Review: Samsung HW-R550 – overtuigt met zijn geluidsweergave

12 mei 2019 7 Minuten 0 Reacties
samsung-r550-foto-1

Met een prijs van 349 euro is de Samsung HW-R550 niet de goedkoopste budgetsoundbar van dit moment -- maar is het dan wel de beste? In deze review nemen we het apparaat uitgebreid onder de loep.

Samsung HW-R550 – design en specificaties

De Samsung R550, of HW-R550, is een 3.1-kanaals soundbar met een maximaal vermogen van 320 watt. De brede speaker met een draadloze subwoofer van 6,5-inch en kan worden gekoppeld aan draadloze surroundspeakers (SWA-8500S, los verkrijgbaar). Het apparaat beschikt over hdmi-in en -uit, kan muziek afspelen via de usb-poort en beschikt natuurlijk over bluetooth. Verder is er ondersteuning voor Dolby Digital 5.1 en DTS 5.1, maar middels de ingebakken virtuele surroundsoundmodus komt dit niet echt tot z’n recht.

Meer over de geluidskwaliteit lees je verderop in deze review. Net zoals heel veel budgetsoundbars is ook de Samsung HW-R550 een compacte, smalle speaker, die het beste past onder televisie van 4o-inch. Rechts zitten enkele knoppen (in- en uitschakelen, input en volume), terwijl achterop de twee hdmi-poorten en een optische audiopoort zitten. Het is fijn om te zien dat Samsung er een extra hdmi-poort op heeft geïnstalleerd, zodat je die voortaan kunt gebruiken voor een ander apparaat en dus niet de poort op je televisie hoeft te missen.

Samsung HW-R550 – installatie

Installeren is een fluitje van een cent. Je kunt de soundbar met een hdmi- of optische kabel aansluiten op de televisie. Samsung levert er standaard een optische kabel bij, dus in principe hoef je niet nog eens extra te investeren in een kabel. Echter, aansluiten via hdmi geeft als grote voordeel mee dat je de soundbar met je eigen afstandsbediening kunt gebruiken en dat de bar aan- en uitgaat wanneer je de tv respectievelijk in- en uitschakelt. Wij hebben de soundbar dan ook met een eigen hdmi-kabel in gebruik genomen.

Advertentie

Wanneer je er toch voor kiest om een optische kabel te gebruiken, dan doe je er goed aan de speakers van je televisie uit te schakelen. Doe je dit niet, dan zal het geluid zowel over de speakers als de soundbar worden gestuurd, en daar zit niemand op te wachten. Verder is het goed om te weten dat wanneer je de optische kabel gebruikt, je ook de afstandsbediening van de Samsung HW-R550 moet gebruiken voor het volumebeheer. Gebruik je een hdmi-kabel, dan heb je die tweede remote dus een stuk minder vaak in je handen.

Samsung HW-R550 – in gebruik

Je kunt de soundbar op drie manieren in gebruik nemen. De meest basale functies zijn te bedienen met de knoppen aan de rechterkant van de soundbar, terwijl andere basale functies in principe met de afstandsbediening van de tv zijn te regelen. Je krijgt natuurlijk toegang tot alle functies wanneer je de ergonomische afstandsbediening in je hand legt. De remote is niet plat, breed of kort, maar relatief lang en smal en ietwat gebogen, waardoor die fijn in de hand ligt. Met de afstandsbediening kun je onder meer de geluidsmodi instellen, en meer.

Daarnaast is het mogelijk met de afstandsbediening dingen in te stellen zoals treble en audiosync. Dat doe je met het tandwielknopje aan de rechterkant. Bovendien is er een knop voor de basweergave. Het is altijd fijn om op dat soort dingen invloed te hebben, aangezien sommige geluiden in sommige modi overheersend kunnen zijn. Ook kan het zijn dat het beeld en het geluid niet helemaal synchroon loopt (iets dat ons niet is opgevallen, overigens) waardoor je eventuele oneffenheden in het geluid dus kunt wegpoetsen.

