De eerste twee generaties van de Surface Pro waren zover wij kunnen inschatten nog niet een enorm weglopend succes voor Microsoft. Waar de nieuwe leiding van Microsoft niet bang blijkt te zijn om producten op het laatste moment voor lancering (de Surface mini) te schrappen is diezelfde leiding ook niet bang om het nog een keer te proberen met de Surface Pro. Drie keer is scheepsrecht? De Surface Pro 3 probeert dat gezegde te staven.
Microsoft Surface Pro 3 – specificaties
Microsoft Surface Pro 3 | |
---|---|
Scherm | 12 inch 2160 x 1440 |
Digitizer | Ja |
Processor | Intel Core i7 (4th gen) – Intel Core i5 (4th gen) – Intel Core i3 (4th gen) |
RAM | 8 of 16 GB |
Opslaggeheugen | 64, 128, 256, 512GB |
MicroSD | Ja |
HDMI | Nee, miniDisplaypoort |
USB | Ja, 1x USB 3.0 |
GPS | Nee |
3G/4G | Nee |
Bluetooth | Ja, 4.0 |
NFC | Nee |
Camera’s | 1080P Webcam en 5.0MP camera |
Accu | 3600 mAh Lithium Polymer |
De Microsoft Surface Pro 3 is in een paar verschillende configuraties te verkrijgen. Onder meer de processor, werkgeheugen en opslaggeheugen zijn de variabelen in die configuraties. Toch is is de keuzevrijheid niet enorm en zijn sommige zaken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo is 16GB werkgeheugen alleen mogelijk in combinatie met een Intel Core i7-processor. De prijzen van de configuraties variëren tussen de 800 en 2.000 euro. Een overzicht van alle configuraties en prijzen vind je op de productpagina van de Microsoft Surface Pro 3.
Microsoft Surface Pro 3 – hardware en design
De Microsoft Surface Pro 3 lijkt nog best een beetje op zijn voorgangers. Het is nog steeds een tablet met kickstand die gecombineerd met een toetsenbord-cover een heel herkenbaar profiel heeft. Toch is de Surface Pro 3 ook compleet anders dan zijn voorgangers. Zo is het scherm met 12-inch een stuk groter geworden en zijn de afmetingen van 201 x 292 x 9,1 millimeter en het gewicht van 800 gram is substantieel ‘beter’. Dunner en lichter in ieder geval. Deze vermindering van afmetingen en gewicht resulteert overigens niet in een mindere bouwkwaliteit, de tablet (of laptop?) voelt nog steeds extreem solide en luxe aan. De Microsoft Surface Pro 3 is vanaf nu ook alleen maar in de zilvergrijze afwerking beschikbaar, het matte zwart is verleden tijd.
Qua designkeuzes volgt de Surface Pro 3 nog wel de bestaande lijn. Er zit nog steeds een gleuf rondom de achterkant waar de warmte die de processor veroorzaakt zich een weg naar buiten kan vinden en de type hoeken (afrondingen etc.) zijn nog steeds erg herkenbaar. Zoals gezegd heeft de derde generatie nog steeds een erg herkenbaar profiel. De kickstand is daar waarschijnlijk het meest voor verantwoordelijk, en toch is dat een van de onderdelen waar de meeste vernieuwing in te vinden is.
In de eerste generatie Surface Pro was een kickstand met één stand geïntegreerd. Na een enorme lading kritiek koos Microsoft voor de tweede generatie voor een kickstand met twee standen. Ook die extra stand beperkte de gebruikers nog teveel en dus zien we in deze derde generatie een kickstand die vrij in te stellen is, en bijna volledig naar achter gezet kan worden. Ik zal het persoonlijk het liefst omschrijven als ‘oneindig’ veel standen. Van twee naar oneindig is een flinke stap naar voren.
De voorkant is verder nog steeds hetzelfde en de glazen bescherming aan de voorkant van de Microsoft Surface Pro 3 beschermt nu een 12 inch ips-paneel dat omringd wordt door zwarte bezels (randen). Het (aanraakgevoelige) Microsoft logo is nu wel naar de zijkant verhuisd, maar de webcam zit nog steeds aan de lange kant zodat deze in landscape-gebruik nog steeds bruikbaar blijft.
Display
Het 12-inch display is van hoge kwaliteit. Niet alleen de resolutie van 2160 x 1440 pixels is erg mooi en zorgt voor een extreem scherpe weergave, vooral ook de kleurweergave heeft het bedrijf uit Redmond goed voor elkaar. Een professionele test is voor ons niet zomaar weggelegd maar een betrouwbare partij als DisplayMate heeft de Microsoft Surface Pro 3 natuurijk al wel onderworpen aan hun testen en meetmethodes. En daar gooide de Microsoft Surface Pro 3 hoge ogen.
