zoals foto’s, video’s en vooral ook documenten verwerken/gebruiken kunnen integreren met Dropbox en dat is heel erg handig. Op dit moment is de API van Transporter nog niet publiek en kunnen developers het nog niet integreren, er zijn echter al wel uitspraken gedaan dat dit gaat komen. Voor nu moet je dus nog wel vaak een stap extra doen om vanaf je tablet data op te slaan of openen vanaf de Transporter.

Conclusie

Qua stabiliteit en betrouwbaarheid zit het wel snor met de hardware die Transporter biedt. Qua software is er zeker op het gebied van apps nog wel een beetje winst te behalen. Ook is het belangrijk dat de API die straks beschikbaar komt goed ondersteund wordt en er actief achter developers aangegaan wordt. Met het gelijktrekken in functionaliteit tussen de Transporter en Transporter Sync via een al aangekondige software-update maak ik me daar niet zoveel zorgen over. Met een grote naam als Drobo die de kar trekt voorzie ik een positieve toekomst voor Transporter.

Win je eigen Transporter!

De Transporters zijn te koop bij mobile-harddisk.nl en in samenwerking deze webwinkel geven we een Transporter Sync weg aan één van onze lezers. Meedoen kan door een reactie achter te laten onder dit artikel. Laat ons weten wat jij met een overvloed aan cloud storage zou doen. Al je foto’s beschikbaar maken op al je apparaten? Documenten delen met mensen collega’s? Etc. Meedoen kan tot vrijdag 18:00 en de winnaar wordt daarna willekeurig gekozen en bekendgemaakt.

UPDATE: De winnaar van deze actie is FrasierFreud. Gefeliciteerd! We hebben een email verstuurd naar het adres dat gebruikt is om de reactie te plaatsen. Bedankt voor het meedoen allemaal! De Drobo Transporter is al verkrijgbaar vanaf 99 euro bij  mobile-harddisk.nl!

UPDATE 2: De Transporter software is ondertussen geüpdatet en nu ondersteund de Transporter Sync ook de Library folder functionaliteit.


 1. Handig voor verschillende typen internetverbindingen waar uploads de totale internetverbinding af kan knijpen of in de weg kan zitten.

 2. Traditionelere interpretatie van een cloud, want natuurlijk staat als je data sowieso op fysieke hardware. Hardware in een groot datacenter waar je zelf niet de controle hebt en ook niet per se weet wie er wel of geen toegang heeft tot de data.

 3. Met deze privé Dropbox is het namelijk ook mogelijk om gevoelige informatie met elkaar te delen zonder dat er een derde partij (in theorie) toegang tot heeft. Dit biedt dus mogelijkheden voor o.a. medische professionals, adviesbureau’s ect.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (23)

Gerard

Gerard
14 januari 2014 om 16:41

Bedankt voor dit artikel. Zeer interessant. Ik ben zelf erg voorzichtig met mijn data. Van mij staat er dan ook vrijwel niets ‘in the cloud’. Wel ben ik steeds op zoek om data beschikbaar te maken voor mijzelf op andere plaatsen en voor anderen zodat grotere bestanden goed kunnen worden gedeeld. Op dit moment is dat niet mogelijke zonder data op ‘vreemde’ server te parkeren.
Dit geeft goede mogelijkheden om familie foto’s te delen, maar ook om met anderen te werken aan documenten. Daarvoor zou ik de transporter sync in eerste instantie inzetten.

Inloggen
Luuk

Luuk
14 januari 2014 om 17:01

Hey dit vind ik echt een goed artikel, dank je wel Sam!! Ik vind dit erg handig want ik ben niet zo’n fan van Dropbox en Google Drive enzo omdat als iemand je hackt ofzo hij al je dingen ziet zoals foto’s en schooldocumenten. Dat wil ik niet dus heb ik nu zo’n 1TB harde schijf , extern maar dat is niet zo praktisch met synchroniseren met m’n iPhone en tablet enzo. Dus dit lijkt mij wel een handig ding ook voor al mijn foto’s als mijn computer bijvoorbeeld crasht en ook voor school vind ik dit een handig ding. Ik hoop echt dat ik hem win!!