We zijn verder blij dat de Samsung HW-R550 is voorzien van een klein led-display. Dit schermpje zit helemaal aan de rechterkant van het apparaat en kan verschillende soorten informatie laten zien, zoals welke input is geselecteerd en hoog het volume is ingesteld. Dat laatste is voornamelijk handig wanneer je vaak tussen bronnen en apps wisselt: Netflix moet vaak harder worden ingesteld dan wanneer je een game speelt op je PlayStation of Xbox. Zo kun je van tevoren anticiperen op hetgeen je gaat doen en word je nooit onaangenaam verrast.

Samsung HW-R550 – audiokwaliteit

Over het algemeen zijn we enorm tevreden over de audiokwaliteit van de Samsung HW-R550 en dat is wat ons betreft nog altijd het belangrijkste onderdeel van een soundbar. Veel geluiden hebben een warme ondertoon en worden aan de bovenkant nauwelijks afgemeten, omdat er sprake is van een redelijke dynamische en brede geluidsweergave. Natuurlijk moet je er rekening mee houden dat je niet de hoofdprijs betaalt voor het apparaat, maar met 349 euro zit je toch redelijk aan de hoge kant van het huidige budgetsegment van de markt.

Je mag dus wel degelijk het één en ander verwachten op het gebied van audio en gelukkig stelt Samsung niet teleur. Vooral de standaard en slimme audiomodus komen goed uit de verf, met een dynamische en gecontroleerde weergave waarin details goed te onderscheiden zijn en weinig overheerst. Maar de virtuele surroundsound- en gamemodus doen het toch wat minder. Sommige geluiden verdwijnen naar de achtergrond, zoals bijvoorbeeld gesproken tekst. Daardoor zijn personages moeilijker te verstaan. Zet je de soundbar dan wat harder, dan klinkt alles meteen veel harder — en je hoeft niet altijd zin in keiharde explosies of geluiden te hebben.

Een modus die schittert in afwezigheid is de muziekmodus. Dat is gelukkig alleen op het eerste gezicht een probleem, aangezien de slimme audiomodus de taken prima op zich kan nemen. Dit is de mode die we vaak hebben gebruikt, of we nu aan het gamen waren, een serie keken of naar muziek aan het luisteren waren. De bas kan soms wat overheersend zijn, maar gelukkig is dat geluid direct aan te passen met de Woofer-knop op de afstandsbediening. Daar kun je de subwoofer op zes verschillende geluidsniveaus instellen. Over het algemeen weet de HW-R550 echter strakke dialogen met emotie neer te zetten, komt niets echt geforceerd over en weet het apparaat tijdens intensieve scenes alles netjes en met voldoende detail weer te geven.

Samsung HW-R550 – conclusie

Onderaan de streep levert Samsung met de HW-R550 een fraaie budgetsoundbar af die vooral weet te overtuigen met zijn geluidsweergave. Het geluid klinkt relatief diep en breed en wordt nergens onaangenaam of heel opvallend afgemeten. Helaas is het zo dat niet elke modi voor het geluid goed is, maar gelukkig kun je met de fijne afstandsbediening het geluid naar je eigen smaak aanpassen. En hoewel dat ook voor de subwoofer geldt, kwamen we vaak tot de conclusie dat het geluid overheersend is — die hoef je dus niet heel hoog in te stellen.

Voor 349 euro betaal je niet de hoofdprijs voor een soundbar, maar dan mag je er nog wel wat van verwachten. Op het gebied van geluid en bediening scoort de soundbar gelukkig goed. Maar qua extra’s hadden we er iets meer van verwacht. We zijn blij dat er een hdmi-in-poort op aanwezig is, maar missen hier een wifi-verbinding die het gemak en het gebruik van de soundbar veel breder had kunnen maken. Mocht je dat niet heel belangrijk vinden, dan staat er vrij weinig in de weg tussen jou en deze slanke Samsung R550-soundbar.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Klein display aan boord
  • Fijne afstandsbediening
  • Mooi, breed geluid

Minpunten
  • Geen wifi-mogelijkheden

  • Niet alle geluidsmodi even goed
  • Bas kan overheersend zijn

Reacties (0)