De Microsoft Surface Pro 3 heeft extreem goede kleurweergave en dat wordt gecombineerd met een goed contrast. En natuurlijk zorgt de resolutie voor mooi scherpe teksten en een hoog detailniveau in foto’s. De schermhelderheid kan ook vrij hoog, 371 Nits volgens de bovengenoemde test. In praktijk voelt het scherm ook gewoon goed en helder aan, al zal ik niet willen zeggen dat het substantieel beter of helderder is dan andere high-end tablets. Kortom, het is een scherm waar je zowel als ‘normale’ consumenten als professionele gebruiker goed mee uit de voeten zal kunnen.
Digitizer en Stylus
In het display is natuurlijk ook nu weer een digitizer verwerkt, die in combinatie met de Microsoft Surface Stylus (nee, pen) voor prima mogelijkheden voor de artiesten en ‘schrijvers’ zorgt. Microsoft heeft het voor elkaar gekregen om de ruimte tussen het glas en het paneel extreem klein te houden zodat het schrijven op het scherm heel direct aanvoelt, alsof je daadwerkelijk op papier schrijft. Met andere woorden: als je het pennetje op het scherm zet verschijnen de ‘inkt’ pixels ook echt op die plek, en niet op een paar millimeter van de penpunt.
De meegeleverde stylus heeft drie knoppen en werkt nu met een AAA-batterij. Deze moet ongeveer een jaar meegaan. Verschillende softwarefabrikanten lijken te werken aan speciale integratie met deze nieuwe stylus, zodat de knoppen geconfigureerd kunnen worden en er optimaal van drukgevoeligheid gebruik gemaakt kan worden. De stylus biedt nog wat extra mogelijkheden, waar we verderop in deze review op ingaan.
Connectiviteit
De Microsoft Surface Pro 3 is een modern high-end apparaat en is dus voorzien van alle verbindingsmogelijkheden die je verwacht van een dergelijke machine. Dus het mag niemand verbazen dat de deze Surface 3 de modernste a/b/g/n/ac dual-band WiFi-chip heeft, Bluetooth 4.0 ondersteunt en de USB-poort van het snelle 3.0-type is. Een HDMI-poort ontbreekt maar er is wel een miniDisplay-poort.
Het geheugen kan via een microSD-slot vrij goedkoop uitgebreid worden. Er komt, net zoals bij de voorgangers, ook voor deze Microsoft Surface Pro 3 een speciaal dock waardoor er allerlei extra poorten beschikbaar komen, en de tablet/laptop dienst kan doen als bureaumachine.
Speakers
De speakers van de Microsoft Surface Pro 3 zitten aan de voorkant van de de tablet verwerkt, en dus komt het geluid direct richting gebruiker. De speakers kunnen hun geluid kwijt via twee kleine gleufjes die zowel links als recht aan hoge kant van tablet zitten (wederom gaan we uit van landscape-gebruik). De kwaliteit is heel aardig voor een tablet, maar daar is natuurlijk ook wel het meeste mee gezegd, al moet je Microsoft prijzen voor het gebrek aan vervorming dat optreedt als de speakers op hun (toch wel aanzienlijke) volume worden gebruikt.
Over het algemeen ontbreken de lage tonen natuurlijk wel, maar voor de meeste toepassingen zijn de speakers in dit model meer dan adequaat. Voor serieuzere toepassingen is er Bluetooth 4.0 en kun je gebruikmaken van de 3.5mm koptelefoonaansluiting.
Camera’s
De camera’s in de Microsoft Surface Pro 3 zijn redelijk verbeterd ten opzichte van de voorgaande generatie. De webcam lijkt het een stuk beter te doen in minder dan optimale belichtingsomstandigheden. De hoek van de webcam is ook lekker groot/breed zodat je goed in beeld bent tijdens videogesprekken. De camera aan de achterkant van de tablet is nog steeds een beetje aan apart geval. Gelukkig heeft Microsoft ervoor gekozen de camera er nu gewoon ‘recht’ in te doen, in plaats van in een hoek zodat de ‘camera perfect is voor presentaties in laptop-stand’. Ondanks het nu een stuk makkelijker is de camera de juiste kant op de wijzen, is en blijft het ongemakkelijk om met een 12-inch apparaat foto’s te maken. De foto’s die je dan maakt zijn ook niet van extreem indrukwekkende kwaliteit. De plaatjes zijn redelijk bruikbaar maar herinneringen zou ik persoonlijk met een andere camera willen vastleggen. Het ‘scannen’ door middel van een foto te maken en door de OCR (optical image recognition) te halen is en blijft natuurlijk wel een super interessante (en goed werkende) toepassing.