Grtz Luuk

Inloggen
Frank van Exter

Frank van Exter
14 januari 2014 om 17:02

Interessante review. Met name de opslag van privacy-gevoelige data in eigen beheer is voor mij – en natuurlijk ook voor anderen – belangrijk. Ook het plaatsen van de Transporter op verschillende locaties is een sterk punt.
Wat me nog niet geheel duidelijk is, is het verschil met een NAS (Network Attached Storage). Wellicht wil de auteur daar nog een paar rwgels aan wijden.

Inloggen
Sam Rijver

Sam Rijver
14 januari 2014 om 17:11

Simpel gezegd is het vooral het synchroon houden van data op verschillende bestanden. Als we uitgaan van 1 laptop en 1 desktop. Dan is de map op laptop beschikbaar, op de Transporter (online en via de apps) en op de desktop. Allemaal synchroon. Verwijder iets op de een en het verdwijnt ook van de ander.

Het Transporter Library gedeelte is eigenlijk het ‘extraatje’ dat als NAS fungeert, data die alleen leeft op de harde schijf (in de meterkast), maar die wel bereikbaar is vanaf de verschillende apparaten.

Naast het bovenstaande is het ook de ambitie om zoals Dropbox te zijn, inclusief de softwarematige mogelijkheden (right-click to share, apps, API’s ect. ect.) Hoewel ze er nog niet helemaal zijn is juist die ambitie iets waardoor ik Transporter een interessante vervanger/toevoeging vind.

Inloggen
Peter Van Laethem

Peter Van Laethem
14 januari 2014 om 19:30

Met een groeiende collectie foto’s – die elke keer ook beter en beter worden 😉 – en het idee om een zo professioneel mogelijke website daar rond te bouwen, lijkt dit me een uitstekende makker om bij me te hebben.
Verder word ik met al dat NSA-gedoe meer en meer paranoïde en hopelijk spaart me dit ook heel wat bezoekjes (en kosten) aan de psychiater 😉

Inloggen
Christian van Es

Christian van Es
14 januari 2014 om 19:59

Goed stuk! Wow ook voor een musicus als ik is dit een waanzinnige oplossing. Muziek overal in zien en luisteren. Ik hoop hem te winnen!!

Inloggen
Domenique KEmps

Domenique KEmps
14 januari 2014 om 20:01

Van al onze buurtfeestjes leuke foto’s maken, en hierop zetten zodat iedereen ze onmiddellijk ter beschikking heeft 😉

Inloggen
Jordi

Jordi
14 januari 2014 om 20:16

Dit is voor mij de ideale uitkomst omdat hij werkt in combinatie met iOS.
Hierdoor hoef ik geen belachelijk duur iCloud abbonnement te kopen, want dit apparaat volstaat geheel.
Alles draadloos delen tussen mijn iPad,iPhone en iMac. Wat een fantastisch gevoel zou dat zijn!

Inloggen
Henk

Henk
14 januari 2014 om 20:38

Geweldig. Alle (ook privacy-gevoelige) data op eigen apparatuur. Ik wil hem wel winnen!

Inloggen
Gerard S.

Gerard S.
14 januari 2014 om 20:53

Fijn artikel! Duidelijk uitgelegd, de voor- en nadelen goed op een rij. Dit is zeker een interessante ontwikkeling. De voordelen van de cloud, maar dan wel in eigen beheer. Het mag misschien wel iets meer werk zijn qua synchronisatie, maar volgens mij weegt dat zeker op tegenover de geboden privacy. Ik zie mogelijkheden ten over, zowel zakelijk voor mijn eigen zaak als privé. Kan ik ook mijn ouders overtuigen van het feit dat de cloud niet eng is en dat de foto’s van de kleinkinderen allemaal (alleen voor hun) te zien zijn…

Inloggen
tom b

tom b
14 januari 2014 om 21:05

Lang leve de private cloud

Inloggen
guido robben

guido robben
14 januari 2014 om 22:26

Extra back up voor foto’s e.d.

Inloggen
Ken

Ken
15 januari 2014 om 00:47

Ik maak veel gebruik van cloud storage zoals Copy, Skydrive, Google Drive, Tresorit en Dropbox voor mijn backup… kan extra opslagruimte wel gebruiken.

Inloggen
Martine Tervoort

Martine Tervoort
15 januari 2014 om 07:15

Lijkt me een mooi apparaat, alleen is het me nog niet helemaal duidelijk wat het verschil ten opzichten van een NAS.

Inloggen
Sam Rijver

Sam Rijver
15 januari 2014 om 09:59

Simpel gezegd is het vooral het synchroon houden van data op verschillende bestanden. Als we uitgaan van 1 laptop en 1 desktop dan is de map op laptop beschikbaar, op de Transporter (online en via de apps) en op de desktop. Allemaal synchroon. Verwijder iets op de een en het verdwijnt ook van de ander.

Het Transporter Library gedeelte is eigenlijk het ‘extraatje’ dat als NAS fungeert, data die alleen leeft op de harde schijf (in de meterkast), maar die wel bereikbaar is vanaf de verschillende apparaten.

Inloggen
John

John
15 januari 2014 om 10:35

Voor mij zou dit systeem zeer handig zijn om altijd en overal over mijn bestanden te beschikken zonder bang te hoeven zijn dat andere deze informatie kunnen gebruiken/lenen/jatten.

Inloggen
Raymond

Raymond
15 januari 2014 om 11:37

De oplossing ziet er erg netjes uit.
Wat ik graag zou willen testen hoe deze Transporter zich verhoud tot mijn Owncloud op mijn Rasberry-Pi.

Inloggen
Theodor!

Theodor!
15 januari 2014 om 13:27

Interessant artikel. Voor het delen van bestanden op diverse werkplekken prima te gebruiken.

Inloggen
m.c. koenders

m.c. koenders
15 januari 2014 om 19:36

Ik zou em gebruiken op mn werk om muziek en viedo en film bestanden te kunnen laten zien buiten de trage netwerkpc en intranet om toch de clienten kunnen laten genieten van hun favorieten. mux

Inloggen
FrasierFreud

FrasierFreud
15 januari 2014 om 19:38

Voor iemand die werkt met gevoelige dossiers is dit een uitkomst.

Inloggen
Fabrice

Fabrice
16 januari 2014 om 11:40

Dit lijkt mij een mooie oplossing om zoveel mogelijk in eigen beheer te houden. Een voordeel van een externe cloud oplossing is dat bij bv brand in huis, je toch altijd extern een backup hebt. Om dit voordeel ook meer in eigen beheer te houden, kan je misschien naar een oplossing met 2 transporters gaan, waarbij zowel jezelf als een vertrouweling er één heeft staan en je zo voor een dubbele backup zorgt op 2 locaties.

Inloggen
Ted

Ted
16 januari 2014 om 18:29

Interessant apparaat voor degenen die geen NAS hebben (of willen) of waarbij de ‘cloud’ niet aanwezig is zoals op mijn oude NAS. Voor mij persoonlijk zie de volgende voordelen in de Transporter:

– Overal toegang tot mijn muziek, foto’s en series. Ook kan ik tijdens mijn vakantie direct foto’s toevoegen aan mijn verzameling.
– Vrijwel geen beperking in de hoeveelheid opslag vergeleken met de commerciële cloud diensten.
– Aanmaken van een ‘group cloud’ om data te delen met familie en vrienden. Gezien de enorme opslagruimte kan er ook met elkaar gedeeld worden in plaats van alleen delen door mij.
– Snelheid. Aangezien ik thuis een glasvezel verbinding heb, kan ik vrij rap bestanden up- en downloaden.

Inloggen
Daphne Channa Horn

Daphne Channa Horn
16 januari 2014 om 23:05

Zou deze vinding uittesten ism mijn Google glass data – Dank

Inloggen
kuen

kuen
17 januari 2014 om 13:03

Handig om overal in huis muziek te kunnen luisteren!

Inloggen
Michael

Michael
18 januari 2014 om 10:55

Als Software engineer die vaak bij de klanten komt lijkt me dit een ideale oplossing. Altijd alle broncode bij je, ook als er geen ‘open’ en vrij te gebruiken verbindingen zijn. Zeker met de huidige notebooks met SSD ben je vaak beperkt in je mogelijkheden. Nu loop je vaak met een USB stick rond en zie je vaak dat je sommige delen toch nog mist… Maar met zo’n private cloud op zak kun je altijd en overal bij je eigen data!!

Inloggen