Accuduur
Een krachtige computer in een dun en klein pakket verwerken blijft een oefeningen in compromissen sluiten. Een van de elementen die er dan ‘aan moet geloven’ is de accu. De relatief kleine accu moet volgens Microsoft tot wel 9 uur meegaan. In mijn testen is dat toch gauw (net iets meer dan) de helft. En dat is erg jammer voor een apparaat in deze klasse. Het is ongetwijfeld mogelijk om met de juiste instellingen en ‘voorzichtig’ gebruik de Microsoft Surface Pro 3 langer dan 5-6 uur te gebruiken, maar daar schiet je wel het doel van de Surface mee voorbij, en het is gewoon gedoe (lees; het is irritant). De Surface Pro 3 kan dus niet zomaar een hele dag mee op pad. Je zult in sommige gevallen de oplader mee moeten nemen., een oplader die wel extra handig is omdat er een extra USB-poort in de lader zit verwerkt, zodat je ook je mobiel kan opladen bijvoorbeeld.
Type Cover
Natuurlijk is deze review geschreven op het nieuwe TypeCover-toetsenbord die je bij de Microsoft Surface Pro 3 kan (dient te) gebruiken. De TypeCover is misschien wel het onderdeel waar de meest merkbare verbeteringen zijn doorgevoerd. Door het grotere scherm is er ook meer ruimte voor grotere (normale) toetsen. Het TypeCover typt hierdoor een stuk fijner, en Microsoft lijkt ook de perfecte balans gevonden te hebben tussen travel en weerstand van de toetsen. Typen voelt erg actief op de de nieuwe TypeCover. Het trackpad is ook extreem verbeterd, want in plaats van een stoffen oppervlak is het trackpad nu voorzien van een glad (glas) oppervlak en is het qua formaat ook een slag groter geworden. Natuurlijk is er nog steeds ondersteuning voor de verschillende Windows 8-swipes. De toetsen zijn ook nog steeds voorzien van achtergrondverlichting (eenmaal aan gewend wil je nooit meer zonder).
Het TypeCover is ook deze generatie weer iets dunner geworden. Het is echt millimeterwerk. Indrukwekkend is vooral deze vermindering in combinatie met het steviger worden van de cover. Het TypeCover kan weer iets minder makkelijk gebogen worden en vooral tijdens normaal gebruik is de cover nu eindelijk stevig genoeg om niet mee te veren. Dit, in combinatie met een nieuwe magneet-connectie, komt ook het gebruik op schoot ten goede. Het cover kan nu in een hoek gedrukt worden en zichzelf magnetisch aan de onderkant van het Surface-scherm hechten. Hierdoor is de type-ervaring op een vlakke ondergrond fijner, en het gebruik op een schoot stabieler.
Microsoft Surface Pro 3 – Software
De Microsoft Surface Pro 3 heeft een hoop kleine vernieuwingen en verbeteringen meegekregen, maar qua software is er eigenlijk niet zo gek veel te melden. De derde generatie professionele Surface-tablet draait gewoon op de volledige versie van Windows 8.1. Er is dus ook op dit model sprake van een moderne tegeltjes-omgeving waar alle standaard apps en vernieuwingen te vinden zijn. In de desktopomgeving vind je vervolgens nog een paar van de de traditionelere toepassingen als de verkenner en (een deel van) het configuratiescherm.
In de desktopomgeving kan je alle software installeren die je gewend bent (en al eigenaar van bent), in de tegeltjes omgeving moet de Windows Store daar verplicht tussenzitten. Dit is een app store zoals je dit gewend bent van iOS en Android, alleen dan wel met met een minder groot aanbod. Toch is er ondertussen wel genoeg om aan iedere basiswens van een gebruiker te voldoen, mochten die nog niet verzorgd worden via het standaard al uitgebreide app-pakket dat je tot je beschikking hebt in Windows 8.1.
Toch is er nog wel iets te melden over de software in combinatie met de hardware. Microsoft levert namelijk standaard de pen/stylus bij de Microsoft Surface Pro 3. En door op de achterkant van de pen te drukken wordt automatisch een nieuwe notitie in het programma OneNote geopend. Zelfs als de tablet op dat moment ‘op slot zit’. Deze snelle notitie manier is natuurlijk best gaaf. Dubbelklikken op de achterkant van de pen doet hetzelfde, maar combineert dit met de kracht van een screenshot.
Microsoft Surface Pro 3 – In gebruik
Kleine veranderingen kunnen een grote impact hebben op hoe een apparaat in praktijk voelt. Ik durf zonder enige twijfel te stellen dat dit de beste Surface tablet tot nu toe is. Ik durf ook te stellen dat dit één van de meeste interessante Windows-machines op de markt is. Het grote 12-inch scherm biedt voldoende ruimte om ‘echt’ werk op te verzetten, en het nieuwe toetsenbord-cover zorgt ervoor dat het typen soepel en snel gaat. Microsoft heeft een verschrikkelijke nieuwe term geïntroduceerd tijdens hun presentatie van de Microsoft Surface Pro 3; Lapability, de mate waarop dit apparaat bruikbaar is op schoot. Na mijn ervaringen met eerste generaties Surface ging ik nogal sceptisch met deze term om, en mijn verbazing was daarom des te groter toen ik erachter kwam dat deze nieuwe Microsoft Surface Pro 3 echt prima bruikbaar is op schoot. Natuurlijk moet je een klein beetje schipperen en ‘zoeken’ naar een comfortabele positie om de computer te gebruiken. Maar het is mogelijk, goed mogelijk zelfs. En dat is een een heel flinke stap beter dan ‘het kan’ dat bij de vorige generatie de juiste beschrijving was.
De Surface Pro 3 is en blijft ook een device dat de kwaliteit heeft die we hier steeds omschrijven als “het apparaat nodigt uit om gebruikt te worden”. Dat deze kwaliteit gecombineerd wordt met een supersterk uiterlijk en een goede bouwkwaliteit betekent dat we in een segment van usability, design and quality terechtkomen, wat we vooral herkennen van Apple producten en high-end Lenovo producten.
Handigheden als een pen die extreem goed de werkelijkheid weet te benaderen (en een goede palm-rejectie heeft) zorgen dan voor de krenten in de pap, of kersen op de taart. OneNote is snel uitgegroeid tot een serieus notitie-pakket en kan zich al (bijna) meten met een dienst als Evernote. Voor Windows-gebruikers is het zonder meer een interessante dienst om te overwegen, zelfs als je ook iPads en Android apparaten bezit, OneNote is op ieder platform beschikbaar.
Het reviewmodel dat ik tot mijn beschikking had heeft een Intel Core-i5 processor, 8GB aan werkgeheugen en 256GB aan opslaggeheugen. Dit zijn specificaties die vergelijkbaar zijn met mijn eigen computer, een retina Macbook Pro. Het is dat ik qua software duidelijk een voorkeur heb voor OS X, maar op dit moment lijkt software (niet eens per se het besturingssysteem, maar de apps) de enige reden te zijn waarom ik niet over denk te kunnen stappen naar de Surface-computer. Qua hardware zou ik in ieder geval niets meer te wensen hebben.
Prestaties
De Intel Core i5-processor (vierde generatie Intel, Hasswell) in combinatie met de 8GB aan werkgeheugen zorgt voor een extreem soepele gebruikservaring. De Microsoft Surface Pro 3 is in deze configuratie supersnel en krachtig genoeg voor 90 procent van alle taken die je voor een computer kan vinden. De Core i7-processor kan dat nog met een procent of twee verhogen, en voor al het overige werk komen we in het territorium van grote bakbeesten met externe videokaarten en voedingen die de stoppen kunnen doen doorslaan.
De Microsoft Surface Pro 3 is meer dan krachtig genoeg dus voor bijna iedere toepassing die ik kan verzinnen. Het lijkt overdreven om erbij te moeten zeggen dat spelletjes dus ook voor geen noemenswaardige problemen met zich meebrengen. Natuurlijk zijn er ook hier weer uitzonderingen te verzinnen waar gespecialiseerde hardware het daadwerkelijk beter kan dan doen (de zogeheten gaming rigs). Maar, ik kan me niet voorstellen dat iemand wat te klagen zal hebben over de prestaties met betrekking tot zowel programma’s als games.
Overigens is er dus ook een variant met een Intel Core i3-processor verkrijgbaar. Persoonlijk denk ik dat ook die machine meer dan genoeg kracht heeft voor de meeste gebruikers. Als je verwacht niet al te krachtige software te moeten draaien (zoals Photoshop) en het meeste van de tijd zult doorbrengen in de moderne tegeltjes-omgeving is de i3-versie misschien zelfs wel de beste keuze.
Microsoft Surface Pro 3 – Conclusie
De Microsoft Surface Pro 3 is de beste Surface tablet tot nu toe. Het is zelfs een van de beste Windows-machines tot nu toe. Persoonlijk zou ik ik alleen de Lenovo Thinkpad Yoga op een gelijk niveau willen zetten met deze machine. Een groot deel van deze conclusie komt echter wel voort uit een nieuwe overtuiging van mij: De Surface Pro moet als segment op zich gezien worden, als laptop heeft het apparaat echt nog wel wat nadelen, als tablet ook. Maar als Surface is het een prachtige combinatie die grote delen van de twee werelden weet samen te voegen.
Beoordeling
- Modern en veelzijdig
- Goede bouwkwaliteit
- Goede pen en TypeCover
Accuduur valt wat tegen
- Windows 8 is soms nog ongemakkelijk
- Geen goedkope aanschaf
Reacties (5)